2013. június 14. 12:53 - Hozzaszolasok

Túl vagyunk az árvízen

Szerencsésen túl vagyunk a hatalmas árvízen, hiszen ellentétben a szomszédos országokkal nálunk senki sem halt meg, nem történt gátszakadás és helyreállíthatatlan károk sem keletkeztek.

arvizvege.jpg

MTI Fotó: Illyés Tibor

A gátakon megfeszített munkával dolgozó több ezer hivatásos és önkéntesnek hála az évszázad árvizének beharangozott 2013-as dunai árhullám nem okozott jelentős kárt, sikerült a tengernyi vizet a gátak között tartani. A helyreállítási munkák megkezdése mellett azonban le kell vonni néhány tanulságot is:

- mobilgátakra szükség van és kész. Szentendre úszott volna, ha nem épült volna meg időben a mobilgát. A jövőben támogatni kell mobilgátak építését az ország minden pontján, ahol szükség van rá.

szentendremobilgat.jpg

Szentendrei mobilgát

MTI Fotó: Kovács Attila

- az elmúlt tíz évben ez már a harmadik alkalom volt, hogy új vízállási rekordok születtek. Budapesten a 2002-es rekordhoz képest most több, mint 40 cm-el volt magasabb a vízállás, a Duna 891 cm-el tetőzött. Elvileg valamivel magasabb vízállásnál sincsen veszély (bár a Bem rakpart környékén kemény védekezés folyt), reméljük arra is fel fognak készülni az illetékesek az elkövetkező években, ha a rekord újabb 40 cm-el nő.

- Győrújfalu esete érdekes volt, hiszen az okozott problémát, hogy új gátat akartak építeni és az árvíz akkor jött, amikor a régi gátat már elbontották az újat viszont még nem építették meg. Ez megengedhetetlen hiba, a jövőben sokkal jobban oda kell figyelni a gátakon zajló munkálatok időzítésére.

- ne hívjuk ezt az évszázad árvizének, mert akkor sokan úgy értelmezik, hogy ennél rosszabb nem jöhet. Pedig semmi biztosíték sincs arra, hogy jövőre, vagy 10 év múlva ne legyen megint magasabb a vízállás.

- politikusoknak pártállástól függetlenül semmi keresnivalójuk a gátakon. Ha segíteni akarnak, akkor buzdítsák a híveiket adakozásra/homokzsák töltésre. Az nem segítség, hogy a munkálatokat akadályozva kivonulnak két tucat újságíróval, megtöltenek tíz zsákot, majd továbbállnak. Az külön vicc, hogy némely politikust azért cikiztek, mert nem volt a gáton, amikor meg kiment a gátra, akkor meg azért osztották ki.

Ismételten köszönet mindenkinek, aki segítette otthonaink védelmét!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hozzaszolasok.blog.hu/api/trackback/id/tr195360366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása