2013. augusztus 31. 14:33 - Hozzaszolasok

A többség hülye

Az emberek többsége hülye. A több éve tartó EU ellenes propaganda eredményeképpen többségünk már úgy gondolja, hogy az EU tagságunk rossz.

Ez nem meglepő, ha azt vesszük, hogy a médiából (egy bizonyos részéből) árad az EU ellenesség. Brüsszel felelős a magyar gazdasági gondokért, a munkanélküliségért, a devizahitelekért, a kormány rendszeres ballépéseiért, a rossz időjárásért, a mutyizásokért, meg még ki tudja miért.

Valahogy elfelejtődik, hogy az EU-tól Magyarország több, mint 2000 milliárd forintot kapott az elmúlt 10 évben, hogy megnyíltak a határok a magyar cégek és munkavállalók előtt, hogy multik jöttek ide több 10.000 embernek munkát adva. A legtöbb magyarországi építkezés, felújítás, stb. mellett ott díszeleg a tábla, hogy ezt bizony javarészt az EU pénzelte.

Az azért sokat elárul, hogy az iskolázottság szintjével szorosan összefügg az EU támogatottsága. Nem véletlen, hogy egyre kevesebb fiatalt akarnak beengedni a felsőoktatásba, valamint inkább a hittant/erkölcstant erőltetik a nyelvi/jogi/pénzügyi ismeretek helyett. Aki tanulatlan azzal bármit el lehet hitetni.

Persze megértem, hogy az EU nem tetszhet mindenkinek. Az EU nem tökéletes, hiszen azt is politikusok irányítják, akiknek önös érdekeik vannak. Nyilván vannak hibái az EU-nak (nem is kevés!), de ez egy fiatal szervezet, ami a mai napig "készül".

502 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hozzaszolasok.blog.hu/api/trackback/id/tr875486144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr kíváncsivagyok 2013.09.01. 12:04:44

"A több éve tartó EU ellenes propaganda eredményeképpen többségünk már úgy gondolja, hogy az EU tagságunk rossz."

Ez komplett hülyeség...csak az ellenzők hangosabbak...

Sir Galahad 2013.09.01. 12:06:50

Tény, hogy sok minden épül uniós pénzből, de egyrészt azokban a támogatásokban benne van a mi tagsági díjunk is, másrészt az uniós pénzekért cserébe átadtuk Nyugat-Európának nagyjából a komplett hazai piacot. Egyébként meg amikor a többség az uniós tagság mellett szavazott, akkor még nem voltak hülyék ugyanazok az emberek? Nem lehet, hogy közben az emberek rájöttek, hogy az unió dirigáló hatalmi centrumként viselkedik, és ebből kezd elegük lenni?

JohnHenry 2013.09.01. 12:09:45

vannak emberek, akik sosem fogják megérteni, hogy ebben az országban eu nélkül az elmúlt tíz évben gyakorlatilag semmi sem épült volna fel - ha a phare-programot is hozzáadjuk, akkor az elmúlt húsz évben.

azért nem az eu a felelős, ha a pályázati pénzt ellopják, csókosok kapják. tessék kimenni tüntetni, felkeresni a helyi képviselőt és szóvá tenni a dolgot, tessék élni a demokrácia adta jogokkal. lehet a kocsmában vagy a neten hőbörögni, de annak zéró súlya van.

68nyara 2013.09.01. 12:12:29

"Hülye angolok, angol hülyék...." Ha már arról van szó, hogy hol ellenzik az EU-t. Az egész EU-ban elég erősen nő az EU ellenesek tábora. Annyira aranyos amikor egy olyan adattal ami máshol is hasonlóan alakul példálóznak itthon, mint ami bizonyítja, hogy mennyire hülyék vagyunk mi magyarok. Nem csak az EU tagság esetében, lehetne még hozni a példákat dögivel.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.09.01. 12:14:40

Igen, az EU jó! Kiadja nekünk a parancsokat, amiket csak teljesítenünk kell. Eztet imádja a magyar szocccialista nép! Tehát az EU dolgai teljesen jók, kritika nélkül mindet el kell fogadni. Aki egyet is kritizál közülük, arra süssük rá, hogy az egész EU-t rossznak tartja.

A lényeg mindig az, hogy valaki mondja meg hogy ki az a valaki aki majd megmondja.

Hajrá Nagy Magyar Desznaj Szocccializmus.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.09.01. 12:15:57

"Az azért sokat elárul, hogy az iskolázottság szintjével szorosan összefügg az EU támogatottsága."

Igen, minél iskolázottabb valaki, annál okosabb és bölcsebb, és rendesebb és stb. Ó de egyszerű az élet! Az iskolában csak megmondják mit kell bemagolni, és kész is.

Hajrá magyar értelmissség!

totii 2013.09.01. 12:16:07

Azon azért el lehet gondolkozni, hogy az EU-nak miért volt szüksége ránk. Egy erős vetélytársat szerettek volna?

VT Man 2013.09.01. 12:16:38

A szerzõ posztja demokráciaellenes!

Azt sugallja, hogy itt inkább diktátum kellene az EUval kapcsolatban..

mahet 2013.09.01. 12:17:17

@Sir Galahad: "cserébe átadtuk Nyugat-Európának nagyjából a komplett hazai piacot"

Cserébe mi is megkaptuk a teljes nyugat-európai piacot csak képtelenek voltunk bármit is hatékonyan előállítani.

Át kellett volna váltani kapitalizmusba, ehelyett erőltetjük tovább a szocializmust/kommunizmust. Ez miért a németek hibája?

blaubner 2013.09.01. 12:18:40

szerencsére ez csak polémia, de azért jó lenne, ha lassan is, de bevezetnék végre az eurót.

de még az értelmesebb ellenzéki pártok is töketlenek ahhoz, hogy ezzel kampányoljanak...

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.09.01. 12:18:54

"hogy multik jöttek ide több 10.000 embernek munkát adva"

és egy csomó céget tönkretéve :D meg egy csomó támogatást is kaptak :D

de persze a magyar az olcsóbb, jobb minőségű külföldi árut veszi inkább, mint a rosszabb és drágább magyart. de vajon miből veszi? honnan van rá pénze? hát csak nem imf hitelből? :D:D:D:D

na és nem beszélve az állami dolgozókról, akik ügye nem versenyszférások, nem versenyeznek a külföldi cégekkel, mégis a dolgozóik megvehetik a külföldi terméket :) aki nem érti ennek a súlyát és következményeit, az jó lesz ha elgondolkodik ezen

ó, magyar diplomás értelmisség, hogy tik milyen okosak vagytok :D

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.09.01. 12:19:15

No itt az újabb mszp álltal rendelt internacionalista okádás.höhöh
Az eu gyakorlatilag tönkrebaszta a gazdaságot.Kötelező áron alul privatizációk (pl dunaferr eladási ára 500 misi),multik adómentessége,stb.

Érdekes,hogy nyugat-európában is több helyen 40-60%+ eu ellenes,pl Nagy-Britanniában népszavazás lesz a kilépésről.

De ti csak okádjátok az internacionalista fost amit a szektás atvből szívtok magatokba.

cellular 2013.09.01. 12:19:46

@68nyara: Amit írsz, az csak azt bizonyítja, hogy máshol is hülyék az emberek, de azt nem, hogy itthon nem ez a helyzet.

Az EU nem egy hibátlan képződmény, nem célszerű összetéveszteni a mennyországgal. A kérdés az, hogy a külön-külön kis európai országok egyedül mit tudnának kezdeni abban a globális versenyben, ahol Kína, USA, Oroszország, India, Ausztrália, kontinensnyi országok a versenytársak.

Vajon Magyarország egyedül mire képes ebbena versenyben? Mondjuk ha nincs vámunió? A magyar gazdaságot is az export húzza, ha nincs export, akkor mi marad itthon? Mondjuk ha a németek elkezdenek mindent maguk megtermelni, mert ők is elkezdik nyomni ezt a nemzeti identitás dolgot, hogy a német termékeket a német emberek állítsák elő?

Shopping 2013.09.01. 12:20:26

Pártállástól függetlenül barom, aki az EU ellen beszél.

Egy dolgot mondok:
Ma Magyaroszágon SEMMI sem épülne az EU támogatása nélkül.

Aki mást gondol, menjen végig a városokon , utakon ès olvassa el a táblákat, hogy az adott beruházás mekkora részét ( kb 80% át) fizetni nekünk az EU.

Még RogánmongoloididiotaTóni belvárosa is EU pénzekből lett felújìtva...

Ennyi.

mahet 2013.09.01. 12:21:39

@endike: az iskolázottsággal nő a jövedelem, nő a jólét és így már nem csak azzal kell foglalkozni, hogy melyik csekket fizesse be valaki hanem képes hosszú távon is gondolkozni.

A jóléttel párhuzamosan nő az empátia - hiszen neked kevesebb gondod van, foglalkozhatsz azzal, hogy másnak is jobb legyen - erősödik a liberalizmus is.

A válságok során csökken a jólét, nő a nacionalizmus, az ellenségkeresés és a konzervatív nézetek nyernek tért.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2013.09.01. 12:21:45

@Sir Galahad: A befizetéseink eltörpülnek amellett, amit mi kapunk az EU-tól. 2011-ben például 937 millió eurónkba került a tagság, mi pedig több, mint 5 milliárd(!) támogatást kaptunk.

most.444.hu/2013/07/04/eddig-iszonyatosan-lehuztuk-az-eu-t/

Könnyebben átlátható formában itt: infogr.am/Orbn-Viktor-legjabb-hazugsga/

Szamiz67 2013.09.01. 12:22:13

@Sir Galahad: "A komplett hazai piacot" Mi az hogy komplett hazai piac, milyen területen komplett? Az ebay-t is átadtuk? Az online vásárlás is megállt volna a határon? Nekem megvan az a pár bolt (két magyar barkácsbolt, egy magyar zöldséges, egy magyar közért és egy multi közért) ahová hosszú évek járok heti szinten, már az EU előtt is ezekbe jártam, kivéve a multi ezen üzletét, ami 6 éve épült.

tiborc2008 2013.09.01. 12:23:33

És akkor mi van?
Nagy Szovjetuniót muszáj volt szeretni, az EU-t meg nem.
Úgyhogy meg lehet nyugodni, elvtársak.

cellular 2013.09.01. 12:23:36

@mahet: ez nem teljesen igaz, nagyon sok magyar cég exportra dolgozik. Gyakorlatilag ez ez egyetlen ágazat, ami még úgy-ahogy működik. Csak ez egészen addig nem tűnik fel ,amíg ki nem lépünk az EU-ból.

Ha pedig kilépnénk, előtte egészen biztosan megindulna egy minden eddiginél nagyobb kivándorlási hullám. Természetesen jórészt felsőfokú végzettségűek körében.

Meg aztán a keleti után a nyugati piacot is el kéne veszíteni, tényleg.

Szamiz67 2013.09.01. 12:24:57

A leglátványosabb változást a mezőgazdasági vállalkozó ismerőseimen látom. Pályázat pályázat hátán, még a háztartásbeli asszonynak is találtak pár milliót, évente beugrik valami 10-20 milliás klímás csodagép,a tanya is bővül, megvan a Terrano is persze.

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.09.01. 12:28:28

@cellular: Ez az,rettegj csak internacionalista elvtárs.Látod olyan szar országok is megvannak az eu nélkül mint:Svájc vagy Norvégia

cellular 2013.09.01. 12:29:13

@Shopping: ez nem jelent semmit az EU-t ellenzők számára. Hisze ők azt hiszik, ha nem lenne EU, akkor hirtelen lenne sok-sok erős magyar cég, és a belső piacból is remekül meg tudnának élni. Egyesek azt hiszik, hogy a multik miatt nincsenek erős magyar cégek.

Na meg pár hozzászólásból úgy tűnik, sokan már a privatizációt is az EU nyakába varrják.

De hiszen Orbán Viktortól kaptunk levelet, amiben kicsit EU-ellenesen, de azt fogalmazta meg, hogy most végre helyretettük a pénzügyeket, és kikerültünk a túlzottdeficiteljárás alól. Akkor az EU nyomásnak mégis volt értelme, mert így kötelezhetett rá minket, hogy ne költekezzünk túl. Ami ugye nagy bűn, Orbán leveléből is kiderül, a szocik bűne. Akkor a bűnös szocikat befenyítette az EU, mert szarul gazdálkodtak. De az EU is bűnös, mert egészen addig fenntartotta az eljárást, amíg nem teljesítettük az elvárásokat. Akkor azért szemét az EU, mert nem engedi szarrá adósodni a tagországokat?

MacChicken (törölt) 2013.09.01. 12:30:11

Hehe, itt van @endike: is?! A zartosztaly legvidamabb lakoja. :)

Pont most nezem Stephen Hawking sorozatat es kepzeld, nemsokara lesz megoldas arra is, hogy a te agyadbol hianyzo neuron kapcsolatokat helyreallitsak!
(Ha nem tudod ki Stephen Hawking, vagy mi az a neuron, akkor a Google a baratod lehet.)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2013.09.01. 12:30:15

szerintem inkább a.mostani kormányzás miatt utálják az eu t is.
aki rosszabbul él(kb 70%) az mindent utál amit csak lehet.
A kormány meg folyamatos kettős beszédet lök.
Nem lehet a liberális és a jobbikos szavazókat egyszerre kiszolgálni.

$pi$ 2013.09.01. 12:30:20

@Shopping: "Egy dolgot mondok:
Ma Magyaroszágon SEMMI sem épülne az EU támogatása nélkül."

Igen ám, csakhogy ez még nem bizonyítja azt, hogy az eu jó nekünk. Sok éve az eu tagjai vagyunk és -- ahogy mondod is -- igen rossz állapotba kerültünk.

Mondok egy példát: Béla 25 éve ugyanannál a cégnél dolgozik. Megtakarítása nincs, hónapról hónapra él, ha a fizetése kimaradna éhenhalna a család. Mindent a cégnél keresett havi fizetéséből vesz.

Bizonyítja ez azt, hogy neki nagyon hasznos ennél a cégnél dolgoznia? Hiszen éhenhalna nélküle, nem? És ha egy másik céghez ment volna el dolgozni, akkor lehet, hogy lenne megtakarítása? Ha igen, akkor bizony jobb lett volna egy másik céghez mennie, nem?

Félreértés ne essék én nem vagyok eu ellenes, csak azt szeretném jelezni, hogy a "sok pénz jön az euból" érv még nem bizonyítja azt, hogy az euhoz való csatlakozással nyertünk. Pláne nem azt, hogy nem is nyerhettünk volna többet...

mahet 2013.09.01. 12:31:11

@Mikóka Kálmán: a különbség, hogy ők azért vannak meg az EU nélkül, mert visszahúzná őket gazdasági és társadalmi szempontból is, lásd Kelet-Európai országok és te.

Amadeus62 2013.09.01. 12:33:01

Erre mit mondanak a fideszes balfaszok?

mandiner.hu/cikk/20130504_orban_magyarorszag_nyert_azzal_hogy_csatlakozott_az_eu_hoz

Ha annyira szar az eu miért nem lépünk ki?!

Mesterlövész 2013.09.01. 12:33:26

@Mikóka Kálmán: Megadjam a háziorvosom számát? Vagy csak le kellene állnod a tudatmódosítgatással? Döntsd el, a te kezedben van a sorsod.

Sziszifusz 2013.09.01. 12:34:34

Szerintem meg a magyar nép pont olyan, mint a magyar értelmiség. Van néhány kérdésem azért; Kinek a felelőssége vajon, hogy az embereket ilyen könnyű félrevezetni/félrevezetik? Vajon nem érzik azért az is az emberek, hogy az EU körül sincs kolbászból a kerítés?
Külön fáj a szerző elitizmusa mellett az is, hogy az iskolázottság kérdéséhez odakeveri a hittan- és erkölcstanórákkal kapcsolatos vitákat. Na meg ha már iskolázottságot kér számon, meg lehülyézi az embereket, írja le helyesen a bejegyzés kulcsszavát: EU-ellenes.

csak egy néző 2013.09.01. 12:34:46

@Mikóka Kálmán:
Baromarcú kakálos kálmánka. Ugye nam akarod Magyarországot összehasonlítani, Angliával, Svájccal vagy Norvégiával???

cellular 2013.09.01. 12:34:56

@Mikóka Kálmán: Jó példa. Ha kilépnénk, és utána pár év alatt nem lenne polgárháború itthon, már csak egy röpke 3-400 év kellene ahhoz, hogy beérjük Svájcot. Bár a földrajzi fekvés miatt sosem fogjuk ezt elérni. Ők jobb helyen vannak, és jópár évszázad munkájával érték el azt, ami ma Svájc.

De lehet még hülye hasonlatokat hozni: az USA sem EU tag és neki is jól megy. Kanada sem EU tag, neki is jól megy. Te azt sugallod, ha kilépünk az EU-ból, nekünk is jól fog menni.

De tényleg, nincs kedved ezt kicsit jobban kifejteni? Azt értem, hogy libsibolsi, emeszpés, meg komcsi. Nyilván ki nem mondva de a buzizsidó is ideférne. De egy kicsit azt szeretném, ha az EU tagság ellen ÉRVELNÉL. Miért lesz magasabb Magyarországon az életszínvonal az EU nélkül? Hogy lesz több munkahely az EU-n kívül? Mitől leszünk egészségesebbek az EU-n kívül? Miért fog az EU-n kívül jobban növekedni a gazdaság? És miért fog csökkenni drasztikusan az államadósság és az államháztartási hiány?

Mesterlövész 2013.09.01. 12:34:59

Az nyilvánvaló, hogy az emberek többsége hülye. Ezért kérdem én: érdekel minket az ő véleményük? Másképp fogalmazva: szint lehet a hülye emberek szellemi állapota számunkra? Na, hát akkor ennyit, mindenesetre köszönet a posztért, mert jó dolgokat említ.

mahet 2013.09.01. 12:35:15

@$pi$: az EU nem vezényli le helyettünk a társadalmi és gazdasági átalakulást, legfeljebb tanácsot és támogatást ad az átmeneti időszakra.

Mondjuk lehet, hogy ez a gond, ha csődbe mentünk volna valamikor akkor meglett volna az esély a sokk-terápiára ami kirobbantotta volna Magyarországot a kommunizmusból.

csakhalkanszólok 2013.09.01. 12:35:39

Hát én igencsak iskolázottnak számítok, az voltam az Eu népszavazásnál is. Akkor a 16%-ba tartoztam, ma sem változott a véleményem.
Szerintem demagógia egyszerűen az iskolázatlanságra fogni. Amikor 84% igent mondott, akkor sem volt iskolázottabb a nép :-)
Ja, akkor a szerző szája íze szerinti volt a döntés, akkor az korrekt és demokratikus volt. Most meg ugye diktatúra van, és hülyítik az embereket, így az immár megfordult többség már buta és iskolázatlan tahóvá vált.

Szevasztok 2013.09.01. 12:36:09

@Mikóka Kálmán: "Látod olyan szar országok is megvannak az eu nélkül mint:Svájc vagy Norvégia"

Ez az! 2004 óta (gyk. EU csatlakozásunk ideje) csúsztunk,le Svájc és Norvégia szintjéről a maira! Szemét EU!!!

hackbard.celine 2013.09.01. 12:37:49

@Sir Galahad: Az állami (és önkormányzati) beruházások 97%-a EU pénzből lett. Vond ki a 100-ból a 97%-ot és nézd meg, hogy abból mi épült volna?

hackbard.celine 2013.09.01. 12:39:58

@Sir Galahad: "az uniós pénzekért cserébe átadtuk Nyugat-Európának nagyjából a komplett hazai piacot"
Ezért pozitív a külker mérleg? Többet exportál az ország, mint amennyit importál.
Szeretnél újra vámokat és határellenőrzést? Költözz Ukrajnába.

cellular 2013.09.01. 12:40:18

@$pi$: a sok pénz még nem érv... vagyis de, egy nagyon jó érv, mert a pénzből lesz beruházás, azaz munkahely, stb.

A válság EU tagság mellett is ezt eredményezte itthon. EU tagság nélkül meglett volna az az államcsőd, és még nagyobb gazdasági visszaesés. A válság nem az EU hibája. Hanem részben a magas ÁHT hiány is közrejátszott. Ami ellen ugyebár pont az EU fenyített be minket. Ha nincs EU nyomás, akkor most is lazán 9%- körüli lenne a deficit (tudom, ez spekuláció, de biztos nem 2,5% lenne, ha a kormány megtehette volna). Ami az államadósságot is jobbban duzzasztotta volna.

Szóval az, hogy az államadósságunk nincs 100% fölött, az EU-nak is köszönhető. Ha nincs EU és kötelezettségek, akkor a magyar kormányok még szemtelenebbül kihasználták volna az ország maradék erőforrásait, és sokkal rosszabb helyzetben lennénk. A kormánynak pont azért nem tetszik az EU, mert kötöttséget jelent. Nem tehetnek meg akármit.

Kék az ég 2013.09.01. 12:40:50

@Sir Galahad: Nem nem lehet.

Ugyanis ha az lenne az ok akkor minden gerinces, intelligens ember azt mondja, nem tetszik, valasszuk a kinnletet es EZENNEL LEMONDUNK az EU tamogatasokrol.

De hat ugye azt mar nem. Mi magyarok hiresek vagyunk hogy szidjuk a "hazigazdat mikozben nagy pofaval uatasitjuk hogy adjon meg palikbol mert nekunk az jar mert 1000 eve blablabla", mikozben a hazigazda nelkul ehenhalnank.

mahet 2013.09.01. 12:41:09

@csakhalkanszólok: a "buta iskolázatlan tahó" is hozhat véletlenül jó döntést ha jó irányba befolyásolják őket.

A felelősség "a mindenkori kormányé", jelenleg az a furcsa helyzet állt elő, hogy a "buta iskolázatlan tahó" van kormányon, innen nem lesz egyszerű kijönni.

csubus 2013.09.01. 12:42:17

"Az azért sokat elárul, hogy az iskolázottság szintjével szorosan összefügg az EU támogatottsága."

1)Kinek árul el ez és mit?
2)Mennyire sokat árul el?
3)És ez akkor pontosan mit is jelent (azon kívül, hogy Te okos vagy, míg sokan mások hülyék)?

Egy EU párti.

$pi$ 2013.09.01. 12:43:33

@hackbard.celine: "Az állami (és önkormányzati) beruházások 97%-a EU pénzből lett. Vond ki a 100-ból a 97%-ot és nézd meg, hogy abból mi épült volna? "

Ez mondjuk marhaság. Ha nem lennénk eu tagok, akkor nem csak az euból érkező pénzek tűnnének el, hanem sokminden más lenne.

Például nem kellene befizetéseket eszközölnünk. Meg nem lenne kötelező eu konform autópályát építeni.

Az igazság az, hogy magyarországon minden évben több ezer milliárddal több értéket teremtenek meg mint amennyit felhasználnak. Merthogy kimegy az országból egy csomó pénz. Jóval több, mint az eu támogatás.

Persze ezt nem lehetene mind itt tartani egy csapásra, de nyilván nem csak a támogatás maradna el, hanem sok más dolog is máshogyan lenne.

Kék az ég 2013.09.01. 12:43:38

@68nyara: Igazad lenne, ha az angol is olyan sunyi haszonleso lenne mint mi.

Az angolok nem pofaznak hogy tamogasson az EU de kozben ki akarunk lepni.

Nem, az angol azt mondja, ok megelnak maguk is kinn dolgozva az USA kapcsolatukkal, Londoni financialis cityjukkel.

Mi magyarok meg csak pofazunk, meg mint epp tegnep Magyar Nemzetes HAZUGSAGOKKAL jivunk, hogy az EU ellopja az vilaghires vizkincsunket ami akkora de akkora, hogy a jovoben mi leszunk kuwait.

inebhedj - szerintem 2013.09.01. 12:43:39

Ez egy EU-ellenességet erősítő cikk lett.

"A több éve tartó EU ellenes propaganda eredményeképpen többségün kmár úgy gondolja, hogy az EU tagságunk rossz. (...) Az azért sokat elárul, hogy az iskolázottság szintjével szorosan összefügg az EU támogatottsága."

Na már most az iskolázottnak illene tudni, hogy a inkább média megerősíti, semmint megváltoztatja a nézeteket. Az is világos, hogy kizárólag a kormányzati kommunikációban van túlsúlyban az EU-szkepticizmus, a médiában távolról sem (máskülönben a csatlakozás előtt egyáltalán nem kaptak teret még az óvatosságra intő nézetek sem).

Azután a felmérésből a médiában megjelent részletek furcsamód az iskolázottsággal vontak párhuzamot, nem a jövedelmi helyzettel, így valójában simán feltételezhető, hogy a vagyoni helyzet a befolyásoló tényező (aminek természetesen van összefüggése az iskolázottsággal). Ha így van (valószínű, hogy így van), akkor egy teljesen triviális tényre sikerült rámutatni: az előnyöket élvezők mindig elégedettek a rendszerrel, a hátrányokkal terheltek mindig elégedetlenek, ez az előző Kádár rendszerben épp úgy volt, mint a mostaniban (lásd még: létező világok legjobbika, illetve a demokrácia rossz, de jobbat még nem találtak ki, stb).

Az uniós támogatások felhasználása valójában épp annyira bicskanyitogató, mint amennyire örömteli, és bár hazánkban nagy hagyománya van a(z) (súly nélküli) önostorozásnak, balgaság lenne azt hinni, hogy az "EU" illetve a "multik" (direkt használva ezeket a homályos halmazokat) nem tudnak a hazai korruptráciáról, netán elleneznék azt, éppen ellenkezőleg, legalábbis hasznosan együttműködnek vele (ami önmagában természetes, hiszen nekik is érdekükben áll).

A felmérés és a posztban leírt következtetések mintájára akkor én is megengedhetek magamnak hasonló megalapozottságú helyzetelemzést: a hazai gazdaságba befolyó összes pénzek mintegy 20 %-a hasznosul aktívan, a többi a lobbi-érdekeknek és korrupciós szabályoknak megfelelően ("talán etikátlanul, de mindenképpen jogszerűen") eltűnik. Nos az uniós támogatások is ebben az utóbbi 80 %-ban vannak, míg a megvalósulási részt az előbbi 20 % fedezi (pl. a hátrányos helyzetű kistérségek felzárkóztatását támogató program pénzéből épült szökőkút).

fizetekmegegysort 2013.09.01. 12:45:17

@Mikóka Kálmán: ja, Svájcot eltartja a bankrendszere, Norvégiát a halászat meg az olaj. Nálunk - elképzelésed szerint - mi lenne a húzóágazat? A versenyképtelenül drága és elavult mezőgazdaságunk, a pénz nélkül hasznosíthatalan vizeink vagy valami más, remek ötleted van?

cellular 2013.09.01. 12:45:26

@csakhalkanszólok: Az egyik probléma már akkor is az volt, hogy csodát vártak az emberek. Azt képzelték, hogy az EU tagsággal beköszönt a nyugat. Az EU megtette, amit lehetett, elég sok pénz kaptunk.

De valahogy mindig kimarad az a rész, hogy Magyarországnak van saját kormánya is, ami például az EU-s pénzek elosztásáért is felel. Meg ezer más dologért, gyakorlatilag a gazdasági helyzetünk, és a pénzügyi stabilitásunk is a saját kormányainktól függ. Nem az EU kormányoz minket (sajnos). A saját kormányaink bűneiért miért az EU-t tesszük felelőssé?

Egyik oldalról úgy érezzük, túl sokat adunk fel a nemzeti szuverenitásunkból, de másik oldalról meg az a baj, hogy az EU miért nem segít jobban, meg miért nem hatékonyabb.

Mert nem akarunk adni semmit, cserébe viszont mindent meg akarunk kapni. És csodálkozunk, hogy ez nem így megy.

$pi$ 2013.09.01. 12:47:33

@cellular:
"A válság EU tagság mellett is ezt eredményezte itthon. EU tagság nélkül meglett volna az az államcsőd, és még nagyobb gazdasági visszaesés. A válság nem az EU hibája."

Igen ám, csakhogy már a válság előtt is súlyos gondok voltak nálunk. Én azt gondolom, hogy aki nem képes a saját érdekeit képviselni, annak a közösködés nem igazán szerencsés lépés.

Magyarország az elmúlt húsz évben nyitott a világ flé, ugyanakkor olyan korrupt állami vezetést hozott létre, akik meg sem próbálták az ország érdekeit képviselni.

A privatizációnál ez tökéletesen nyomonkövethető: a magyar állam korrupt vezetői üzleteltek a külföldi nagyvállalt vérprofi, az érdekeiket nagyon jól képviselő tulajdonosaival. Az eredmény közismert.

68nyara 2013.09.01. 12:47:43

@cellular: Nagyjából jól is látod a problémát. Németország igencsak lehúzta az EU-t. Többen kifejtették már, most ezt nem teszem. Igen, olyan országokkal kellene versenyeznünk, mint Kína, USA, Ausztrália, Dél-Korea (ó, bocs, ez nem stimmel a listáddal), Japán (szintén nem teljesen illik a sorba), Tajvan, Makaó (ó ezek sem....). Magyarul: nem feltétlenül a méret a lényeg. Attól még, hogy egy ország nem Kína méretű nem feltétlenül kell vesztesnek lennie. A másik dolog, hogy mi lett volna EU nélkül. Többen is azt mondják, hogy semmi. Hát ez sem biztos, inkább azt mondom, hogy nem tudjuk.

Nem azt mondom, hogy az EU feltétlenül rossz dolog, de az, hogy ebben a formájában nem szerencsés, az biztos. Sajnos jelenleg éppen abban a korban élünk amikor ez kiderül elég markáns formában. Nem csak nálunk, gyakorlatilag a teljes déli régió haldoklik, Írország romokban (gazdaságilag), K-Európa szintén. Biztos, hogy ez az EU legjobb formája? Most a politikai dolgokat hagyjuk.

szuperkrumpli 2013.09.01. 12:48:14

A kormány által gerjesztett EU ellenes propaganda azért van, mert két év szar kormányzás után már ciki volt elmúltnyolcévezni és kellett egy új ellenség akire mindent rá lehetett kenni! Így el lehetett terelni az ipari méretű lopásokról és mutyikról is a figyelmet!
A 2-400k külföldön dolgozó magyar EU nélkül most itthon lenne munkanélküli vagy söpörhetne járdát 47 ezerért!

xvxvxv 2013.09.01. 12:48:14

@endike: mondjuk, a gazdijaidnak, a fideszoligarchák erről gyökeresen más a véleménye, már ami a gyakorlatot illeti, azt tudod, ugye, endike?

két dolog. többször leírták/én is föl róttam már:

1, Baltazár - a melák Nyerges (az egyik legnagyobb narancs ofsórozó spíler) tarthatott pisztolyt a fejéhez - szinte első, vagy talán első kormányzati rendelkezése az off-shore cégek kemény pénzkiutalási illetékének eltörlése volt, melyet még a libás kent rájuk, hogy ne érje meg a kajmán-szigetekre bejegyzett cégek nyereségét adózatlanul kivinni.

2, lásd: átlátszó blog. akik, még mielőtt a fideszbolsik meghozták volna a törvényt, a bozgór magyarjának kusshadás van, ha a közpénzek folyatásának akarna utánajárni, kiderítették, hogy az évi mintegy 1000 milliárdos eus fejlesztési pénzek több, mint 90%-át fidesz-közeli, és most üljél le endike egy székre a Mikókával együtt, szinte kizárólag off-shore cégek kapták.

na, endike! most szépen fogjátok meg Mikókával egymás kezét, és azonnal menjetek és követeljétek vissza Hazánknak ezen adózatlan pénzeket. szerintem kezdjétek a narancs ofsórkirály, a melák Nyerges házánál!

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.09.01. 12:48:35

@cellular: usaés kanada nem európában van te ultra fogyatékos lbsi.Az én példámban pedig európai országok vannak.
"szeretném, ha az EU tagság ellen ÉRVELNÉL"
Már kurvára mindegy,a szocionista mszmp + gyurcsótányék szétloptak amit lehet és átbaszták az embereket,ezt már egyre többen látják.Dunaferrt 500misiért adták el,amiből budán egy házat vehetsz.De van még több tucat ilyen.Gyakorlatilag másod-harmad rendő ország lettünk európában.A miniálbér 1/4-1/5 része a nyugatinak,csatlakozás után 10 évvel is.GDP 2004 óta gyakorlatilag zuhan.Csőd,bezárás,multik seggnyalás,kisválk. szopatása.
Folytassam?Elhiszem,hogy néhány bel-budai haverod jól járt,de a többség szopott.

komplikato 2013.09.01. 12:49:20

@Mikóka Kálmán: "Érdekes,hogy nyugat-európában is több helyen 40-60%+ eu ellenes,pl Nagy-Britanniában népszavazás lesz a kilépésről."

Az is érdekes, hogy az összes "több helyen is" témában hirtelen mindenki arra az Angliára ugrik a szövegben, ahol már azért majdnem parasztlázadás volt, mert kilogrammban IS fel kellett tüntetniük a termék árát ... borzasztó.

cellular 2013.09.01. 12:49:41

@inebhedj - szerintem: Arról, hogy hogyan hasznosulnak az EU pénzek itthon, leginkább a kormány tehet. Az EU-nak korlátozottan vannak csak eszközei tenni ez ellen, és ha tesz, a kormány fellázad és szítja az EU ellenes hangulatot. A szorosabb integrációt meg a legtöbb tagország ellenzi, innentől az EU továbbra sem fog tudni mit tenni a pénzek nem hatékony felhasználásával.

inebhedj - szerintem 2013.09.01. 12:50:04

@blaubner:

Na ez is jó kérdés: tulajdonképpen mi az akadálya az euro bevezetésének?

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.09.01. 12:51:41

@fizetekmegegysort: Tudod,hogy hány gyárat és bányát zártak be 90,de főleg az eu csatlakozás után?Több tucatot.És nem gyere azzal,hogy veszteségesek voltak,mert az kurva nagy hazugság.
Pl.:Cukorgyár.EU előtt volt 10+ amit KÖTELEZŐ volt privatizálni.Eladták külföldre,akik bezárták (többet felrobbantottak/leromboltak).Most a cukrot importálni kell,3-4x áron.

$pi$ 2013.09.01. 12:52:42

@cellular: "Az egyik probléma már akkor is az volt, hogy csodát vártak az emberek. Azt képzelték, hogy az EU tagsággal beköszönt a nyugat. Az EU megtette, amit lehetett, elég sok pénz kaptunk. "

Az eu megtette, amit érdekében állt. Az eut soha nem érdekelte, hogy a magyarok túlnyomó többsége nyomorog, soha, egyetlen pillanatra sem foglalkozott ezzel. Amíg magyarországon nincsenek zavargások és amíg magyarország fizeti az államadósságát, addig az eut rohadtul nem érdekli, hogy nálunk mennyit keres egy orvos... vagyis dehogynem: minél kevesebbet keres az érdekeiket jól képviseéőő országoknak annál jobb.

Az érdekeiket erősen képviselő országoknak kimondottan előnyös az ami ma magyarországon van. Gyenge ország, az érdekeit nem tudja képviselni, a gazdasága kiszolgáltatott a nagy eus országoknak, olcsó munkaerőt biztosít, az eladósodottsága miatt komoly kamatterheket fizet, puha és irányítható.

Ezért méltatlankodnak a fideszre, nem a demokráciát védik. :)

panelburzsuj 2013.09.01. 12:53:32

@komplikato:

Fölcserélted a betűket: nem az IS, hanem a SI-rendszer ellen zúgolódtak... :)

hackbard.celine 2013.09.01. 12:53:34

@$pi$: Magyarországnak a 2013-ig tartó időszakban 8200 Mrd Ft-nak megfelelő forrás állt (volna) rendelkezésére, hogy fejlesztésre, felzárkózásra fordítsa. Az NFÜ "átszervezése" azt eredményezte, hogy bő egy évre lefagyott a rendszer, átadták a Lászlóné-Nyerges-Simicska vonalnak a pénzosztogatást, 2012 végére meg is lett a gyümölcse, 15-ből 13 programnál behúzta a kéziféket az EU és nincs kifizetés.
Lázár azért kapálózik, hogy hátha még lehet menteni valamit a beragadt pénzekből akár 150 Mrd bírság megfizetése árán is.
Ha a megtermelt érték kiáramlásán azt érted, hogy pl. a Mercedes vagy az Audi globálisan értékesíti az itt készült járműveket, akkor azt mondom hajrá, építs fel egy autógyárat és irány a globális piac!

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.09.01. 12:53:44

@komplikato: Ciprus,Görögo.,Spanyolo.,Olaszo.,Svédo.,Franciao.,
folytassam ?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.01. 12:53:59

@Sir Galahad:

"az uniós pénzekért cserébe átadtuk Nyugat-Európának nagyjából a komplett hazai piacot."

- Ahogy az EU-nak is meg kellett nyitnia piacát a magyar termékek előtt.

mahet 2013.09.01. 12:54:08

@inebhedj - szerintem: "az előnyöket élvezők mindig elégedettek a rendszerrel"

Az, hogy valaki jól keres a versenyszférában az nem a rendszer miatt van így, hanem épp annak ellenére. Magyarország nem sokkal került közelebb Nyugat-Európához, sőt...

Itthon a legmagasabb az adóteher az EU-n belül, itthon 3-5% fizeti a teljes SZJA 80%-át, Magyarországon 2x akkora az állami szféra, a támogatások, a nyugdíj, a segély mint a Nyugat-Európai országokban.

Utáljuk a rendszert, undorító szocialista, kommunista mutyis FOSTENGER a rendszer, ebből szeretnénk kitörni. Csak a megoldás szerintünk nem a több kommunizmus, hanem a több kapitalizmus és a liberalizmus. A kommunizmust már próbáltuk, nem jött be a liberalizmust és a kapitalizmust még nem próbáltuk.

Esetleg egy esélyt megérdemelnének.

inebhedj - szerintem 2013.09.01. 12:54:55

@cellular:

:)

Hát nem.

Ez egy közös biznisz, ami már a Phare alatt is így volt. Mint ahogy a multis befektetések körüli okosba megoldások is támogatást élveznek, és persze jövedelmet eredményeznek.

Az EU-s hivatalnokok, képviselők, tótumfaktumok épp annyira kicsinyes és korrupt emberek, mint a sajátjaink, épp annyira csapnak le a kínálkozó lehetőségekre, mint a mieink, épp annyira szövi át a szürke- és feketegazdaság a hatalmat, mint felénk. Más lehetőségek vannak Brüsszelben, mások Magyarországon, de mindkét helyen ugyanúgy lehajolnak akár 5 Ft-ért is. (Lásd még napidíjas ügyeskedés a képviselők körében - Brüsszelben.)

Kék az ég 2013.09.01. 12:55:29

@cellular: Az a legnagyob mocsoksag hogy Pont az az Orban Viktor vezette oldal jatsza el a nagy EU ellenesseget aki Orban Viktor volt az aki a magyar embereknbek kiadta a parancsot hogy KUSS, lehet serto meg minden, de pofa be, fogakat osszeszoritani es be kell lepni!

Csak hat a sok hires szektas barma az IQ<80-javal ugye mar tegnapra nem emlekszik nem hogy arra az EU csatlakozast ki kezdte el, ki vezette.

_____________________________________
Orbán Viktor november 14-i rádióinterjúja,

2001. november 14. 15:53

Magyarország szeretne belépni az Európai Unióba. Az Európai Unióhoz való csatlakozásnak előfeltétele, hogy Magyarország egy olyan országgá váljék, amely alkalmas arra, hogy része legyen az Európai Uniónak. Ezt pedig azok tudják megállapítani rólunk, és azok is fogják megállapítani, akik közé mi be akarunk lépni, vagyis az Európai Uniós tagállamok. Bár van egy kis bizonyítvány jellege az értékelésnek - ami sok embert kicsit talán bánt Magyarországon -, de a magyar miniszterelnök úgy gondolja, hogy ezt le kell nyelni, ezzel most együtt kell élni, össze kell szorítani a fogunkat - és be kell lépni az Európai Unióba.
_______________________________________

fizetekmegegysort 2013.09.01. 12:55:47

@Mikóka Kálmán: házi feladat: kiguglizod, hogy ezeknek a bezárt gyáraknak a FELVEVŐPIACA vajon hol vomt, keletre vagy nyugatra. Utána rákeresel a fizetőképes kereslet fogalmára. Csak hogy magad ismerd fel, miért írtál hülyeséget...

cellular 2013.09.01. 12:56:16

@Mikóka Kálmán: És mikor fogsz érveket írni, hogy miként fogja az EU kiépés felvirágoztatni hazánkat? Mert nem igazán látom.

A te érved valahogy így hangzik: szar bűnöző kormányaink voltak, ezért lépjünk ki az EU-ból.

A gazdasági növekedéshez: www.akk.hu/object.6066a3b1-4c6d-4b97-84c5-cd883126b2ec.ivy

Szóval várom az érveidet.

komment2010 2013.09.01. 12:56:53

@csakhalkanszólok: akad rengeted baromi intelligens ember a haveri körben szakmunkás végzettséggel és elég sok suttyó is sok-sok diplomával. Én sem értek egyet ezen összefüggéssel amit az író említ. Sőt inkább azt látom az EU megítélése inkább pártállási kérdés mintsem racionális elemzés eredménye. Te anno is fideszes voltál gondolom és most is az vagy... A különbség pusztán annyi hogy anno az emberek bíztak abban, hogy ha már a sok hülye balfék politikus (fidess is ide értendő vastagon) nem tud nekünk jót adni, talán majd valaki más kintről... ismerős mentalitás? (Én ártatlan hitelfelvevő honnan tudtam volna hogy a deviza hitelek veszélyesek, most mentsen már meg valaki bla-bla). Azt rájöttek most arra hogy ez nem így van sőt a pártok mégjobban szopatják őket így legyen már hibás valaki hisz mi tökéletesek vagyunk... :) sajnos ez a mai magyar valóság. Ha nem megy egy rendszer mert elbaszták akkor mondjuk túlterheléses támadás érte az irígy rohadt nyugatról. LoL, és a sok hülye ezt meg elhiszi. Szégyen!

Szamiz67 2013.09.01. 12:56:57

Az EU sincs könnyű helyzetben, de ha okosan játszol, akkor egy 10 milliós ország kiokoskodhat magának egy kis privát fejlődési pályát az 500 milliós piacon belül. Ha nem vagy belül ezen az 500 milliós piacon, továbbá nincs energiád, ásványvagyonod a földben, nincs überfasza turista vonzó képességed, akkor nem sok játéktered marad,várhatod egyedül a csodát.
Az EU nem mentesít a világgazdasági problémák alól, de okos játékosnak ad egy kis menekülési teret, az okos játékos viszont nem a kötekedésről, konfliktuskeresésről meg a hangos csatazajról, kardcsörtetésről ismerszik meg. Biztos van mindenkinek a családjában ilyen lúzer megmondóember, akivel mindig kiszúrnak és mindig azzal érvel, hogy az ilyen 'gerinces, önálló, önmagáért 5 percenként kiálló, karakteres emberekre nincs manapság igény, a család meg csak legyint, hogy Béla 30 éve se volt... Béla meg egyre frusztráltabb, mert korosztályának okos versenyzői összeraktak egy elfogadható középosztálybeli életet és egyre nagyobb hátrányként és kibaszásként éli meg az életet.

$pi$ 2013.09.01. 12:57:00

@cellular: "Arról, hogy hogyan hasznosulnak az EU pénzek itthon, leginkább a kormány tehet. Az EU-nak korlátozottan vannak csak eszközei tenni ez ellen, és ha tesz, a kormány fellázad és szítja az EU ellenes hangulatot."

Ugyan már! Ezt te sem gondolod komolyan!

Az eu megmondja, hogy hány kilométerenként kell pihenőhely az autópályára, hogy a készülő út burkolatának milyen vastagnak kell lennie, hogy mekkora uborkát lehet leszedni, hogy mit kell írni a tojásra... hogy hogyan lehet támogatni a mezőgazdaságot... és végül, de nem utolsósorban az eu megmondja, hogy mire lehet felhasználni a pénzt amit ad.

Bicikliútra. :)

kardinális 2013.09.01. 12:57:17

Na! Ez aztán a tartalmas, elfogulatlan "cikk".
Még a legnagyobb közgazdászok is belátják, hogy a periféria országainak igenis rengeteg hátrányuk származik az EU-s csatlakozásból. A déli és északi eurózónáról már ne is beszéljünk.

www.youtube.com/watch?v=KwClhBSDHnQ

inebhedj - szerintem 2013.09.01. 12:58:00

@mahet:

Nem tudom milyen lehet a megvalósuló liberalizmus és kapitalizmus (ami van, arra mindig azt mondják, hogy ez nem az, de ez így volt a kommunizmussal is).

Minden realitást nélkülöz azonban az, hogy valami gyökeres fordulattal más irányba váltsunk, ezt pár ezer párás szemű (vagy jövedelem-mentes) fiatalon kívül senki nem támogatja sem nálunk, sem az EU-ban.

portis · http://www.online-szallas.com 2013.09.01. 12:58:14

A kevésbé iskolázottak nem hülyébbek mint az iskolázottak, hanem kevésbé élvezhetik az EU tagsággal járó előnyöket. Ki a fenét érdekel hogy szabadon átjárhatóak a határok ha még a szomszéd megyébe sem szokott utazni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.01. 12:58:31

@endike:

"de persze a magyar az olcsóbb, jobb minőségű külföldi árut veszi inkább, mint a rosszabb és drágább magyart. de vajon miből veszi? honnan van rá pénze? "

- Miért vegyek meg valamit ami olcsóbb és szarabb? Csak azért, hogy az előállítója holnap is termelhessen tovább szart drágán?
- Tessék olcsóbban és jobbat gyártani itthon, akkor majd mindenhol azt fogják venni.

- Ha meg tényleg nincs pénze, mert hitelre szorul a magyar, persze, hogy az olcsóbbat fogja venni, hát ha még jobb is.

Kék az ég 2013.09.01. 12:58:47

@Sir Galahad: Mondd ki adta at nekik? valami Orban Viktor.

Aki a nagy nemzeti lozungok kozepette a szent anafoldet is atengedte volna nekik korabban es kevesebb agrartamogatasba is beleegyezett.

Az MSZP- biza a nemzetellenes szocik - voltak akik kiharcoltak hogy hosszabb ideig legyen vedett a magyar fold, es nagyobb EU tamogatast kpajunk.

Orbant csak erdekelte, hogy o irhasa ala a belepest.

Olyannira hogy meg kulon felszolitotta az embereket hogy NE LEGYUNK KOVETELOZOEK, mert be kell lepni!!

De hat szekta tagok erre sem emlekeznek.

________________________________________

Orbán Viktor november 21-i rádióinterjúja, 2001. november 21. 17:51

Mivel szeretnének bejutni az Európai Unióba, NEM SZABAD, hogy Magyarország a kelleténél vagy az önérdeke által megköveteltnél követelődzőbb vagy önzőbb legyen.

Tehát egyszerre kell a magyar nemzeti érdeket és a többi ország iránti barátságot összeegyeztetnünk és képviselnünk őket. Azt kell világossá tennünk, hogy Magyarország elvégzi a felkészülés munkáját, és senkire nem akar várni. Tehát mi mindenkit szeretünk, mindenkit támogatunk, mindenkivel együtt érzünk, de egy dolgot nem tudunk elfogadni: azt, ha bármely más ország nálunk lassabb fölkészülése miatt várakoznunk kell a tagságra.
______________________________________________

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.01. 12:59:35

@Mikóka Kálmán:

"Az eu gyakorlatilag tönkrebaszta a gazdaságot.Kötelező áron alul privatizációk "

- Mikor és hol és mire is írta elő az EU, hogy áron alul kell eladni?

☉ ☾ 2013.09.01. 12:59:36

Az EU akkor lesz erős, ha az iskolázatlan, idiótákkal telepakolt (fideszes) tagállamok kívül maradnak/kilépnek/kirúgják őket.

Azt erős nyugat és a politikailag analfabéta közel kelet ellentétét újra csak a közel kelet provokálja ki.

$pi$ 2013.09.01. 13:00:22

@hackbard.celine: "Ha a megtermelt érték kiáramlásán azt érted, hogy pl. a Mercedes vagy az Audi globálisan értékesíti az itt készült járműveket, akkor azt mondom hajrá, építs fel egy autógyárat és irány a globális piac! "

Nem, nem azt értem, nyilvánvalóan. Nem is ezt mondtam.

hackbard.celine 2013.09.01. 13:00:23

@$pi$: "eut rohadtul nem érdekli, hogy nálunk mennyit keres egy orvos... vagyis dehogynem: minél kevesebbet keres az érdekeiket jól képviseéőő országoknak annál jobb"
Ez pont hülyeség. Az EU-nak nem jó ha a magyar orvosok tömegesen veszik ez a helyeket a német, angol, stb. orvosoktól. Ezért van EU ellenesség pl. Angliában, mert a migránsok rengeteg álláshelyet elvesznek a gyakran kevésbé képzett, kevésbé tapasztalt, mégis magasabb keresetre áhítozó rezidensektől (a rezidens itt adó szempontból értendő: legalább 180 napot az adott országban tartózkodó).
Mikor lesz olyan, hogy az angol és német orvosok le akarják tarolni a magyar eü piacot és tömegesen költöznek ide a magas jövedelmek és alacsony adók miatt?

kardinális 2013.09.01. 13:00:52

Egyébként hány éves a kedves cikkíró? Ilyen hangnemet és kifejezésmódot no meg tény-hiányosságot és egyoldalúságot a tizenévesek engednek meg maguknak, amikor a fórumokon filmekről/videojátékokról "vitáznak"...

hackbard.celine 2013.09.01. 13:01:16

@$pi$: Akkor részleteznéd, hol áramlik ki az a sok-sok ezer milliárd?

Frőczy Sanyi 2013.09.01. 13:01:24

"Persze megértem, hogy az EU nem tetszhet mindenkinek. Az EU nem tökéletes, hiszen azt is politikusok irányítják, akiknek önös érdekeik vannak. Nyilván vannak hibái az EU-nak (nem is kevés!), de ez egy fiatal szervezet, ami a mai napig "készül"."
Ezzel teljes mértéknen egyet értek. Sok a hülye az biztos. Sajnos. Alap lenne, hogy abba az ágyba nem szarunk amiben fekszünk.

mahet 2013.09.01. 13:01:27

@Mikóka Kálmán: ja kurva jó üzlet volt 444 millióért megkapták a céget és 60 milliárd tartozást, valamint szerződésben rögzítették, hogy nem rúgnak ki senkit és befektetnek a cégbe.

Vegyél házat budán -60 milliárdért.

Szamiz67 2013.09.01. 13:02:16

@komment2010: Az idézett táblázat adatai nem azt mutatják, hogy minden értelmiségi EU párti és minden segédmunkás EU ellenes, csak egy tendenciát. A legrosszabb helyzetű csoport 25%-a támogatja az EU-t, a legjobb helyzetű csoportnak pedig 61%-a,még a két végleten sincs homogén megítélés.

$pi$ 2013.09.01. 13:03:35

Az iskolázattabb réteg nem azért kedveli jobban az eu-t, mert jobban látja, hogy mi a jó, hanem azért, mert neki több haszna származik az euból.

(1) Jobban tud érvényesülni az eu munkaerőpiacon.
(2) Jobban keres, több küldöldi árut fogyaszt.
(3) Általában ipari és nem mezőgazdasági az érdekeltsége.
(4) Többet utazik.

setöbbi.

Tapogatott Kukorica 2013.09.01. 13:04:59

@Mikóka Kálmán: "Dunaferrt 500misiért adták el,amiből budán egy házat vehetsz."

Tenyleg raferne a magyar oktatasra, ha egy kicsit megbaratkozhatnanak a lurkok a piacgazdasaggal, szabad piaccal, stb. Egy vallalat erteke legtobbszor nem attol fugg, hogy mekkora kurva nagy epuletben tevekenykedik, vagy hanyezer embert foglalkoztat. Ezek (bar valamelyest beleszamitHATnak) nem mutatjak meg azt, hogy az a bizonyos vallalat mennyire versenykepes arut/szolgaltatast allit elo. Talan olvastad az elmult hetekben, hogy a Dunaferr evek ota masszivan veszteseges, gyakorlatilag mindent a tartalekbol fizettek ki, de mostanra mar annyira megborult a hajo, hogy masfel ezer embert el is kuldenek.

Na, ha ennyire versenykepes egy ceg, akkor az annyit is er (Lazar TM). Erdekes lenne csak a moka kedveert osszehasonlitani mondjuk egy Merci gyar es a Dunaferr termelekenyseget. Eg es fold. De te csak kapalozz a veszteseges fenntartasaert, pusztan ideologiai okokbol...

Kövér László akinek ömlik a fos a szájából. 2013.09.01. 13:05:00

@Mikóka Kálmán: Te állat! Valóban csak akkor érzed jól magad, ha minden nap elküld valaki a jó édes kurva anyádba? Anyád mit szól hozzá?

cellular 2013.09.01. 13:05:06

@68nyara: Hát, a kérdés az, hogy ha még ez a jelen formája sem lenne az EU-nak, akkor hol tartana a kontinens, és benne mi is. Az általad felsorolt országok is jóval nagyobbak, mint Magyarország. De nem is így értem.

mahet 2013.09.01. 13:05:13

@inebhedj - szerintem: Az észt sokkterápia egész jól bevált.

$pi$ 2013.09.01. 13:06:01

@hackbard.celine: "Akkor részleteznéd, hol áramlik ki az a sok-sok ezer milliárd?"

Miért tenném, a kérdés szempontjából teljesen mindegy, nem? Az euhoz való csatlakozás nyitottabbá tette az országot (amit én imádok) és növelte a pénz kiáramlását az eu felé. Persze előtte meg a másik irányba ment ki a pénz, dehát ez megint mindegy...

A lényeg: nem csak az eból befelé áramlik a pénz, hanem a másik irányban is és kifelé több megy mint befelé. Ezt mutatja a GNI - GDP különbség.

thoma24 2013.09.01. 13:06:58

@endike: "egy csomó céget tönkretéve"

Ezzel csak az a gond, hogy nem a szocializmusban élünk, ahol az állami cégek állami megrendelésre a sz*r árut túltermelték.
Ma verseny van a piacon. Elgondolkodtál azon, miért döglenek ki a magyar cégek? Miért drágább a magyar áru, mint a külföldi? Pedig utóbbit még ide is kell szállítani.
Mindenki azt kapja, amit megérdemel. Ha a magyar áru szar és drága, még szép, hogy az emberek nem veszik és a cégek tönkremennek. Talán változtatni kellene a termelésen. A magyar munkaerő sem arról híres, hogy milyen hatékony...

