2014. február 23. 09:13 - Hozzaszolasok

Harc Ukrajnáért

Az immáron hónapok óta Ukrajnában zajló és az elmúlt héten véressé váló eseményekben alapvetően két csoport harca zajlik. Durván leegyszerűsítve az egyik oldalon az Ellenzékiek (ellenzéki pártok, főként ukránok, EU/Nyugat), míg a másik oldalon a Kormány (Janukovics pártja, ukrajnai oroszok, Oroszország) áll. A tét Ukrajna és annak 40 millió fős piaca.

UAflag.jpg

A nemzetközi médiában érezhetően a két oldal preferenciájának megfelelően tálalják az eseményeket: rendőr lő békés tüntetőt és terrorista lő békés rendfenntartót. Mivel a helyzet kaotikus, így gyakorlatilag lehetetlen eldönteni, hogy ki kezdte, ki lőtt először, ki szegett meg milyen megállapodást. Az egyértelműen látszik, hogy mind a két oldal teljes erőbedobással igyekszik a saját javára fordítani a helyzetet, aminek így már vagy 100 halálos áldozata van.

Janukovics

Az elnök gyakorlatilag elvesztette maradék hatalmát a szombati napon, amikor a kormánya és emberei gyakorlatilag felszívódtak, elmenekültek és a rendfenntartók teljes visszavonulása után a kormányzati negyed is a tüntetők kezére került - Janukovics pedig ismeretlen helyen tartózkodik. Innen visszatérni igazi csoda lenne különösen, hogy több tucat tüntető vére tapad a kezéhez. Janukovics és családja igen jól éltek az elnöki "fizetésből", volt otthona így fest.

Oroszország

Hónapokig úgy tűnt, hogy Oroszország "nyerésre" áll az Ukrajnáért folytatott küzdelemben, hiszen a Majdan téri tüntetés hónapokon át erőtlen és jelentéktelen volt, Ukrajna többi részén pedig semmi sem történt. Oroszország így egyre nagyobb nyomást gyakorolt Janukovicsra, hogy küldje haza a tüntetőket a pénzügyi támogatásért cserébe. Még a pénteki napon, amikor aláírták a felek a megállapodást, akkor is úgy tűnhetett, hogy a dolog megoldódik és Janukovics marad hatalmon - legalább egy ideig, amíg támogatói és Oroszország úrrá lesz a helyzeten. Szombaton viszont fordult a kocka, Janukovics eltűnt és úgy tűnik, hogy (egyelőre legalábbis) a nyugat pártiak kerülnek hatalomra. Ha ez ténylegesen megtörténik, akkor Oroszország valószínűleg kemény gazdasági nyomás alá fogja helyezni Ukrajnát (gázáremelés és csapelzárás, valamint az ukrán termékek kizárása az orosz piacról).

Ukrajnai oroszok

Kelet- és Dél-Ukrajnában viszonylag csendeben teletek az elmúlt hónapok, amit csak a kijevi tüntetések eszkalálódása tudott kimozdítani a holtpontról. Egyre több városban kezdődtek tüntetések a halálos áldozatok hírére és több helyen átvették a hatalmat a Janukovics ellenes erők. Viszont a Krím félszigeten szeparatizmussal és Oroszországhoz való csatlakozással fenyegetnek Janukovics megmaradt támogatói és az orosz lakosság egy része. A Janukovics bázisának számító Harkovból Oroszországba menekült a helyi polgármester és a kormányzó, de az ellenzéki tüntetők és Janukovics hívei most is farkasszemet néznek egymással egy még le nem döntött Lenin szobor mellett.

Euromajdan

Az ellenzék eléggé sokszínű, megtalálható közöttük a mérsékelttől az egészen szélsőségesig minden csoport/párt. A közös bennük, hogy nem jönnek ki Janukoviccsal és inkább az EU felé terelnék Ukrajnát (legalábbis a szavak szintjén). Mivel a pártok és csoportok eltérő nézeteket vallanak, így a későbbiekben még problémát okozhat, hogy ki fogja magához ragadni a tényleges hatalmat. A Narancsos forradalom után egyszer már kezükben volt a hatalom, de a mértéktelen korrupció, valamint a gazdasági reformok elbliccelése miatt elveszítették az emberek bizalmát és a választásokat - ekkor került hatalomra Janukovics. Az egyes csoportok mögötti támogatottságot igen nehéz felmérni, mivel a megmozdulásokon résztvevők nem ismerik el a vezéregyéniségeket, például Klicskót ki is fütyülték, mert kezet fogott Janukoviccsal.

Timoshenko

Nagy csinnadrattával engedték szabadon, majd egyből a Majdan-ra ment beszédet mondani, amiben ostorozta a Janukovics rezsimet és azt állította, hogy Ő vethet véget a korrupciónak és indíthatja el Ukrajnát az európai demokrácia felé vezető úton. A probléma ott van, hogy gyakorlatilag ő is egy oligarcha, aki nagy ukránnak állítja be magát, de az ezredfordulón még az orosz nyelvet részesítette előnyben. Kérdéses, hogy a többi ellenzéki vezéregyéniség hogyan fog hozzá viszonyulni és meg tudja-e szerezni a vezető szerepet.

EU/USA

A Nyugat mindenképpen azt akarja, hogy Oroszországtól eltávolítsa és magához kösse Ukrajnát, így gyengítve Putyin birodalmát. Az elképzelés jó, viszont az ukránoknak létfontosságú pénzügyi támogatásokkal igen szűkmarkúan bánnak és azt is csak feltételekkel lennének hajlandóak Kijev rendelkezésére bocsátani (ennek persze részben az az oka, hogy javarészt az oligarchák szoktak profitálni az Ukrajnába érkező pénzekből). Az oroszok viszont a "hűségért" cserébe azonnal utalják a pénzt, őket nem izgatja, hogy abból mennyit kap a nép és mennyit az oligarchák. Az ukrán ellenzék erősen az EU-val és az azzal járó jóléttel kampányol (immáron 10 éve), így ebből még lehet egy kemény pofára esés, amikor a nép rájön, hogy mik a realitások. Ukrajna EU tagsága rövid távon képtelenség, de még közép távon sem reális, így képmutatásnak tartom, hogy az Ellenzék elhúzza a nép előtt az EU-s mézesmadzagot, de nem teszik hozzá, hogy ez egy több évtizedes kemény megszorításokkal járó folyamat - persze erről a témáról az EU is hallgat. A csatlakozási tárgyalások alapjának számító vízummentesség még csak szóba se került a novemberi kereskedelmi tárgyalásokon. Az EU jelenlegi célja sokkal inkább az, hogy véget vessenek a vérontásnak, mivel komolyan tartanak egy menekülthullámtól, amit a gazdasági válságtól szenvedő országok nehezen tudnának elviselni. Ezért hozták tető alá a pénteki megállapodást, ami rövid életű volt, bár a vérontásnak véget vetett.

Kárpátaljai magyarok

Nekik nem sok beleszólásuk van az eseményekbe. Korábban, a Narancsos forradalom után rájuk járt a rúd, hiszen ők is - az oroszokhoz hasonlóan - kisebbségnek számítanak Ukrajnában, akiket a nacionalista pártok rendszeresen megvádolnak szeparatizmussal, ezért is támogatták inkább Janukovicsot a 2010-es elnökválasztások során. Most az Ellenzékiek között szintén több szélsőjobboldali párt és szervezet van jelen, így kérdéses, hogy mit hoz a kárpátaljai magyarság számára a jövő.

Összegzés

Bár az erőszak alábbhagyott és az indulatok csillapodni látszanak, Ukrajna még nincsen túl a nehezén. Az előrehozott választásokig még 3 hónap van, ennyi idő alatt még bármi megtörténhet. Az ország gazdasági helyzete a megmozdulások előtt is siralmas volt, az elmúlt hetekben pedig még rosszabbra fordult, így mindenképpen szüksége lesz külső pénzügyi segítségre. Az oroszok valószínűleg nem fogják ezt megadni, így az új ukrán vezetés csak az IMF/EU együttesre számíthat, ami problémás lehet, hiszen azok cserébe kemény és népszerűtlen gazdasági reformokat várnak el.

A legfontosabb kérdések, amik még megválaszolatlanok:

  1. Ki fogja megszerezni a hatalmat?
  2. Mi lesz a májusi választásokon?
  3. Mit lép Oroszország?
9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hozzaszolasok.blog.hu/api/trackback/id/tr965827466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.23. 17:40:51

Az ukrán oligarchák egy része számára érdek lett a kormány leváltása, így neonáci huligánokkal puccsot hajtottak végre a törvényes kormányzat ellen. Mindehhez megszerezték a nyugat aktív támogatását, mert a nyugat geopolitikai harcot vív éppen Oroszország ellen.

steery 2014.02.23. 17:53:23

Jó eséllyel ugyanaz fog történni itt is, mint Egyiptomban. Kirakatper az elzavart elnök ellen, politikai huzavona, aztán hosszan elhúzódó agónia és fokozatosan mélyülő válság, ami végeredményben mit sem javít a lakosság helyzetén.

miva? 2014.02.23. 17:55:53

@maxval a gondolkodó birca: Minden létező fórumon elmondod ezt. Pár nappal ezelőtt még éljenezted a mesterlövészeket, és sajnálatodat fejezted ki amiatt, hogy nem vetik be a hadsereget, mert túl kevés a halálos áldozat.

Esetleg valaki nem követi a munkásságodat.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.23. 18:21:33

@miva?:

Így igaz. Janukovics nem méltó, nem tanúsított méltó magatartást, keményen fel kellett volna lépni a terroristák ellen.

midnight coder 2014.02.23. 18:31:29

Jó post, távol és közel szerintem az egyetlen korrekt megfogalmazása a helyzetnek. Különösen a várható pofára eséssel értek egyet - az EU csak a pofázásban jó, de a segítséget mindig szűken méri, hacsak valami nagyon fontos érdeke nem fűződik a dologhoz. És az ukránok annyira azért nem fontosak, hogy túl sok pénzt öljenek a dologba. A lúzerek élete ingyen van, de a támogatás pénzbe kerülne. Az meg az EU-nak sincs, még a saját országai támogatására sem.

visszakettopadlogaz (törölt) 2014.02.23. 18:41:42

Megvartak az olimpiat - akkor "rosszul jott volna ki Putyinnak egy eroteljes beavatkozas - de hat lattunk mar hasonlot ellenkezo elojellel a kinai olimpiai megnyito napjan...

Janukovics koszoni jol van, az a cirka masfel milliard dollar svajcban tarol kb harmada eleg lesz neki hatralevo nyugodt napjaira, talan meg - evek mulva, ha a nagy vilagpolitikai forgoszinpad ugy hozza - ujra politizalni fog. ( Ne mond soha hogy soha )

ki nyert?

az ukran nep biztosan nem, most abban a helyzetben van mint az igaslo aki var a vasarban hogy az alku utan kinel fogja tovabb huzni az igat.

Lesz még Magyar Köztársaság 2014.02.23. 19:10:54

Egyre mélyül a válság Ukrajnában. A megbuktatott elnök és pártja megpróbált tenni ez ellen, de inkább csak ügyetlen lavírozásra futotta tőlük az EU és az orosz érdekek keresztüzében. Annyi azonban bizonyos, hogy ezt jó szándékkal tették, céljuk valóban a pénzügyi-gazdasági bajok orvoslása, az ország talpraállítása volt.

A többségében európa felé húzó társadalom jóvoltából most jön vissza a 2004-es "narancsos forradalom" után egyszer már megbukott Timoshenko-klikk (akkor is Janukovicsot puccsolták meg), szivárványkoalíciót kötnek a Klicsko pártjával, esetleg még a szélsőjobboldallal is, de a mozgásterük változatlanul szűk lesz, ugyanolyan szinte kilátástalan helyzetben találják majd rövisesen magukat, mint a megbuktatott hatalom. Lezajlanak a választások, elmúlnak a mézeshetek, elül az eufória és akkor kiderűl, kormányozni kéne. Magyarán pénzt kell szerezni, de azonnyomban. És sokat.

De azt ki ad nekünk? Az EU? Ezernyi belgonddal küzd, se pénze, se energiája Ukrajnával komolyabban foglalkozni. Akihez tartozni akarnának, attól csak bárorítást, jó szót fognak kapni - esetleg egy nyavajás, semmire sem elég pénzügyi mentőcsomagot, de kellő anyagi támogatást nem. Szép kis barát!
Az USA Oroszo. miatt nem fog újabb frontot nyitni a kelet-nyugati kapcsolatok terén. Marad Putyin, akinek a tenyeréből az ukránok tetszik-nem tetszik ezután is a tenyeréből fognak enni.

Tehát végeredményben ez az egész, ami Ukrajnában most zajlik, egy nagy szemfényvesztés, csak sajnos az államolgárok ezt még nem látják. Csak idővel, a kijózanodás után...És akkor megint lesz düh és keser dögivel, és jöhet az újabb hatalmi válság.

zotyesz11 2014.02.23. 19:23:03

Azt hozzá kell tenni, hogy jelenleg nincs Ukrajnának legitim tárgyalóképes kormánya.
Választások állítólag május végén.

Ez azért baj, mert az Eu/IMF addig csak széttárja a karjait, hogy nincs kivel tárgyalni pénzügyi segélyről-egyébről.
Az oroszok ugyanezt teszik.

béla a görög (törölt) 2014.02.23. 19:58:58

A megállapitások jók, bár szerintem a helyzet élesebb mint a leírás
----
Örülök, hogy az Európai Unió állampolgára lehetek.
És nem csak Oroszország bufferzónájának egy államának egy állampolgára. (EU története: 1951: Montánunió 1957 Közös Piac - blablabla)
hogy jön ez ide?

1945-ben véget ért a II. vh.
+6 év -> Montánunió
+12 év -> Közös Piac
1991-ben felbomlott a Szovjetunió
1997 (+6 év) ???
2003 (+12 év) ???
2014 (+23 év) ???

Magyarul a SZU felbomlása után 23 évvel az oroszokoknál az oligarha és a földgáz mint fegyver a nyerő a párt és a gépfegyver helyett. A korrupció az semmit sem változott.
Politikusokról beszélünk akik menekülnek X millió dollárral mert elvesztették a hatalmukat, a lakosság meg le van gatyásodva és elégedetlen.
Miért gondolja mindenki, hogy az EU számára Ukrajna annyira kellene? Mi? a terület? a piac? (fizetőképesség??)

Ukrajnának kéne valahogy gazdaságilag fejlődnie. Kicsit az oligarcháit kiszorni és az oroszokkal kiegyezve azoktól eltávolodni.
Az oroszoknak nem célja ukrajna fejlődése az EU meg nem fogja finanszírozni mert lenyúlnák az oroszok/ukránok (oligarvhák) a zsét.
süti beállítások módosítása