2013. április 08. 12:40 - Hozzaszolasok

Egyéni nyugdíjszámlák nulláról

Varga Mihály az ATV-ben elmondta, hogy a jelenlegi tervek szerint a létrejövő egyéni nyugdíjszámlákon nem fogják jóváírni a magánnyugdíjpénztárakból elvett összegeket. Ez igazán nem meglepő, ugyanis azt a pénzt már rég elköltötték, így ha akarnák se tudnák jóváírni.

varga.jpgVarga Mihály

MTI Fotó: Soós Lajos

A magánnyugdíjpénztárakból elvett pénzekre nagy szüksége volt a kormánynak, hiszen anélkül valószínűleg már 2011-ben csődbe ment volna az ország. Azt a hatalmas pénzt, amit emberek százezrei gyűjtöttek össze több, mint 10 éven át kemény munkával gyakorlatilag elment az államadósság csökkentésére.

A körülbelül 2800 milliárd forintból

- 1400 milliárd ment el államadósság csökkentésre, ami érdekes, hiszen amikor átvették 2010-ben a hatalmat az államadósság GDP-ben számolva 79,6% körül volt, 2013. márciusában pedig 80,54% volt. Tehát a nyugdíjvagyon felének elköltése csak arra volt jó, hogy az államadósság ne száguldjon 90% fölé.

- a fennmaradó összeget a MÁV-ra (300 mrd), BKV-re (80 mrd), PPP projektekre (200 mrd) és egyéb dolgokra költötték el. A MÁV és BKV két feneketlen pénznyelő, melyek rossz működésén nem változtattak, így ez kidobott pénz. Az előző kormányok által elindított túl sokba kerülő PPP projektekbe most még sok pénzt beleöntöttek. Logikus. Persze kapott még vagy 10 milliárdot a Malév is, de később mégis bezárták.

Ami engem igazából meglep az az, hogy ma még van ember, aki ezen meg tud lepődni. Ez várható volt és már a pénzek elvételénél tudni lehetett, hogy azt soha senki nem fogja viszontlátni. Miből is tudna az állam kifizetni majd 3000 milliárd forintot? Semmiből. A szörnyű dolog az, hogy bármilyen más kormány is jön a mostani után az sem fogja tudni visszaadni a pénzeket. Soha.

Frissítés 2013. 04. 09.

Rogán Antal tegnapi nyilatkozata alapján mégis jóváírják az idei évben a korábbi magánnyugdíjpénztári befizetéseket. A jóváírás két okból nem változtat semmin:

- ettől még nem lesz az államnak hirtelen plusz 2800 milliárdja

- elhangzott egy kulcsmondat is: bár jóváírják a befizetéseket, de később még eldöntik, hogy "egyáltalán figyelembe kell-e venni ezeket a befizetéseket"

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hozzaszolasok.blog.hu/api/trackback/id/tr545205831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tojglius 2013.04.08. 22:39:51

Kicsit hangulatkeltő stílusban van megfogalmazva, bár a lényege teljesen igaz...

- én egyébként maradtam magántag, megtehette volna a szerző is és más is... de az emberek csak lázongani tudnak, cselekedni már kevesebben)

meg pár pontosítás a hangulatkerülés elkerülése végett:
- az államadósság tényleg csökkent és jelentősen, ami hosszútávon jó akármit is mondanak mások...
de sajnos az árfolyam romlott így ez nem látszik (hogy miért romlik az árfolyam (pl:nk-i megitélés), az persze szintén megér egy misét)
- a PPP-k kiváltása hosszútávú nagy/indokolatlan kiadásokból mentette ki az államot, ez is jó dolog sztem...
(kieg1:ezzel meglepő módon egy következő kormányra is gondolhattak, ami nem igazán jellemző itthon a politikára, kieg2: a müpához (Demján) véletlenül nem nyúltak :D)
- nem "a Malév kapott pénzt" (legalábbis nem csak) hanem két egyébként életképes és ma már - malév nélkül - nyereségesen (évi párszáz milliós nyereséggel) működő, piacképes ex leányvállalatot tartottak életben, tőkésítettek fel!
- MÁV/BKV tudomásaim szerint drága bankhiteleket cseréltek le állami forrásra, ami költségcsökkentés... tehát jó... lehetne, igaz, a probléma gyökerén nem változtattak, ez a pont mondjuk jogos :D

üdv

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.04.08. 22:40:05

Ezek bizony lopósok. Lopósabbak, mint azok, akikről korábban azt hittünk, hogy lopósabb már nem jöhet.

zajos1 2013.04.08. 22:54:17

@pocakos focista: Mi van nem tudsz olvasni: index.hu/gazdasag/2013/04/08/rogan_jovairjak_a_nyugdijpenztari_befizeteseket/

kivisziat 2013.04.08. 23:00:36

Miért csodálkozol, zajos, Nyüzsi-gyerek nem olvas, csak ír.

itchap 2013.04.08. 23:13:23

@zajos1: és ez, hogyan fog megvalósulni a gyakorlatban? Monopoly pénzben? Vagy mégis honnan lenne most meg az a lóvé, ami már nincs...

Frizuravarjú 2013.04.08. 23:17:43

Oda kell adni minden pénzt a cionista bankároknak.

Mit hőbörögtök, büdös fasiszta csőcselék?!

Mizantrop 2013.04.08. 23:20:53

@Tojglius: Nem mondod, hogy maradhattam volna manyup-tag azzal a hangoztatott feltétellel, hogy elsétálok nyilatkozni erről, majd egyúttal kizárom magam az állami rendszerből! Lehet, hogy te megtehetted ezt, de az emberek nagy része ezt nem kockáztathatta, akkor sem, ha tudta, hogy a legrosszabb forgatókönyv megvalósulására is komoly esély van. Hol élsz te?

Mizantrop 2013.04.08. 23:25:10

@zajos1: Komolyan? Jóvá fogják írni?! Tényleg? Szerinted ebből értelmes ember bármit komolyan is vesz? Undorító kommunikációs trükk: Misikével meglebegtetjük a későbbi valódi döntést, megnézzük, mekkora a hörgés, fél napra rá jön a Hiteles Tóni, aki mindenkit megnyugtat, hogy a szakmai vita még nyitott, jóváírunk, persze, és a kedves nép majd szépen bekussol. A lopás törvényi kereteit dolgozzák már csak ki, utólagosan. Hihető ez, mint minden, amit eddig belehazudtak a pofánkba. De ti csak lelkendezzetek, szarháziak.

Mizantrop 2013.04.08. 23:32:49

Ugyanaz a remek nép, amely lángba borította a várost Gyurcsány ostoba szavaiért, aláírt és szociálisan lelkesen szavazott a 300 forintos vizitdíj meg a tandíj ellen, most benyeli a 28 új adónemet (csak a tranzakciós adóból sokszorosát a vizitdíj összegének!), a tandíjat, a röghöz kötést, 3000 milliárd forint, 10-15 év összerakosgatott befizetéseinek szemérmetlen lenyúlását, tapsol és lelkendezik. És ha a családból szűz lányokat kellene beszolgáltatni havonta, azt is lelkesen megtennék. Kádár népe, tapsikoljunk.

Mizantrop 2013.04.08. 23:40:49

@zajos1: "Legkésőbb év végéig jóváírják a magán-nyugdíjpénztári (manyup) befizetéseket az egyéni számlákon" - mondta Rogán Antal egy parlamenti sajtótájékoztatón még azelőtt, hogy a képviselők szavaztak volna egy ezzel ellentétes irányú jogszabályváltozásról.

A parlament előtt fekvő törvénymódosítás szerint az egyéni nyugdíjszámlákon csak idéntől vezetnék a befizetések adatait, amely azt is jelenti, hogy a korábbi pénztári befizetések adatai nem jelennének meg."

Ennek örülsz ennyire, te nagyokos? Ennyit ér a Tóni által kimondott szó, pontosan.

ob.szerver 2013.04.08. 23:48:59

@zajos1:

Mit jelent az, hogy jóváírják a felosztó-kiróvó rendszerben te szerencsétlen? Azt, hogy a tied lesz és hogy örökölhető lesz? A lófaszt, ezt baszták szét a manyup lenyúlással. Azt osztják majd szét, amit az adott évben befizetnek, a "számládon" meg lesz egy elméleti szám, ami csak úgy fog viszonyulni a nyugdíjadhoz, ahogy a mostani nyugdíjjárulék befizetéseid is. Megint hazudtak, megint átbasztak és te még örülsz is neki.

Roan 2013.04.08. 23:50:56

@zajos1: Ha jól emlékszem, ugyanezt mondták két éve is. Akkor már csak azt nem értem, hogy mi tartott ennyi ideig?

ob.szerver 2013.04.08. 23:52:31

@Mizantrop:

"Ugyanaz a remek nép, amely lángba borította a várost..."

A várost nem a nép borította lángba, hanem pár száz Kubatov Sturmabteilung-os. Egyébként igazad van.

mim 2013.04.08. 23:57:49

Szerintetek hány évente lesz nullázva?
Mikor fogják megszüntetni mint felesleges - mivel ugye kb egyedül a befizetőt érdekli - kiadás?
Megnézheti ill kikérheti e egy átlag polgár a politikusok számlainformációját?

És még további rengeteg lényegtelen, de érdekes kérdést tudnék feltenni. Lehet viccből kipróbálom mit mondanak az irodások :-)

Frizuravarjú 2013.04.09. 02:48:23

@Mizantrop: Tévedsz. Az a nép rég otthagyta az őt "csőcselékező" lassú felfogású proli bagázst.
Magyarországon már csak izrael II. kiszolgáló személyzete maradt. Azok meg szopjanak is, mást nem érdemelnek.
Akkor kellett volna forradalmat csinálni, amíg volt kivel.

2llkedő 2013.04.09. 05:42:08

Kihajítottunk az ablakon 12 évet.

2llkedő 2013.04.09. 07:13:06

@ob.szerver: "A várost nem a nép borította lángba, hanem pár száz Kubatov Sturmabteilung-os. "

A többiek katasztrófa túristák voltak.

Tojglius 2013.04.09. 10:09:39

@Mizantrop:
Itt élek, itt tervezek megöregedni is! Emellett a jóisten megadta nekem a gondolkodás (és az előre gondolkodás) képességét! Ez nem arról szól, hogy mit tehetek meg és mit nem amiért sokat vagy keveset keresek!

Az állami nyugdíjrendszerre - sajnos - nem számíthatok (regnáló kormánytól függetlenül), ezt jól tudom és tudnia kéne mindenkinek aki itt él és itt dolgozik/adózik!
Az mnyp-ben lévő pénz viszont az enyém, nem engedhettem meg, hogy elvegyék és betegyék a nagy kalapba... Akkoris ha nem egy számottevő összeg!

Aki ma arra számol, hogy majd őt az állam fogja eltartani nyugdíjas korában, az egyszerűen ostoba!!!

Márpedig az jól látszik, hogy az emberek tetemes része ma még mindig arra számol, hogy ha hülye, akkor majd jön jól állambácsi és jól kihúzza a kakából... Persze adót nem akar fizetni senki, de az ellátást várja mindenki...

Te tudod?! 2013.04.13. 16:11:43

Mindenki, aki nem kér számlát és nem adózik a jövedelme után, az támogatja, hogy a megtakarítását békekölcsönnek tekintsék. Ezt nem a sorsra kell fogni!
süti beállítások módosítása