$pi$ 2013.09.01. 13:07:38

@Tapogatott Kukorica: "gyakorlatilag mindent a tartalekbol fizettek ki"

Ha 500 milliót ér, akkor honnan jön a tartalék. :)) Hmmmm?

68nyara 2013.09.01. 13:08:41

@cellular: A jóval nagyobbakat úgy érted, hogy DK, Tajvan, Makaó?

$pi$ 2013.09.01. 13:08:57

@hackbard.celine: "Ez pont hülyeség. Az EU-nak nem jó ha a magyar orvosok tömegesen veszik ez a helyeket a német, angol, stb. orvosoktól."

Az eu-t meg pont nem érdekli, hogy a német meg angol orvosok mit mondanak. :(

xvxvxv 2013.09.01. 13:09:31

@68nyara: te, nekünk egy évben van 5-6 kisebb üzletünk, főleg Németország felé. mondjuk, nem lennénk eu-tagok, szerinted hogyan oldanánk meg az üzletkötést? nem is mehetnénk ki a piacra, az egész ott kezdődik, vagy csak korlátozva. aztán az eu-n kívüli országok cégeit sújtó illetékek/adók, országonként leszabályozva. ha esetleg még is partvonalra állhatnánk, így már rögtön nem érné meg. és csak pár szerelvényt akartunk megrendelni, ami az egyik ügyfelünk kiemelt kérése volt ahhoz, hogy megkapjuk a boltot.

valami hihetetlen sötétség van a fejekben. egészen elképesztő. ez a nyitott, békatónyi gazdaság kábé perc alatt halna meg az eu-n kívül. persze a sunyi Baltazár pontosan tudja ezt, de azért uszít az eu ellen. neki egyetlen célja van ezzel: összetartani a fidesz-szavazó, zömmel közalkalmazott, nyugger akolt. úgyse a piacról élnek, a közgazdaságtanhoz tök hülyék, leszámítva zeitgeistes, a pénz mint adósság-féle videókat, szóval minden szart elhisznek.

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.09.01. 13:09:45

@Kövér László akinek ömlik a fos a szájából.: Pofádnak kuss zsidó szar.Érvek sehol?Szerinted azért elégedetlenek az emberek eu szerte mert az eu olyan kurva jó?Takarodj vissza atvt lesni internacionalista szardarab

hot-spot (törölt) 2013.09.01. 13:10:03

@// Gery Greyhound: Aztán hol van az az 5 millárd, baszki?!
Mert a gazdaságban nincs,az biztos!
Szóval?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.01. 13:10:37

@$pi$:

Béla belép a tengődők egyesületébe, akik előírják a tagjaik részére, hogy erejükön felül nem adósodhatnak el. Egyúttal az egyesület a szegényebb tagjainak segít a lakásuk szigetelésében, miáltal Béláéknak a fűtésszámlája csökken 20-30%-al. Segít nekik lecserélni az ótvar hűtőt és mosógépet is, miáltal az áramfogyasztásuk (és ezzel együtt számlájuk) 10-15%-al lehet kevesebb. További 35% árammegtakarítást azzal érnek el, hogy nem használhatnak hagyományos szénszálas izzót, csak energiatakarékost.
Az egyesület igyekszik Béláék szemléletén is változtatni, hogy csak annyi parizert vegyenek egy héten, amennyit meg is esznek, és így nem dobnak ki minden hétvégén egy fél rúddal.

.

.

És Béla pár év múlva megveszi következő használt autóját, mert már tud rá spórolni.

zobod 2013.09.01. 13:10:47

A felsőfokú végzettségűek körében is magas arányú az EU elutasítása, a fele. Még a problémák nélkül élők körében is alig 60% az EU támogatottsága. A grandiózus, kontinens átformáló célok kivitelezéséhez ez még össztársadalmi szinten is nagyon kevés lenne. Szerte Európában megugrott az EU szkeptikusok aránya az elmúlt években - és joggal -, ez nem magyar sajátosság.

Tapogatott Kukorica 2013.09.01. 13:11:18

@Mikóka Kálmán: Az ok es okozat egeszen mas. Svajc fejlettebb volt az EU "elott" is, a bankrendszere pedig stabil bevetelt nyujt szamara. Norvegia a halaszat es az olaj/gazmezok miatt nem szorul ra annyira az EU-ra (exportjanak 2/3-a! ebbe a kettobe esik).

Megis, MINDKETTO euroszazmilliokat kolt arra, hogy EEA es EFTA tagok lehessenek (Liechtenstein es Izland mellett). Nyilvan azert, mert hulyebbek, mint a magyarok es nem latjak at, hogy a kozos piac valojaban rossz nekik. Szegenyek.

hot-spot (törölt) 2013.09.01. 13:11:23

@thoma24: A közgépre gondoltál mint versenycég,vagy a századvégre?

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.09.01. 13:11:32

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Kérdezd meg a gazdáidat gyucsótányt és szaházyt,akik aprópénzért,nevetve adtak el mindent

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.09.01. 13:13:05

@Tapogatott Kukorica: Az eu es eea külön dolgok.Az eea valóban egy gazdasági szövettség és jó dolog,az eu egy bal-lib fosfészek, ilyen formában baromság

Tapogatott Kukorica 2013.09.01. 13:13:33

@$pi$: Mondom, tenyleg raferne az oktatasra, hogy ezeket szepen elmagyarazzak az olyanoknak, mint te. :)

Egy vallalat ertekbecslese ezer dologtol fugg, a tartalek lete vagy nemlete csak egy eleme a vallalat ertekenek. Javaslom, keress meg valamilyen uzleti iskolat es iratkozz be egy alapszintu kepzesre, ott majd elmagyarazzak, hogyan mukodik ez.

mahet 2013.09.01. 13:13:42

@thoma24: a bérelt lakásunkban szinte minden magyar. Fél évente cserélni kell a mofém csapokat, mert beragadnak, a villanykapcsolók eltörnek, a thermomax kazán hol működik - hol nem, a járólap törik.

cellular 2013.09.01. 13:14:06

@68nyara: DK is jóval nagyobb, a lakosságszám alapján midenképp. Tajvanon is több, mint 2x annyian laknak. Makaót meg nem tudom, de ráguglizhatok.

Egyébként Makaó meg nem is közvelten versenytársunk, és nem olyan szinten, mint Ausztrália, ahol olyan méretekben tudnak előállítani agrártermékeket olyan áron, hogy még áthajózva is olcsóbb, mint az itthon előállított. Makaón ez nyilván nincs így. Vagy vegyük Kínát, állami hátszéllel és olcsón mindent legyárt, elárasztva a világpiacot vele. Vagy ott az orosz gáz, stb.

Én a nagyobb integráció híve vagyok.

Sir Galahad 2013.09.01. 13:16:46

@Kék az ég: ...ez úgy lenne teljes, hogy: lemondunk az uniós támogatásokról, és többé nem biztosítunk adó- és egyéb versenyelőnyt az uniós cégeknek, kizavarjuk a multikat, államosítjuk azok vagyonát, satöbbi. De ezt lehetetlen megtenni, mint tudjuk. Meg értelme se sok lenne. Szerintem az értelmes ember most azért elégedetlen, mert az unió nem egyenrangú partnernek, hanem gyarmatnak tekinti Magyarországot.

Tapogatott Kukorica 2013.09.01. 13:17:42

@Mikóka Kálmán: Attol meg, hogy ilyen formaban nem a legjobb, meg mindig fenyevekkel jobb peldaul egy magyar kozigazgatasnal. A britek, nemetek azert morognak, mert oket visszahuzza az EU, a magyarok meg azert, mert keptelenek tartani a lepest.

A lenyeg, hogy termeszetesen nem hibatlan a dolog, de megis jobb alternativa Magyarorszagnak jelenleg, mint barmi mas.

mahet 2013.09.01. 13:18:28

@Sir Galahad: amíg úgy viselkedik, mint egy hisztis óvódás, addig miért tekintsenek egyenrangú partnernek? Magyarország ma az EU cigánya, csak jogai vannak kötelessége semmi.

Sir Galahad 2013.09.01. 13:18:41

@hackbard.celine: Inkább azt szeretném, hogy az unió egyenrangú partnernek és ne gyarmatnak tekintse Magyarországot. Szerintem az unióval elégedetlen többség ezért elégedetlen.

thoma24 2013.09.01. 13:18:47

@mahet: drága és sz*r. de legalább magyar termék! :)
"remek"!!! :)

$pi$ 2013.09.01. 13:19:55

@Tapogatott Kukorica: "Mondom, tenyleg raferne az oktatasra, hogy ezeket szepen elmagyarazzak az olyanoknak, mint te. :)" "Egy vallalat ertekbecslese ezer dologtol fugg, a tartalek lete vagy nemlete csak egy eleme a vallalat ertekenek."

Figyelj: ha 500 milliót ér egy vállalt, akkor hogyan lehet, hogy gosszú időn keresztül a veszteségeit ennél jóval több "tartalékból" tudja finanszírozni? Ha van egy vállalatnak mondjuk 2 milliárd forint tartaléka, akkor hogyan érhet 500 milliót?

Sir Galahad 2013.09.01. 13:20:24

@mahet: Nem lehet, hogy pont azért viselkedik hisztis óvodásként, mert nem tekintik egyenrangú partnernek?

thoma24 2013.09.01. 13:20:39

@mahet: Azért szerencsére van nálunk még egy nagyobb cigány az EU-ban. A görögök! Ők kicsit elterelik rólunk a figyelmet.

Szamiz67 2013.09.01. 13:21:22

@$pi$: De, ami kifelé áramlik az előtte bejött nem? Azaz nyilván az Audi, Mercedes és társai nagyobb értéket hoznak ide és tesznek hozzá itt, mint amit a MOL, OTP, kivisz, majd visszahoz Mo.-ra.
Attól, hogy a Mercedes egy német vásárlónak eladott autó részelemeit ide szállítja (x regionális gyártóhelyről) összeszerelésre, attól még a német vevőnek kiszállított kész autó és a belőle Mo.-on keletkezett (arányos rész)profit, amit részben, vagy teljes egészében Stuttgartba utaltak még nem tőkekivonás Mo.-ról és nem negatívum.

hot-spot (törölt) 2013.09.01. 13:21:40

@Sir Galahad: Én meg azt szeretném,ha a Németországban dolgozó spar alkalmazott fizetése is ugyan annyi lenne mint a magyar sparban dolgozók fizetése.Továbbá a minimál bér is ugyan annyi legyen és persze euroban, mint itthon.
Ha ez így lesz,akkor majd azt mondom,hogy jó az EU nekünk is.

zobod 2013.09.01. 13:22:28

@Tapogatott Kukorica: az EU politikai elutasítása magas, a gazdasági integrációt kevesen kérdőjelezik meg. Az egykori EGK kereteihez kellene visszatérni, elvégre az európai országok egymás közti kereskedelme teszi ki külkereskedelmük jelentős részét, a világkereskedelem egységes kereteinek kialakítására meg vannak más fórumok. Az eddigi formában a politikai és monetáris unió kudarc.

mahet 2013.09.01. 13:23:28

@hot-spot: akkor keress egy jobboldali pártot (sok sikert) aki nem akarja a fizetésed 70%-át elvonni és akkor máris sokkal közelebb kerülsz a német fizetéshez.

Pamuk 2013.09.01. 13:24:11

Úgy egészíteném ki ezt a nagyszerű posztot, hogy a magyarok többsége nagyon buta. Ez látszik meg a felmérésen.
Még annyit tennék hozzá, a magyar politikusok többsége pedig van annyira haszonleső és undorító mocskos állat, hogy ne akarjon egy rendes országot - benne felvilágosult nemzetet - csinálni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.01. 13:24:43

@$pi$:

"Például nem kellene befizetéseket eszközölnünk. Meg nem lenne kötelező eu konform autópályát építeni."
- Meg nem is lenne autópályánk, meg pl új óvoda minden faluban. Csak hogy tudd (És ott voltam, láttam) Pest megye budai oldalán az óvodák kb 80%-át újították fel vagy építettek újat EU-s pénzből.
Ahogy az új iskolák is EU-s pénzből vannak.

"Az igazság az, hogy magyarországon minden évben több ezer milliárddal több értéket teremtenek meg mint amennyit felhasználnak. Merthogy kimegy az országból egy csomó pénz. Jóval több, mint az eu támogatás."
- Ez akkora marhaság! Ha ez igaz lenne, akkor szufficites lett volna a költségvetés már a csatlakozás előtt.

Fentebb valaki már belinkelte mit fizetünk és kapunk az EU-tól.

Joszip Zsugás Vili (törölt) 2013.09.01. 13:25:50

@thoma24: "Ma verseny van a piacon. Elgondolkodtál azon, miért döglenek ki a magyar cégek? Miért drágább a magyar áru, mint a külföldi?"

Mondjuk azért mert az Audi örökéletet és adómentességet kapott, a magyar vállalkozót meg szénné adóztatják a szabad verseny szellemében? :-)

hackbard.celine 2013.09.01. 13:25:53

@$pi$: OK. Így már értem, mire gondolsz.
www.portfolio.hu/gazdasag/tizenhat_eve_nem_menekult_igy_a_toke_magyarorszagrol.174026.html
Ugyanakkor azt kell mondjam, egy (kapitalista) befektető az nem jótékonysági szervezet. A megszerzett profitot korábban 30-40%-ban újabb termelő befektetésekre fordították, az extrém tőkekivonás 2011-ben indult be, de valójában azokat a pénzeket viszik ki, amit korábban befektettek.
A tőketranszferek értékelését némiképp bonyolítja, hogy közben az anyavállalatok feltőkésítették a hazai leányaikat, de összességében a beruházások bezuhantak - mert nem várható GDP növekedés. A mezőgazdaság szezonalitása és időjárásfüggése alakítja jelenleg a GDP-t plusz az export.
A protekcionista gazdaságpolitika csődje volt 2014, amikor a különböző hazai gittegyletek (tejtermék tanács, baromfi tanács és hasonló dinoszauruszok) abban a hitben ringatták a gazdákat és feldolgozókat, hogy nem omlik össze a mesterségesen magas felvásárlási árakkal operáló piacuk. Összeomlott.
De erről nem az EU tehet, hát azért gondoljunk már bele, hogy pl. német, lengyel, szlovák tejet olcsóbban lehet kapni szállítással együtt, mint a hazait?
Akkor nem a termelő struktúrákkal és az üzemmérettel van az alapvető probléma?
A termelő struktúrák alatt értem pl. azt, hogy az ad-hoc minimálbér emelések, a rezsicsökkentésből átárazott energiaköltség növekedés, az e-útdíj bevezetéséből származó termelési költség növekedés mind-mind a hazai vállalkozások növekedési kilátásait rontják. Ezt aztán nem lehet az EU-ra fogni.

68nyara 2013.09.01. 13:26:13

@cellular: Nézd, én sem azt mondtam, hogy rossz dolog az integráció, de nem ettől függ egy ország teljesítménye. Egyébként pont DK volt az ami azért jó példa, mert nálunk sokkal mélyebbről indultak (ne feledd 1950-még háborúban álltak....) és ha megnézed, hogy milyen ütemben és hova fejlődtek..hááát. Nem, nem pusztán azért mert több lakosa van. Magyarán: nem csak egy helyes út létezik, igaz mindegyikhez idő kell.

Ami meg az itthoni (és dél és közép, meg kelet EU) korrupciót illeti: Minden eddigi kormány alatt ugyan úgy megvolt, ahogy most is megvan, még a szereplők sem változtak. Nem, nem a Közgép-re gondolok, az teljesen más téma (hány szereplős a piac, hány százalékát kapja a megrendeléseknek adott cég, stb.) hanem a teljesen egyértelmű lenyúlásokra. Amit nem ezek a monstrum cégek, hanem a látszólag kicsik csinálnak. Itthon a támogatások legnagyobb része (lehet, hogy jó a 80%-os adat) elvész ilyen csalásokon keresztül. Mindenki ismeri: vegyünk fel támogatást munkahelyteremtésre. Az eddigi egy cégből csinálunk kettőt...ugyan annyi embert foglalkoztatok, mégis megkapom az "új" munkahelyekre a támogatást...és még vég nélkül lehetne sorolni az eseteket. A baj az, hogy ez annyira természetes ezen a tájékon, hogy nem látom esélyét, hogy rövid távon megváltozzon.

hackbard.celine 2013.09.01. 13:26:37

@Sir Galahad: Fingod nincs a gyarmat szó jelentéséről.

thoma24 2013.09.01. 13:26:44

@Sir Galahad: A partnerséget szabályozza az EU-tagságról szóló szerződés. Amennyiben az nem tetszik valamelyik tagországnak, ki szabad lépni.
Megítélésem szerint Magyarország még (mindig) nem érett meg egy EU-tagságra. A jogállamiság, a demokratikus alapelvek, alapvető emberi jogok nincsenek biztosítva ill. sérülnek. A legborzasztóbb, hogy az állampolgárok ezt nem is látják, és birka módjára bámulnak ki a fejükből és birkamenetelnek. Túl korai volt a 2004-es belépésünk.
A lényeg, amit OV is megírt minden állampolgárnak levélben: kivívtuk a szabadságunkat, most már sorba állhatunk az EU-s pénzért könyörögni :DDDDDDDDDDDDDDD

zsg? 2013.09.01. 13:26:50

A hozzászólások nagy része híven alátámasztja a postban írottakat: dől az ostobaság, a kisebbségi tudatból táplálkozó értelmiség utálat, a butábbnál butább városi legendák.

A 2004-es szavazáskor sem volt okosabb a népesség, de akkor nem volt divat a kormányban az EU ellen hergelni a népet. Most az, meg is látszik az eredménye.

Kék az ég 2013.09.01. 13:27:13

@Sir Galahad: Igazad van az elejen. De ugye most az megy hogy tamogatast ide nekunk, aztan kuss.

Hat ez meg a mucsai kocsmaban se megy, mert pofn vagjak az embert erte. szoval meg orulhetunk is, hogy az EU ilyen nyamnyila ize.

de a vegen irtad. Miben vagyunk gyarmat? ne jatszadozzunk mar itt luke szolamokkal.

kvadrillio 2013.09.01. 13:28:38

Bíró Anna-Mária elmondta: a kétnapos konferenciát az Országház Felsőházi termében tartják október 1-jén és 2-án. A konferencia megnyitóján Magyarország és Izrael is magas szinten képviselteti magát - közölte. Mint mondta, az eseményen felszólal Martonyi János külügyminiszter, Anette Lantos, az egykori magyar származású amerikai politikus özvegye mellett Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete, Mario Silva, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (International Holocaust Remembrance Alliance) elnöke, valamint Andrew Burns, a holokauszttal kapcsolatos ügyekkel foglalkozó brit különmegbízott.

A megnyitó eseményt követően az antiszemitizmussal és a zsidóságot érintő más kiemelt kérdésekkel foglalkozó nemzetközi szakértők tartanak előadásokat - közölte az igazgató. A szakértők egyebek mellett az antiszemitizmus elleni harc lehetőségeivel, a zsidó identitással, az érdekképviselettel, oktatással és kultúrával foglalkoznak.

A Tom Lantos Intézet által szervezett konferenciát a Külügyminisztérium mellett az amerikai Lantos Alapítvány és a Felhívás a Lelkiismerethez Alapítvány (ACF) támogatja.

Bíró Anna-Mária hangsúlyozta: a Tom Lantos Intézet független, emberi és kisebbségi jogokkal foglalkozó szervezet, amely a kisebbségek társadalmi kirekesztése ellen küzd, és kiemelt figyelmet szentel a zsidó és roma közösségek helyzetének is. A zsidó közösségekkel kapcsolatos munkájuk része az októberi konferencia megszervezése is. Bár az esemény politikai szempontból is fontos, a tanácskozás megszervezésekor a szakmai szempontokat tartják leginkább szem előtt - mondta.

MTI ...

...KÉRHETNÉNK, HOGY A VILÁGON MINDENHOL JELLEMZŐ ÓRIÁSI MUNKANÉLKÜLISÉG, ÖNGYILKOSSÁGOK MIATT IS RENDEZZENEK FELMÉRŐ KONFERENCIÁT ??????????!
SOKKAL ÉGETŐBB SZÜKSÉG LENNE RÁ, MINT A ZSIDÓK HELYZETÉNEK FELMÉRÉSÉRE, MIUTÁN AZ EGÉSZ VILÁG LÁTJA, HOGY ŐK A VÁLSÁG LEGNAGYOBB NYERTESEI, ORRBA-SZÁJBA PRIVATIZÁLNAK ÓRIÁSI JAVAKAT, MEGSZEREZNEK GAZDASÁGI, POLITIKAI, BEFOLYÁSOKAT....ÉS FOLYAMATOSAN RAFINÁLTAN KÁRPÓTOLTATJÁK MAGUKAT SZERTE A VILÁGON.....

ELŐRE IS MEGKÖSZÖNNÉNK !!!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.01. 13:28:48

@$pi$:

"A privatizációnál ez tökéletesen nyomonkövethető: a magyar állam korrupt vezetői üzleteltek a külföldi nagyvállalt vérprofi, az érdekeiket nagyon jól képviselő tulajdonosaival. Az eredmény közismert."

- Pár eredmény: Rohamosan fejlődött a telefonellátottság, rengeteg helyen megújultak vagy kiépültek a még hiányzó közművek. Rengeteg beruházás munkahelyeket teremtett, így a munkanélküliség ma nem 60%-os.

Tapogatott Kukorica 2013.09.01. 13:28:49

@Sir Galahad: Nyilvan, kompromisszumra kellene torekedni. A vicces az, hogy - foleg az elso idoszakban - Magyarorszagnak igazan teljesiteni se kellett azokert a tamogatasokert, amiket kapott, a Phare idoszakaban meg meg annyira sem. A baj az, hogy mondhatni hozzaszokott a buta magyar, hogy ezek a penzek, tamogatasok nem csak ugy lepottyannak a farol, hanem a nemetek, angolok stb. mondanak le rola. Nekik relative nem nagy osszeg, igazabol a magyar koltsegvetesen sem latszodik meg nagyon (par %-rol beszelunk), de arra eppen eleg, hogy egy ugyet elmozditson a jo vagy a rossz iranyba.

Mivel semmilyen ellenerteket nem vart az unio az elso idoszakban, ezert a legtobben elkenyelmesedtek. Es bar a fejlesztesre szant penzeket tobb-kevesebb sikerrel felhasznaltak, de ekozben allami szinten, az allami burokraciaban, onkormanyzatokban, oktatasban, egeszsegugyben stb. nem tortentek meg azok a reformok, amik egyensulyozhattak volna, amik segitsegevel csokkent volna a kiadasi oldalon keletkezett hiany. Mondhatni a magyar csak ult a feneken, a zunio alatolta az ilyen-olyan extrakat, de kozben a sajat portajan nem takaritott ki.

Mostanra meg elertunk egy olyan szintre, hogy az EU mar nem szivesen ad (hiszen harcban allunk veluk), de igazabol nem is tudnanak adni az altalanos valsag es gyengebben muzsikalo gazdasagok miatt. Mivel azonban a magyar gazdasagban nem tortentek meg a szukseges reformok, igy a lyukak tovabbra is tatongnak, de mar kevesebb "extra" penz jut befoltozgatni ezeket. Az eredmenyt pedig naprol napra lathatjuk, egyre zsugorodo gazdasag, novekvo adok, emigralas, radikalizmus novekedese... klasszikus iskolapeldaja a gyenge, sebezheto orszagnak.

drzsivago 2013.09.01. 13:28:51

Álkérdés az EU / nem EU.
Ha a "zembereknek" értelmesen feltennék a kérdést, biztos, hogy egész más arányok jönnének ki.
Ez a kérdés egyedül talán Anglia eaetében valóságos.

That is not a question.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.09.01. 13:30:01

Az emberek nem hülyék, hanem tudják, hogy az EU a Birodalom eszköze, ami elszivattyúzza a magyarság létjavait.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2011/01/penzenergia.html

thoma24 2013.09.01. 13:30:14

@Joszip Zsugás Vili: magyar cégeknek is szabad leülni az állammal tárgyalni arról, hogy ők mennyire sikeresek, mennyi munkahelyet teremtenek, és mennyire támogatják a helyi közösségeket, ellenben az adó egy részének elengedését kérik.
ki tiltja meg ezt magyar cégeknek?!?! hol vannak olyan sikert felmutatni tudó magyar cégek, mint az audi? nyilván ilyen alkupozícióhoz már fel kell tudni mutatni valami eredményt. az audi sem adómentességgel kezdte kishazájában.....

hackbard.celine 2013.09.01. 13:30:39

@hackbard.celine: 2004, nem 2014
Jövőbe még nem látok. :)

nandras01 2013.09.01. 13:31:08

tökéletesen helytálló a poszt címe.
"a többség hülye"
valóban az. és ez nem csak ebből a most kimutatott többségi eu- ellenességből, hanem nagyon jól látszik abból is, hogy még mindig a fidesz a legesélyesebb a választás megnyerésére.
persze azt is tudom, hogy "a nép szava, isten szava"
de istennek is lehet rossz napja...

high up! 2013.09.01. 13:31:31

Takaroggyék az Eju!!!

Vigyék innen ki a fos termékeiket, a hulladék élelmiszeriket!

Nekem Zaporozsec kell. Meg Csepel bicikli. Ha kell, kivárom azt az 5 évet is mire legyárcsák. Öltöny nekem csak a Vörös Október Ruhagyárból kell. A répát meg majd megtermelem a konyhakertemben. Disznóvágáskor meg még a kóbászt is megcsinálom magamnak.

Napközben meg szójjon a nemzeti induló, a 3+2! Ettől boldogabb már nem is lehetnénk, mi kell még??? Talán csak Isaura felszabadítása. Aztán több tényleg nem kell már. Minek?

Húzzon az Eju a retkesbe! Rohaggyon meg mindenki aki fejlődni akar, rohaggyon meg a 21. század!

Dr. Átlaghülyemagyar Lajospista
nyugalmazott Turul-szobor avató

Tapogatott Kukorica 2013.09.01. 13:33:06

@$pi$: Na ezt nem fogom neked elmagyarazni egy blogkommentben. Tessek beiratkozni egy megfelelo tanfolyamra, ahol szepen leirjak neked kockaspapirra ezeket. Nem sertesbol mondom, tenyleg megeri megerteni, hogyan mukodik egy vallalat ertekenek felbecslese, mert akkor egycsapasra megerti az ember a piacgazdasag lenyeget is. Ha szocialistakent allunk a kerdeshez, akkor lenne igazad, mert akkor annyit erne a vallalat, amennyi betongerenda van az epuletben es ahany banko van a szefben. Piacgazdasagban ez nem igy mukodik.

kpityu2 2013.09.01. 13:33:23

Az EU rossz, kivéve amikor pénzt oszt. Az USA rossz, kivéve amikor megmenti a seggünket.

Szamiz67 2013.09.01. 13:33:57

@hot-spot: A bérek nem emelhetőek mesterségesen, az egész társadalom, a több százéves gazdaságtörténetünk tükröződik bennük. A német bérekhez felesleges itthoni béreket hasonlítani, viszont az sem véletlen, hogy a ny.-európai maghoz közelebbi, legjobban integrált országokban magasabbak a bérek, mint az ún. periférián, a Monarchia régiói is keletről nyugat felé haladva lettek egyre fejlettebbek. Lehet számolgatni, hogy a távolodás, az EU-n kívüliség magasabb béreket hoz magával, vagy alacsonyabbakat.

Kék az ég 2013.09.01. 13:33:59

@zsg?: Mi az hogy nem volt divat hergelni?

Itt van fentebb hogy Orban Viktor akkor EGYENESEN KUSSBA INTETTE A MAGYAR NÉPET, hogy NE KÖVETELŐZZÖN, mert BE KELL LÉPNI.

csak ugye bukott 2002-ben, aztan a gonosz EU nem szállta meg az országot Medgyessy ellen, HIÁBA JELENTGETETT FEL 8 éven át, igy az EU ellensege lett.

A sok hülye szektatagja, meg azóta utálja az EU-t, miközben minden az ő pénzükön épül.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.01. 13:34:26

@Mikóka Kálmán:

"Tudod,hogy hány gyárat és bányát zártak be 90,de főleg az eu csatlakozás után?Több tucatot.És nem gyere azzal,hogy veszteségesek voltak,mert az kurva nagy hazugság."
- Rendben. Linkeld a bezárt bányák bezárás előtti utolsó három évének a mérlegét!

"Pl.:Cukorgyár.EU előtt volt 10+ amit KÖTELEZŐ volt privatizálni.Eladták külföldre,akik bezárták (többet felrobbantottak/leromboltak).Most a cukrot importálni kell,3-4x áron."
- Én olyat hallottam, hogy a hülye magyarok bezárták a cukorgyárakat valami EU-s pénzért cserébe. Mert a hülye magyarok egy nap alatt akartak tollasodni.

MÁS: Az EU kb. tíz éve leszabályozta, tíz év múlva mekkora ketrecben kell a tojótyúkokat tartani. A hülye magyarok vártak az utolsó pillanatig, majd lázadtak és tüntettek.......

$pi$ 2013.09.01. 13:34:29

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Meg nem is lenne autópályánk, meg pl új óvoda minden faluban."

Egy fenét, óvoda is autópálya is épült az eu előtt is. Még az orosz megszállás alatt is.

"Csak hogy tudd (És ott voltam, láttam) Pest megye budai oldalán az óvodák kb 80%-át újították fel vagy építettek újat EU-s pénzből."

Értsd meg: ha nem lennénk az eu tagjai, akkor sokminden más lenne. Nem arról van szó, hogy minden ugyanúg menne csak nem kapnánk eu-s támogatást.

"- Ez akkora marhaság! Ha ez igaz lenne, akkor szufficites lett volna a költségvetés már a csatlakozás előtt."

A GDP GNI különbségről beszélek. Nem a költségvetésről vagy a külkereskedelmi mérlegről. A GDP GNI különbség nem azért van, mert az eu tagjai vagyunk, az eu tagság nyitottabbá tette az országot, de előtte sem volt teljesen zárt.

"Fentebb valaki már belinkelte mit fizetünk és kapunk az EU-tól."

Nyilvánvaló, hogy hazánk és az eu viszonya, kapcsolata, együttműködése nem egyszerűsíthető le erre a két számra. Nagyon egyszerűnek kell lennie valakinek, hogy azt higgye az eu összes hatása kimerül ebben a két számban, ezt azért csak elfogadod, nem?

drzsivago 2013.09.01. 13:34:45

@high up!:
Mint vidéki 1985. évben protekcióval tudtam csak Csepel biciklit venni....
És szerintem még csak olcsó sem volt.

Joszip Zsugás Vili (törölt) 2013.09.01. 13:34:59

@thoma24: "magyar cégeknek is szabad leülni az állammal tárgyalni arról, hogy ők mennyire sikeresek, mennyi munkahelyet teremtenek, és mennyire támogatják a helyi közösségeket, ellenben az adó egy részének elengedését kérik.
ki tiltja meg ezt magyar cégeknek?!?!"

Ezek szerint ha a Strabag nyer tendert, akkor ügyes volt, ha a Közgép akkor meg korrupció van? Vagy hogy van ez?

Kék az ég 2013.09.01. 13:35:17

@kpityu2: Ennél jobban le sem lehet írni, nagyon jól írtad!

kvadrillio 2013.09.01. 13:39:13

@kvadrillio: egybként...MIÓTA EU-TAGOK VAGYUNK, RÁJÖTTÜNK, HOGY A HAVI KB 40-50.....STB MILLIÓS EU-S FIZETÉST ÉLVEZŐ BIZTOSAINK, KÉPVISELŐIN.., MINT PLD A SZÁJER JÓSIKA, DEUTSCH TAMÁSKA, SZEGEDI CSANÁDKA (PLÁNEHH !r)...ÉS A TÖBBI HASONLÓ SZÉPSÉGEINK, OLY SOKAT TETTEK A MAGYAR TÁRSADALOMÉRT, HOGY EDDIGRE AZ ORSZÁG TÖBB, MINT FELE....KB 5,5 MILLIÓ EMBERNEK SIKERÜLT A LÉTMINIMUMRA AVAGY ALÁ CSÚSZNIA ....VEGETÁLNIA....

...köszönjük kedves, sokatígérő eu-s képviselőcskéink !......

de legalább a saját zsebüket jól kitömték !

panic_button 2013.09.01. 13:39:41

megint egy balliberális külföldiek által fizetett poszt, az eu csak gyarmatosítani akar!

Szamiz67 2013.09.01. 13:40:13

@Joszip Zsugás Vili: Az Audi mennyiben befolyásolja negatívan a magyar vállalkozások piaci helyzetét?

Az elengedett adót nem a magyar vállalkozások termelik meg, hanem az Audi által előállított értékből engednek el valamennyit.
Az Audi 2012-ben 30 milliárd adót azért csak becsengetett, továbbá lehetővé teszi, hogy kegyen eurónk energia és fogyasztás importra.

Joszip Zsugás Vili (törölt) 2013.09.01. 13:40:15

@thoma24: "nyilván ilyen alkupozícióhoz már fel kell tudni mutatni valami eredményt. az audi sem adómentességgel kezdte kishazájában..... "

Ha '45-ben itt nem a ruszki horda szabadít fel, hanem egy kapitalista, akkor lehet, hogy a Rába, Ikarus lenne olyan szinten, mint az Audi vagy a Scania.

1055 2013.09.01. 13:40:18

@kpityu2: Az USA 1956-ban menthette volna meg a seggünket , de nagy ívben leszart minket. Jelenleg
akkor foglalkoznak velünk , amikor rémtörténetek alapján kell vizsgálni a magyar demokrácia helyzetét.
Neked mikor mentette meg az USA a seggedet?

$pi$ 2013.09.01. 13:40:27

@Tapogatott Kukorica: "Na ezt nem fogom neked elmagyarazni egy blogkommentben. Tessek beiratkozni egy megfelelo tanfolyamra, ahol szepen leirjak neked kockaspapirra ezeket."

Hát ne is magyarázd, mert butaságokat beszélsz. Igazából csak nyomod a tekintélyelvű bizonygatást egy teljesen tarthatatlan mondásod miatt, merthogy rádöbbentél, hogy egymásnak ellentmondó dolgokat állítottál. csak emlékeztetőül azt állítottad:

1) A cég 500 milliót ért.
2) Utána éveken keresztül tartalékaiból fizette a horribilis veszteségeit.

Ez a kettő egymásnak ellentmond. Nem kell közgazdasági egyetem hozzá, hogy ezt belássa az ember, igazából ahhoz kell a közgáz, hogy megpróbáld beadni, hogy ez így tulajdonképpen mindkettő igaz. :)

Egyébként állítólag ez történt a cemege üzletlánc privatizációkor is: több volt a boltok pénztárában mint a vételi ár. :)

Tapogatott Kukorica 2013.09.01. 13:40:35

@zobod: Igy van. Utelagazdosahoz erkeztunk. Az EU-nak ket lehetosege van, vagy folytatja a szorosabb integraciot es egyfajta foderaciot hoz letre (amit pl. a nemetek tamogatnanak, hiszen ok eleve igy mukodnek), kozos monetaris politikaval, hadsereggel es vecekefevel... Vagy visszater a gyokerekhez es csak gazdasagi alapon lenne egyfajta szervezodes (mint anno a Benelux allamok szintjen).

A piroshangszoros kerdes pedig, hogy melyik lesz a megoldas? Mert ami most van, a ketto kozotti sem ilyen, sem olyan, az tenyleg nem tul jo. A fontos az lenne, hogy az emberek beszelgessenek kerdesekrol, az EU-rol es kitalaljak, hogy mire is van igazabol szukseguk, MIKOZBEN mindent elkovetnek azert, hogy a sajat portajuk is versenykepes, stb. maradjon. Az ugy nem fog menni, hogy a gorogok, spanyolok, magyarok mind hatradolnek es varjak a sultgalambot, mert a nemetek, angolok stb. nem az a nep, aki sziesztaban es 'okosban' gondolkodik. Nehez menet lesz egyeztetni a kettot, de majd meglatjuk mi lesz a vege.

