2014. február 28. 19:03 - Hozzaszolasok

Harc Ukrajnáért 2

Az elmúlt hét szerencsére áldozatoktól mentesen telt és bár a helyzet elsőre stabilizálódni látszik, addig a színfalak mögött a helyzet fokozódik. Amíg a világ Kijevvel van elfoglalva és az új vezetés a hatalmát igyekszik konszolidálni, addig úgy tűnik, hogy Oroszország csendben megkezdte a Krím félsziget megszállását és annektálását.

Crimeamap.png

A pénteki híradásokban (Al-Jazeera, BBC, CNN, Telegraph) már látható, hogy a Krím félszigeten egyre több helyen (pl. Szevasztropol, Szimferopol) tűnnek fel azonosítójelzés nélküli katonai egységek komoly fegyverzettel. Hírügynökségi jelentések szerint ezek a Krími orosz bázisról indultak meg és több stratégiailag fontos pontot (parlament, repterek, főutak) is elfoglaltak és lezártak a térségben. A hivatalos orosz álláspont szerint ezek az egységek csupán az orosz bázisok védelmét erősítik meg. Emellett Oroszországban komoly mozgósítás zajlik, hajókat és repülőket indítottak útnak.

A Krími félsziget könnyen a 2008-as Grúz-Orosz háborúban orosz kézre került Abházia és Dél-Oszétia, vagy esetleg a moldovai Transznistria sorsára juthat. Ebben Oroszország javára játszik, hogy a krími lakosság kétharmada orosz, tehát komoly helyi támogatással rendelkezik. Oroszország már eddig is sok helyinek adott orosz útlevelet (állampolgárságot), amit az elmúlt napokban felgyorsítottak. Oroszország számára stratégiailag fontos a Krím félsziget, hiszen itt állomásozik a Fekete tengeri flotta és innen futhatnak ki hajók a Földközi tengerre is.

Az új kijevi vezetés eléggé reménytelen helyzetben van. Oroszország szinte kizárt, hogy önszántából visszaadná a félszigetet, erőszakkal - háborúval - viszont Ukrajna esélytelen Oroszországgal szemben. Ukrajna nem számíthat nyugati - EU vagy USA - katonai segítségre, hiszen kizárt, hogy szembeszállnának Oroszországgal, így valószínű, hogy Ukrajna elveszíti a Krím félszigetet, miután valamikor a közeljövőben a helyi (oroszbarát) parlament kinyilvánítja a függetlenségét vagy a Krím csatlakozását Oroszországhoz.

A kérdés sokkal inkább az, hogy megelégszik-e Putyin a Krímmel, vagy igényt tart más ukrán területekre?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hozzaszolasok.blog.hu/api/trackback/id/tr445837285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása