2013. március 10. 13:31 - Hozzaszolasok

Egy remek üzleti ajánlat - vagy mégsem?

Idén álláskereséssel kezdtem az évet, de válság lévén nem kapkodtak utánam a cégek. Nem keseredtem el, hiszen optimista vagyok, majd csak lesz valahogy. Ismerőseim körében is elterjesztettem, hogy szükségem van egy állásra.

Jelentkezett is egy barátom, hogy az egyik barátja egy multinál keres embereket. Nem sokat gondolkodtam, felhívtam az említett urat és rövid időn belül megbeszéltünk egy időpontot, amikor is elmondja nekem a részleteket. Telefonba semmi egyebet nem akart mondani.

Így utólag visszagondolva ennek már gyanúsnak kellett volna lennie.

Egy szép délután megjelentem egy budapesti irodaházban, ahol is találkoztam az illetővel. Bevezetett a cég irodájába, ami nagyon reményteli volt, hisz a berendezésről látszott, hogy itt pénz van, nem is kevés. Miközben befelé sétáltunk érdeklődött afelől, hogy ki vagyok, mik a céljaim, a jövőképem, de furcsa módon nem volt kíváncsi a tanulmányaimra, tapasztalataimra, vagy az önéletrajzomra. Meglepetésemre nem egy állásinterjúra, hanem egy előadó terembe ültünk be, ahol körülbelül 30-an lehettünk, huszonéves fiataltól a hatvan éves nyugdíjasig minden korosztály képviseltette magát.

Itt éreztem először, hogy valami nem stimmel. Az úr annyit mondott, hogy hallgassuk végig ezt a rövid kiselőadást - ami végül másfél órás lett...

Az előadás azzal kezdődött, hogy az előadó elmesélte, hogy ő is egy normális ember volt, normális állással, de az évek alatt teljesen kiégett a napi 8-10 óra munkától és váltani szeretett volna. Ő most fel fog vázolni nekünk egy olyan értékesítési modellt, ami megváltoztatta az ő életét és amiben nekünk minimális munkával milliós jövedelmünk lehet.

Ha tényleg lehetséges, hogy bárki milliókat keressen komoly munkavégzés nélkül, akkor hogyan lehetséges, hogy van még olyan ember az országban, aki minimálbéren árufeltöltői, vagy éhbérért tanári állást választ? Sokan nem gondolkodnak el ezen, sőt szétnézve a hallgatóságon egyesek már remegtek a milliók hallatán, mintha megfogták volna isten lábát. A felvázolt üzleti modell MLM volt, de a szót ügyesen elkerülte az előadó.

Az előadás lényege az volt, hogy a tudományos kutatások révén már lehetséges, hogy bárki eléljen 120 évig, ráadásul úgy, hogy az öregedés velejárói évtizedekkel kitolódjanak, tehát nem leszünk 70 éves korunkra beteges ágyhoz kötött vénemberek. Ki ne akarna tovább és egészségesebben élni? Mindenki akarja ezt és hajlandóak fizetni is érte! Aztán bemutatták azokat a termékeket, amelyekkel elérhetőek ezek a hatások. Mindenféle krémek, italok és táplálékkiegészítők. Ezeket nem boltokban forgalmazzák, hanem ügynökhálózat értékesíti és mi tagjai lehetünk ennek a sikeres rendszernek.

Ami az előadásból kimaradt és csak utána tudtam meg az engem bevivő úrtól, hogy a kezdőkészlet, amit el kell adnunk, azt nekünk meg kell venni a cégtől, csupán csekély 200.000 forintért. Plusz ÁFA. Plusz végig kell ülnünk egy tanfolyamot, amiért szintén további tízezreket kell kifizetnünk különböző jogcímeken. És nem árt megvenni néhány könyvet, hogy sikeres értékesítők legyünk. Mellesleg a termékek nem is olcsók, 10.000 forintnál kezdődnek a kisebb kiszerelések - válság közepén vajon hány ember fog 20.000.- forintos arckrémet venni pont tőlem?

Az előadás további része arról szólt, hogy ezekkel a szerekkel a cég más országokban milliárdokat keresett és az emberek veszik, mint a cukrot.

Ha tényleg ilyen híres és világmegváltó a termékek, akkor miért nem volt benne egy híradóban se? Az már csak hab a tortán, hogy a kivetített prezentáción 10 milliárd dollár van feltüntetve, amit az előadó nemes egyszerűséggel 10 milliárd forintra fordít.

Komolyságukat bizonyítva felsoroltak több tucat világhírű orvost, professzort és tudóst, akik alátámasztják az elhangzottakat.

Érdekes módon, a cég saját honlapja szerint szinte mindegyikük a cég társalapítója vagy dolgozója.

És persze lezárásként bemutatták a cég sikeres ügynökeit, akik havonta milliókat keresnek. Ők előadták, hogy eleinte persze nem hittek ebben, de aztán ahogy beindult az üzlet, olyan sok volt a pénz, hogy felhagytak normális állásukkal és ma már csak ezt csinálják, sőt mivel maguk alá beléptettek értékesítőket több szinten is (MLM), utánuk is kapnak jutalékot, így nekik már dolgozniuk sem kell!

Megint eljutottunk oda, hogy munkavégzés nélkül keresünk milliókat... Az igazán nagy pénzeket az MLM rendszerben a csúcson állók teszik zsebre, akiknek tényleg nem sok időt kell munkával eltölteniük, de aki sokadikként lép be annak bizony gályáznia kell nehogy nyakán maradjon a termék.

Az előadás és egy kis személyes beszélgetés után azzal váltunk el egymástól, hogy köszönöm, de engem ez nem érdekel.

Tudom, hogy sokan vannak, akiknek tényleg bejön az ügynöki munka. Nekem is van barátom, aki sokat keres biztosítási ügynökként a válság ellenére. De ez az állás nem való mindenkinek. Ilyen munkákhoz elengedhetetlen az a képesség, hogy kiváló kommunikációval rádumáld a vevőre a terméket.


Tanulságok

1. Ha álláslehetőséggel megkeresnek, akkor mindig kérdezz rá, hogy pontosan miről van szó! Ha nem mondják el, akkor nyugodtan köszönj el tőlük.

2. 2013-ban még mindig van olyan ember, aki elhiszi, hogy semmittevéssel meg lehet gazdagodni. Mielőtt bármit csinálsz gondolkodj! Biztosan megérni és nincs-e benne trükk vagy buktató?

3. Ha bevállalsz valami ügynöki munkát/MLM-t, akkor mielőtt aláírnád a szerződést kérdezz rá, hogy neked pontosan mennyit kell fizetned a különböző tagdíjakra, tanfolyamokra, továbbképzésekre, könyvekre, csapatépítő tréningekre, egyebekre. Ne feledd, hogy a különböző cégek akkor is akarnak rajtad keresni, ha soha egy terméket sem tudsz eladni!

4. Gondold át, hogy kinek tudod eladni a terméket. Családnak? Bartának? Szomszédnak? Ha ügynök vagy, akkor egy vevő sem fog hozzád jönni, NEKED kell felhajtani az összes vevőt egyenként. Ne felejtsd el azt a tényt se, hogy válság van, az emberek többsége csak a legszükségesebb dolgokra költ.

5. Készülj fel egy esetleges kudarcra, legyen B terved, ha ez a fajta munka nem jön be.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hozzaszolasok.blog.hu/api/trackback/id/tr435125746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása