2013. március 17. 14:07 - Hozzaszolasok

Három napos fejetlenség

A mentésben résztvevő rendőrök, tűzoltók, mentők, katasztrófavédelem, civilek és mások megfeszített munkájának köszönhetően vasárnapra sikerült elhárítani a bajt, de a kérdés megmaradt: miért tartott napokig a mentés és miért volt ilyen szervezetlen?

Az elmúlt napokban tapasztalt katasztrófahelyzetből egyértelműen látszik, hogy teljes fejetlenség uralkodott a mentési munkálatok során. A hírekből az alábbi momentumokat emelném ki:

1. Napokon át össze vissza terelték az autókat, kamionokat. Nem lehetett tudni, hogy mely utak vannak lezárva, mert a tájékoztató rendszerek összeomlottak. Az elégtelen tájékoztatásnak köszönhetően még péntek-szombat is sokan útnak indultak remélve, hogy már járhatóak az utak. A vasúti közlekedés is katasztrofális volt - már ha volt közlekedés. Az alábbi kép a MÁV honlapján látható fejetlenséget mutatja:

mav.JPGmav.hu -ról lementve

2. Pozitívum, hogy minden elérhető egységet bevetettek, negatívum, hogy későn. Már egy hete lehetett tudni, hogy milyen lesz az időjárás, lehetett látni, hogy Nyugat-Európában milyen káoszt okozott, de a csütörtökön ideért viharra csak pénteken indult meg az érdembeli reagálás.

tek.jpg

MTI Fotó: Terrorelhárítási Központ

3. A kamionforgalmat hol elindították, hol felfüggesztették. Teljesen érthetetlen, hogy miért nem állították le minden kamiont már csütörtökön az első baljós jelekre? Az elakadt, felborult és összetörött kamionok nagyban megnehezítették a mentést.

kamion.JPGMTI Fotó: Varga György

4. Önkénteseket kerestek, akiket megbuszoztattak, de eszközök és felsőbb utasítás híján nem tudtak érdemben részt venni a mentésben. Olyan, mintha ötleteltek volna ahelyett, hogy a megfelelő személyeket a megfelelő helyekre vezényelték volna. Index

5. Szokásukhoz híven a politikusok sem maradhattak ki a hírekből: a kormány és ellenzék egymást okolták a történtekért ahelyett, hogy összefogtak volna a bajba jutottak megsegítésére. Egy átlagos napon is rosszul néz ez ki, de egy katasztrófahelyzetben ez tarthatatlan.

Remélem, hogy lesznek következményei a fejetlenségnek és a legközelebbi viharral már felkészülten fog szembenézni a mindenkori vezetés és az egész ország. Köszönet mindenkinek, aki részt vett a mentési munkálatokban és a bajbajutottak megsegítésében!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hozzaszolasok.blog.hu/api/trackback/id/tr245139370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása