2013. április 19. 12:10 - Hozzaszolasok

Nemzetiségek a népszámlálás tükrében

A 2011-es népszámlálási adatok alapján Magyarországon a bevallottan nemzetiségek száma 768.735 fő. Ebből 644.525 fő tartozik a Magyarországon elismert 13 nemzetiséghez. Magyarnak 8,5 millió ember vallotta magát, ami 1,1 milliós csökkenés a 2001-es adatokhoz képest.

nemzetiseg600.jpg

KSH

A számokat nézve jól látszik, hogy a nemzetiségek száma összességében nőtt három kivételt leszámítva: a görögök, szlovákok és szlovének száma csökkent. Kiemelkedően nőtt viszont a bolgárok, örmények, románok, valamint az újabban betelepült nemzetiségek száma.

A nemzetiségek számának tényleges változását nem lehet megmondani, mert az nem derül ki, hogy most költöztek Magyarországra, avagy már itt éltek, de korábban nem vallották magukat valamelyik nemzetiséghez tartozónak. A 13 hazai nemzetiség száma valószínűleg nem nőtt meg ennyire a valóságban, sokkal valószínűbb az, hogy 2001-hez képest többen vallották magukat az adott nemzetiséghez tartozónak.

Az újabban betelepült nemzetiségek némelyikének száma is jelentősen megnőtt 10 év alatt. Persze a az ő számuk is folyamatosan változik, hol többen, hol kevesebben vannak, de esetükben valószínűbb, hogy tényleg többen élnek Magyarországon, mint 10 éve.

A részletesebb adatokból kiderül, hogy a nem válaszolók száma majdnem megháromszorozódott, 520 ezerről 1,4 millióra nőtt. Ennek okai lehetnek, de valószínűleg az egyik ok a fokozódó idegenellenesség. Bár több ember vallotta magát nemzetiséginek 2011-ben, mint 10 évvel korábban, de a nem válaszolók számának megháromszorozódásából érződik, hogy ez egy olyan kérdés a vallás mellett, amire az emberek nagy része nem szívesen válaszol. Ez persze nem az ő hibájuk, hiszen ki vallaná be a mai légkörben származását vagy vallási meggyőződését, ha az eltér a többségétől?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hozzaszolasok.blog.hu/api/trackback/id/tr645194418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása