2013. április 02. 12:06 - Hozzaszolasok

Magyar energiaszektor orosz kézben

Az elmúlt napokban egyre több helyről lehet hallani, hogy az Orbán kormány azért államosít több energiaszektorbeli érdekeltséget, hogy azután azt az oroszoknak adják tovább. Remélem, hogy ez nem fog megtörténni, mert ha igen, akkor azon nagyot bukhatunk. De miért is lenne nekünk ez rossz?

paks.jpgMVM Paksi Atomerőmű Zrt.

Először is anyagilag rosszul járnánk, hiszen az állam most drágán vesz, amit az oroszoknak valószínűleg nem tud jelentős haszonnal továbbadni (ha egyáltalán lesz rajta haszna), másrészt mivel gyakorlatilag egyik külföldi kézből kerülne a másikba, így még értelme sincs a dolognak. Az oroszok persze jól járnának, hiszen olcsón jutnának jelentős érdekeltségekhez.

Ha később a jövőben bármi miatt is vissza akarnánk venni ezeket a cégeket az oroszoktól, akkor sokkal többet kell majd fizetnünk érte. Jó példa erre a MOL részvények esete, ahol a kormány körülbelül 500 milliárd forintot fizetett a 21%-os részvénycsomagért. Az állam több, mint 22.000 forintot adott egy részvényért, de az azóta eltelt időben a részvények ára 15-19.000 forint körül mozog.

A nyugati cégekkel ellentétben az oroszok előszeretettel alkalmazzák viták esetén az energiafegyvert, azaz a csapok elzárását. Ez Magyarország esetében súlyos probléma, hiszen nagyban függünk az orosz földgáztól, így az oroszok beengedése a magyar energiaszektorba tovább rontja a helyzetet.

Felmerült, hogy az oroszok kedvezményes hitelt adnának cserébe a cégekért. Ez azért lenne rossz, mert gyakorlatilag az állami vagyon elkótyavetyélése lenne. Ilyen történt Szerbiában, ahol a szerb kormány Koszovó függetlenedésekor az orosz ENSZ BT vétóért "cserébe" olcsón eladta a szerb olajtársaság (NIS) döntő tulajdonrészét. Az orosz vétó nem sokat ért, hiszen Koszovó csak papíron maradt Szerbiáé.

Összegezve a gáztározók, vezetékek, Paks 2, vagy más kiárusítása az oroszoknak némi aprópénzért nagy hiba lenne, de ha a kormány elszánja magát, akkor nem tehetünk ellene...

58 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hozzaszolasok.blog.hu/api/trackback/id/tr65187019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flippant 2013.04.02. 21:49:29

Teljesen mindegy, mert a mostani energiacégek is a ruszkiktól veszik a gázt és azt adják el nekünk. Egész Európa a ruszkiktól veszi csak ki ennyiért, ki annyiért.

energiagorilla 2013.04.02. 21:53:16

Pontosításképpen: egyelőre az állam mindössze a gáztárolókat vett meg. Ezeknek a továbbadásáról még nincs szó. Attól az E.On-tól vette meg, amelyiknek van egy gázerőműve Gönyűn, amit nem tudnak kihasználni, és felmerült, hogy eladnák a Gazpromnak. Ezt a kettő hírt a közhangulat könnyen mossa úgy össze, hogy "az állam államosít, és eladja az oroszoknak", de egyelőre erről konkrétum nincsen. Ugyanakkor tény, hogy az orosz befolyás az energiapiacon várhatóan nőni fog. Az ugyanis szinte biztos, hogy például Paks bővítésének megbízását az orosz félnek beígérték.
Aki magyar, az kb. tudja, hogy milyen kockázatos, és stratégiai mekkora kiszolgáltatottságot jelent az oroszokkal ennyire szoros kapcsolatban lenni. Van egy másik vetülete mindezeknek: az államosítás mint olyan, az egy borzasztó drága dolog. Megvenni tárolót, esetleg lakossági üzletágat, vagy erőművet, az mind-mind kiadás egy olyan államnak, ahol aköltségvetési egyensúly alapján mér mindent a nyugat. Ettől függnek az EU támogatásaink, a besorolásunk, az árfolyamunk, szinte minden. Erre a törékeny egyensúlyra rátenni száz- és ezermilliárdokat nagy felelőtlenség lenne.

ob.szerver 2013.04.02. 22:17:16

@energiagorilla:

"Aki magyar, az kb. tudja, hogy milyen kockázatos, és stratégiai mekkora kiszolgáltatottságot jelent az oroszokkal ennyire szoros kapcsolatban lenni."

Egy kis országnak szövetségesekre van szüksége. A rezsim a bel- és gazdaságpolitikájával elidegenítette magától természetes nyugati szövetségeseit, és ezért részben szükségből részben dacból és a nyugatiaknak szánt fricskából, keleten próbálja meg őket pótolni a röhejes keleti nyitás fedőnevű bullshittel

Erre ők egyrészt semmilyen (földrajzi, fejlettségi, tradícionális) okokból nem alkalmasak, másrészt nem az a az európai történelem tanulsága, hogy túl sok jó dolog érkezett ide hozzánk keletről az elmúlt ezer évben.

Nagyon úgy tűnik Orbánék oroszoknak történő bepucsításából, hogy a színfalak mögött valami készülődik, ami beleillik a rezsim megszokott gyakorlatába: rövid távú önző célok érdekében hosszú távú súlyos károkozás az az egész országnak.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.04.02. 22:42:08

@ob.szerver: mintha nem a szocik adtak volna el mindent az oroszoknak anno...

Rodolfo63 2013.04.02. 22:43:05

@FILTOL: mármint mit adtak el nekik?

regress 2013.04.02. 23:03:09

@FILTOL: mi van orosz kézben hülyegyerek?majd most lesz.tetves hazaáruló banda

nem várt fordulat 2013.04.02. 23:19:26

na most ez a poszt miről szól?

röhögő 2013.04.02. 23:49:11

@Rodolfo63: @karacsi_maci: Hogy bekussolt! :-))
Persze nem tud semmit mondani amit eladtunk az oroszoknak.

röhögő 2013.04.02. 23:50:24

@FILTOL: Na mit adtak el a szocik az oroszoknak? :-)) Ezt eltesszük és megkérdezzük rendszeresen ha feltűnsz, te fidióta!

Larry Silverstein 2013.04.03. 00:32:59

''Az elmúlt napokban egyre több helyről lehet hallani, hogy az Orbán kormány azért államosít több energiaszektorbeli érdekeltséget, hogy azután azt az oroszoknak adják tovább.''

- Forrásokkal ne is strapáld magad.

''Először is anyagilag rosszul járnánk, hiszen az állam most drágán vesz, amit az oroszoknak valószínűleg nem tud jelentős haszonnal továbbadni''

- Miért venne az állam most drágán? Mert a gázüzletág 800ért került vissza, a németek meg 4 éve 1200at fizettek érte(nekünk)? Nehéz most drágán vásárolni, 5 éve válság van.

Fuss neki még egyszer.

Piers 2013.04.03. 00:40:16

@Rodolfo63: @röhögő: @regress: Mit adtak el??? Hmmm... lássuk csak, nem is kell sokáig gondolkoznom.
MALÉV például, Igaz, már nincs orosz kézben, ugyanis MEGSZŰNT... hála orosz barátainknak

Larry Silverstein 2013.04.03. 00:40:50

''Megvenni tárolót, esetleg lakossági üzletágat, vagy erőművet, az mind-mind kiadás egy olyan államnak, ahol aköltségvetési egyensúly alapján mér mindent a nyugat.''

- A nyugat tanulhat tőlünk ktgvetési egyensúlyt.

''Ettől függnek az EU támogatásaink''

- Mármint a ktgvetési egyensúlytól? Rövden NEM. 2004től vagyunk a túlzottdeficit alatt nagyjából ugyanannyi támogatási keret jutott 2008-14ben(2006ban döntöttek róla) mint a most eldöntött 2014-20as időszakban.

kpityu2 2013.04.03. 05:33:34

Mijaz, a "csődbe megy az ország" lejárt lemez? Már az összes ismerősöm röhög az index címlapos blogattakokon.

camilló 2013.04.03. 05:36:30

@ob.szerver: másrészt nem az a az európai történelem tanulsága, hogy túl sok jó dolog érkezett ide hozzánk keletről az elmúlt ezer évben.
Nyugatról mi jó érkezett? Had emlékeztessek már mindenkit a privatizációra. Gombért, pitykéért eladták a termelő üzemeket, amit aztán a szerződésben kikötött üzemeltetési idő után bezártak. A teljesség igénye nélkül: Kazincbarcikai erőmű, Tiszaújvárosi erőmű (mind a kettő)Bélapátfalvai cementgyár, az összes cukorgyár, majd az összes üveggyár. Szóval nyugatról sem kaptunk szart sem. Piacot vettek semmi mást. Persze kaptunk helyette összeszerelő üzemeket. A rendszer váltáskor az összes jobb oldali üvöltözött, hogy a ruszkik ellopták a magyar aranyat. Márciusban zárták be az utolsó bauxit bányát. Szóval nem kellene ebbe bele menni. A nyugat mikor segített rajtunk? A török időkben? Nem! Rákóczi szadságharc? Nem! 1848? Nem!1919? Nem! 1945? Nem! 1956? Nem! No akkor mikor? Ha már ennyire hülye a vezetésünk akkor legalább arra vigyáznának, hogy amit eladnak azt legalább működtetnék. Az én szempontomból, tök mindegy kinek adják el! Ne adják el!!

csavari 2013.04.03. 05:36:31

Vajon az olajmaffia teljes anyaga mikor lesz feloldva a titkosítás alól sintér.pintér elvtárs?

csavari 2013.04.03. 05:40:30

@Larry Silverstein:

Nem megvenni hanem államosítani kellett volna!
Megnézni, hogy mennyiért "vették" mennyi volt a valós értéke, mennyi pénzt vittek ki az országból, a különbözetet be lehet fizetni a kasszába és akkor szabadon távozhatnak az országból, ha nem akkor életfogytiglani börtön!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.04.03. 05:55:13

Kizárt dolog, hogy az oroszoknak adják el, hisz a MOL-ból is kivásárolták őket.

Mészáros Laci 2013.04.03. 06:24:48

teljesen logikus, hogy azért vásárolták vissza pl a MOL részvénycsomagját az oroszoktól, hogy aztán megint eladják nekik. ez a komponens egyetlen komoly összeesküvés-elméletből sem hiányozhat.

belekotty 2013.04.03. 07:49:34

@Piers: Ezt az egyet tudtad hozni ellenük? :-)) Hol a minden?

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.04.03. 08:13:10

Ha tényleg a kormány elad bármit is az energiaszektorból az orosznak, az minimum hazaárulás. Ha ilyen történne akkor ezeket az embereket hazaárulás vádjával minimum életfogytig tartó börtönbe kellene zárni.

Az orosszal bőven elég az a kapcsolat amit kényszerből fen kell tartani. Kereskedjünk velük, adjunk el magyar terméket, de ne kérjünk szívességet és ne engedjünk gy cseppnyi befolyást sem át számukra. Nem akarok orosz gyarmat lenni, és egyetlen épeszű ember sem akarhat ilyet. Az oroszok megbízhatatlanok, gátlástalanok, és végtelenül nacionalisták. Ha újra beengedjük őket a kapun belülre, akkor egy új hitleri Németországot szabadítunk magunkra. Azzal az apró különbséggel, hogy az oroszok nem csak egyeseket hanem mindenkit hajlandóak kinyuvasztani egy kopejkáért is. Minél szorosabb lesz a kapcsolat az oroszokkal és minél több "szívességet" kapunk, kérünk annál közelebb kerülünk, hogy az ország összes állampolgára egy utolsó rabszolga legyen akivel azt csinálnak majd az oroszok amit akarnak.

A nagy függetlenségi harcunkba a végén majd jól belelavíroznak minket egy olyan függőségbe egy olyan partnerrel/gazdával, akihez képest az IMF meg a nyugat egy Teréz anya. Sajnos ezek a barmok nem tudják milyen egy igazi orosz befolyás alatti ország, nem éltek benne eleget.

Netuddki. 2013.04.03. 08:28:32

Hm. Keleti nyitás, az ellenzék mögött külföldi érdekcsoportok vannak. Ez a fidesz propagandája.
Szerintem a fidesz mögött vannak külföldi érdekcsoportok. Előbb-utóbb minden kiderül...

Netuddki. 2013.04.03. 08:29:56

@Nikosi: Végül is a ruszkik már segítettek itt pár diktátort...

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2013.04.03. 08:49:49

@csavari:
"Vajon az olajmaffia teljes anyaga mikor lesz feloldva a titkosítás alól sintér.pintér elvtárs? "
...majd amikor a mai összes párt a kukába kerül és végre rendszerváltás is lesz az országban. Ezek mind egy kutya kölykei. (MSZMP)
www.kibulizottorszag.net/tartalom.html

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.04.03. 09:54:58

@Rodolfo63: pl. a malévot....aztán az osztráknak a molt, ami kikötött az orosznál.

VT Man 2013.04.03. 10:01:14

@Mészáros Laci:
"teljesen logikus, hogy azért vásárolták vissza pl a MOL részvénycsomagját az oroszoktól, hogy aztán megint eladják nekik. ez a komponens egyetlen komoly összeesküvés-elméletből sem hiányozhat. "

Ez a koherens baloldali érvrendszer :-)

Szemét Fidesz, csomó pénzért visszavette a MOL részvényeit az oroszoktól, a nyugat seggnyalója!

Szemét Fidesz, olcsón eladja a MOL részvényeit az oroszoknak! A kelet seggnyalója!

VT Man 2013.04.03. 10:02:08

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

"Kizárt dolog, hogy az oroszoknak adják el, hisz a MOL-ból is kivásárolták őket. "

Ne kábítsd már tényekkel a baloldali (MSZP, LMP) szimpatizánsokat!

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.03. 10:10:26

Tekintve hogy eddig a teljes közüzemet csak és kizárólag az MSZP privatizálta el, mint általában az ország 90%-át, így félelmeid szerintem alaptalanok.

Persze nem teljesen.

Ha a szocik visszatérnek a hatalomba biztos lehetsz benne, hogy újra elkótyavetyélik ezt is.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.03. 10:11:45

@VT Man:

Az a vicc, hogy épp az MSZP adta el bagóért mind a részvényeinket, mind az államadósságunkat, mind a közműveinket.

Csicskásaik meg azzal ijesztgetnek, amit épp a kedvenc elftársaik cselekedtek meg.

Mészáros Laci 2013.04.03. 10:17:06

@VT Man:

aki nem tanult egyetemi szintű matematikát, azt hiheti, hogy a számtan és a formális logika egyértelmű, pedig távolról sem az. tetszőleges axiómarendszerre fel lehet építeni egy tökéletes logikai rendszert.

például ha az axiómarendszer része a "szemétfidesz", akkor a két állítás ellentmondásmentesen levezethető belőle.

egy másik axiómarendszerben a szemét zsidók a kiindulás és abból egész más következtetések vonhatók le.

Fejesrob 2013.04.03. 10:27:10

Azt már megszoktam, hogy ezek az index-bloggerek gyengék. Valamikor, az elején azt hittem, ezeket az Index nem politikai alapon választja, hanem minden területnek megvan a szakértője, persze hamar rájöttem, hogy nem így van, pár kivételtől eltekintve.

De az, hogy úgy írjon valaki egy posztot, hogy még az idevágó híreket sem olvassa el, na az már gáz, hiszen itt azért olyan emberek vannak, akik elolvassák a híreket.

Az oroszok egyetlen erőművet akarnak megvenni, de azt sem a kormánytól, hanem a németektől. Azt is csak azért, mert a németeknél a magas gázár miatt az erőmű kapacítása 30%-osan van kihasználva, az oroszok 100%-on járatnák, hiszen ők adják bele a gázt.

Ami amúgy erősen magyar érdek.

A többi felmerülő tételnél külön kihangsúlyozták az oroszok, hogy NEM akarják megvenni, közös üzemeltetésről van szó, pld. gáztározók, tárolják a gázt.

Ez is erősen magyar érdek, hiszen Európa egyik kereskedelmi gázközpontja jönne létre. (HUB).

Most ebből leszűrni azt, hogy Orbán mindent elad az oroszoknak, szerintem egy indexcímlapos bloggernél kibaszottul kínos.

SemBoga 2013.04.03. 10:34:24

@Fejesrob: biztos hogy magyar érdek beengedni az oroszokat a spájzba?

SemBoga 2013.04.03. 10:35:01

@FILTOL: most osztráknak, vagy orosznak adták el a molt?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.04.03. 10:36:50

@SemBoga: keress rá...meg arra is, hogy hol írtam azt, hogy a molt az orosznak adták el a szocik...
jó munkát.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.03. 10:49:24

@SemBoga:

hirszerzo.hu/hirek/2007/6/30/38885_tanitani_valo_hulyeseg_a_molprivatizacio_to
A Fidesz-kormányt leszámítva a magyar állami tulajdon részarányának csökkenése folyamatos volt. Az utolsó nagy részvénycsomagot (25 százaléknyi papírt egyszerre) 2004 májusában értékesítették. Ekkor valószínűleg már komoly szerepet játszott a kormány döntésében, hogy a száz napos programok kivéreztették a költségvetést. A piacra dobott 11 millió részvényt 6500 forintért kínálták az év márciusában, mikor a tőzsdén ugyanabban az időben 300 forinttal többért is elkeltek.

SemBoga 2013.04.03. 11:27:06

@FILTOL: de te arról írtál, hogy mindent eladtak a ruszkiknak, és erre hoztad példának a malévot és a molt, amit az osztrákoknak adtak el, majd kikötött a ruszkiknál

ez utóbbi cég miért szerepel a példádban?

komplikato 2013.04.03. 11:41:26

@energiagorilla: "Ezeknek a továbbadásáról még nincs szó."
De a bérbeadásáról derengenek infó morzsák.
És ne felejtsük el a MALÉV-ot sem adták el "csak" 50 évre bérbe adták az üzemeltetését ...

komplikato 2013.04.03. 11:43:40

@Larry Silverstein: "2004től vagyunk a túlzottdeficit alatt ..."
Ja, de csak a belépési dátum miatt, mert mikortól is volt 3% felett a deficit? Csak nem a 2001-2002-es évtől?

kifordított nagyanyó 2013.04.03. 11:45:22

Természetesen a fidesznek,meg a fideszbirkáknak simán megfelel,ha vikiék adnak el bármit bagóért.

Peetee 2013.04.03. 12:13:55

Komoly veszélyforrás ez, amelyre az Orbán rezsim az üzlei életben ismert kifejezéssel tekint:
"A big fish"

Nagyon leegyszerűsítve, most mindeféée ideológiákat gyártanak és erre hivatkozva államosítanak. Azután majd új ideológiák jönnek, és újra privatizálnak.

A valóság pedig: Vásárolj drágán(MOL-részvényt, E.ON gázcuccokat...stb), majd add el olcsón (a ruszkiknak) és neked is tele lesz a szekrényed nokiás-dobozokkal!

Azt állították, hogy a szocik szétlopták az országot. És ez így is van.
Vizsgálódtak évekig. Elővettek bárkit is? Indult bármilyen eredményre vezető vizsgálat? Volt/van bármilyen per? Került megnevezésre bármilyen felelős az elmúltnyócévből? NEM!!! Szájakarate van, aztán a háttérben összezárnak a sorok...

komplikato 2013.04.03. 12:16:05

@kifordított nagyanyó: Csak a szokásos ...
Ha bárki bármit elad, hazaáruló.
Ha a FIDESZ ad el bagóért valamit vagy vesz meg túlárazva, az hazafiasság.
Ha bárki a FIDESZ-t felnyomja Brüsszelben, az hazaáruló.
Ha a FIDESZ nyomja fel aktuális kormányt két hetente Brüsszelben az hazafiasság.
Ha az ellenzék nem szavaz meg valamit vagy leszavazná (ha tehetné), akkor hazaáruló.
Ha a FIDESZ szavaz le bármilyen az ország helyzetét meghatározó törvényt az hazafiasság.

És így tovább, lehetne írni egy pár oldalnyit ....

Nem tudom a nevem (törölt) 2013.04.03. 12:24:17

Azt hiszem erre mondják azt, hogy akasztják a hóhért.

Amíg nyugati cégek szálltak be az energiaszektorba, addig ez volt a világ legjobb a dolga (hozza a pénzt zsákszámra, olcsó lesz minden, fejlesztenek, stb...) Most, hogy a konkurencia esélyes beszállni, már nem is olyan jó az energiaszektor privatizációjának ötlete :)

Ha Orbán tényleg ezt akarja, akkor pedig elég lesz szembesíteni a privatizáció ellen felszólalókat a pár évvel korábbi véleménnyel.

Nem tudom a nevem (törölt) 2013.04.03. 12:29:04

@komplikato: "Ja, de csak a belépési dátum miatt, mert mikortól is volt 3% felett a deficit? Csak nem a 2001-2002-es évtől? "
Te tényleg azt hiszed, hogy ha ilyeneket bedobsz, azt bárki elhiszi. Ezek a dolgok pár kattintással ellenőrizhetők, másodpercek alatt kiderül, hogy hülyeséget beszélsz: 2000-ben elérte a 3%-ot, előtte is, utána is több volt 3%-nál.

http://www.google.com/publicdata/explore?ds=ds22a34krhq5p_#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=edp_b9_pc_gdp&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country_group&idim=country_group:non-eu&idim=country:hu&ifdim=country_group&hl=hu&dl=hu&ind=false

Itt meg EUR-ban ugyanez:
http://www.google.com/publicdata/explore?ds=ds22a34krhq5p_#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=edp_b9_mio_eur&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country_group&idim=country_group:non-eu&idim=country:hu&ifdim=country_group&hl=hu&dl=hu&ind=false

komplikato 2013.04.03. 12:35:14

@Nem tudom a nevem: "2000-ben elérte a 3%-ot, előtte is, utána is több volt 3%-nál."
Akkor konkrétan még rosszabb mint gondoltam, köszi a pontos infórmációkat.

SemBoga 2013.04.03. 12:39:44

@komplikato: 1968 óta minuszos a költségvetés

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.04.03. 12:48:55

@Nem tudom a nevem:
Nem a privatizációval van a baj, hanem az oroszokkal. Illetve a köpönyegforgatással.

komplikato 2013.04.03. 12:49:35

@SemBoga: Ez megmagyarázza azt a bizonyos 72-es hitel felvételt. Sajnos.

SemBoga 2013.04.03. 13:05:34

@komplikato: már 68ban vettünk fel 10m usd hitelt

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.03. 13:38:10

@komplikato:
A Fidesz alatt átlag 4% volt 1998-2002 között a hiány, az MSZP alatt pedig 8% cirka.

Ám a Fidesz még a 4% hiánnyal is tudott államadósságot csökkenteni 2001-ig, az MSZP pedig csak végletekig eladósította az országot.

Megjegyzem mostanság a hiány stabilan 3% alatt 2010 óta.

safranek 2013.04.03. 13:47:19

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Az a probléma, hogy az egyik ok, amiért a rendszerváltás is volt annak idején, az a privatizáció volt és annak idején a Fidesz is támogatta.
Utánna viszont rájöttek, hogy az állami cégekből könnyebb pénzt kiszedni.

SemBoga 2013.04.03. 13:51:04

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

nem a fidesz csökkentette az államadósságot (ami egyébként évtizedek óta rendületlenül nő), hanem akkora volt a gazdasági növekedés, hogy a gdp-hez viszonyított arány tudott csökkenni

egyébként a hiánycsökkentésben még mindig az mszp-szdsz a rekorder (horn kormány), ha már ennyire ez a mérce - nagyságrendekkel nagyobb mértékben csökentette az adósságot, már ha van értelme ezen rugózni

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.03. 14:01:28

@safranek:
Természetesen hazudsz.

A közműcégek privatizációját a Fidesz nem támogatta, viszont az MSZP majdnem mindent eladott cserébe.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.03. 14:04:37

@SemBoga:

Ez természetesen szintén nem igaz, melyet a már egyszer belinkelt grafikon igazol.
Ezen látható, hogy mind a Horn kormány, mind az 1. Fidesz kormány hassonló görbe mentén csökkentette a hiányt a ciklus feléig, majd növelték utána.

Ahogyan az is látszik, hogy az MSZP-SZDSZ 2002-2010 koalíciótól hiánykezelésben az egész EU-ban alig volt bénább.

http://www.google.com/publicdata/explore?ds=ds22a34krhq5p_#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=edp_b9_pc_gdp&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country_group&idim=country_group:non-eu&idim=country:hu&ifdim=country_group&hl=hu&dl=hu&ind=false

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.03. 14:05:44

@SemBoga:
Belinkelt grafikonon mellesleg az is látszódik, hogy hiánykezelésben rendszerváltás óta, éppen a mostani Fidesz kormány a legjobb mind között.

regress 2013.04.03. 14:37:35

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: a fidesz bokrosnak köszönhette a 4%-ot.az mszp meg a viktornak a 8%-ot.a mostani fideszkormány lopásban a legjobb.nem kellenek ide orosz tankok,,szargyártó, és a felcsuti cigány megoldja

SemBoga 2013.04.03. 14:44:41

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

persze hogy jók, hisz ekkora adóemelés rég nem volt
süti beállítások módosítása