2013. április 11. 11:54 - Hozzaszolasok

Ki járna jól egy Koreai háborúval?

Hetek óta lehet látni a tévében a napról napra erősödő ellentétet a két Korea, illetve Észak-Korea és az Egyesült Államok között. Ki(k)nek jó a helyzet eszkalálódása és kinek lenne jó egy nyílt összecsapás?

Az Északi rezsimtől nem szokatlan a Déli állam és az USA megsemmisítésével való fenyegetőzés, az 1953-as tűzszünet óta már több alkalommal is történt a mostanihoz hasonló fokozott készültség. Amiben a mostani eset eltér a többitől az az, hogy Észak Korea atomfegyverrel és hordozórakétákkal rendelkezik, valamint egy fiatal ambiciózus, de tapasztalatlan vezérrel. Az ENSZ szankciók látszólag hatástalanok, csak arra jók, hogy a lakosság szenvedjen.

Emellett érdekesnek tartom, hogy láthatóan senki sem veszi komolyan az Északi fenyegetőzéseket, bár azok napról-napra egyre merészebbek. Az USA - a konfliktus egyik legfontosabb szereplője - néhány védelmi rakéta telepítését leszámítva látszólag semmit sem tesz annak érdekében, hogy a konfliktus békés úton rendeződjön.

Vegyük sorba a konfliktusban részt vevő (és a résztvevőket támogató) feleket, valamint a háború mellett és ellen szóló érveiket:

northkorea.png

Észak-Korea

Pro:

- az ifjú Kim Jong Un bizonyíthatná vezetői képességeit népe előtt (legalább is akarná), így szilárdítva meg hatalmát

- ezzel el tudná terelni a lakossága figyelmét az évtizedek óta tartó belső gondokról, éhínségről (valószínűleg nem)

- évtizedek óta tervezik Dél lerohanását, fel vannak készülve arra, hogy a rendelkezésre álló (általában elavult) eszközeikkel a lehető legnagyobb kárt okozzák és kezdeti sikereket érjenek el

Kontra:

- egy nyílt háborút elveszítene - atomfegyverek ide vagy oda

- a rendszer és a vezető elit bukását okozná (ez biztosan nem céljuk)

- hadseregük számukat tekintve jelentős, de eszközeik és technikájuk rendkívül elavult, így legtöbb területen szinte esélytelenek a modern Déli és Amerikai csapatok ellen

Nincsen normális oka Északnak arra, hogy támadást indítson Dél (és az USA) ellen, csak mondvacsinált okok. Tudniuk kell, hogy egy háborút elveszítenének. Ha esetleg atomfegyvert vetnének be azzal a világon mindenkit maguk ellen fordítanának. Emiatt valószínűleg előbb vagy utóbb visszakoznak, győztesnek könyvelik el magukat és minden marad a régiben.

southkorea.png

Dél-Korea

Pro:

- a háborút megnyerné, így egyesülhetne Korea egy demokratikus rendszer alatt

- megszűnne az évtizedek óta ott leselkedő Északról jövő veszély, nem kellene vagyonokat költenie a hadiállapot fenntartására

Kontra:

- a háborút megnyerve, nyakába szakadna 24 millió éhező, mély szegénységben élő, a modern világról mit sem tudó Északi. Összehasonlításul: Németország a mai napig nyögi a negyedakkora lakosságú NDK beolvasását (Nyugat: 63 millió, Kelet: 16 millió), Korea esetében Észak lakossága viszont feleakkora a délinek (Észak: 24 millió, Dél: 50 millió)

- így vagy úgy, de az egyesített ország Kínával lenne határos és a két ország demokratikus és diktatórikus jellege miatt az új határ szintén egy megerősített katonai övezet lenne

Bár lennének előnyei egy győztes háborúnak, de gazdaságilag belerokkanna a következményekbe. Észak területileg nagyobb, rendkívül elmaradott és Délnek 24 millió éhező emberről kellene gondoskodnia. Egy esetleges északi atomcsapásról nem is beszélve.

usa.png

USA

Pro:

- élesben tesztelhetné legújabb fegyvereit

- kiiktathatna egy régi ellenfelet, véget vethetne Észak atomkísérleteinek egyszersmind idővel egységes Koreaként megerősödne Déli szövetségese Kína ellenében

Kontra:

- a háború emberi és anyagi áldozatokkal járna, megérezné az amúgy sem remekelő gazdaság

- a győzelem után Amerikának nem lenne igazi indoka arra, hogy több tízezer embert és több bázist fenntartson a Koreai félszigeten (oka lenne Kína ellenében, de ezt nyíltan nem mondhatja ki)

Amerika jelen pillanatban nem érdekelt egy háborúban, erői több helyen is le vannak kötve. Az Északi fenyegetés megszűnésével és Korea egyesülésével nem maradna indoka a csapatai állomásoztatására, így meggyengülne Kínával szemben az egyik legfontosabb térségben. Bár az Észak-Koreai (atom)rakéták közvetlenül nem veszélyeztetik a amerikai kontinenst, egy vesztésre álló Észak okozhat váratlan meglepetéseket.

prc.png

Kína

Pro:

- ha Észak elveszítené a háborút és a egy demokratikus országgá egyesülne a két Korea, akkor megszűnne az Amerikai jelenlét jogalapja

- nem kellene többé támogatnia anyagilag és segélyekkel az irányíthatatlan szomszédot

Kontra:

- a háború miatt elveszítené egyik fontos (bár nem éppen megbízható) szövetségesét és ütközőállamát

- közvetlenül határos lenne egy igazi demokráciával, ami migrációt indítana el a Koreai félszigethez közel eső kínai területeken

Nem valószínű, hogy Kína beszállna egy háborúba, hiszen Kína a stabilitásban érdekelt, de elképzelhető, hogy benyomulna Észak-Korea északi területeire, így létrehozhatna egy kisebb ütköző/bábállamot.

Összegezve egy tényleges háború esetén nem lennének igazi győztesek és éppen emiatt sokan azt mondják, hogy nem is lesz igazi háború, mert Kim Jong-un előbb-utóbb visszakozik. De mi van akkor, ha ez a fiatal diktátor komolyan gondolja amit mond és megindít egy háborút?

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hozzaszolasok.blog.hu/api/trackback/id/tr335204783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

serial sinner · http://wdcry.blog.hu 2013.04.11. 20:02:11

É-Koreát nem Kim Dzsung-Un irányítja, hanem a hadsereg, akik valószínűleg nem akarják kockára tenni a saját hatalmukat.

Ha komcsik háborút szeretnének, akkor annak nem ilyen teátrálisan kezdenének neki, hanem azonnal támadást indítanának, mert úgy övék lenne a meglepetés ereje.
süti beállítások módosítása