2014. szeptember 19. 09:19 - Hozzaszolasok

Az észérvek nyertek Skóciában

Úgy látszik, hogy Skócia népe a Nem szavazat mellett döntött és nem kívánnak függetlenedni az Egyesült Királyságtól. Ez talán nem is olyan meglepő, ha számba vesszük a legerősebb elszakadás melletti érvek gyengeségét.

NoThanks.jpg

"Maradnánk az EU-ban"

Ezzel az a probléma, hogy az EU vezetői többször is hangsúlyozták (elég erősen a skótok tudomására juttatták), hogy egy függetlenedő Skócia egyből az EU-n kívül találná magát és kérvényeznie kellene a felvételét, mint bármely más államnak. Az EU-nak azért "kell" ezt mondania, mert figyelembe kell vennie más tagországok igényeit is, amelyek teljesen ellentétesek hasonló függetlenségi mozgalmakkal. Lásd a spanyolországi Katalán és Baszk, a franciaországi korzikai, a ciprusi török, vagy bármely más függetlenségi mozgalmat, vagy a Közép-Kelet Európát jellemző kisebbségi problémákat.

Így biztosra vehető, hogy egy esetleges skót függetlenség esetén az EU-ból egyből repültek volna és a problémával küszködő tagországok tettek is volna arról, hogy Skócia egyhamar ne tudjon visszalépni. Ez viszont bevételeinek egy jelentős részétől megfosztotta volna, az amúgy (az Egyesült Királyságtól arányosan örökölt) komoly adósság miatt nyögő skót kormányt.

"A Brit font marad a fizetőeszköz"

A britek úgy általában ragaszkodnak mindenhez, ami brit. Nem véletlen, hogy náluk a legnagyobb az ellenállás az euró bevezetésével szemben. Viszont London kinyilvánította, hogy nem hajlandó egy függetlenedő országgal fenntartani a valutauniót, hiszen London nem engedné, hogy skót bankok brit fontot nyomjanak. Ezt a problémát Igen pártiak azzal rázták le, hogy majd "megoldjuk", ami nem meggyőző érv egy ilyen húsba vágó kérdésben.

Az EU pedig kinyilvánította, hogy ha Skócia (újra) EU tag akar lenni, akkor be kell vezetnie az eurót, mint törvényes fizetőeszközt. Így a skótok jól érezték azt, hogy harmadik lehetőségük nincsen, mert egy saját önálló valutához a skót gazdaság túl gyenge (és jelentéktelen), ami finanszírozhatatlanná tenné az ország adósságát.

"Új munkahelyek jönnek létre"

Ezt gyakorlatilag megcáfolta több jelentős Skóciában lévő cég, mely kijelentette, hogy függetlenség esetén áttelepülnek a határ brit oldalára, ami több tízezerrel növelné meg a munkanélküliséget - vagy ezek az emberek kénytelenek lennének áttelepülni a cégekkel együtt. Akkor meg minek a függetlenség?

A függetlenségben nem sokan láttak üzleti lehetőséget (leszámítva néhány péksüteményárust, akik Igen / Nem feliratú sütiket árultak), annál inkább érezhető volt a bizonytalanság, ami riasztóan hat a befektetőkre. Egy esetleges függetlenség esetén az első években a befektetők kivártak volna, hogy hogyan alakulnak a dolgok az újdonsült országban és csak akkor léptek volna be a piacra, ha az megfelelő biztosítékokat (vagy extra megtérülést) képes nyújtani. De az EU tagság és a brit font nélkül egy olyan időszakban, amikor még mindig erősen érezhető a válság hatása ez kétséges.

"Az Északi-tengeri olajból biztosítva van a jövő"

Az északi-tengeri olajmezők egy része a Shetland és Orkney szigetek közelében találhatóak. E szigetek lakosai kinyilvánították, hogy egy esetleges skót függetlenség esetén egy külön referendumon szeretnének döntetni arról, hogy Skócia vagy az Egyesült Királyság részei maradnának (esetleg ők is teljesen függetlenednének). Lévén, hogy mindkét szigeten 60+ % szavazott a skót függetlenség ellen, így valószínűleg nem maradtak volna egy független skót állam részei.

Emellett az is fontos, hogy az északi-tengeri olajnak és gáznak már több, mint 70%-át felhozták, így ha lassan is, de kimerülő mezőkről beszélünk, amik nem tudnák megoldani Skócia hosszú távú finanszírozását.

"Skóciának saját kormánya legyen"

Már van. Igaz nem szuverén, de Skócia rendelkezik saját parlamenttel, kormánnyal és első miniszterrel (kb. miniszterelnök). És bár néhány témakörben (pl. alkotmány, honvédelem, nemzetközi ügyek) London megtartotta magának a döntési jogot, a skót parlament gyakorlatilag szabadon dönthet Skócia belügyeiről (pl. mezőgazdaság, oktatás, egészségügy, környezetvédelem, igazságszolgáltatás, stb.). Emellett a londoni parlament nem egy megszálló hatalom, hiszen annak padsoraiban a skótok által megválasztott skót képviselők is helyet foglalnak.

Sok skótnak leesett, hogy a függetlenségpártiak vezére és egyben skót első miniszter Alex Salmond célja az, hogy egy független Skócia első embere legyen, így növelve hatalmát.

Mindenesetre a hosszú hónapok óta tartó megosztó kampányát a bukás után villámgyorsan felváltotta egy nemzeti egység kampánnyal, ami érthető is, hiszen a szavazásra jogosultak (4.283.392 fő) közül több, mint 84% járult az urnákhoz és nem éppen úgy szavaztak, ahogyan azt ő elképzelte. A Nem szavazatok 55%-al győztek, a 32 választókerületből mindössze négyben nyertek a függetlenségpártiak.

ASalmond.jpg

Most a szavazás után sok dolga lesz mindkét oldalnak.

A függetlenségpártiaknak csalódottságukon felül kell emelkedniük és a többség akaratát elfogadva le kell ülniük egy asztalhoz a londoni kormánnyal, hogy tárgyalásokat kezdjenek a jövőről, amit együtt kell felépíteniük. Ez nem fog könnyen menni, hiszen eddig azt hangoztatták, hogy minden probléma oka London.

Az uniópártiak sem dőlhetnek hátra, hiszen az 55% egyértelmű többség, de az a maradék 45% sem lebecsülendő. Semmi sem garantálja, hogy idővel nem fordulnak meg az arányok, így ha David Cameron komolyan gondolja az Együtt jobb szlogent, akkor jobban oda kell figyelnie a skótokra és követeléseikre.

A dolgokat meg fogja nehezíteni, hogy az angolok és walesiek neheztelnek a skótokra, amiért ki akartak lépni az unióból. Ha ezek után a skótok extra jogokat kapnak, de a többi népcsoport nem, akkor az széthúzáshoz fog vezetni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hozzaszolasok.blog.hu/api/trackback/id/tr126710637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása