2013. március 17. 12:39 - Hozzaszolasok

Kidőlt villanyvezetékek

A napokban országszerte több villanyvezeték és leszakadt a viharos időjárás miatt. Az elmúlt években ez gyakran előfordult szinte minden nagyobb vihar alakalmával, de a mostani hóviharban még nagyfeszültségű vezetékek is leszakadtak, így emberek tízezrei maradtak áram és fűtés nélkül. Miért nem lehet ezeket föld alatt vezetni?

Ha a víz, gáz, telefon, internet és más vezetékeket mind a föld alatt vezetik, akkor a villamos vezetékek miért a föld felett vannak elvezetve? Gyanítom, hogy nem olcsó dolog földbe tenni a villanyvezetékeket, de talán hosszú távon megtérülne.

Mik is lennének az előnyei?

1. Vihar és egyéb külső behatás ellen védett helyen lennének több méterrel a föld alatt, így nem lenne áramszünet minden nagyobb vihar után.

2. Évente sok madár pusztul el áramütés miatt, tehát az élővilágnak is jót tenne a föld alatti elvezetés.

3. Esztétikailag szerintem mindenképpen a földfelszín alatti elvezetés a jobb megoldás.

Mik lennének a hátrányai?

1. Drágább lenne (földmunkák, szigetelés), de szerintem hosszabb távon megtérülne, hiszen nem kellene a leszakadt vezetékeket és oszlopokat újjáépíteni.

2. Karbantartás, javítás esetén fel kell ásni a földet. Bár szerintem ezt meg lehetne oldani földtúrás nélkül is.

D_ATI20130315006.jpgLeszakadt 22 kilovoltos elektromos fővezeték és összetört tartóoszlopok Kemecse és Nagyhalász határban 2013. március 15-én. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében 98 településen több mint hetvenezer háztartásban nincs áramszolgáltatás.
MTI Fotó: Balázs Attila

Fontos! Leszakadt vezetéket soha ne közelítsünk meg! Még leszakadt vezeték is lehet áram alatt, ami több méterről is halálos áramütést okoz. A lehető leghamarabb értesítsük a hatóságokat (112).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hozzaszolasok.blog.hu/api/trackback/id/tr815136968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása