2013. július 03. 10:01 - Hozzaszolasok

Magyarország csatlakozhat az Európai Űrügynökséghez

Mai hír, hogy a kormány tervezi az Európai Űrügynökséghez való további közeledést, így hamarosan akár teljes jogú taggá is válhatunk. Ez egy nagyon fontos és jó lépés, amiből Magyarország profitálhat.

Az Európai Űrügynökség jelenleg az Európai Uniótól független intézmény, de tervezik, hogy idővel az EU hivatalos űrügynökségévé váljon. Jelenleg az Űrügynökségnek 20 tagja van, főképp EU országok, de tag Norvégia és Svájc, valamint társult tag Kanada is.

A tagság fontosságát jelzi, hogy régiónkból már Csehország, Lengyelország és Románia is teljes jogú tag, míg Szlovákia és Szlovénia is jó úton halad a tagság felé, emellett több EU tag és más országok is igyekeznek taggá válni és a kapcsolatokat elmélyíteni.

A tagság persze nem ingyenes, a Magyarországhoz hasonló méretű és lakosságú Csehország évente 11,5 millió eurót fizet, ami körülbelül 3,5 milliárd forint. Nem olcsó, de mindenképpen megéri, hiszen a teljes jogú tagok jogosultak részt venni a különböző űrprogramokban, valamint ezen országok vállalatai pályázhatnak beszállítóként is. Így az Európai Űrügynökség által meghirdetett programok pénzt is hozhatnak a magyar gazdaságnak és gyorsíthatják a magyar űrtudományok fejlődését.

Már csak azért is fontos lenne idén a csatlakozás megindítása, mert enélkül újabb 5 évre várakozó státusba kerülünk (PECS), ami akár 2018-ig is eltolhatja a csatlakozásunkat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hozzaszolasok.blog.hu/api/trackback/id/tr375388921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása