2013. augusztus 31. 14:33 - Hozzaszolasok

A többség hülye

Az emberek többsége hülye. A több éve tartó EU ellenes propaganda eredményeképpen többségünk már úgy gondolja, hogy az EU tagságunk rossz.

Ez nem meglepő, ha azt vesszük, hogy a médiából (egy bizonyos részéből) árad az EU ellenesség. Brüsszel felelős a magyar gazdasági gondokért, a munkanélküliségért, a devizahitelekért, a kormány rendszeres ballépéseiért, a rossz időjárásért, a mutyizásokért, meg még ki tudja miért.

Valahogy elfelejtődik, hogy az EU-tól Magyarország több, mint 2000 milliárd forintot kapott az elmúlt 10 évben, hogy megnyíltak a határok a magyar cégek és munkavállalók előtt, hogy multik jöttek ide több 10.000 embernek munkát adva. A legtöbb magyarországi építkezés, felújítás, stb. mellett ott díszeleg a tábla, hogy ezt bizony javarészt az EU pénzelte.

Az azért sokat elárul, hogy az iskolázottság szintjével szorosan összefügg az EU támogatottsága. Nem véletlen, hogy egyre kevesebb fiatalt akarnak beengedni a felsőoktatásba, valamint inkább a hittant/erkölcstant erőltetik a nyelvi/jogi/pénzügyi ismeretek helyett. Aki tanulatlan azzal bármit el lehet hitetni.

Persze megértem, hogy az EU nem tetszhet mindenkinek. Az EU nem tökéletes, hiszen azt is politikusok irányítják, akiknek önös érdekeik vannak. Nyilván vannak hibái az EU-nak (nem is kevés!), de ez egy fiatal szervezet, ami a mai napig "készül".

502 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hozzaszolasok.blog.hu/api/trackback/id/tr805486144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajdasagi 2013.09.01. 22:30:05

@LajosforrasMárpedig szerények kell élni, nincs mese. A svédek erre képesek lesznek, legyünk képesek mi is.

Én azt tudom, hogy a globalizáció olyan rettenetesen megállíthatatlan folyamat. És talán többen nyernek, mint veszítenek rajta, de nemcsak nyertesei vannak/lesznek. Mindenesetre a globailáció része a Toyota és BMW autó, a Samsung és Sony TV, az Acer laptop, az internet, a mobiltelefonod, az olcsó lengyel tej, stb. stb.
Ha mindezeket egy ország mellőzni akarja, akkor azt megteheti, de éhinség a vége, mint Észak Koreában. Illetve még rosszabb: ott is eljön a golbalizáció, csak egy éhinséggel tarkított mellékvágányt is végigjárnak előtte szegények.

Összefoglalom:
1. Talán több jó, mit rossz származik a globalizációból, de van rossz része is kétségtelenül.

2. azt hiszem, nem kerülhető el

3. alkalmazkodjunk hozzá, mert akkor több hasznunk lesz belőle, és kevesebb kárunk lesz belőle

vajdasagi 2013.09.01. 22:33:53

@vajdasagi: Meg a globalizáció része a vedőoltás, a kisebb gyermekhalandóság, a sokkal kisebb méretű éhinség mint bármely régi korban. És sorolhatnám még pl. a Bajnokok Ligája szinvonalas focimeccseit, a US Open tenisztornát, stb. stb.

Globetrotter2014 2013.09.01. 23:03:54

Erre a hírre meglepően kevés reakciót olvastam. Pedig a kommentek száma alapján lenne érdeklődés. Mind a 400 kommentet nem ovlastam át ezért lehet hogy már leírták.

Bő 15 éve élünk szoros szimbiózisban az EU-val illetve lassan 10 éve annak tagjaként.

Eközben számtalan jó dolgot kaptunk amit természetesnek veszünk, pedig ez egyáltalán nem lenne most adott ha nem lennénk tagok.

A jelenlegi magyar ipar jelentős része azért létezik mert az EU tagjai vagyunk (illetve tagjelöltjei voltunk).

Olyan mennyiségű működőtőke áramlott be hozzánk amihez képest az EU pénzek csak zsebpénzek.

Érdemes megnézni hogy miként állnak olyan büszke én önálló országok mint Szerbia. Írhatnám É-Koreát vagy Kubát is. De aligha hiszem hogy Belarusz jobban járt a keleti orientációjával.

ÉS még az ottani vodkafüggő népek is néha ki lehetnek akadva hogy mekkora szívásban van részük...

Malthus 2013.09.01. 23:59:07

Súlyos ferdítések vannak itt egymásra hányva, egy nyúlfarknyi kidolgozatlan kis írásban.

Megnyíltak a határok? A magyar cégeknek? ugyan hova, kérem a jó példákat sorolni! A magyar munkavállalóknak? Az lehet, állami finanszírozásban sok pénzért kiképzett orvosaink nyugati országokban dolgoznak, miközben mi a romló egészségügyi ellátás miatt már kb. 15 évvel élünk rövidebb ideig mint a régi tagországok lakói. Tömegesen veszíti el ez az ország a fiatalokat és a diplomásokat, a nyugdíjrendszer a népességfogyás miatt amúgy is összeomlott volna 20 éven belül, így viszont akár 1-2 választási cikluson is ez fog bekövetkezni. Magyarország humán erőforrásait jelenleg módszeresen termelik ki, ez láthatóan nem érdekel nyugat-európában senkit, mi több röhögnek a markukba, ott még a most megszülető generációnak is lesz nyugdíja, miközben én lehet hogy 80 évesen a kukákban fogok kotorászni.

Az unió 2004 óta egy kétpólusú intézmény, van a "mag" ill. az újonnan beszerzett függelékek, ha úgy teszik gyarmatok. Az unió az új tagországokat gazdasági nyárikonyhájaként kezeli, ide lehet kihelyezni minden olyan iparágat ami otthon túl koszos, vagy már nem lenne fenntartható az ottani bérezés miatt, ugyanakkor ázsiába valamiért mégsem akarják vinni. Mindehhez még cserébe elvárják hogy a helyi vezetők menjenek le kutyába, ingyen telek az ipari parkban, iparűzési adót 20 évre elengedni munkahelytermetési EU-támogatások etc. (hogy az a kevés ideadott pénz is visszakerüljön hozzájuk).

Ennek a politikának persze csúfos vége lesz, legfőképpen azért mivel a súlyponti országok (Németország, Franciaország, UK)vezető rétege még mindig úgy gondolja, hogy ők önállóan is tényezők a világ politikai és gazdasági színterén. szükséges másokra költeniük, nem kell kihúzni a görögöket,spanyolokat, olaszokat a szarból, a hülye kelet-európaiak meg kit érdekelnek.

Az unió legnagyobb hibája az, hogy nem sikerült megbontania (ill. soha nem is próbálkozott) a "nemzetállam" nevű mindössze 200 éves elmeháborodást, az európai átlagember fejében nulla közösségérzés van továbbra is, lehet hogy a határok megnyíltak, de a fejekben erősebbek mint valaha.

christophe 2013.09.02. 00:25:40

@Malthus: eskuszom ezt a hozzàszolàst bàrmely ''nagykoponya'' Kàdàr,Brezsnyev,Honecker megirigyelnè,gratulàlok.Tudod mit lèpjen is ki M.o az Eu-bol egy euro centet is sajnàlok ami az adombol odamegy...Termèszetesen azt a nem tudom èn mennyi mèg objektiven, reàlisan gondolkodo magyar àllampolgàrt megkovetem ràjuk nem vonatkozik,sajnàlom Oket.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.02. 01:22:44

Szerintem ezen emberek jórésze, aki eu-ellenes, sírna a legjobban, ha:
-elkérnék a határon a személyit
-ha eu-ban venne valamit, vámot kéne rá fizetni
-ha nem épülne semmi, mert nem jönne az eu-tól pénz.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.02. 01:23:18

@tildy:): ja és persze ha nem mehetne szabadon külföldr emunkát vállalni.

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2013.09.02. 02:50:24

@ZF2: hagyjad, valamelyik posztban megkaptam múltkor mikor Albániával jöttem mint hasonló analógia (leválthatatlan jobbos kormány, és nem EU tag), valami tökkelütött képes volt azt mondani, hogy ott több a sportkocsi és az okostelefon mint nálunk.
Innentől kezdve tök felesleges lesüllyedni erre a szintre... majd ha lesz népszavazás elmegyünk, aztán meglátjuk.

Cavalcanti 2013.09.02. 03:15:04

És ugyan mitől lennének az emberek uniópártiak? Attól hogy bivalybasznádon márványból van a szökőkút? Attól hogy az uniós pénzek zöme lenyúlásra kerül (állítólag ezt az EU ellenőrzi..holott a lófaszt)? Attól hogy a lusta és here görögök zsebébe dől a mentőpénz? Miközben ellenünk folyik kötelességszegési eljárás? Mennyi a spanyol hiány, és hány év újabb haladékot kaptak? Az emberek nem Orbán-pártiságból hangolódnak az unió ellen, hanem azért, mert az unió minden eszménnyel szembe megy, ha az erősebb, vagy az érdekeltségeik által jobban érintett országaik érdekéről van szó. Arról nem beszélve, hogy Magyarország feltartott kézzel, ellenállás nélkül, önként és dalolva adta át a piacait az európai uniónak. Nyilván egy átjátszott tízmilliós piac, és az, hogy bérrabszolgák vagyunk a saját hazánkban, egy olyan kérdés, amihez az uniónak soha sem volt köze,és befolyással sem bír ezekre az "áldásos" folyamatokra. Érthető ha a magyarok be vannak egy picit pöccenve. Nincs még egy olyan nyomorult ország, ahol a firkászok előbb hülyézik le a saját népüket, mintsem hogy kutakodnának a megdöbbentően elkeserítő vélekedés futótűz szerű terjedésének okán.

2013.09.02. 06:37:06

Kedves Posztíró!

Egyetértünk abban, hogy ezt az országot javarészt hülyék lakják, akik képtelenek tanulni a hibákból, de történetesen az EU-ból való kiszállás a legokosabb amit lehet most csinálni. Efelé sem azért megyünk, mert túlteng a szürkeállomány, és hirtelen megvilágosodtunk, hanem 10 év szomorú tapasztalatból, egyre többen tudják levonni a helyes konzekvenciát. Eleve csatlakozni sem kellett volna, akkor most lényegesen jobban állnánk. Az EU nem volt más, mint egy remek kis mézesmadzag a jóvilágra kiéhezett társadalomnak, semmi több. Persze, most lehet itt dobálózni a számokkal, mire mikor mennyi támogatást kaptunk, (és annak hányszorosát fizettük vissza, mindamellett hogy bedugtuk a fejünket a hurokba, és EU függővé váltunk) csak az a baj, ahány forrás annyi variáció, az igazságot pedig egyes egyedül azon tudod lemérni, amit a saját szemeddel látsz. És mit látsz? Magyarország lepattantabb mint valaha. Még akkor is, ha vannak szép plázáink, és az idióta honpolgár wellnesszel, mikor kajára sincs pénz... látszat világ, tele mocsokkal. Erkölcsi fertő, morális romhalmaz, kilátások nélküli túlélőverseny, szép cukormázban, semmi egyéb. Lehet itt még kardoskodni az EU mellett, meg írni a baromságokat, hogy mindenről egyes egyedül csak a korrupt politikusaink tehetnek, de nem kell hozzá észkombájnnak lenni, hogy lássuk: az EU toronymagasról szarik ránk, a nyomorunkra, a problémáinkra, már 10 éve, és ez vitathatatlan felelősség. Nem tudom neked mit adott az EU, de a többség kurvára nem érzi azt a radikális javulást, amit vizionáltak a csatlakozás előtt...

2013.09.02. 06:44:02

"Aki tanulatlan azzal bármit el lehet hitetni."

Ez így van. Ezért van az, hogy én nem hiszek semmilyen felmérésnek, többekközött azt sem hiszem el, hogy a tanultabbak az EU pártiak. Pont fordítva látom, széles ismerősi körömben középfokú végzettségtől a többdiplomásig mindenki masszív unió ellenes, és kilépés párti, ponthogy a pénzéhes tanulatlan proliknak lehet még újra és újra eladni a rózsaszín mesét az unióról, meg arról, micsoda katasztrófa lesz, ha kilépünk.

2013.09.02. 07:18:18

@Mr. Waszabi: "Az EU nélkül csak visszafelé van út, a kádári rendszer életszínvonalára - legfeljebb."

Én ugyan nem szoktam dícsérni a kádári magyarország vívmányait, (nincs rajta mit) de a rendszerváltás előtti időszakot mindenféleképpen magasabbra pozícionálnám, a mostani identitászavaros trágyához képest. Ha szerinted egyes egyedül attól szép, és jó a világ, hogy minden családban van 3 laptop, 4 okostelefon, 150 műholdas csatorna, és hitelből vásárolt jólét -lelked rajta- de hidd el vannak sokan (és egyre többen), akik szívesebben lemondanának a 21. század fogyasztói társadalmáról, és a trendi, haszontalan, sok pénzbe kerülő kütyüket, felcserélnék egy biztonságosabb emberközpontúbb világra. Az un. békebeli évek, amikor mondhatni optimálissá vált a társadalom működése, nem volt pénzhalmozás és élvhajhászás, de megvolt minden feltétel a normális szimpla élethez, morális, és anyagi értelemben is (csak persze mégtöbb kellett) ez a világ szinte elérhetetlen messzeségben van... nem gondoltam volna soha, hogy pl; a sokat szídott 80-as évekre én is úgy fogok egyszer gondolni, mint elérhetetlen álom. De egy ilyen trágyadombról nézve paradicsomnak tűnik. És ezt úgy mondom, hogy abszolute nincs anyagi problémám (egyelőre).

Prosztó 2013.09.02. 07:29:56

En nem vagyok EU ellenes hulye, de itt azert mindket oldalrol boduletes hulyesegeket lehet olvasni.

Egyreszt az EU josaga-nem josaga nem a pillanatnyi GDP-GNI aranyon, vagy a kulker merleg egyenlegen lemerheto, hanem azzal a szcenarioval lehetne osszehasonlitani, hogy mi let volna, ha Magyarorszag EU-n kivuli protekcionista gazdasagpolitikat folytatott volna, a hazai kis- es kozepvallaltok fenntartasaval, konszolidaciojaval, hazai nagyvallalatok kiepitesevel, reszben hazai bankrendszerrel.

Namost, valoszinuleg, ket dolog tortent volna. Nem ment volna tonkre annyi ertekes hazai ceg (konnyuipar, elelmiszeripar), amelyek egyebkent a belso kereslet ellatasara fokuszalhattak volna (valaki irta, hogy olcsobban kell jobbat termelni, a valasz erre, hogy olcsobban nem lehet jobbat termelni, de hasonlo aron lehet jo magyar termeket termelni), valamint, NEM lett volna azonnali eletszinvonal emelkedes, ez az ut sokkal lassubb, fajdalmasabb, a hazai tokehiany miatt.

Valoszinuleg nem lett volna rapid eladosodas sem.

Azonban, nem elhet tudni, hosszabb tavon mi a jobb. Namsot, ha azt nezzuk, hogy most hol vagyunk... ez sem less tiz even belul sokkal jobb. Es hany ev is telt mar el a tagsagunk ota?

Valoszinuleg, mint mindenben, az arany kozeput a jobb. Lojalisnak lenni az EU-hoz, de nem lenullazani a hazai toket, mint ahogy nalunk tortent es gyakorlatilag, az innovacio, a tudas, a fejlodes helyett kulfoldi aruk piacava es olcso munkaero-forrasa degradalni az orszagot.

Tehat az osszehasonlitasi alap a "mi lenne ha", ami innentol kezdve hitvita.

Udv

Prosztó 2013.09.02. 07:30:51

Elnezest az elgepelesekert es az ekezetek hianyakert. En sem a magyar GDP-t novelem.

L. N. Peters 2013.09.02. 07:31:55

A többség hülye. Csak a kisebbség hülyébb nála.

panelburzsuj 2013.09.02. 07:51:15

@Jankove:

"un. békebeli évek,
amikor mondhatni optimálissá vált a társadalom működése"

A többségében hülye - (kiki válogassa össze ízlése szerint :) - hozzászólások közt szlalomozva érdemes volt kivárni a tiédet.

Tökéletesen összefoglalja, hogy miért művi konstrukció Magyarországon a bal-jobb-felosztás, miben egységes a "társadalmi közép" (tud. nevén: Homo kadaricus):

Legyen:

- egyenlősdi

- középszerűség

- változatlanság

Ne legyen:

- verseny

- kiemelkedés

- teljesítményelv

„A föld ne mozogjon, hanem álljon. S ha az egész föld előre megy is, ez a darab föld, ami a miénk, ne menjen vele!”

Alig kétszáz év alatt sikerült elérni a kőszívű arisztokratától a maradi kádárvakarékig húzódó széles nemzeti egységfrontot.

"Hol kriptáink csinosodnak..."

christophe 2013.09.02. 07:52:51

@Jankove: ''Erkölcsi fertő, morális romhalmaz,''Ez miben fugg ossze az EU intèzmènyèvel?Vagy a szocialista kozerkolcs jobb volt,èn màst nem ismertem.

christophe 2013.09.02. 07:58:49

@Jankove: ''micsoda katasztrófa lesz'' O nem lesz katasztrofa,a forint szàrnyalni fog,annyi beruhàzàs lesz,hogy majd kapkodod a fejed,egèszsègugybe,oktatàsba majd csak ugy omlenek a milliàrdok,minden joval olcsobb lesz,Magyarorszàg mintaorszàg lesz ,hipp-hipp hurrà.

felcsutisuttyo 2013.09.02. 08:09:10

MÁR SOK A BUTA ÉS HÜLYE MAGYAR...a Fidesz ezt akarja, és ezt érte el ami van. ...
Még senki nem vette észre, hogy az egész iskolamutyi mire ment ki???? A TANÁROKAT félelemben kell tartani, Fideszes alattvalókká kell tenni...és a Fideszes alattvaló tanároknak (csak azok maradhatnak pedagógusok...ezért a 3 ÉVENKÉNTI VIZSGÁZTATÁS ÉS ELTANÁCSOLÁS LEHETŐSÉGE(kirugás), aki maradhatnak de csak akkor ha a gyerekeket NAPI 8 ÓRÁBAN FIDESZ BANDITÁK ALATTVALÓJÁNAK KÉPZIK KI.

kifordított nagyanyó 2013.09.02. 08:32:55

Maradjunk annyiban,hogy mindennek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

vajdasagi 2013.09.02. 08:34:22

@panelburzsuj: Nagyon tetszett a Kőszívű ember - hasonlatod. Sajnos azok, akiknek a mondanivalód hasznos lenne, azok nem is tudják, miből idézel. Azok értékelhetik hát, akik amúgy is a Te véleményeden vannak. De azért köszönet érte :-)

Két dolgot adnék még hozzá, nem elsősorban a Te hozzászólásodhoz, hanem a teljes vitához:

1. Az eredeti cikk, amire ezzel a bejegyzéssel reagált a szerző nem ugyanazt tartalmazza, mint ami a címe volt. A cím valóban az volt, hogy a többség úgy gondolja, hogy az EU-tagság rossz, de maga a szöveg olyan számokat mutatott, amelyek ezzel ellentétesek. Mondjuk az igaz, hogy egyre többen gondolják úgy, hogy az EU-tagság rossz, meg az is igaz, hogy aggasztóan sokan gondolják úgy, de az pont egy hazug állítás, hogy a "többség úgy gondolja". Sok baj van manapság, de ezek egyike, hogy a hatásvadász, bombasztikus címek néha nincsenek összhangban a cikk tartalmával. Itt is ez történt, és szégyellheti magát az, aki írta. A mi nézőpontunkból meg: nem olyan súlyos a helyzet, mint ahogy Ti gondolnátok. De azért súlyos :-(

2. A késői Kádár-korszak is külföldi hitelekre épült. Tehát egy bezárkózott országban az az életszinvonal sem lett volna elérhető. Ma meg még inkább így lenne ez: egy bezárkózó ország ma lényegében éhinség-közeli állapotra lenne ítélve. És a késői Kádár-korszakot amúgy is megszépíti az, hogy aki visszagondol rá, az akkor fiatal volt, és esetleg szerelmes, és kurvára nem objektívak az emlékei.

Az EU ellenesség arra jó, hogy másokra lehessen kenni a kudarcainkat. Ehelyett inkább dolgozni/tanulni kéne. Én megyek is dolgozni ezennel.

Melee 2013.09.02. 08:36:10

Az a rohadt kapitalista nyugat (EU) a hibás, az. Nekünk azért rossz, mert mindaz a rossz ami ott keletkezik begyűrűzik ide. Csak egyszer azt magyarázná el valaki, hogy amikor azoknak a rohadt kapitalistáknak jó, az miért nem gyűrűzik ide be?
(Hofinak se magyarázták el Kádár alatt, nekem se fogják Orbán alatt).

Mr. Waszabi 2013.09.02. 08:44:30

@Jankove: félreértettél. Én is abban nőttem fel, s nem maradtak bennem tüskék, élhető volt. Soha enm is szidtam, sőt azon akadtam ki inkább, hogy olyanok szidják, akik a jót elvették abban a rendszerben, csak erre nem akarnak ma emlékezni. Viszont gazdaságilag csődbe ment, azért, mert az a bizonyos biztonság csak illúzió volt. Lehetett ezt tudni már 68 után, amikor a gazdasági modell versenyalapúvá tételét az oroszok megakadályozták.
Én ugyan nem vagyok fogyasztás orientált, habár szeretek választani. Egyértelműen érzékelem a kínálat szűkülését, és a drágulást, ami viszont nem szolgálja sem a gazdaságunk fejlődését, sem pedig az életünket.
A szocialista államgazdálkodás egyik problémája, hogy ha nincs technológiai verseny, akkor lemarad a gazdaság a piacon és a tőke is elfogy. Amint ezt a Kádár-rendszerben meg lehetett tapasztalni 1980-tól.
Az érem másik oldala, hogy az emberek többségének egyértelműen elég jó abban a rendszerben, ezért kellett a rendszerváltás.
Nem azzal volt a gond, hogy akkor mi volt a jó, hanem hogy annak mi volt az ára. Az IMF hitelek felvétele és felélése az általad említett biztonság fenntartására, nos, az nem volt kimondottan jó ötlet, anélkül meg csak a román színvonalat hozhattuk volna a 80-as évek második felében. Ezt szerettem volna megvilágítani.

Az EU-ból való kiugrásunk esélye, illetve az életben maradásunké egy ilyen döntés után, nagyjából a zéróval egyenlő. Azért, mert gazdaságilag olyan elszigeteltségbe kerülnénk, mint Kuba vagy É-Korea. Ha meggondolod, a környező volt szocialista országok nem fognak kilépni és ez azt jelenti, hogy a velük való kereskedést is vám terhelné. 1-2 év alatt tönkremenne az ország, simán. A nyugati nagyvállalatok, akik a GDP jelentős részét ma biztosítják itt, azonnal elköltöznének innen, mivel a vámterhek miatt versenyképességüket elveszítenék az unión belül.

Lajosforras 2013.09.02. 08:47:04

@vajdasagi: nem tudom,megvagyok olcsó lengyel tej nélkül, a piacon van magyar 170-ért.
a globalizáció nem arról szól, hogy van toyota meg bmw, hanem arról, hogy csak az van. ha ez a globalizációs rizsa igaz lenne ebben a formában, nem lenne vám pl. az amerikai cuccokra-miért lenne? hadd vegye a pógár az esetleg jobbat olcsóbban.
elkerülhető lenne,de fent nem ez a szándék. nem tudom, miért gondolja bárki, hogy az eu-n kívül nincs élet,akkor automatikusan jön észak-korea.

01234567 2013.09.02. 08:50:28

A magyarok, meglepő módon annak ellenére, hogy alapból, mondhatnám genetikailag(?) sokkal intelligensebb, logikusabb, önállóbb, ötletesebb, kreatívabb népcsoport mint a környező szláv és germán népek, a politikusainak és a gazdasági elitjének köszönhetően totál degenerált hülye a bel és a nemzetközi politikához egyaránt, annál csak a napi gazdasági és világgazdasági történésekhez hülyébb. Megdöbbentő módon nálunk 23 év után sincs fogalma az embereknek a kapitalizmus mikéntjéről, elhiszik az ez ami itt van, és most a demokráciát hagyjuk is. Egy önző, harácsoló élősködő magyar elit érdeke ez, nagyon is.
Szorosan a témához: és ezek az emberek ezért el sem tudják képzelni mi lenne ezzel az országnak nevezett szarkupaccal amit a díszes magyar elit itt teremtett, az EU nélkül. Nyomor a köbön, és még menni sem lehetne sehová.

vajdasagi 2013.09.02. 08:58:44

@01234567: A hozzászólásod lényegi részével teljesen egyetértek. Az eleje zavar: ez a "genetikailag sokkal intelligensebbek, logikusabbak". Ez egy olyan rizsa, amelyet minden nép elmond önmagáról, és sajnos el is hiszi. Pedig ha mindenki az általgánál intelligensebb, akkor ott valami nincs rendben :-)

Van közöttünk sok okos, és sok buta. És ez igaz a többi európai népre is. Talán látok lényeeges különbségeket a németek meg mondjuk az albánok között, de közép-kele európa népei között én nem érzékelek ilyen mérhető "genetikai" különdbségeket.
És ha itt a Nobel-díjasainkkal jössz most, akkor nem méltatlak szóra többé :-) Pedig amúgy milyen okosakat írtál :-)

vajdasagi 2013.09.02. 09:07:00

@Lajosforras: Kiragadtál egy példát a sok közül: a tejet. Mi a véleményed a szjnes-tévéről meg a mobil-telefonról? És az UEFA-focimeccsek nem hiányoznak majd?

Itt nyomor jönne a köbön az EU nélkül, hogy idézzek egy másik hozzászólást. Megint senki nem mehetne a tengerre nyaralni, hanem a Balaton lenne álmai maximuma.

És igenis tudok mondani magyar céget, amelyik exportálni tud az EU-ba: az én cégem. És ha kilépnénk az EU-ból, akkor nem tudna. Elbocsátanék legalább 20 embert, és ebből minimum 10 család fenntartója nem is találna másik állást és kivándorolnának az EU-ba, mert ott meg kapnának munkát. (A másik tíz azért találna itthon is munkát, és talán maradna is Magyarországon.) Szóval sokan itt NEM TUDJÁK , MIRŐL BESZÉLNEK.
Ezért mindenki, aki tudja, hallassa is a hangját, mert ha megengedjük, hogy az inkompetensek vigyék a szót, akkor még rosszabb lesz nekünk, mint most.

Globetrotter2014 2013.09.02. 09:08:13

@Jankove: szerintem te sosem éltél a Kádár rendszerben.

Egy marhaxar posvány volt. Sose térjen vissza.

Az EU nak nem az a dolga hogy helyettünk kormányozzon, csak megfelelő kereteket ad. A lehetőségekkel viszont nekünk kell(ene) élni.

@Prosztó: amit írsz azt az EU-n belül ugyanúgy el lehetett volna érni. Semmi köze ennek az EU-hoz, egyszerű prioritás kérdés.

Nyilván a fenti dinoszauruszok túléléséhez kellene egy erős modernizáció is, de másoknak is sikerült.

Viszont az egy sokkal érdekesebb kérdés hogy ezek a vállalatok mennyit hozhattak volna GDP vagy foglalkoztatás terén. Meglepődnék ha az egész ágazat nagybb lenne mint egy egy nagyobb nálunk gyártó multi (pl audi) a teljes kapcsolódó vállalkozásaival /beszállítórendszerével.

Globetrotter2014 2013.09.02. 09:13:01

@Malthus: bakker, ha az EU hozzányúlt volna a nemzetállamokhoz akkor lenne most csak jajveszékelés. Egyszerűen nem érted meg miről szól a dolog. Pont attól működik ennyi évtizede, hogy nem próbál meg gyarmatosítani, egy kölcsönösen előnyös keretrendszert kínál, demokratikus alapon.

A világ egyik legnehezebb közösségét hozta össze, évszázados és egyre eszkalálódó háborúk után.

Nézd meg pl Kína Japán viszont 60 év után...

panelburzsuj 2013.09.02. 09:13:24

@Lajosforras:

"automatikusan jön észak-korea"

Dehogy az jön.

Belarusz jön.

Csak traktor meg kálisó nélkül, csupasz seggel.

Lajosforras 2013.09.02. 09:26:46

@vajdasagi: én meg importáltam az eu-ból 2001-ben,mikor nem voltunk tagok, sőt más, eu-n kívüli országok is kiválóan megélnek úgy, hogy exportálnak az eu-ba. horvátország, szerbia sem egy kifejezett nyomortanya. mégis megélnek az eu nélkül is. jé...

vajdasagi 2013.09.02. 09:44:17

@Lajosforras: Szerbia igenis egy nyomortanya. Ezt Tőled jobban tudom, elhiheted nekem. És nem az a fő gond, hogy most egy nyomortanya, hanem az, hogy teljes a kilátástalanság: egyre csak rosszabb lesz ott a helyzet. Igazán nyomortanyává majd csak 10-20 év múlva válik. Nem véletlen, hogy mindenáron be akarnak lépni az EU-ba. Még azon az áron is, hogy végleg le kell mondaniuk Koszovóról, ami nekik olyan, mint nekünk volt Erdély (sőt még talán több is). Engem nagyon letör, hogy nálunk mennyire rosszul mennek a dolgok, de aztán egy-egy szerbiai út mindig megmutatja, hogy van ennél lejjebb is.

Horvátországgal más a helyzet: ők beléptek az EU-ba. Igaz: ők még EU nélkül is talán megmaradhattak volna, mert annyira jók a turisztikai adottságaik (talán a világ egyik legszebb tengerpartja az övék).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.02. 09:46:42

@Jankove: ez valtozo, az en barati koromben is felulprezentaltaka min. erettsegivel rendelkezok, ellenben alulprezentaltak az unio-ellenesek. Akkor mos tkinek van igaza?:D

Lajosforras 2013.09.02. 10:05:22

@vajdasagi: nem attól következik be lényeges változás, hogy eu-tagok lesznek-e vagy sem. horvátország nem csak tengerpartból áll, mégsem nyomortanya. vagy ha az, nem gettób,mint békés vagy szabolcs falvai.
egyébként még el is hinném, hogy olyan nagyon jó az eu,ha nem panaszkodna sok osztrák ,német stb. ugyanúgy, akiknek elvileg nem kellene,hiszen olyan klassz 10 euro órabért fizetni a magyar melósnak a német 20 eurója helyett. ezzel szemben ott is növekszik az elégedetlenek tábora.

vajdasagi 2013.09.02. 10:34:20

@Lajosforras: Ott azért növekszik az elégedetlenkedők tábora, mert sokallják azt a pénzt, amit nekünk adnak. Tehát az nekünk nem érv, hogy "ők is belátják, hogy ez nem jó". Ők minket tartanak el, és ezt helytelenítik.

De ott is csak a szűklátókörűek panaszkodnak. Akik nem tudnak világszinten versenyképes melót elvégezni, hanem abbak bíznak, hogy majd mindig 20 Euró lesz az órabérük. Pedig ezt nemcsak a magyar kétkezi munkás akadályozza meg, hanem a globalizáció révén Kína, meg Vietnám, meg Bangadezs fogja megszüntetni. Utána meg a gépesítés és automatika meg informatika forradalma fogja a kétkezi munkásokat veszélyeztetni, és nem az Európai Únió.

Az EU nem csupán pénzkérdés: azóta nincs itt háború, azóta a nagyobb közösségnek nagyobb a világon a befolyása, azóta kibulizza nekünk az EU az amerikai meg kanadai vízummentességet, azóta akadályozzák meg hogy helyi kiskirályok autokratikus rendszereket építsenek 1-1 tagországban, azóta van egyre inkább jogrend, azóta jobban odafigyelünk a csökkent munkaképességűekre (ami az én cégemnek plussz költség, de helyeslem), és még folytathatnám nagyon-nagyon sokáig.

Lajosforras 2013.09.02. 10:44:25

@vajdasagi: meg azok,akinek a tökük tele a bevándorló munkanélküliekkel, a szociális hálón élősködőkel, akiktől németország nem az,aminek ők szeretnék látni,ami az ő németországuk. ami mellesleg működött a kelet-európai államok nélkül is. vagy az unió tiszta emberbaráti szeretetből hagyta csatlakozni a cseheket,lengyeleket,szlovákokat,minket, stb...? nyilván annyira kellettünk az eu túléléséhez, hogy nem volt más megoldás. az esetleges életképtelenségünk csak és kizárólag annak köszönhető, hogy időtlen idők óta idióták és bürökraták irányítják az országot, akik hajlandóak bármilyen segget kinyalni és gondolkodás nélkül megtenni bármit,ami a saját anyagi érdekeiket és hatalmi törekvéseiket segíti.

panelburzsuj 2013.09.02. 11:01:29

@Lajosforras:

Tudod, roppant kínos ugyanazokat a lógós-lompos-hőbörgős világmagyarázatokat hallgatni Orbán király alattvalóitól, mint amit Angyalföld egyik patinás gyárában - suttyó falusi rakodóként - a helyben termett "bölcs" proletároktól hallgathattam.

Ja: úgy 35 éve.

vajdasagi 2013.09.02. 11:05:40

@Lajosforras: Azt, hogy minket jobbára idióták és elvtelen/tolvaj emberek irányítanak, az szerintem is igaz.

Másrészt Németország a mi beengedésünk előtt is el volt árasztva vendégmunkásokkal: törökök és szerbek/bosnyákok/albánok tették nagyjából ugyanazt, amit most a lengyelek/románok/magyarok. Csak most EU-tagok teszik ezt velük, és ezeket nehezebb kiebrudalni Németországból, tehát ezért is berzenkednek,

Amikor az EU befogadott minket, akkor az valóban az EU-nak is kellett, nemcsak nekünk, de azért ne gongold, hogy az EU rövid távon nem élte volna túl nélkülünk. Majd 30-50 év múlva lesz az fontos, hogy az EU piaca nagyobb még az USA piacánál is: no akkor válik nyugat-európa a nagy bővítés nyertesévé. Attól tartok, hogy most még több a káruk belőlünk, mint a hasznuk. Itt elsősorban a Görögök-okozta kárra gondolok. Mi azonban azonnali nettó haszonélvezőkké váltunk, csak épp a saját korrupciónk miatt nem tudtuk még nagyobbá duzzasztani ezt a hasznot.

Azt, hogy egy ilyen hasznos, vagy káros leginkább csak évszazadok múltán lehet megitélni. Most még túl korai. De mindenesetre az USA profitált abból, hogy egyesült valamikor régen, meg Kína is a saját egyesítésével. És nem ismerem ugyan India történelmét, de azt hiszen, nekik is hasznos a nagy méret és befolyás. Legyünk mi is bölcsek, és profitáljunk mi is. Attól tartok, hogy egyenként csak kicsiny porszemek lennénk a történelem és gazdaság viharában (talán az egy-szem Németország prosperálhatna önmaga is, meg persze a gondos házigazda Svájc és az olajban gazdag és egyben puritán Norvégia). A többiek mind megszívnák a globalizációt - de nagyon. Nagyon-nagyon.

panelburzsuj 2013.09.02. 11:08:34

@panelburzsuj:

(Persze értem én azokat, akiknek ott a földi mennyország, ahol a gyár nagyhírű művelődési házában nem pohár, hanem tálcaszámra fussa a kisfröccsre a nyócóra munkából - de hát ruszki tankok oltalma nélkül az a mennyország eléggé sérülékennyé válik...)

panelburzsuj 2013.09.02. 11:16:06

@vajdasagi:

A "balkániak" előtt meg spanyol, portugál, de főként olasz vendégmunkásoktól hemzsegtek a német gyárak - és akkor is ugyanez nóta járta: elveszik a helyünket!...

panelburzsuj 2013.09.02. 11:20:39

@vajdasagi:

Pontos: a "nagyhatalamak" pont nagyhatalmi megfontolásból nem állítottak valós akadályokat India hindu és iszlám részekre "széttörése" elé.

vajdasagi 2013.09.02. 11:24:54

@panelburzsuj: Én nagyon kedvelem a hozzászólásaidat :-)

Tudod: nincs új a nap alatt. A történelem ismétli önmagát, és a kifogások is ugyanazok.

Számomra ennél is megdöbbentőbb volt viszont, hogy Jugoszlávia majd Szerbia vezetői mennyire ugyanazok a jelszavak mellett, ugyanazokkal a módszerekkel operáltak, és tették tönkre a saját országukat, mint amiket én most itt látok.
(A szerb tévé híradója minden áldott este ugyanazokkal a mantra-szerűen elmormogott mondatokkal kezdődött éveken át: "Az igazság lassan de megállíthatatlanul utat tör a világba. A semmivel ki nem érdemelt szankciókat egyre többen ellenzik a nyugati világban. Mindenki ellenünk van, de majd mi felnyitjuk a szemüket. És a nyugat amúgy is hanyatlik" Hát nem ismerős? Még birkamenet is volt - nagyobb létszámú is mint itt!!! Államilag buszoztatták rá a "dolgozó népet". Ott is jól beszart a nyugat, amikor ezt meglátta :-)
Ott is mindenki ellenünk volt, de majd a VEZÉR jól megvéd minket, csak gyűljünk köré. Ott is volt külső és belső ellenség. (Persze a belső volt a veszélyesebb)

Ott is már éles szemmel látták, hogy az EU szétesőben van. Az USA meg egyenesen hanyatlik.

Egy különbség: ott nem keveredett a
nyugatellenességbe látens zsidó-bankározás. Viszont a szomszéd nemzetet fegyverrel is lőtték, nemcsak szavakkal. De higyjétek el, nem a fegyver volt a lényeg, tehát az, hogy nálunk ez kimarad nagyon gyenge vigasz.

Ja és: a nyugat végül persze legyőzte őket, és igen alaposan elbánt velük. Gyakran már az igazságtalanság határain túl is büntették őket. No: ettől félek én most minálunk.

01234567 2013.09.02. 11:31:17

@vajdasagi: Akkor legyen gondolkodási mechanizmus. És ez személyes tapasztalat. Egy német osztrák vonalas merev olyan nonkretív figurák. Az északi szlávok, meg a keletiek meg olyan darabos gépek. Egy románt, vagy lengyelt beállítasz rakodni ásni tökéletes, csak ne szakadjon meg valami miatt a folyamat. A szerbek tökfejűek, egoista vakok a munkában is. Érdekes, de nekem a szlávok közül a szlovákok tűntek a legkreatívabbanak, ezt pontosan a magyar "behatásnak" tudtam be. Én erre gondoltam, és nem valami übermensch féle neonáci baromságra.

panelburzsuj 2013.09.02. 11:34:04

@vajdasagi:

Nagyon bután hangzik, hogy nem örülök felhőtlenül a "sikeremnek"? ...

Én ugyanis nem szeretek "költeni" se, "koppintani" se - azt mondom, amit magam látok és gondolok - és legfeljebb tévedek, ha nem eléggé alaposan nézek körül.

Viszont ha ezek a "tapasztalati valóságból fölvett" szilánkok vagy forgácsok tényleg "ülnek" - akkor elég nagy kakiban vagyunk... :(

Prosztó 2013.09.02. 12:03:48

@ZF2:

Mivel adott keresletet adott meretu iparag (adott toke vagy eszkoz ertek) tud kielegiteni, nem hinnem, hogy az egesz szektor kisebb let volna, mint egy multi.

Ugyanugy fel lehet fejleszteni magyar befektetokkel egy iparagat, senki es semmi nem tiltja, az egesz toke-kerdes. Ezert mondtam, hogy lassabban ment volna es az eletszinvonal-emelkedes elmaradt volna, sot.

De tavlatokban gondolkozva, biztosan kifizetodobb, mint az olcso munkaerore epiteni. En el sem hiszem, hogy Magyarorszagnak meg mindig ez a strategiaja. Ez a Kozep-Kelet strategiaja, meg Kinae. Csak mer ok is (India v. Kina) kezdenek tuljutni rajta, mert az eros hazai innovacio (legyen bar az a technologiak lenyulasa) es toke szuksegszeruen eletszinvonal-emelkedest jelent egy ido utan (fizetokepes fogyasztokat - annyit, amennyit elbir a gazdasag).

Csak itt egyszerubb volt mindent eladni, a "kulfoldi toke hatekonyabb" alapon. Na meg, ellopni, na meg, sajat kezre privatizalni, majd elkotyavetyelni.

Egesz egyszeruen roved tavu erdekek (ha nem rablogazdalkodas) ervenyuseltek egy vizio, egy koncepico helyett. Amibol most sincs.

Mi Magyarorszag gazdasagpolitikaja, az egyre kevesebb fejheto adozo pumpolasan kivul? Mi a kiut a jelenlegi helyzetbol?

Balt 2013.09.02. 12:06:22

@tildy:): Ne rinyálj, mindjárt népszavazhatsz az EU kilépésről. (Feltéve, hogy brit áp vagy, de ahogy számolom, az nemigen jöhetett össze még.) :))

vajdasagi 2013.09.02. 12:10:37

@01234567: Nézd, az tagadhatatlan, hogy sok magyar találmány született az elmúlt néhány évszázad során. De ez betudható a nagy országnak is, meg a korához képest aránylag fejlett gazdaságnak is, meg a termékeny közegnek is. Meg én ugyan utálok zsidózni, de betudható ez a közöttünk akkoriban élő sok "idegenszívűnek" is: zsidók, németek, stb.

Mostanában és nem gondolnám, hogy itt okosabb emberek élnek, mint a környezetünkben. És a trend sem felfelé irányul, hanem inkább lefelé.

És a többi környező ország népe is azt hiszi, hogy ők átlagban véve tehetségesebbek a szomszédaiknál - ami nyilván csak egyikük esetében lehet igaz.
De nincs is ennek jelentősége: erről nem beszélünk, mert haszna nem lehet, mindenféle kár meg származhat belőle: mások megsértése, magunk túlértékelése, ellustulás, stb. stb.

Javaslom: ejtsük ezt a témát, és én meg elmegyek megtanulni valami újat, amit a munkámban majd esetleg pénzzé felhasználhatok, értéket és pénzt teremtve ezzel.

Balt 2013.09.02. 12:15:03

@Jankove: Egyetértek. Nem voltam nagy ellenálló (mint aki a nádasban szökött a stencilgéppel, hogy pár évre rá az utódpárt föpolgi-jelöltje legyen, lol), de eleget láttam a nyugatból ahhoz, hogy a híve se legyek, tudjam: egy velejéig hazug, bukásra ítélt rendszerben élünk. (Persze akkor még örökkévalónak tűnt.) De ma bizony én is néha nosztalgiával emlékszem akár csak még az "antivilág" dekadens '80-as éveire is, mert tény: az azóta eltelt években a lét-, köz- és egzisztenciális biztonság országosan sokat romlott (EU ide vagy oda).

Globetrotter2014 2013.09.02. 12:20:41

@Prosztó: nem érted a lényeget. Az igazi "multik", nem egyszerűen azért jöttek ide hogy felvásárolják a keresletet, hanem hogy a mi versneyelőnyünket kihasználva (olcsó és/vagy jó minőségű munkaerő, kedvező adófelételek) hozzánk vigyék a teljes gyártásukat.

Nem azért gyártat a Mercedes vagy a VW csoport nálunk mert annyira jelentős a prémiumautó-kersletünk.

Mégis az Audi hozzájárulása (főleg ha a teljes folyamatot nézzük, megvásárolt ingatlan, kapcsolódó beszállítók, de nyugodtan vehetjük az általuk mozgósított dolgokat, fejlődő győri műszaki képzés, beinduló önkormányzati projektek),
ezek sokkal többet hoznak mint egy egy döglődő élelmiszer-ipari feldolgozó.

Ezeket pedig annak köszönhetjük, hogy az EU kezdetben egyoldalú engedményelet tett felénk a csatlakozást előkészítendő.

Alig emlékezünk rá a sok elkúrás után, de volt egy rendes magyar fellendülés úgy 2000-2006 között, és ezt az EU csatakozás és annak perspektívája tette lehetővé...

vajdasagi 2013.09.02. 12:25:10

@Prosztó: A ma és a holnap gazdasága "tudásalapú" és nem "tőkealapú". Az Audi helyett magyar hasonló gyárat nem azért nem építettünk fel, mert nem volt pénzünk, hanem azért, mert nem volt tudásunk.

Gondolok itt mérnökök, marketingesek, kereskedők, üzletemberek együttes tudására. És azért sem, mert kicsiny az országunk és kevés a kapcsolati tőkénk. Ehhez egy EU-méretű piac is kell ám. Szóval ábránd azt gondolni, hogy jól boldogultunk volna magunk is.
Kell néha a működőtőke is (nekem pl. pont most jól jött volna a Matolcsy-féle olcsó beruházási hitel, de minő meglepetés: azt a cimborák szerezték meg - nekem nem jutott). De elsősorban a képzett munkaerő (a tudás) hiányzik ám, és nem a tőke.

A cukorgyárak szerencsétlen esete szerintem nem általánosítható: az kilóg a sorból. Az általános a Suzuki, az Audi, a Mercedes. A MOL a sikeres magyar cég példája, meg az OTP - de ezeket privatizáltuk. Ami állami vagy lényegét tekintve állami maradt (lásd Malév), az itt mindig tönkrement sajnos. Mert tolvaj és kontraszelektált a vezetésünk. És mert senki sem ellenkezett hangosan amikor a Torgyán a saját képzetlen pereputtyát tette meg Malév-vezetőknek.

Prosztó 2013.09.02. 12:28:13

@ZF2:

Lehet, hogy nem ertem a lenyeget :) (Miert nem hulyezel le mindjart?), de nem is arrol a szegmensrol beszelunk, amit ESELYE sem volt atvenni a magyar vallakozoknak (lasd bankok, autoipar, biztositoi szektor, magas K+F igenyu iparagak), hanem arrol a szegmensrol, amit mogyoroert eladtunk, vagy bezartunk. Na, az tiszta veszteseg volt egy elet- es fejlodokepes magyar tulajdonu gazdasag kialakitasa szempontjabol.

Sosem mondtam, hogy mindezt az EU-n kivul kellett volna veghezvinni, en EU parti vagyok. De az EU-n belul sem kell feladni az onervenyestito kepessegunket.

panelburzsuj 2013.09.02. 12:28:59

@Balt:

Mivel már sokadszor írod le, hogy neked az egyik pelenka boldogságától a másik hugyos öntudtalanságig tartó szakasz csak keserves átmenet, amit valahogy ki kell bekelni, elhiszem, hogy őszintén így érzel.

De miért vagy erre büszke?!

vajdasagi 2013.09.02. 12:36:06

@vajdasagi: És még csak egy dolog, és utána elmegyek melózni/tanulni: a GE is jó példa: amennyire én tudom, bagóért privatizáltak, de most nálunk gyártják a turbináikat a fél világ számára. Virágzik a gyár, a jól járnak a budapesti elit éttermek is, ahol vacsorázatják azokat a külföldieket, akik turbináékat vásárolnak tőlük: mi meg legyártjuk és exportáljuk ezeket. Ehhez esélyt kaptunk, és most sok lelkes mérnök/munkás/titkárnő dolgozik abban a gyárban világszinvonalon. Magyar beszállítók százai is dolgoznak nekik. Felbecsülhetetlen az a haszon, amivel hozzájárulnak hazánk boldogulásához.

Kellenek ugyan a csirkefarmok, de azokból nem tud megélni egy ország. General Electric-ekből tud megélni. És az meg azért nem áll odébb, mert képzett és lelkes a munkaerő. meg precíz és megbízható a beszállító is. (És igen, aránylag olcsó is.)

panelburzsuj 2013.09.02. 12:39:00

@vajdasagi:

Közelről nézem egy "táskás fővállalkozásból" exportpiacra kinőtt középméretű cég agóniáját: a főnök/tulaj addig-addig szorongatta a melósai/beszállítói tökeit, amíg a legjobb hegesztők/lakatosok stb. sorba neki nem keseredtek egész Németországig - és maradtak a veledmégismitkezdjek-munkavállalók.

A döntő lökést persze a "nagypolitika" adta meg - de aligha harapózott volna el ennyire a "mehetnék", ha a "jobb időkben" nem egy botosispán lelkületével "menedzselte" volna a cégét a jóember...

Szóval ahogy mondják - sok út vezet a nirvánába.

panelburzsuj 2013.09.02. 12:43:49

@vajdasagi:

Hát ja: valahogy a szovjet exportra összegányolt gigantikus paradicsomfacsarók gyártása múlott ki - és a turbina maradt...

Globetrotter2014 2013.09.02. 12:47:46

@Prosztó: az a gond az átkosból örökölt gyárakkal hogy már eleve hűátránnyal indultak,

Utólag biztos megy a nosztalgia, de ezek a válalaltok jelentős részben alkalmatlanok voltak, egy olyan rendszerben szocializálódtak ami nem volt életképes.

sajnos részben azért mentek el bagóért mert annyit értek és a privatiáció csak egy kihelyezett feszámolás volt.

Ebben az időszakban ésszerűbb volt odaadni egy nyugati befeketőnek mert idehaza se pénzünk se tudásunk nem volt a gazdaságos üzemeltetésre.

Aki élt benne még emlékszik mennyire xar volt Matáv vagy a helyi közértek szolgátatása. És mennyivel más volt elmenni egy maszek zöldségeshez...

Globetrotter2014 2013.09.02. 12:50:56

@Prosztó: egyébbként az utolsó mondatoddal nagyon egyet értek. Az EU a belső versneyrl szól, feladfni sosem lehet.

De az átksoból örökölt cégekkel ez aligha ment volna.

És azért a verseny nem lebecsülendő, komoly múltú modern cégek dőlnek be, Siemens vagy az Ericcson mobilgyártó részlege, Rover, ezek nemrég még versneyképes cégek voltak.

vajdasagi 2013.09.02. 12:51:31

@Prosztó: Biztosan sokat hibáztak a privatizáció során. És biztosan sok dolog volt tudatos elárulása a nemzeti érdekeknek egy kis kenőpénzért - ezt nem vitatom. Talán csak annyit, hogy ezt mintha pártfüggetlenül mindenki csiálta volna, aki közel került a tűzhöz. Én homályosan az M5-os autópályára és az MDF-re emlékszem...

De nagyon nehéz ám meglátni, hogy melyik volt a jó, és melyik a hibás privatizáció. Lásd: a szlovénok, akik szinte semmit sem privatizáltak, azok pont most kerülnek majd bajba, és pontosan emiatt. Igaz: olyan magas az életszinvonaluk, hogy ha abból csak 20-30%-ot kell leadniuk és nem többet, akkor még mindig jobb ott, mint Magyarországon. De mi lesz, ha nem 30% lesz a visszaesés, hanem még több?

Ekkora lépésekhez, mint a privatizáció nem értek, de a kérdés nem válaszolható meg egyszerűen, és pláne nem általánosságban. Pl. a GE tudomásom szerint bagóért vásrolt mindent Magyarországon, de a következő 20 évben bebizonyította, hogy méltó volt a bizalmunkra. Meg az Audi is. Mások nem voltak méltóak. Szerintem az én ismereteimmel és tudásommal ennyi mondható el erről.

Viszont magyar világcég vagy legalább nemzetközileg sikeres magyar cég az csak úgy fejlődhetett ki, hogy itt voltak mellettünk a GE és hasonló nagy multik: volt kitől tanulnunk. Ebben elég biztos vagyok, mert én is így tanultam - akkor még egy másik multiban. Igaz, a mostani sajét cégem még nem nagycég, de már nemzetközi és egyelőre nem maradunk alul a nemzetközi megmérettetésben. Persze az oktatási rendszer mostani megregulázása a cégemnek 5-10 év múlva versenyhátrányt jelent majd: ez most jól látszik. Nem véletlen, hogy nem mérnöki hanem talán egyházi iskolában volt az ünnepélyes tanévkezdése a Hoffmann Rózsának. Reméljük, hogy majd sok papi tudást exportálunk a jövőben.

panelburzsuj 2013.09.02. 12:56:49

@vajdasagi:

"papi tudást exportálunk"

Bonhoeffer, Küng, Douglass

(A gugli a barátod... :)

És ilyen "felhozatal" mellett is konganak a templomaik.

De majd a Balog tiszteletes növendékei... :)

vajdasagi 2013.09.02. 13:05:12

@panelburzsuj: Reméljük, hogy én nem egy táskás fővállakozó voltam, de azért köszönöm a kommentet, és jót mosolyogtam rajta, mert megértem az élethelyzetet. Láttam én is ilyen "szomszédos cégeket".

A "nagypolitika" persze az én cégemnek is majdnem "betett" egyszer, de hát a kapitalizmus már csak ilyen :-) Mellesleg megjegyzem: a kapitalista lét legszörnyűbb élethelyzete, amikor leépítésre/elbocsátásra kényszerülsz, és tudod, hogy akit elbocsátanál, az a) mindent jól csinált és vétel a kialakult helyzetben és b) komoly egzisztenciálsi gondjai lesznek az elbocsátás miatt. Nos ez egy nagyon szar dolog - nem kivánom senkinek.

Talán hegesztőkkel nehezebb is boldogulni manapság, mint az én szakterületemen. És persze a vezetők/tulajdonosok közül is "mindenki másként csinálja". Kívánom a legjobbakat azoknak, akik abban az agóniában részt vesznek.

panelburzsuj 2013.09.02. 13:19:35

@vajdasagi:

Az eddigi szöveged nem nagyon hasonlít a táskásomtól megszokottra - úgyhogy nem célzás volt... :)

Prosztó 2013.09.02. 13:20:52

@ZF2:

"Ebben az időszakban ésszerűbb volt odaadni egy nyugati befeketőnek mert idehaza se pénzünk se tudásunk nem volt a gazdaságos üzemeltetésre.
"

Lehet, hogy ha ezt a paradigmat akkor atgondoltak volna, vagy nem alkalmaztak volna minden esetben, ott tartanak most, mint a szlovenek.

Azt, hogy tudasunk nem volt, tagadnam. A Kadar-rendszer szakkepzese jobb volt, mint a mostani, es szerintem a szakember-gardaja is jobb lehetett.

A tokehiany teny, de mar haromszor leirtam, hogy csak az azonnali eletszinvonal-novekedes feladasa mellett lehetett volna megvalositani egy reszben hazai tokere alapozo gazdasagpolitkat.

Egyebkent, mi van most? A hitelbol mestersegesen fenntartott eletszinvonalat, ami igy is lemarad a Nyugat-europai atlagtol, most adjuk fel. Drasztikusan.

Ugyanolyan szar less igy is. Akkor lesz nagyon szar, amikor jon az egeszsegugy es az oktatas teljes privatizacioja. Amely most mar kenyszerkent fog jonni...

Mert nincs mese, feleltuk a jelenunket es a jovonket az EU elvtelen kiszolgalasaval, az elhibazott gazdasagpolitikak es a korrupt, elodazo, atpolitizalt gazdasagi dontesek reven.

vajdasagi 2013.09.02. 13:46:35

@Prosztó: Nem az EU kiszolgálásával éltük fel a jelenünket és jövőnket. Ezt számító ravaszsággal azok hitetik el Veled, akik ebből meggazdagodtak.

A tudás terén meg tévedésben élsz. Volt ugyan nagy tudású gépészmérnökünk, de attól még nem áll össze egy Audi méretű gyár, hogy van néhány gépészmérnök. A beszállítók mind silány minőségű alkatrészeket szállítottak annakidején. Nem volt dizájner, meg marketignes. Meg kereskedő. Magam is mérnök vagyok, tehát látszólag magam ellen beszélek, de mi nem tudtunk volna egy ilyen kolloszuszt összehozni. A gépészmérnökök krémje most sem Győrben dolgozik, hanem németben. Pl. kevés volt az olyan gzadasági szakemberünk, aki értette volna a kapitalizmus működését (ne vedd sértésnek, de Te ezt most sem érted).

NEM VOLTUNK KÉPESEK ilyesmire. Ja és: lehet, hogy a Csányiék ilyen-vagy-olyan emberek, meg a MOL-os Hernádiék, de le a kalappal előttük: ők az egyetlenek akik azokból az akkori cégekből versenyképes kapitalista nagyvállallatokat tudtak kalapálni. Tudom, nem egy ember műve lehetett, és most igazságtalan vagyok a siker többi kovácsával szemben, de mégicsak: ezeknek sikerült. És persze volt kb. 10 magyar kiscég, amely nemzetközileg felfutott, de 10 ilyen fecske nem csinál nyarat: többezer kellene.

Vagy vedd a Nestlét meg a szerencsi csokoládégyárat. Komolyan gondolod, hogy mi tudnánk egy olyan gigászt összehozni, mint a Nestlé? Mert akkor álomvilágban élsz.

Nálunk Matáv volt a maga szönyűségeivel. És akkor jött a Westel, és lett egy világszinvonalú cégünk. És még sorolhatnám. Szinte olyan ez mint a "mit adtak nekünk a rómaiak" a Brian életéből. Ha nem nézted, akkor mindenképpen ajánlom: jót szórakozol majd, de tanulsz is sokat.

Lajosforras 2013.09.02. 14:11:56

@panelburzsuj: értem én, hogy nagyobb flash ceo-ként céges luxuskocsival járni, kokaint szívni pálinkaivás helyett, marlborot dollárbolt helyett trafikban vásárolni, és a gundel helyett valami luxuskupiba cipelni a protokollárisan kielégítendő külföldi vendégeket,de az orosz tankok helyett ennek védelmére ott a nato egy ideje.

vajdasagi 2013.09.02. 14:23:38

@Lajosforras: Én elég sok "külföldi vendéget" látok. Egyeseket én fogadok, a nagy többségüket mások, de én is összefutok velük: hidd el, marhára nem úgy történik, ahogyan te elképzeled.

Az egyik ilyen ügyfelemmel a tipikus az, hogy

a) reggel leszáll Ferihegyen
b) én kocsival megvárom a reptéren, ha tudom.
Befelé jövet fél óra gyümölcsöző üzleti
megbeszélés a kocsiban
c) bemegy a saját itteni idodájába és egész
nem tárgyal - sokszor ebéd kihagyásával, mert
nincs rá ideje
d) este hullafáradtan becsekkel egy szállodába
e) reggel a saját irodája és egész nap meló
f) nap végén hazarepül

A kapitalizmus a CEO-kat is igencsak kizsigereli
manapság - csak Te ezt nem látod közelről.
Meg azért ő ezt nagy pénzekért csinálja - de
kíméletlenül gürcöl.

panelburzsuj 2013.09.02. 14:23:51

@Lajosforras:

Hogy melyik a nagyobb fless, azt közvetlen tapasztalat híján nem tudom megítélni. És mivel az utolsó "hivatalos" munkahelyem két és fél havi közmunka volt - (méghozzá a prémium hatvanezres, csak hogy még jobban sárgulj az irigységtől... ) - egy darabig még várnod kell az élménybeszámolómra.

A tankdumád fasság - de hát épp azért írtad.

csak egy néző 2013.09.02. 14:51:40

A többség mégsem olyan hülye.
"Korrigálta a Tárki az Európai Unió megítéléséről szóló kutatásának eredményével kapcsolatos pénteki sajtóközleményét. Alapvető adatok cserélődtek ugyanis fel benne: az EU-s tagságot rossz dolognak tartók aránya valójában 22%, nem pedig 39% (ahogyan azt a múlt heti tájékoztatás jelezte). Ez a szám ugyanis azokra vonatkozik, akiknek nincs határozott véleményük az ország uniós tagságáról."

panelburzsuj 2013.09.02. 14:59:27

@csak egy néző:

Idézek - három nappal ezelőttről:

nyünyüge 2013.08.30. 16:13:52

@panelburzsuj:

És nagy taps pártunknak és kormányunknak is, amelyiknek sikerült fordítani egy évtizedes trenden.

Nem kérdés, Magyarország jobban teljesít.

A NÉPET sikerült meggyőzni, hogy az EU tagságnak több a hátránya, mint az előnye.

Gratula.

http://www.tarki.hu/hu/news/2013/kitekint/20130829_eutagsag.html

panelburzsuj 2013.08.30. 16:25:35

@nyünyüge:

(egyébként meg a grafikán otrombán összekeveredtek a jelzések, úgyhogy a TÁRKI megítélése meg az én közvéleményemben zöttyent egy derakast... :)

Balt 2013.09.02. 15:05:43

Lol, jól kib.szott veletek a Tárki, csak hogy a saját fajtátokra gyűlölködni lehessen:

index.hu/gazdasag/2013/09/02/korrigalt_a_tarki_megsem_utaljuk_annyira_az_eu-t

Egyébként meg vigasztaljon, máshol se jobb ejrópéernek lenni, miheztartás végett: :)))

inforadio.hu/hir/kulfold/hir-559037

vajdasagi 2013.09.02. 15:07:27

Szarakodik a blog.hu szoftvere, bocs, ha többször küldöm el.

Én már a kommentjeim során tegnap este is írtam, hogy a számok mást mutatnak, mint a bombasztikus cím: én is el olvastam a cikket.

Most a Tárki is észbe kapott:
index.hu/gazdasag/2013/09/02/korrigalt_a_tarki_megsem_utaljuk_annyira_az_eu-t/

Mindenesetre ettől még jogos megkongatni a vészharangot. De olvasni és az elolvasottakat értelmezni sem árt.

panelburzsuj 2013.09.02. 15:11:51

@vajdasagi:

(Nagy emberek ha találkoznak! ... :))

vajdasagi 2013.09.02. 15:27:05

@panelburzsuj: Figyelj csak, viccen kívül: ha tényleg munkanélküli vagy, nem akarsz ezen változtatni? Budapest mint munkahely szóba jöhet?

Ne fogd fel egyelőre bombabiztos ajánlatnak, de egy kósza ötlet erejéig egészen komolyan kérdezem: Budapest mint munkahely szóba jöhet? Én egy panel-kapitalista vagyok, ámde nem burzsuj. Asszem megértenénk egymást - vagy ki tudja...
Persze ha a fenti érdekel, akkor jön a kérdés: hogy lehet úgy privátba váltani, hogy közben mindenkinek megmarad az "álruhája"?

így legalább lenne valami haszna is ennek a többszáz hozzászólásnak, amely mind egy téves Tárki-cikk apropóján született, és amelyben én elcsesztem összesen több mint egy órát.

panelburzsuj 2013.09.02. 15:41:05

@vajdasagi:

Mért hantáznék?

Egy kisvárosi tanári fizetéssel kell konkurálnod - most azon osztozunk a "másik felemmel" ... :)

"Azonnalira" nyilván nem megy a dolog - ízlelgessük a gondolatot.

Prosztó 2013.09.02. 15:42:37

@vajdasagi:

"Nem az EU kiszolgálásával éltük fel a jelenünket és jövőnket."Ezt számító ravaszsággal azok hitetik el Veled, akik ebből meggazdagodtak."

Koszonom a minositeseket, de el sem tudod kepzelni, hogy mennyi szamito ravaszsag kozepette dolgozom. Ezen most jol szorakoztam :) De, egyebkent ennek koszonhetoen is, ezt fenntartom, mint EU parti ember.

"A gépészmérnökök krémje most sem Győrben dolgozik, hanem németben. Pl. kevés volt az olyan gzadasági szakemberünk, aki értette volna a kapitalizmus működését (ne vedd sértésnek, de Te ezt most sem érted).
"

Hat, penzugyi igazgatokent es mindemellett gepeszmernokkent, aki szamos oreg, nemzetkozi hiru gepeszmernok kozott tanult az Egyetemen, ez eddig a legszigorubb kritika, amit megfogalmaztak velem szemben :) Ezt ne vedd szemellyel, vagy pozicioval valo ervelesnek, csak jelzem, hogy lehetne szerenyebben is. En sem minositgetek.

Majd egyszer irok Neked olyan gazdasagokrol, ahol mindez sikerult, rosszabb alapokrol, de mara elment a kedvem Toled.

vajdasagi 2013.09.02. 16:01:43

@Prosztó: OK, megkövetlek. De attól még fenntartom, hogy nem tudtunk volna egy Audi-félét öszehozni. A gyárakon belüli munkanélküliséggel, a vészesen gyakori alkoholizmussal együtt. A legtöbb, amire tellett az egy Rába volt, és közben mi lett az Ikarusszal meg a többivel. Magyarország nem volt képes erre - ezt fenntartom. Mert a rendszerváltás előtti évtizedekben úgy lemaradt technológialiag is, meg a munkamorálban is, meg a kapitalizmus megértésében is, hogy azt nem lehetett behozni.

A rosszabb gazdaságok, ahol ez sikerült nagyon is érdekelnek.

wirth6 2013.09.02. 22:35:17

@Kék az ég: Hát igen. Biztos vagyok benne, hogy az itteni Spar pénztáros annyival rosszabb munkaerő, mint amennyivel kevesebbet keres, és az után a pénz után sem fizet adót. Nyilván.

csak egy néző 2013.09.02. 22:36:09

@panelburzsuj:
Erre vajon mit lép a nyünyüge? Vagy mégsem teljesít olyan jól e nagyszerű banda?

panelburzsuj 2013.09.02. 22:54:59

@csak egy néző:

A bandák mind szarul teljesítenek.

"A nyünyüge" meg velem beszélgetett.

2013.09.02. 23:21:12

@panelburzsuj: "Ne legyen: verseny, kiemelkedés, teljesítményelv"

Szerinted van ilyen manapság? Szerintem rohadtul nincs. Senki sem indul nulláról, van aki a béka segge alól, eleve esélytelenül, meg vannak a szerencsések akik nyeregbe születnek, és csak arra kell vigyázni hogy ott maradjanak. Milyen verseny ez? Önmagát közpénzen újratermelő felső tízezer, meg a panelprolik, akik naponta ölre mennek a teszkóban valami akciós szaron. Mer' sikk a "középszerűség": ha nem "szerzed meg" a legújabb ájfónt, meg a sok haszontalan trendi szart, csíra maradsz. Lehet hogy te a fogyasztói társadalmat, és ezt a materiálisan elállatiasodott 7 milliárd véglényt fejlődő világnak éled meg, de van aki szerint a saját pusztulásába rohan a világ. A bolygót kiaknázzuk, hogy az egyre éhesebb fogyasztókat kiszolgáljuk, csupa olyan termékkel, ami lényegében semmit nem szolgál, leginkább csak a saját létjogosultságát. Ahhoz hogy ezt lásd, egy kicsit ki kell szakadni, és meg kell próbálni kintről szemlélni a dolgokat. A 80-as évek-féle hasonlat magas labda, de egy olyan hajmeresztő világban élünk, ahonnan még ez a letűnt, sokat kritizált korszak is normálisnak tűnik. Azért szeretném érteni, vajon a hozzád hasonló emberkéknek, mi tetszik a 21. században?

panelburzsuj 2013.09.02. 23:40:47

@Jankove:

Te milyen mércéken versenyeznél?

Csak azokat ismered, amiket felsoroltál?

(Mindkét huszonéves gyerekem legátfogóbban "környezettudatos"-nak nevezhető projektekben éli ki a közélhetnémjét. Szerveznek, oktatnak, két kezükkel dolgoznak - és rengeteg kisebbet vontak már be a bulijaikba. Hogy "menő" legyen nem herdálni és fölélni. Te hogy állsz ezzel? Beszállsz a versenybe - (anyagi támogatással, személyesen; vagy legalább a fotelből kommentelve, lájkolva...) - vagy inkább továbbra is savanyúan óbégatsz?... )

2013.09.02. 23:44:59

@Mr. Waszabi: Te is félreértettél, én sem mondtam, hogy kádár korszak utolsó évei az etalon számomra. Csupán annyit hogy életem röpke 36 évének legnormálisabbnak tűnő évei voltak, -méghacsak gyerekfejjel is éltem meg- és azt hiszem ezzel egyre többen értenek egyet. Egyébként az EU-ból való kiugrást mindenki valami félelmetes túlvilági apokaliptikus katasztrófának éli meg. Az tény hogy komoly pofon lenne, de az a helyzet, hogy gyanútlanul belegyalogoltunk a rókacsapdába, amin változtatni már nem lehet. Mostmár csak arról dönthetünk, hogy megdöglünk, vagy lerágjuk a lábunkat. Egyesek szerint továbbra is jobb ázni a langyos pisiben még pár évet, évtizedet (megy ameddig megy ez a szar), közben szépen lassan elvesznek tőlünk mindent, aminek értéke és értelme van…. én úgy gondolom, hogy az EU-val kötött házasság, minden egyes napja csak tovább ront a helyzeten. Egyébként ne legyenek illúzióid, az EU előtt is volt élet, meg utána is lesz, a kényszer (meg az életösztön) nagy úr, csak jó lenne nem az ösközösségtől újrakezdeni a történelmet.

2013.09.02. 23:58:25

@panelburzsuj: Miért van az, hogy mindig azok neveznek impotens fotelforradalmárnak, akinek az adatlapjáról, és hozzászólásaik számáról, rögtön süt, hogy klozetra is magukkal viszik a gépet...

A gyerekeid elmondásod alapján szimpatikusak. Én magam konzervatív figura vagyok, nem hiszem, hogy egyszemélyben meg tudom váltani ezt a romlott világot, sőt mégcsak azt sem hiszem, hogy birtokában vagyok az igazságnak, de megteszek minden tőlem telhetőt. A kérdésemre viszont nem válaszoltál...

panelburzsuj 2013.09.03. 00:12:54

@Jankove:

(Süsd meg: az egyik kölök 200, a másik 1200 kilométerre van. Már amikor otthon vannak, és nem úton, még párszáz/párezer kilométerrel odébb... Jobb lenne, ha papíron leveleznék meg úton benzineznék email meg Skype helyett?)

Hogy mi tetszik a 21.században? Pl. hogy nem kell sok kiló vegyszerrel disznólkodnom, ha fotózok. Mert amikor elkezdtem, akkkor bizony még elég nagy pacsálással járt...

Folytassam? Vagy megvan a fonál?

panelburzsuj 2013.09.03. 00:32:53

@Jankove:

És annyival hadd toldjam meg: én azt a magatartást, ami pixelek és byte-ok helyett inkább tonnákban és köbméterekben szeretné erőltetni a "magyar kilábalást" ("termelő munka"), azt nem konzervatívnak, hanem életveszélyesen maradinak, bizalmasabban csökött húgyagyúnak nevezném.

Gondolom, ezen már te is gondolkodtál - és okosan döntöttél.

aaaaa1111 2013.09.03. 00:43:18

Az orbáni agyhalálbrigádok immár 15 éve megkezdték a módszeres és buzgó agymosást, elhülyítést, zombi-képzést.. az áldásos munka gyümölcse beérett, a társadalom többsége agyhalott zombi-bika lett.. a többiek tömött sorokban menekülnek el... hajrá Orbánfasisztán hajrá Abszurdisztán

Mr. Waszabi 2013.09.03. 18:55:03

@Jankove: önállóság, sokat hallani e szót. De illúzió kergetés csupán. Önálló az a nemzet, ország tud lenni és csak annyira, amennyire a lakói önállóak.Nos, ez itt nyomokban sem lelhető fel. Ezt egy korábbi kommentelő említette már.
Minden lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme, egy fikarcnyival sem erősebb. A társadalomra vetítve ez úgy fogalmazható meg, hogy amíg a többség nem önálló, nem arra törekszik, addig csak destruktivizmus van, az érvényesül.
Magyarra fordítva, az ambíció, a vágy, hogy mik, milyenek szeretnénk lenni, nos, az nem azonos azzal, hogy mire vagyunk képesek.
A magyar pedig nem akar, nem tesz ambíciói beteljesüléséért, csupán óvodás módjára tiltakozik az egójának nem tetsző, mások ambícióiból fakadó cselekedetek ellen. Ez egy eleve vesztes pozíció, ezért az örökös szopás itten. Értendő ezalatt, hogy ha az életben farkas törvények uralkodnak, akkor tudni kell kiállni valós érdekeink mellett, ott és akkor, amikor azt kell, amikor arra lehetőség van. Ezzel szemben a magyar minidig lekési az ilyen lehetőségeket, aztán évszázadokon át sérelmezi mások cselekményeit, vagy hogy mások mit nem tettek. A lényeg, az eszencia, hogy ő, aki reklamál épp, nos, ő sosem felelős semmiért. Az ilyet viszont az élet kiveti a szájából, félig megrágott, ám rossz ízű falatként. Látni kell, hogy ha arra a dicsőségre vágyunk, amire az angolszászok, franciák, németek vagy oroszok vitték a történelem során, akkor nekünk kell tennünk magunkért, nem másokra várni és hárítani a felelősséget bármiért, ami velünk történt.
Megvertek itt vagy ott? Gyengék voltunk. A válasz erre? Meg kell erősödnünk. Azaz, változni kell, változtatni kell a kényelmesen mások változásától váró állásponton. Egy nyüves galacsinhajtó bogár is többet tesz magáért, mint a magyar. Ez ezer év óta így megy itt.
Én a magam részéről leszarom a magukat évszázados hagyományok mentén kényelmesen sajnáló magyarokat. Mert megérdemlik a szopást, amit elszenvednek. Ugyanis semmit nem tettek magukért, a nemzetért. Széthúzó nemzet, amely mindenkor a saját kis érdekeit nézte, azért vált és maradt széthúzónak. Becstelen nemzet, emiatt.
Mondom ezt úgy, hogy csak dolgoztam érte, megtettem mindent, amit egy becsületes magyar megtehet. Még csak el se mentem, pedig lehetett volna. Itt dolgoztam, ide fizettem az adót - miközben a többség csak a vasárnapi misén volt magyar.
De a jutalom is mindenkinek aszerint méretik, amiképpen éli életét - nettó szopás a juss? Azt érdemli teljesítménye alapján. Ugyan lehet zsinóros mentét ölteni, akár anélkül is, hogy valaki dolgozott vagy szolgált volna ebben az országban - de hazug magyar lesz csak a neve. Mert a teljesítménye alapján ítéltetik meg bárki a történelemben. Hazudhatja bárki magáról életében azt, amit akar, de az utókor fogja őt valójában megítélni.
Nos, én ezt gondolom erről az érzelmi alapú, EU-ellenes magyarkodásról. Aki Á-t mond, mondjon B-t is. Nem elég óvodás módjára tiktakoznia változások ellen, az nem teljesítmény - meg kell tudni mutatni az irányt is, az alternatívát, hogy merre menjünk, mi a helyes út. Jelenleg és az elmúlt száz évben erre a magyar jobb oldal nem képes. Pusztán érzelmi manipulációra tellett, ez látszik a magyar történelem elmúlt száz évén.
Nem dicsőséges, ellenben szégyellni való egy magyarnak.

2013.09.04. 06:36:23

@Mr. Waszabi: Hát nagyon keserű amit írtál, és hidd el valahol átérzem. Én, bár radikális szélsőjobbot favorizálom, (bár sokak szerint ez ma szitokszó, sokan teletöltik negatív tartalommal, mégis a szó pozitív értelmében kell venni) sokszor érzem ugyanazt amit te, hogy egyszerűen ez a nemzet nem érdemli meg hogy létezzen, és legszívesebben a kisujjamat se mozdítanám érte. Azért, mert mindig hagyta magát, azért mert mindig tele volt önző, énközpontú, opportunista, kétkulacsos szar alakokkal, azért mert mindig gombokért, és hitvány materiális javakért játszottunk idegen kézre történelmi javakat, és örökségeket, és azért, mert az előrelépésünk kerékkötői mindig saját magunk voltunk, és vagyunk. És most is ugyanazt látom, amikor már tényleg azt hinné az ember, nincs lejjebb, mindig kiderül, hogy de van. Aztán megszólal a „jobbik” énem: Mi Magyarok lassan többet hibáztatjuk magunkat, mint másokat, állandóan magunkat szapuljuk ott ahol lehet, pedig olyan időket élünk, ahol már csak a nagyon-nagyon hülyék nem látják kirajzolódni az ellenséget a ködben, és azt, hogy egy kibaszott pókhálóba csaltak, elaltattak, és a ragadozó féreg folyamatosan szívja a vérünket, történelmen átívelően. Ébresztő Neo! Megosztottak, megosztanak, összeugrasztottak mindenkit mindenkivel, hazudnak reggel délben este, mindenkiről, és mindenről. Vírussal fertőződött a szervezet, ami csak azt tudja detektálni, hogy valami kibaszott nagy baj van, minden rohad, elhal, tönkremegy, de nem tudja mi az oka, és mi az orvosság rá. Zűrzavaros világban élünk, ahol nehéz megítélni ki a barát, és ki van ellenünk, végül kiderül, a barát is ellenünk van, ezért válnak sokan nemtörődömmé, önzővé, vagy szimplán magányos farkassá, mint például Budaházy György, akiről minden létező rosszat hallhattunk már, de szerintem az egyetlen tiszta igazodási pont, ebben a tetves országban, aki tényleg szó szerint mindent feladott, ezért az érdemtelen kárpát medencei csürhéért. Ő az én szememben az ember, a minta, a követendő példa, még akkor is, ha a média lehúzta a keresztvizet is róla. Én azt látom, hogy mi Magyarok, a szimpla kábítószerfüggő tüneteit produkáljuk, akik hagyták magukat rászoktatni a globális kokóra, és most nehéz beismerni, pláne leszokni róla. Adott egy viszonylag kényelmes helyzet, egy langyos pisi, amiben evickélünk. Az intenzív osztályon várjuk a következő adagot. Cserébe mindennap a fejünkre szarnak, látjuk hogy időről időre elsüllyednek a trutymóban a társak, és javaink, valahol tudjuk, hogy ez velünk is megtörténhet, de nem mozdulunk. Jó ez így…. Beteg országban élünk, és mi egyelőre pusztítjuk magunkat, nem gyógyítjuk. Szerintem erre a problémára a Jobbik lehet egy lehetséges orvosság, mert ennek a helyzetnek a kezelését nem elsősorban közgazdászok, matematikusok, természettudomány fogja megoldani… itt fejeket kell javítani. Sok évszázados lemaradást behozni, hogy ráébredjen az idiótája, ebben a tetves világban nem az számít hány okostelefonod, és milyen kocsid van. Itt csak azok maradnak életben akik egységesek, tisztelik egymást, büszkék a történelmükre, hagyományokra és művelik az évszázados kultúrát. Akiknek előbbre való a család, az emberközpontúság, mint hitvány anyagi javak. Amíg ez nincs meg, jöhet ide bármilyen gazdasági zseni, baszhatja.

2013.09.04. 06:48:35

@panelburzsuj: "Gondolom, ezen már te is gondolkodtál - és okosan döntöttél"

El kell keserítselek. Én bár IT-val foglalkozom, és szépen megfizetnek érte, mégis egy haszontalan aktakukacnak érzem magam, aki semmilyen maradandót nem tesz le az asztalra. Amikor elkezdtem a szakmát, még viszonylag kevesen értettek hozzá, izgalmas új dolognak találtam, ami mozgatja az agyat, és a jövő ígérete volt benne. Mára ez radikálisan átfordult bennem, őszintén irigylem azokat, akik pl; kombájnon dolgoznak, gazdaságot művelnek, valami olyat tesznek aminek van értelme, és valódi értéket teremt. Ennyi. Az ország gazdasága lényegében azért olyan amilyen, mert itt csak virtuális dolgok vannak, semmi eredeti, valódi. Valaki véletlenül egy percre lekapcsolja az áramot, és mindent kezdhetünk előröl. Szar hogy ezt ennyire nem látod.

panelburzsuj 2013.09.04. 09:40:22

@Jankove:

Böcsülöm az egyenességedet - cserébe viseld el az enyémet! ... :)

"csak virtuális dolgok vannak, semmi eredeti, valódi"

Azt gondolom, hogy annyival "szerencsésebb" helyzetben vagyok nálad, amennyivel korábban kezdhettem a tigriskedést - (tudod: "a tigrisek nem szeretik a mézet"... ) - és volt időm eljutni odáig, amit egy bölcs barátom szavával így adhatnék vissza:

"Áhh, ezt is unja valaki..."

(A váratlanul elénk kerülő, de elérhetetlennek tűnő bombanőkre legyintett ekkorákat - persze kigúvadt szemmel ... :)

Szóval rá kell kérdeznem: miben "eredeti, valódi" egy szakajtó kukorica - amelyet a földgolyóbis felén bármely nép bármely analfabéta fialánya meg tud termelni - vagy a fél földgolyóbison bárhol legyártható ugyanazzal a gép-vegyszer-vetőmag "gépsorral"?

Kérdezem ezt úgy, hogy egy 1983-ban eská becsempészett C-64 masinával kezdtem a - privát - "számítógépesedést" - és közben kertészeti termesztést, később meg élelmiszer-marketinget tanultam...

De hogy ne csak nyekeregjek: én elég sok (természeti) erőforrás /fenntarthatóság témakörbe elég alaposan belemásztam, és az általad fölvetett kockázatra - (mi van, ha leoltják a villanyt?) - már elég rég ugyanazt mondom: pont azért ajánlatos a "mindennapi üzletmenetet" anyagtalanítani, hogy a pótolhatatlan "természeti tőkéket" ne kelljen felélni.

Mondok példát: a Dél-Dunántúl "szelíd lankái" között rengeteg 10-15-(20) méter mély, olykor akár 1-2 kilométer hosszú "szurdik" lapul. Ezek nem "évezredes" képződmények: ha a keletkezésükideje homályba is vész, a NÖVEKEDÉSÜK 200-250 éve lódult meg, amikor a domboldalakon is végleg leváltották az erdőket és gyepeket (legeltetés) a szántók, megjelent a tömeges szemestakarmány-temelés, és megjelentek a kapásnövények, döntően a kukorica.

Ecseteljem, hogy milyen förtelmes "jövőzabálást" művelünk például olyan okokból, hogy a terepadottságokat leszaró telekkialakítás miatt az egyemberes-nagypapis (de traktoros...) "családi gazdaságtól" kezdve a százhektáros táblákig ma sem épp ritkaság a hegy-völgy irányú vetés - például napraforgóval is...

Vagy rákérdezzek, hogy a fél-egyhektáros üvegházakban, kőzetgyapoton csapvízből és vegyszerekből paradicsomot gyártó "családi gazda" milyen "maradandót tesz le az asztalra"?

panelburzsuj 2013.09.04. 09:54:43

@panelburzsuj:

Szóval ki lehetne osztani a tízmillió országlakosnak a majd pont ugyanenyi hektárt - de csak azzal a feltétellel, hogy akkor éld is le az életedet azon az egy hektáron, egy félig földbevájt putriban - és a gyerekeidet (ha megérik gyógyszer, orvos, közlekedés, könyv, fegyver híján..) is szorítsd keményen ugyanerre.

Tényleg erre lenne a kiút?

2013.09.05. 09:09:11

@panelburzsuj: Kedves barátom, én ugyan nem értek a gazdálkodáshoz, se a növénytermesztéshez, (de családban van aki felsőfokon műveli, és nem csak elméletben) de azt tudom hogy természet anyánkat nem olyan könnyű leigázni, mint ahogy azt te írod. És ahhoz sem kell sok ész hogy lásd: azok az országok boldogulnak jobban, ahol van igazi ipar, mezőgazdaság, önellátás, és történik valami. Ahol csak aktát tologatnak, gyárak helyett irodaházak állnak, és lényegében minden gazdasági tevékenység csak papíron zajlik, -jelesül nálunk- ott kiszolgáltatottság van: Agyontanult, nyelveket beszélő, képzett emberek ölik egymást a legmenőbb gyorséttermi állásokért. 30 évvel ezelőtt, mikor az iskolapadot kezdtem koptatni, és csesztem tanulni állandóan azzal riogattak, hogy utcaseprő leszek. Nos protekció nélkül, mamár kukásnak is nehéz állni. A legszerencsésebbek aktát tologathatnak valamelyik ismert multi íróasztalának bal oldaláról a jobb oldalára, vagy valami menő munkakörben oszthatják az észt baromságokról két mérnöki diplomával, anélkül, hogy értéket állítanának elő. És még Te érezd megtisztelve magad, hogy ez is van. Közben telik múlik az idő, halad a technológia, jönnek mennek az új okostelefonok, a plazmatévék, fel-, és alászállnak az indexek a tőzsdén, konszernek szűnnek meg, és keletkeznek újak, lefolyik a dunán ezercsilliárd köbméter víz, de az általad lenézett szakajtónyi kukorica mindig pont ugyanannyit fog érni, mert valódi, és igazi értéket képvisel. És ha egyszer valamelyik befolyásos nemzet nagy embere úgy gondolja, hogy megnyomja a nagy piros reset gombot, lehet még annál is többet. De nem akarok ennyire fennkölt lenni, szálljunk vissza a talajra. Nem vagyok benne biztos, hogy Te, vagy én, vagy bármelyik elkényelmesedett városi suttyó, ad-hoc módon lazán neki tudna állni kukoricát termeszteni, vagyha igen, sikerrel tenné azt. De ne ragadjunk le a kukorica kérdéskörnél, maradjunk csak simán a produktív termelésnél. Volt már olyan a történelemben, hogy a virtuális javak, a pénz, egyik napról másikra semmit sem ért, leginkább ilyenkor érződik, hogy az anyagtalanított üzletmenetednek mennyi értelme van. Ma erre azt mondják: kipukkan a lufi.

„azzal a feltétellel, hogy akkor éld is le az életedet azon az egy hektáron, egy félig földbevájt putriban”

Mi ezzel a gond? Nekem van egy kis családi menedékem, -nem földbe vájt putri, csak egy nagyszülőktől örökölt klasszikus parasztház- Magyarország egyik legfestőibb, legeldugottabb zugában, azon kevés területek egyikén, ahol se internet, se térerő, se 21. századi technika, se rongyrázás, de valahogy mégis van élet. Csak valami egészen másfajta, kényelemben és fogyasztásban eltompult civilizált européer számára feloldhatatlan. Nekem szimpatikus. És amikor lemegyek oda, valahogy én is más leszek. Pedig az ottani emberek, az általad vázolt 1 hektáros figurák, és bármilyen fura, több őszinte mosolyt láthatsz arrafelé, mint gondterhelt materialista értelmiségi arcokon, pedig igazán nagy csóróság van arrafelé. Tudod miért nem tudsz már elvonatkoztatni a jelenlegi életviteledtől? Mert ez a világ unos-untalan arra sarkall, hogy fogyassz, herdálj, sose elégedj meg azzal ami van, üzemanyagként pedig mindig gondoskodnak a látványról is: ott a másik vagyona, életstílusa, folyton látod, irigykedsz, sóvárogsz rá, hisz ha neki van, neked is jár. Elég bekapcsolni a tévét, és máris ömlik rád a sok inger. Vegyél valami szart. Akár hitelre is. És ez már társadalmi elvárássá nőtte ki magát. Ezért van az, hogy a kínkeservesen megkeresett fizetések java részét, lényegében haszontalan ámde trendi kütyükre, meg rongyrázásra költjük, nemcsak itt a kárpát medencében, hanem az egész világ erről szól. Fogyasztói társadalom, ami megrekedt olyan termékek előállításánál, ami lényegében semmit nem szolgál, csak a kényelmet, (ne mozditsd meg egy ujjadat se, legyél ráutalva egyre több automata gépre, amit időről időre meg kell vásárolni) ezzel önmaga fenntartását. Ha erre rájössz, máris más színben látsz mindent. A földbevájt putriban nincs tévé, a szomszédnak nincs 20 millás terepjárója, máris elviselhetőbb az élet. És találhatsz magadnak kreatív elfoglaltságot, ami valódi értéket teremt.

panelburzsuj 2013.09.05. 10:24:11

@Jankove:

Mindent érteni vélek - kivéve azt, hogy mindezt miért nekem címezted?

Nem nyújtottam át neked ugyan részletes önéletrajzot, de valahogy azt gondoltam: olvasás közben azért nem csak az jár fejedben, hogy melyik szavaim azok, amelyeket kicsipkedhetsz a szövegemből azért, hogy azokra kötve pont ott, pont ugyanúgy folytathasd a bús monológodat, ahol válaszom előtt abbahagytad. Komoly odafigyelés, feldolgozás, megértés látható szándéka nélkül, konokul leszegett fejjel.

Tehát: a kölcsönös megértés érdekében tégy mégy próbát, és azt az embert kíséreld meg megszólítani, akit kétévesen feltettek az ekéző ló nyakára - (ahonnan aztán rögtön legalább olyan határozottan lekívánkozott a földre, mint előtte fölfelé ... :) - és jó ötven évvel később úgy ül az elátkozott billentyűk előtt, hogy "arcról" megismer mondjuk tízezer növényfajt és fajtát, és ezekből mondjuk kettőezer a keze között is megfordult. Ki egy példányban, ki több százban - de együtt mindenképpen annyian, hogy alaposan meg kell fontolnia, merre csavarodva áll föl a - vélelmezetten: zsíros - seggéről, ha a derekába bökő figyelmezetésre nem akar rögtön visszahuppanni a - vélelmezetten: kurvadrága-nagyontrendi - hokedlijára.

Menni fog a hangnemváltás - vagy így már egye meg a fene, nincs is benne semmi olyan érdekes, amit tovább lehetne szapulni? ...

panelburzsuj 2013.09.05. 10:26:41

@panelburzsuj:

tégy mégy próbát = tégy még egy próbát

figyelmezetésre = figyelmeztetésre

2013.09.06. 11:21:46

@panelburzsuj: Hidd el, nem szoktam értelmezés nélkül válaszolni senkinek, azon kivételek közé tartozom, akik véges számú szabadidejükben nemcsak időt tölteni, és nyelvtannáciskodni járnak ide. Node a kedvedért mégegyszer nekiveselkedtem, eredménytelenül. Így két eset lehetséges: 'A' - Értelmi szintem nem haladja meg a kívánt szintet, nem sikerült megfognom a mondandód lényegét. 'B' - az Ön készülékében van a baj.

___________________________ (törölt) 2013.11.18. 10:59:06

@Jankove:

1. Az IT célja a repetitív szellemi munka automatizálása lenne, mert az ember jobb dolgokat is csinálhat annál, mint hogy kézzel a könyvelésből statisztikákat készít, pl. Ez hasznos dolog, mert olyasmit automatizál, amit rohadt unalmas dolog csinálni. Mert minden repetitív dolog unalmas.

2. Hosszú távon minden szakmában, a világon minden, közszférában vagy privátszférában, rájön az ember, hogy főleg arról van szó, hogy valakinek a profitérdekét, vagy hatalmi ambícióit, vagy ideológiai ambícióit kihasználni. Még azok is, akik NGO-knál tolják és etetik a csóri kisgyerekeket Afganisztánban, szóval kb. a világ legidealistább munkakörei, 10-20 év múlva cinikussá válnak, mert rájönnek, hogy nem az számít, hogy eszik-e a kisgyerek, hanem hogy valami nagykutya villoghat-e vele és ezáltal a karrierjét tovább építheti-e.

Erre az adekvát reakció az, hogy az ember kb. önzővé válik, pláne, ha már családja van. Ha minden valamiféle zsákmányszerzésről vagy hatalmi ambícióról szól, akkor bazmeg adjatok belőle, ennyi.

Bár több idealizmusra lenne szüksége az országnak és a világnak is, ennek a lényege nem változtatható meg. Mert 500 meg ezer éve is, aki elég közel dolgozott a királyhoz, pápához, érezte, hogy jórészt hatalmi ambíciókat szolgál ki, hát akkor oké, de ide egy grófságot, főnök.

3. Ettől függetlenül én is már-már vallásos áhitattal figyelem az erkélyen növő salátát és roppant büszke vagyok rá, hogy meg tudtam csavarozni a szétesőfélben levő IKEA asztalt... jó érzés, ha valami valódi.

___________________________ (törölt) 2013.11.18. 11:13:29

@Jankove: "Mert ez a világ unos-untalan arra sarkall, hogy fogyassz, herdálj,"

Nem értem én ezt a dolgot. Ezt az érvet hallottam én már a Tomcattől kedzve a VHK-s Grandpierre-ig mindenkitől, akkor sem értettem. Mert nem nyilvánvaló, hogy a reklám, a pláza a stb. nem nekünk szól, hanem nekik? Én mindig is úgy engedtem a fülem mellett, hogy észre sem vettem. (Paradox módon amikor voltak kissé materialistább korszakaim, akkor azok is pont azok voltak, amiket abszolút nem reklámoztak: a Replay-pólós menőzés 1995 körül. Ezt pl. az akkori diszkós réteg teljesen maga találta ki magának, egy centi marketing nélkül.) Én soha egy percig sem gondoltam, hogy a marketing nekünk szól, nem nekik.

Úgy értem, nekem mindig is evidens volt, hogy van valahol két kaszt, mi, akik ezt ilyen témáról egyáltalán el tudunk beszélgetni, mi valamilyen formában arisztokraták vagyunk akkor is, ha éppen egy vasunk sincs és esetleg már a szüleinknek sem volt, és van az ők, a prolik, akiknek ez az egész szól. És mint ahogy egymáshoz ennek a két kasztnak sok köze nincs, így nyilván nem is vesszük magunkra a nekik szóló üzeneteket.

Hogy egy példát mondjak, szinte soha nem jutott eszembe bekapcsolni a rádiót a kocsiban, mert úgy voltam vele, hogy az nekik szól, a proliknak, nem nekünk.

Ez a megkülönböztetés annyira adott nekem... hiszen már a középiskolában, 15 évesen, azok a fiúk, akik sportoltak, tetszettek a csajoknak, társasági életet éltek stb. szóval normálisak voltak, elég hamar közölték a magunkfajta sokat olvasó, testileg gyáva, verset író, AD&D-ző fiókértelmiségiekkelvel, az osztályból úgy öttel, hogy ti kurvára nem tartoztok közénk.

Hát megtanultam, hogy nem. És azóta se figyeltem egy percre se rá, hogy őket, nem minket, milyenféle fogyasztásra manipulálnak.
süti beállítások módosítása