Kék az ég 2013.09.01. 13:41:42

@hot-spot: Majd ha a magyar is olyan hatekonyan dolgozik mint a nemet, majd ugyanaakor meg nyugdijba mint egy nemet, majd ha olyan becsuletesen adozik es nem csal, lop a munkahelyen is akkor lehet kovetelozni.

De hat itt balkanon...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.01. 13:42:06

@$pi$:

"az eu megmondja, hogy mire lehet felhasználni a pénzt amit ad."

- Ha előzőleg főtérkövezésre kértél pénzt, akkor arra kell felhasználni. Utána már nem költheted zeneakadémiára.

Szamiz67 2013.09.01. 13:42:06

@panic_button: Ja és ezzel a frappáns, mindent megoldó mondattal le is tudtad a szellemi hozzájárulásodat.

zobod 2013.09.01. 13:42:09

@Kék az ég: a nagy hülyézés közepette, azt ugye tudod, hogy mi is befizetünk, méghozzá a számunkra előírt befizetés 100%-át, míg a nekünk megítélt kifizetések alig felét tudjuk lehívni? És ez nem csak ránk jellemző, a keret felhasználásának bajnoka valamelyik balti ország, a maguk alig több mint 70( igen, hetven) %-át tudták lehívási arányával az elmúlt ciklusban. Ráadásul a felhasználás jelentős része is import, külföldi termelőket segít. A projektek egy nem kis része olyan felhasználás, amik aztán sem közvetlen, de még közvetve sem hajtanak hasznot. Mindezekért cserében nekünk teljesen ki kell magunkat szolgáltatni egy olyan befolyási övezetnek, ami még a saját belső problémáit sem tudja eredményesen megoldani, nemhogy az ilyen újonnan csatakozó országok felzárkóztatását.

Egy évtized tagság után igenis ideje meghúzni egy mérleget, nem eltitkolva a pozitívumokat sem (pl. munkanélküliek exportja nagy pozitívum), de nem elhallgatva a negatívumokat sem bármennyire is ezt szeretnék egyes politikai körök.

Joszip Zsugás Vili (törölt) 2013.09.01. 13:42:56

@Szamiz67: "Az Audi mennyiben befolyásolja negatívan a magyar vállalkozások piaci helyzetét?"

Győr környékén egyértelműen pozitívan.
Egyébként pedig nincs szabad verseny. Tudom, hogy magyar autóipari cég nincs, aki versenyezhetne az Audival, de csak gondolj bele abba, hogy az Audi többek között azért is tud többet fizetni a dolgozóinak, mert kevesebb adót fizet. Ergo előnyhöz jut, mert jobb munkaerőt tud venni magának. Csak egy aspektus.

$pi$ 2013.09.01. 13:43:41

@high up!: "Disznóvágáskor meg még a kóbászt is megcsinálom magamnak."

Ne mond már, hogy te külföldi kolbászt eszel, mert berosálok. :)

valaki senki 2013.09.01. 13:44:11

@Sir Galahad: Kedves Sir Galahald. Piacot nemcsak adtunk, kaptunk is, ezt ne feledd! A cikk főként a propaganda sikerességét taglaja, vagyis azt, hogy a regnáló hatalom - amely bár minden esélyt megkapott az EU-tól, mára már nevetség tárgya- a gyakorlatilag 80% -os média hatalmát többek között arra is felhasználja, hogy üsse az EU-t, aminek következtében, egyre többen el is hiszik nekik, hogy az EU nem jó. Sokan pedig úgy gondoljuk, hogy az EU igenis jó az országnak, legfeljebb a jelenlegi hatalomnak nem. Ez azért elgondolkodtató, nem de bár? Kit is kellene képviselnie a mindenkori kormánynak? Nem az országot, és annak ma már kevesebb mint 10 M állampolgárát? Én úgy tudom, erre esküszik fel, a mindenkori kormány! Éppen ezért, ezen a területen is rendkívül kártékony amit csinál! Az ilyen véleményformálás évekig tartó akna munka, aminek eredményeképpen nem csak az EU- tól, de a teljes nyugati szövetséges blokk- tól, a demokráciáktól, és mondjuk ki, az elit klubtól folymatosan távolodunk! Ja, és keletre sem eredményeink vannak, hanem fiaskóink, ezt nem árt tudni. Egy ilyen kicsi, nyitott gazdaság számára, ez az öngyilokkal egyenlő, amit mi most lassú, folytó hurokkal követünk el, saját magunkon. Nem valami üdítő látvány! És tudod, aki érti ennek a várható kimenetét, illetve már is látja a negatív eredményeit, hát többnyire nem a két elemivel rendelkezők köre, ezt is taglaja kicsit a felmérés! Persze, kicsit sem szeretném lebecsülni a kevéssé tanultakat, tudom, nem állt mindenkinek egyformán a lehetőség a rendelkezésére, sőt, nem egyet ismerek, aki autodidakta módon folyamatosan képzi is magát, de lássuk be, azért nem ez a zöm....Kintről kiabálni, hogy így szar, meg úgy szar, és az eju a hibás, lényegesen egyszerűbb, mint cselekedni önnön boldogulásunk érdekében! Ezért erősödik többek között a rasszizmus, az intolerancia, a habzó szájak, vérben forgó szemek száma is... És EZÉRT a felelősség, vegytisztán a jobboldalt terheli, 2002. óta folymatosan durvul a pálya. Foci nyelven szólva, itt a bíró már nem sárga, de piroslapokat osztogatna, ha nem lenne lebundázva az egész meccs! Csak hogy stadionul is értsék!

kvadrillio 2013.09.01. 13:44:48

Már a látszatra sem adnak? - Milliók offshore cégeknek
2013, augusztus 31 - 17:12

Friss hírek
Vezércikk

Miközben a kormány szavakban harcot folytat az offshore cégek, azaz az offshore lovagok ellen, addig Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szülővárosában és körzetében, Karcagon nyugodt szívvel szavazza meg a fideszes többség ( 5 fideszes igen, 2 jobbikos nem) a város energetikai megtakarításából majdan származó hasznot olyan cég javára, amelynek végső tulajdonosa két Belize-ben bejegyzett (offshore) társaság - olvasható Lukács László György, helyi jobbikos önkormányzati képviselő honlapján....

............a magyar társadalom meg éhezik !
B+ orbánka !

Joszip Zsugás Vili (törölt) 2013.09.01. 13:45:00

@Szamiz67: "Az Audi 2012-ben 30 milliárd adót azért csak becsengetett, továbbá lehetővé teszi, hogy kegyen eurónk energia és fogyasztás importra. "

Valamint a németeknek is lehetővé teszi, hogy ki tudják fizetni a nyugdíjakat meg a magyarországihoz képest 5-szörös mérnöki óradíjakat. Félreértés ne essék én nem mondom azt, hogy nem profitálunk az EU-ból, de azért az kicsit visszásan hangzik, mikor a németek sírnak, hogy ők finanszírozzák a kelet meg a dél faszságait, miközben ilyen módon meg kihasználják őket.

Laci A Lakli 2013.09.01. 13:45:16

Ez a blog egy agy hülyeség.
A többség nem hülye csak sajnos lefelé halad a lejtőn. A tanultabbak csak önző érdekből nem EU ellenesek sokkal több esélyük van elhúzni, ha a szükségletük úgy kívánja...
Amit a "tanulatlan" tömeg érez az EU-ból az annyi, hogy régebben volt munkahelye a mezőgazdaságban a cukorgyárakban és stb. Most meg munkanélküli és az import tejet kell vennie. A cukorgyárak tipikusan az EU kvóták miatt szűntek meg. Ez nem az EU hibája?
Az EU támogatta a szőlőtőkék kivágását, ami jó volt a gazdának csak éppen a térségben élő embereknek nem lett utána munkája. Ez nem az EU hibája? Szóval számos olyan projektet is indított az EU amivel megszüntetett nem kevés munkahelyet. Az EU hatását egyszerűen nem lehet csak azzal mérni, hogy mennyit fizetünk be és ki. Ennél kicsit komplexebb a helyzet.

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.09.01. 13:45:21

Tehát még mindíg nem jött egy egészséges ért az eu mellett.Ennyire telik internacionalista libsi patkányok?Elhiszem,hogy Cohen haverod meg Grünn apu jól megszedte magát,de a nagy többségnek ez kurvára nem jó.

Szamiz67 2013.09.01. 13:46:36

@Joszip Zsugás Vili: Aha, a kapitalista világ hasonlóan agrár alapú Portugáliája, Írországa is milyen technológiai, gépipari, high-tech nagyhatalom lett.
Lehet, hogy lett volna erre esély, de azért ez egyáltalán nem magától értetődő verzió.

BigPi 2013.09.01. 13:47:16

@Shopping: "Pártállástól függetlenül barom, aki az EU ellen beszél."

Én nem lennék ennyire kategorikus. Vannak árnyoldalai is a csatlakozásnak, bár erről idehaza elsősorban nem Brüsszel tehet, hanem itteniek akik mindent körülményesebben szabályoznak.

Az igazi ellenállás inkább arról szól, hogy még szorosabb legyen-e a kötödés.

$pi$ 2013.09.01. 13:47:34

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "- Ha előzőleg főtérkövezésre kértél pénzt, akkor arra kell felhasználni. Utána már nem költheted zeneakadémiára. "

Ha láttál volna pályázatot, akkor tudnád, hogy a pályáztató dönti el, hogy mire ad pénzt. Hiába akarsz te ipari termelésre pénzt fordítani, amikor főtérkövezésre, meg picikliútra meg liberális civil szervezetkre adnak pénzt.

Sőt, az eu azt is megmondja sokszor, hogy mire költheted a saját pénzedet. Kitűnő példa erre a Malév meg az egész magyar mezőgazdaság.

concret 2013.09.01. 13:48:13

@Doomhammer: Sajnos, hiába.

Pedig az ötlet remek: zanzásítsuk össze minden létező baromság legeslegjavát, hátha a kedves olvasó szembesül a valósággal, kb mit is tudnak produkálni a "tirpákbokrétások".

Csak az a gond, hogy szinte olvashatatlan. Túl jól sikerült tömörítés ez, a paródia túllőtt a célon. A kutya sem fogja végigolvasni.

Azért becsülöm az igyekezetedet.

Joszip Zsugás Vili (törölt) 2013.09.01. 13:49:07

@Szamiz67: Viszont kizárni sem lehet. Az Ikarus például a 80-as évek végéig még kommunista országbeliként is világszínvonalú termékeket gyártott.

Aztán jött a határnyitás, elkótyavetyélték, lett belőe NABI, meg a faszom tudja, és ennyi.

A Portugál buszgyártást sajnos nem ismerem.

hackbard.celine 2013.09.01. 13:50:18

@$pi$: Tegyük fel, hogy volt egy telexgépeket gyártó rendkívül jól prosperáló cégem 1988-ban. A telex sokkal gyorsabb volt, mint a távirat. Készpénzállománya jelentős volt a cégnek, mondjuk több, mint hat havi bevétel. Volt némi hosszú lejáratú kötelezettség, ami 5-10 évre szólt vállalati kötvények formájában, alig volt több, mint az éves árbevétel 2x-ese.
Aztán eccer csak megjelent a telefax.
Ott dögöljön meg, aki a faxot feltalálta, bevezette, a cégem értéke 0 alá csökkent, mert a hosszú távú kötelezettségeim meghaladták a készpénzállományt és a várható bevételeket.
Az e-mail legalább alátett a faxosoknak is.
Kb. így lehet értékelni egy vállalatot.

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.09.01. 13:52:23

@$pi$: Remek péda erre Horváto.,Éppen csak beléptek,máris kötelezően el KELL adniuk (többek közt) a nemzeti légitársaságot.
Hamar beleléptek a jóba.

Szamiz67 2013.09.01. 13:52:24

@Joszip Zsugás Vili:

A konkrét példa mennyiben kitolás velünk? Itt van a gyártás, adót fizet, munkahelyet ad, miért akarsz az Audi zsebében turkálni?

A magyarok tették bele az Audi-ba a 100 év fejlesztést, marketinget, technológiát, világszerte kiépített márkakereskedői hálózatot?

Az a német munkás, akinek a munkahelyét elhozzák Szlovákiába, Lengyelországba, vagy hozzánk is ekkora haszonélvezője ennek?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.01. 13:52:48

@$pi$:

Az eszedbe ötlött már, hogy a tulajdonos a vállalat megvásárlása után emelte annak tőkéjét?

$pi$ 2013.09.01. 13:53:13

@hackbard.celine: "a hosszú távú kötelezettségeim meghaladták a készpénzállományt és a várható bevételeket."

Igen ám, de akkor hogyan fizetted a horribilis veszteségeket a tartalékaidból? És honnan lehetett tudni az elején, hogy keveset ér a cég, mert nem lesz annyi esze, hogy váloztasson a termékpalettáján?

Tapogatott Kukorica 2013.09.01. 13:54:56

@$pi$: Nezd, tenyleg nincs ellentmondas, barmennyire is furcsanak tunhet ez. A ceg erteket (tobbek kozott) a kilatasok, a jovo hatarozzak meg, nem csak az eszkozok (szamviteli ertelemben). Ha a Dunaferr evente 30 md veszteseget termelt, akkor edesmindegy, hogy van neki 2, 5, 498, akarhany milliardja, mert idovel ugyis el fogja kolteni mindet.

Ha van neked egy langososkocsid a Balaton partjan, amiben van 100 db langos keszen, plusz a kasszaban 20 ezer forint, akkor a te gondolatmeneted szerint 100 langos, 20 ezer forint, es egy auto erteke a vallalkozas erteke. Igenam, de azt is tudjuk a tapasztalataink (piackutatas) alapjan, hogy a jovoben csak heti 5 langost tudunk majd ertekesiteni, azt is csak nyomott aron, mert jon a tel. Igy hiaba van 100 langosod, 20 ezer forintod es egy autod, az mind koltseggel jar. Ezert a tartalekhoz fordulsz. Eloszor eladod a meglevo langosokat, aztan a kasszabol veszel ki penzt, kesobb eladod a langososkocsi kerekeit es teglara allitod. Na igy, ebben a pillanatban mennyit is er a vallalkozas? Semennyit, kb. Egy jo szakember tobbnyire meg a tartalekok megletekor meg tudja allapitani, hogy mik az elorejelzesek, mennyi langost fog eladni, kell-e esetleg valtoztatni az uzleti terven, hogy a ceg eletkepes maradjon (ezt hivjak versenynek).

A Dunaferrnel lattak, tudtak, hogy mik a szamok, de valtozas nem tortent, uzleti terv nuku, igy maradt az "aron alul" ertekesites, majd kesobb az emberek elbocsatasa. Eladtak a langost, kivettek a kasszabol a penzt, most pedig ott allnak teglakon.

Nem mondom, hogy ez vagy az a hibas, mert egy ekkora meretu vallalatnal mar a politika is kozbeszolhat, nyilvan nem ismerem sem en, sem te a pontos adatokat, de az nyilvanvalo, hogy a Dunaferr, mint vallalkozas, a jelenlegi formajaban eletkeptelen kulso segitseg nelkul. Vagy, masodik opcio: learazzak, a menedzsmentet kipateroljak es mas kezebe adjak a gyeplot. Ez tortent ott.

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.09.01. 13:55:07

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Azt,hogy a szocionista kormány átbaszta a népet ez euval?Szerintem nem kell,mindenki látja.Átlagbér Belgiumban 3000 eur.Ugyan ez Mo.-n 300.

Szamiz67 2013.09.01. 13:57:18

@Joszip Zsugás Vili: Az Ikarus nem rossz példa, de ők a formaterv területén voltak jók, az Ikarusba importálták a motort, a váltót Nyugatról és a KGST 'munkamegosztása' tette nagy gyártóvá, enélkül a garantált darabszám és piac nélkül nem tudni a kapitalista háború utáni Európában mire ment volna.

$pi$ 2013.09.01. 13:57:35

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Az eszedbe ötlött már, hogy a tulajdonos a vállalat megvásárlása után emelte annak tőkéjét? "

Amennyire én tudom a tőkeemelés a privatizáció előtt volt. Szokás szerint. :( De persze nem vagyok szakértő a témában, pontos információim nincsenek.

thoma24 2013.09.01. 13:59:31

@panic_button: megint egy FideSS által fizetett hozzászólás. A FideSS csak agymos!

Tapogatott Kukorica 2013.09.01. 13:59:47

@$pi$: Azert volt minden olcso a privatizaciokor, mert az akkori magyar ipar versenykepessege a nemzetkozi piacon igencsak elmaradott volt. Volt egy-ket csucspont, sikersztori, de a nagyjat tekintve a magyar ipar elmaradott, gyenge minosegu termekeket allitott elo dragan, infrastruktura alig volt (most sincs sokkal tobb). Az addigi felvevopiac, a KGST megszunt, igy nem volt kinek eladni a portekat, mert a nemet, francia vagy mas bottal sem piszkalta volna meg. Ez ellen lehet hurrogni, vagy tudomasul is lehet venni, es annak fenyeben ujragondolni a dolgot (avagy kapitalista alapon).

Vannak ra peldak, hogy meg lehet csinalni az uj modszerekkel is, versenykepes termeket eloallitani es vilagszinvonalu termekeket letrehozni (Fornetti, Neuzer, Prezi), vagy lehet hazudni onmagunknak es vilaghires magyar konyharol beszelni. Ilyen nincs, csak a szivekben.

Csii 2013.09.01. 14:00:23

Gagyi szar írás.

"Az emberek többsége hülye. A több éve tartó EU ellenes propaganda eredményeképpen többségünk már úgy gondolja, hogy az EU tagságunk rossz."

Az, hogy NEKEM és CSALÁDOMNAK mi jó és mi rossz, az könnyen kideríthető: meg kell kérdezni, hogy állunk anyagilag, mik a lehetőségeink. Ha van lehetőség, akkor igyekszünk élni vele, ezért vártuk és várjuk ma is a lehetőségeket. AMI NINCS!

"Ez nem meglepő, ha azt vesszük, hogy a médiából (egy bizonyos részéből) árad az EU ellenesség."

Az igazság az, hogy mindenki leszarja az EU-t. Nem hozott semmi jót. Ez az igazság.

"Brüsszel felelős a magyar gazdasági gondokért, a munkanélküliségért, a devizahitelekért, a kormány rendszeres ballépéseiért, a rossz időjárásért, a mutyizásokért, meg még ki tudja miért."

Nem. Ez nagyon olcsó szar duma. A magyarok okozzák a bajt maguknak nagyrészt, a munkanélküliség leginkább a képzetlenség miatt van, a devizahiteleket meg a felelőtlen seggfejek vették föl, a kormányaink pont olyan szarok, amilyeneket megérdemlünk, amúgy meg ezek vannak, ezekből lehet választani, az ajánlószelvényes rendszer miatt meg nincs kilépés ebből (na erről miért nem fröcsögsz haver? Erről miért nincs poszt baszod??)

"Valahogy elfelejtődik, hogy az EU-tól Magyarország több, mint 2000 milliárd forintot kapott az elmúlt 10 évben"

Ki az a Magyarország? A Kóka Jani és a völgyhíd? Vagy ki? Nekem egy fillérem se lett, semmivel nem lettem gazdagabb, se egyik családtagom, vagy barátom. Senki. Mi ez a porhintés? Nagy nulla, semmi.

"megnyíltak a határok a magyar cégek és munkavállalók előtt"

Azelőtt is meglógott, aki akart és dolgozni akart kint, megtette, azelőtt se szerették jobban, most se szeretik. Sokat kell kint dolgozni és lenéznek, nem változott kb SEMMI.

"multik jöttek ide több 10.000 embernek munkát adva."

Kösz, még nem éltem egyikkel se, nem is akarok.

"A legtöbb magyarországi építkezés, felújítás, stb. mellett ott díszeleg a tábla, hogy ezt bizony javarészt az EU pénzelte."

Egyik szebb, mint a másik. Inkább nem írnék ki semmit....

"Az azért sokat elárul, hogy az iskolázottság szintjével szorosan összefügg az EU támogatottsága."

Ja, ahogy a Hét Műtárgyát se szerették a magamfajta aluliskolázott prolik, csak a magadfajta okoskák. Az EU is nektek jön be. Ez ilyen.

"Nem véletlen, hogy egyre kevesebb fiatalt akarnak beengedni a felsőoktatásba, valamint inkább a hittant/erkölcstant erőltetik a nyelvi/jogi/pénzügyi ismeretek helyett. Aki tanulatlan azzal bármit el lehet hitetni."

Vagy az is lehet, hogy ez a szavazók igénye. Nem gyanús, hogy majdnem 3 millió ember gondolja úgy, hogy Semjén, Harrach, Hoffman a legalkalmasabbak azokra a posztokra, ahol a fiatalokról döntenek?

"Persze megértem, hogy az EU nem tetszhet mindenkinek. Az EU nem tökéletes, hiszen azt is politikusok irányítják, akiknek önös érdekeik vannak. Nyilván vannak hibái az EU-nak (nem is kevés!), de ez egy fiatal szervezet, ami a mai napig "készül"."

Oké, ezt az uccsó bekezdést még pofozgathatod, szerintem érzed te, hogy muszáj.

Joszip Zsugás Vili (törölt) 2013.09.01. 14:00:38

@Szamiz67: "de ők a formaterv területén voltak jók"

Nos ezek szerint nem voltak rosszak.

Ugyanis manapság is úgy megy, hogy az autógyárban elég kevés alkatrész készül. Ők "csak" megtervezik, aztán kiadják a gyártást a Densonak, Visteonnak akárkiknek, aztán összerakják. Oké, a motor és a hajtáslánc kivétel, de nagyon sok alkatrészt az autógyár "csak" berendel. De szerintem ezt te is tudod.

Kék az ég 2013.09.01. 14:01:44

@zobod: Az miert az EU hibaja, hogy belfaszok vagyunk lehivni a tamogatast?

koolkat 2013.09.01. 14:02:06

Ez az egész Machiavelli miatt van. Ő mondta ugyebár, hogy a népet nem lehet leváltani. Szar ügy, mi?

hackbard.celine 2013.09.01. 14:02:11

@$pi$: Pl. a Sony hetedik éve veszteséges volt, idén annyit értek el, hogy az okostelefonokba beszállított procik utáni szabadalmakból sikerült azon a soron 30% pluszt realizálni.
Nem a tartalékokból, hanem negatív kamatozású forrásokból kapott banki hitelekből vészelte át az időszakot, vitte a tehetetlenség.
Egyik befektetőnek sem állt érdekében a vállalat felosztása és a csőd.
Így megy ez, a befektetők a potenciális megtérülést nézik, nem a pillanatnyi eredményt.
Nézz meg mondjuk egy Mtelekom részvény árfolyamot, vesd össze az EBITDA mutatóval, a részvény után járó osztalék kifizetésének dátumával.
Egyik sem mutatja a vállalat értékét, hosszú távú prosperitását.

$pi$ 2013.09.01. 14:03:14

@Tapogatott Kukorica: "Igy hiaba van 100 langosod, 20 ezer forintod es egy autod, az mind koltseggel jar. Ezert a tartalekhoz fordulsz"

Még mindig nem érted mit mondok. :( Ha van egy ilyen vállalkozásom és eladom 10ezer forintért, akkor a vevő kiveszi a kasszából a 10 ezer forint vételárat, odaadja nekem, aztán elissza a másik 10 ezer forintot és áron alul értékesíti az egész hóbelevancot.

Ez persze egy egyszerűsítés, merthogy itt nem kötelezte magát a vevő arra, hogy folytatja az üzleti tevékenységet. De ha ilyet vállalna akkor is van valahol egy minimum, ami nyilván magasabb mint az elidegeníthető vagyon.

zobod 2013.09.01. 14:03:24

@Tapogatott Kukorica: igen, kellene, de az alapvető probléma hogy a túl sok politikus személyes érdeke fűződik ahhoz Európa szerte, hogy az integráció jelen formája sikeresnek tűnjön, és így folytatódjon. Pedig, ha már ott tartunk hogy Merkel nyilvánosan bírálja Schroedert a görög eurocsatlakozás okán, vagy mikor egy Helmut Schmidt kaliberű ember élete végén nem szégyelli elismerni hogy az Európa projekt így, ebben a formájában nem oké, akkor ott komoly gondok vannak.

pánpéter 2013.09.01. 14:03:46

Ismét egy remek balliberáléis poszt... ez emberek hülyék, mert nem értik, milyen jó dolgokat is csinál nekünk az EU... így szokott ez lenni balliberáliséknél: ha valami nem úgy alakul, ahogy eltervezték, akkor az emberek a hülyék. nyilván. mert hát ha egy kockára sokan azt mondják hogy az bizony gömb, akkor az gömb. aki meg nem annak látja, az hülye, teljesen nyilvánvaló...

Való igaz, kellenek nekünk a génmanipulált élelmiszerek, kell nekünk, hogy az EU fizessen a több száz éves szőlőtőkék kivágásáért, az EU milyen remek módon kezelte a válságot is - ennek főleg a görögök örülnek nagyon, ahogy látom -.

az persze a poszt íróját kicsit sem zavarja, hogy az EU szkeptikusság és ellkenesség európai jelenség, nem magyar. innen pedig egyenesen következik, hogy az EU-ban hülyék élnek. mi európaiak hülyék vagyunk na.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.01. 14:04:27

@$pi$:

"Egy fenét, óvoda is autópálya is épült az eu előtt is. Még az orosz megszállás alatt is."
- Mikor épült utoljára óvoda Hazánkban a csatlakozás előtt?
- Én sem tudom, de azt tudom, hogy ahova a gyermekem járt óvodába, az az épület még Rákosi alatt lett óvoda. Pár szükséges modernizációt elvégeztek rajta, 63-ban még ki is bővítették.
Majd az összedőlés előtti utolsó pillanatban kaptak rá EU-s pénzt 2011-ben, és újították fel, illetve bővítették ki.

Jaffar 2013.09.01. 14:05:08

@poszt

A tanulatlanság nem mentség semmire. Magyarország jelenleg a bunkók országa. Ök vannak hatalmon, ök is maradnak még egy darabig. Ez volt a cucilizmus alatt is, s a többség nem tanult belöle. Talán majd egy emberöltö múltán másképp lesz.
Az EU-nak egyetlen egy hibája van. Az, hogy nem rúgja ki a magunkfajta renitenseket. Akkor megtudnánk, hogy mennyire szar volt az EU-ban, ill. mennyire jó odaát...

thoma24 2013.09.01. 14:06:35

@Joszip Zsugás Vili: az Ikarus nagyon rossz példa, mert sikertörténete pont azzal függ össze, miután a "ruszki horda" felszabadította kis országunkat.
Legalább mielőtt leírsz valami baromságot, néznél utána. Bár agymosottaktól ne várjon sokat az ember.

Mellesleg ki és mi tartja vissza a magyar ipar szereplőit attól, hogy egy az Ikarushoz hasonló gyárat létesítsenek? Hmmm? Szabad a pálya....
Piac is lett volna erre, az egész bp-i buszparkot le lehetett volna magyar buszokkal gyártani. Ja, hogy az nem kellett a FideSS kormánynak és a FideSS-es fővárosi vezetésnek... Bocsi :)))

Joszip Zsugás Vili (törölt) 2013.09.01. 14:06:38

@Jaffar: 23 éve bunkák vannak hatalmon itt :-) Meg gyakorlatilag előtt is azok voltak. Az utolsó jó vezető kb Mátyás király volt :-/

gigacherry 2013.09.01. 14:07:27

@Mikóka Kálmán: Te mekkora egy paraszt vagy! Úgy látszik, nem csak az IQ-val és a végzettséggel függ össze az, hogy ki támogatja az EU-tagságot, hanem a stílussal, a jó modorral is.

Szamiz67 2013.09.01. 14:07:46

@Joszip Zsugás Vili: Igen, csak azt próbáltam leírni, hogy az Ikarus legnagyobb értéke az exszovjet piacon lévő kereskedelmi potenciálja volt, ha viszont azzal számolunk, hogy 1945 és nyugati fejlődés, akkor az Ikarus eleve nem rendelkezik ekkora volumenű gyártói kapacitással és piaccal, hanem csak egy a sok nemzeti busz cég közül, ami egy teljesen más történet.

$pi$ 2013.09.01. 14:07:56

@Tapogatott Kukorica: "Azert volt minden olcso a privatizaciokor, mert az akkori magyar ipar versenykepessege"

Szóval akkor szerinted a politikai elit ostobasága és korrumpálhatósága csak egy legenda ugye? Végülis a privatizáció tök jól sikerült?

zobod 2013.09.01. 14:08:07

@Kék az ég: akkor mindenki balfasz? Biztos nem figyeltél, de a legsikeresebb pályázó alig 70%-hoz fért hozzá, ráadásul esetében valami kicsi, pár milliárd euros az egész keret. Mi a középmezőnyben vagyunk, nem a balfaszok közt az arányunkkal, a nagyobb keretek kedvezményezettjei közt gyakorlatilag ez a tipikus. Ennyi balfasz már nincsen, valószínűbb hogy a keretek csak hangzatos lózungok. A befizetéseket 100%-ban behajtják, a kifizetések keretnek megfelelő maradéktalan megvalósulására még szemmel láthatóan még szándék sincsen a túloldalon. Így fordulhat elő, hogy pl. tavaly a még nálunk is szegényebb Románia az EU nettó befizetőjévé vált. Ez aztán a felzárkóztatás, mi? Vagy inkább kifosztás?

Laci A Lakli 2013.09.01. 14:08:46

@Kék az ég:
Mondjuk a támogatás lehívása körüli bonyodalmakat én sem nagyon értem.
Tény a magyar korrupt elit nagyon szeret legyeskedni az EU-s források körül. Ha van még 300 mrd a kasszában azt miért nem akarják eltüntetni?
Mi az oka? Elgondolkoztatott már engem is ez a kérdés én valamire jutottam unalmamban kíváncsi vagyok, hogy más mire jut.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.01. 14:09:58

@$pi$:

Nézz utána, hogy készül egy EU költségvetés...

A pályázatok a költségvetés részei.

gigacherry 2013.09.01. 14:10:23

@Sir Galahad: "Szerintem az értelmes ember most azért elégedetlen, mert az unió nem egyenrangú partnernek, hanem gyarmatnak tekinti Magyarországot."
Ez miben nyilvánul meg?

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.09.01. 14:11:58

nem. nem hülyék, legalábbis emiatt (EU elutasítás) nem hülyék.

Hogy mi az oka az EU elutasításának ??

Az, hogy a társadalom (legalábbis 80-90%a), annyit lát az egészből, hogy az Úniós tagságunk óta folyamatosan egyre rosszabbul él (folyamatosan csökken az életszínvonal, és minél szegényebb valaki, annál jobban leszakad, azaz az olló erősen nyíl-ik/t).

tehát lakosok nagy többsége itt vesztes.
vö.:4 milla létminimum alatt, 1,5 milla mélyszegény (+ a 4 azóta nőtt..)

köbö 10% az aki profitált, ill aki ezen időszak alatt növekedett, (annak is a felső 10/20%-a, azaz a lakosság felső 1-2%-a, na ők az igazi nyertesek)...

$pi$ 2013.09.01. 14:12:43

@Laci A Lakli: Rohadtul nem egyszerű ezeket a pénzeket elkölteni. Egy csomó bürokráciával jár, lassú, csak bizonyos dolgokra lehet fordítani és általában van önrész is.

Ha mondjuk van 30 milliárd parkosításra, akkor neked mondjuk be kell tenned 3 milliárdot, aztán a végén kapsz érte egy parkot, amit nem oszt és nem szoroz túl sokat az ország versenyképességén. Persze megéri, meg kell, meg minden, csak nem olyan frankó mint ahogy az első pillanatra látszik.

Joszip Zsugás Vili (törölt) 2013.09.01. 14:12:51

@thoma24:

"az Ikarus nagyon rossz példa, mert sikertörténete pont azzal függ össze, miután a "ruszki horda" felszabadította kis országunkat."

Nyugatra is szállítottak nem is keveset.
De ha nem tetszik, vedd alapul a Rábát. Csak példaképpen az első között gyártottak összkerék-meghajtású járműveket.

"Mellesleg ki és mi tartja vissza a magyar ipar szereplőit attól, hogy egy az Ikarushoz hasonló gyárat létesítsenek? Hmmm? Szabad a pálya...."

Találkozol Mike Tysonnal az utcán, aki szó nélkül lehúz neked egy ordas nagy pleknit, aztán felmosnak és betesznek Erdei Zsoltnak ellenfélként a ringbe, hogy boxolj.

Körülbelül ilyen esélyeink vannak egy 100 éve prosperáló globális vállalat ellen.

Az "agymosott"-azásod pedig csak annak jele, hogy mélyen lenézed azt, aki csak egy kicsit is más véleményen van, mint te. Ezzel magadat minősíted.

gigacherry 2013.09.01. 14:13:40

@Sir Galahad: "Nem lehet, hogy pont azért viselkedik hisztis óvodásként, mert nem tekintik egyenrangú partnernek?"

Ez mire megoldás? Ha a munkahelyeden a főnököd nem tekint egyenrangú partnernek, akkor elkezdesz hisztis óvodásként viselkedni, hátha ettől változni fog a helyzet? Meglepődsz, ha nem fog, sőt rosszabbodik? Ha esetleg eredményeket mutatnál fel és elmagyaráznád neki, mennyire jól esne az elismerése, az nem segítene többet e helyzeteden?

Joszip Zsugás Vili (törölt) 2013.09.01. 14:14:23

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Én úgy emlékeztem Kaposváron is volt Ikarus. Ott volt a NABI is. Ezért gondoltam.

gigacherry 2013.09.01. 14:15:24

@hot-spot: Nem lenne jobb fordítva? Ha a mi dolgozóink keresnének annyit, mint a németek? (Attól neked mi lesz jobb, ha ők kevesebbet keresnek?)

nyomasek 2013.09.01. 14:15:49

Naná hogy hülyék az emberek. Konkrét példa, hogy egy Hollandiában dolgozó magyar wc-s néniként kb 2x annyit keres mint itthon egy 20 éves gyakorlattal rendelkező orvos.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.09.01. 14:16:13

mert az embereket önző és korlátolt és ostoba módon
nem érdekli más, csak az, hogy hogy élnek...

a hülye állatjai, nem akarnak éhenhalni.

ugyanezen okból utasítja el a buta nép, - szintén nagy többsége, - a magyar demokráciát, a magyar politikát, (a politikusokat, állami intézményeket) EN BLOC....

panelburzsuj 2013.09.01. 14:16:32

@Joszip Zsugás Vili:

A NABI a csupasz szántóföldön nőtt.

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.09.01. 14:19:28

@gigacherry: Még mindíg semmi érv,csak személyeskedés.
Néha távolodj el a dohány utca 5km sugarából pl keletre és beszélgess emberekkel.Attól,hogy a belvárosi liberális bölcsészek szülei jól (loptak-csaltak) jártak,kurvára nem igaz a többségre,szarfej.

panelburzsuj 2013.09.01. 14:20:11

@panelburzsuj:

Kaliforniai pénzből, kaposi fődön, kaposi melósnak...

cellular 2013.09.01. 14:25:39

@high up!: A Csepel bringák nem is olyan rosszak, a régiek sem. Meg egy Hajdu mosógép sok esetben ma is fut. Sajnos a mai sláger márkák közül kevés tud ilyet.

És sokan emlékeznek még azokra az NDK-s robotgépekre, amikből sok a mai napig szolgálatot teljesít a konyhában.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a világ nem fekete és fehér. Mert ugye egy régi Opel mégiscsak jobb, mint egy régi Dacia.

Wintermoots (törölt) 2013.09.01. 14:26:10

a posztíró legalább ilyen hülye, komolyan nem értem az ilyen agyatlan szennyek mit keresnek az index-címlapon. bár ma már az is szánalmas hülyékkel van tele, ezt nem csak én mondom, hanem onnan eltávozott újságíró is ezt válaszolta, az én kérdésemre, csak finomabban fejezte ki magát.

kvadrillio 2013.09.01. 14:26:35

"
Jeruzsálemben ellenben csalódást keltett, hogy Barack Obama a kongresszus felhatalmazását kérte a Szíria elleni katonai fellépéshez. Izraelben elsősorban az iráni atomprogram miatt látják aggasztónak az amerikai katonai csapás elhalasztását, esetleg elmaradását. Obama döntése ugyanis Jeruzsálemből nézve megkérdőjelezi az Irán ügyében tett amerikai ígéretek komolyságát is."

.....ÓÓÓÓ..Ó..ÓÓ.ÓÓÓÓÓÓ....LEBUKTATOK ZIDÓK !
NEM IS A MÉRGESGÁZ ÉRDEKEL BENNETEKET, HANEM AZ IRÁNI ATOM ! ATTÓL FÉLTEK ! NU, AKKOR LEHET, HOGY TI (MOSZAT !) KÖVETETT EL PROVOKÁCIÓT A SZÍREKNÉL, HOGY ELÉRJÉTEK IRÁN MEGFÉLEMLÍTÉSÉT !
CSAVAROSESZŰŰŰŰEK !
LEBUKTATOK !!!!! :o)))))

gigacherry 2013.09.01. 14:27:57

@Mikóka Kálmán: Milyen érv kell arra, hogy paraszt vagy? Ez a véleményem a dumád alapján. Nem szoktam személyeskedni, ezt csak a te szöveged hozta ki belőlem. Egyébként anyádat szarfejezd, te szemétláda, ne más hozzászólókat (én egy 41 éves terhes nő vagyok, te tahó). A város szélén élek, a Dohány utcától elég messze (nem mintha közöd lenne hozzá).

pánpéter 2013.09.01. 14:28:40

a poszt egy eleve buta tézist fejteget. az emberek szerte Európában nem EU ellenesek, hanem az EU vezetői és intézményrendszerét tartják alkalmatlannak.
a németek EU ellenesek, mert nem akarják finanszírozni a görögöket, a spanyolokat, az olaszokat. a spanyolok, görögök, portugálok EU ellenesek, mert a 2008-as válság óta eltelt 5 év, és egyre nagyobb szarban vannak, 20%-os a munkanélküliség, fejtetőig vannak eladósodva, és nem látják a kiutat. az EU vezetőinek nincs válasza a megváltozott világ kérdéseire. az angolok EU ellenesek, de ők mindig is azok voltak, megtartották a pénzüket is, meg amúgy is leszarják.
közép európa EU ellenes, mert bizony bizony itt működik a kettős mérce ellenünk, belpolitikai ügyekbe szólnak bele, és joggal érzik magukat másodlagos állampolgárnak. a franciák EU ellenesek, mert a bevándorlási kérdést nem kezelik az EU vezetői, ami robbani fog hamarosan.
az EU-EKB-IMF tandem nem tudott válaszolni a válság kihívásaira, a társadalom öregszik, ez EU intézményrendszere átláthatatlan, túlméretezett, és rengeteg pénzt emészt fel.
és közben persze az a legfontosabb kérdés, hogy mekkora legyen a csirkeketrec, mert bizony a csirkéknek jogaik vannak...
ez az EU így, ebben a formában nem tölti be azt a szerepet, amit szántak neki azok, akik az egészet megálmodták. és erről nem az európai emberek tehetnek, nem a nemzetállamok külön külön, hanem azok az EU vezetők, akik ezt az egészet ilyenné tették. a kormányok természetesen használnak EU ellenes retorikát, de pusztán csak azért, mert halló fülekre találnak. ha nem lenne erre fogadókészség, nem lenne EU ellenes retorika sem.
az ok-okozati összefüggéseket felcserélni sosem szerencsés, egy ilyen összetett kérdést pedig azzal elintézni, hogy "az emberek hülyék" mérhetetlen ostobaság.

kvadrillio 2013.09.01. 14:29:17

@Wintermoots: NA !...NETESSÉKMÁÁÁÁ ILYENEKEN POLEMI ZÁLNI !...AMIKOR FELSŐOKTATÁSUNK, FŐISKOLA, EGYETEM...., ONTJA BELÉNK A SOK KIMŰVELT DIPLOMÁSZ ÉRTELMISÉGET !!! :)

Szamiz67 2013.09.01. 14:29:51

@Joszip Zsugás Vili: Vagy nézzük a Skodát, a csehek voltak a Monarchia gépipari centruma, messze előttünk jártak 1945 előtt. Mégsem volt kérdés, hogy ma a személyautó gyártás olyan koncentrált, hogy csak egy mega világcég részeként lehet a Skoda nevet megmenteni. Ha már Rába, az ő Tatra-juk mellett a Rába aligha tudott volna labdába rúgni, bár őszintén szólva nem tudom kik ma a Tatra tulajdonosai és milyen piaci helyzetben vannak. De nem is a Tatra-ról van szó, hanem arról, hogy 1945 tájékán a magyar munkavállalók 70%-a a mezőgazdaságban dolgozott, egy elmaradott agrárország voltunk, a német/osztrák gazdasági csodának nálunk nem voltak meg a társadalmi, oktatási, kulturális háttere.

szinbád123 2013.09.01. 14:29:56

Csak a cikkhez... Magyarország eddig "adóként"többszörösét fizette ki annak az összegnek, amit támogatásként az EU tól kapott.

kisQtya 2013.09.01. 14:32:04

@hot-spot: Ez közel jár az igazsághoz, de azért nem teljes a gondolat.

Az EU pozitív hatásait csak a postot toló barom méri pénzben.

Az EU csatlakozással nőttek a társadalmi különbségek, a magyar szokásoktól idegen dolgok szaporodtak el. Én pl. okádok attól, hogy az eladót értékesítési managernek kell nevezni, meg attól, hogy sajtóközlemény szerint a minisztériumban azért basznakse dolgozni, mert a "humánerőforrás szabadságát tölti".
Okádok attól, hogy az állam dagályosan terjeszkedik, kontorll és önmérséklet nélkül szabályoz mindent, belepofázik mindenbe és büntet mindenért. Ha én ilyen fasz államban akarnék élni, akkor elmentem volna Svájcba, ahol legalább a faszság és az embertelen rendpártiság mellett anyagi jólét van.
Utálom, hogy az állam szabályozza, hogyan cigizhetek, hogyan táplálkozzam helyesen, milyet szarjak, mit gondoljak, mit tegyek.
Én nem EU-tagság ellenes vagyok, hanem a gyomrom forog egész Európától.
Diplomás vagyok és már akkor is nemmel szavaztam a csatlakozásra, amikor Zorbán Viktor még nagy léptekben teljesítette túl a csatlakozási elvárásokat.

Gillett3 2013.09.01. 14:34:26

@inebhedj - szerintem: A média megváltoztatja a nézeteket, lásd a Gerbner féle kultivációs elméletet. Politikai nézeteket illetően ott az agenda setting vagy a framing elmélet ("megmondja", hogy miről gondolkodjunk és milyen keretrendszerben). Ez bőven elég ahhoz, hogy a buta emberekből homogén csürhét varázsoljon.

Laci A Lakli 2013.09.01. 14:34:46

@$pi$:
Értem én, hogy mire akarsz kilyukadni, de nem helyes.

Vegyünk a te példádat. Park felújítása 30 mrd. Önrész 10%. A munkának van sok anyagköltsége az mostani 27%-os ÁFAval számolva. Legyen az anyagköltség a teljes beruházás 30%-ka. 100*0,3*0,27=8,1. Az ÁFA az tökéletes, mert negyedéves ÁFA befizető céget hirdetnek ki nyertesnek így 3 hónap alatt be kell fizetnie a felhasznált anyagok ÁFA-ját a "vállalkozónak", az állam meg 3 hónap után fizeti ki a "vállalkozót". Tehát az államnak 1,9%-ot kéne még találni, hogy könyvelésileg tegyen bele önrészt. Legyen a munkaerőköltsége a tervnek 20%-ka. Mivel úgyis baromi sok adó van a munkabéreken, munkáltató befizetés és stb. Ezért simán hihető, hogy az a maradék 1,9%-ot az állam ebből simán összekanalazná. Plusz a kivitelezőnek lett így kb 50%-os haszna, amiből tudnak osztozkodni a haverokkal. Egy kis papírmunkára alkalmazok pályázatírókat, akik végig verik a bürökráciát. Probléma megoldva.
Tehát az állam számviteli "trükkökkel" simán elő teremti a forrásokat egy park megépítésére EU-s pénzből, úgy hogy egy fillért nem fizet be.
A haverokkal meg 15 mrd-ot elosztanak. Problem?
Igen miért nem csinálják, miért hagyják bent? Aki korrupt az minél több pénzt akar. Miért hagynak ki több száz milliárdos lehetőségeket?

kvadrillio 2013.09.01. 14:34:56

@kvadrillio: ...NONONONO....én...., viszont rögönysztememmel rögvest belédláttam, hogy van tebenned valami... VALAMI.....VAL...AMI...RENDKÍVÜLI, MEGMAGYA RÁZHATATLAN, KÜLÖN...LEGES..., EGYEDÜL...ÁLLÓ.......SZTEM....UFO-FÉLE FÖLDÖ9NKÍVÜLI, NAGYSZEMŰ....LÉNY..., EGY MINDEN KINÉL MAGAsabbrendű, ran gú...ÉLŐ...LÉNY.......

NEM IS VAGY TE ETTŐL KÖZÉNK VALÓ ! :)

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.09.01. 14:35:41

@gigacherry:
Tehát semmi ért.Csak a szokásos személyeskedés és szektATV sallang.Az eu jó,mert ..ööö.....öö mert azt mondta a gyurcsány meg a szarházy.Aki tapasztalja a saját bőrén,az náci,tahó,bunkó,fasiszta meg kirekesztő.

ps.:Legalább tudod ki a gyerek apja?

kvadrillio 2013.09.01. 14:36:52

@gigacherry: ...NONONONO....én...., viszont rögönysztememmel rögvest belédláttam, hogy van tebenned valami... VALAMI.....VAL...AMI...RENDKÍVÜLI, MEGMAGYA RÁZHATATLAN, KÜLÖN...LEGES..., EGYEDÜL...ÁLLÓ.......SZTEM....UFO-FÉLE FÖLDÖ9NKÍVÜLI, NAGYSZEMŰ....LÉNY..., EGY MINDEN KINÉL MAGAsabbrendű, ran gú...ÉLŐ...LÉNY.......

NEM IS VAGY TE ETTŐL KÖZÉNK VALÓ ! :) .....

.......

Joszip Zsugás Vili (törölt) 2013.09.01. 14:38:30

@Szamiz67: "Mégsem volt kérdés, hogy ma a személyautó gyártás olyan koncentrált, hogy csak egy mega világcég részeként lehet a Skoda nevet megmenteni. "

Hát a csehek is megkapták a maguk gyomrosát a történelemtől, nem? Ugyanaz a helyzet, mint velünk.

Mindfield 2013.09.01. 14:39:00

@szinbád123: Szerintem ez egyébként úgy működik, hogy ugye a rendszerváltás után kimentek az oroszok, bejött a nyugat és ők kezdtek el lerabolni minket úgy istenigazából. Nem lehetett ellene semmit tenni, tőkeerősek voltak, mi labdába sem rúghattunk a nemzetközi piacon, lehet hogy ilyen-olyan törvények tiltottak ezt-azt, de a '90-es években szerintem itt nem volt olyan dolog, amit ne lehetett volna pénzzel megvenni. Az unió legalább csorgat vissza valamennyit. Ha nem lesz unió, ugyanúgy a külföldé lesz minden, csak megint nem kapunk érte semmit. Persze ha magyar szereti a látszatfüggetlenséget, akkor hajrá!

jag3 2013.09.01. 14:39:32

Az iskolázottság szintjével az életszinvonal van összefüggésben.

Te britt tudós, te.

kisQtya 2013.09.01. 14:40:16

@szinbád123: Nem tudom, mennyit fizettünk be és mennyit kaptunk, de nincs is értelme pénzben mérni az ilyesmit, mert az csak egy manipulált adatsor.

Nagyon primitívek azok az emberek, akik minden ilyen fospostba beírják, hogy az EU-tól mennyi pénz jött.
Tény, hogy sosem írják oda, hogy mennyi pénz ment,de nem is az a lényeg, hanem az, hogy mennyire hatékony annak a felhasználása, mennyivel növelte a GDP-t, a foglalkoztatottságot, valaminek a színvonalát, stb.

Jaffar 2013.09.01. 14:40:18

@Joszip Zsugás Vili:
Na jah. Ettöl függetlenül a lemaradásunk egy emberöltö, amit a jelenlegi rezsim és gondolodásmód (többség) tovább kitol.
Aki teheti húzzon el és majd 100 év múlva a birka magyar büszkén sorolja a neveket, akik valamit a világban elértek, mint most az állítólagos magyar Nobel-díjasokat. (Holott csak 1 db "igazmagyar" Nobel-díjas van)

gigacherry 2013.09.01. 14:42:26

@Mikóka Kálmán: Az EU jó, mert támogat bennünket, megnyitja előttünk a határokat, és ha kell, még a saját kormányunk túlkapásaitól is megvéd bennünket. Téged miben akadályoz például?

Gyurcsány engem nem érdekel, az ATV-t havonta ha egyszer nézem.

A gyerekem apja a férjem (nem mintha ehhez is közöd lenne.) Tahóskodj csak tovább, ha van hozzá kedved.

Ha azt mondod, én kezdtem, igazad van. Nem bírtam megállni. Néha csinálok ilyet is. :-)

Joszip Zsugás Vili (törölt) 2013.09.01. 14:44:02

@Jaffar: "Aki teheti húzzon el és majd 100 év múlva a birka magyar büszkén sorolja a neveket, akik valamit a világban elértek, mint most az állítólagos magyar Nobel-díjasokat."

Ezt a hozzáállást viszont nem szeretem. :-)

kisQtya 2013.09.01. 14:49:10

@Mindfield: Itt nem a látszatfüggetlenségről van szó. Természetesen nem lehetett kimaradni ebből a fos EU-ból. Ezt mindenki tudja. Na de az, hogy még hallelujázni is kellene hozzá.... Azért egy kicsit sok.

Egyébként a post nagyon hasonlít az éljen a megbonthatatlan kezdetű témákra.
A Szovjetúniót is kötelező volt ünnepelni, meg az Európai Uniót is kötelező, mert ha nem, akkor jön egy ilyen faszkalap és veszi a bátorságot, hogy mindenkit lehülyézzen, aki nem hajlandó az EU korrupt, impotens csürhének a meleg szarig benyalni.

Szamiz67 2013.09.01. 14:50:05

@Joszip Zsugás Vili: Az autóipar világszerte lezajlott koncentrációja felfalt már a Skodától nevesebb gyártókat is, többségük nyom nélkül eltűnt, a brit autóipar, motorgyártás például csak nyomokban létezik, úgy tűnik ez a mai gazdaság, a globalizmus kényszerű velejárója, nem gondolom, hogy a csehek külön pechesek lennének.

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.09.01. 14:52:00

@gigacherry: Tehát a szokásos libsi öklendezés,ha nem 80alatti lenne az IQ-d,akkor látnád,hogy ezek az érvek tuctszor cáfolva lettek :D A koszos internacionalista fajtátok nem tud meglenni anélkül,hogy valaki megmondja neki,mit csináljon

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.01. 14:53:43

Ebben az alakban az EU valóban tarthatatlan, ez tény, azaz érthető, hogy sokan ellen fordultak.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.01. 14:57:40

@pánpéter:

Az EU nem belpolitikai kérdésekbe szól bele, pusztán nem szereti, ha egy ország szarba sem veszi azokat a közös értékeket, melyeket a belépéskor elfogadott.

kisQtya 2013.09.01. 14:58:05

@gigacherry:Megvéd a saját kormányod tahóskodásaitól. Aha. A saját kormányodat (bármilyen szar is) te választod, de olyan hülye vagy, hogy nem zavar, hogy gyámkodnak fölötted. Csak azért nem zavar, mert esetleg most egy olyan kormány regnál, amelyikre nem szavaztál. A pofád akkor fog sírásra görbülni, amikor majd azoktól akarnak megvédeni, akikre szavaztál.
Monroe azt mondta, Amerika az Amerikaiaké. H. Clintont ez nem akadályozza abban, hogy belepofázzon abba, hogy itt mi legyen.

Annyira sötétek vagytok, hogy a rózsaszín demokráciaködben nem veszitek észre, hogy mi folyik a világban. A hozzátok hasonló hatalomseggnyalók miatt virágzott a szocializmus hosszú évtizedeken át, véres szabadságharcok ellenére is.

pánpéter 2013.09.01. 14:58:30

@kisQtya:

"Egyébként a post nagyon hasonlít az éljen a megbonthatatlan kezdetű témákra.
A Szovjetúniót is kötelező volt ünnepelni..."

nekem is pont ez jutott az eszembe. aki szovjetúnió ellenes, az hülye, megmondta kádár elvtárs is. (csak ott aki hülye volt, azt jól elvitték, annyi a különbség...)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.01. 14:58:49

@szinbád123:

"Magyarország eddig "adóként"többszörösét fizette ki annak az összegnek, amit támogatásként az EU tól kapott."

- Milyen adó?

kvadrillio 2013.09.01. 15:00:49

@kvadrillio: pláne ez a hsz....HÁÁÁT ERRE ÉN NEM IS GONDÚÚÚTAM !
"Pállinger Vilmos · Top Commenter · II. Rákóczi Ferenc Gimnázium
Az a baj,hogy a kongresszusban,meg a szenátusban is a zsidó lobbi dönt."

...AVAGY ÚGYIS MEGSAVAZZÁK OBAMÁNAK A TÁMADÁST......HMMMMM

val 2013.09.01. 15:01:49

"A magyarok többsége
EU-ellenes hülye"

Az iskolázottsági szinted nem vita tárgya.

pánpéter 2013.09.01. 15:03:45

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: ez a te álláspontod. az enyém meg az, hogy az EU belpolitikai ügyekbe szól bele, mindezt teszi úgy, hogy a verdiktet egy pedofil meg egy volt kommunista diktálja.
és akkor csodálkoznak, hogy nő az eu ellenesség... jah kérem, az nőni is fog.

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.09.01. 15:10:00

@pánpéter: Vicces benne,hogy ugyan az a párt (mszmp) nagyjából ugyan azokkal az arcokkal mondják ugyan azt

♔batyu♔ 2013.09.01. 15:15:12

Az EU-t évekig egy idegbeteg pedofil és egy láthatóan a klimax végső fázisában lévő, a Kelet-európaiakat afféle tudatlan majmoknak néző iskolázatlan, sértődékeny, de annál nagyobb arcú nő jelenítette meg.

Miközben az eleve népszerűtlen hazai liberálisok ostromolták az EP-t, bélyegezzék már meg Orbánt, hiszen náci.

A 3 év alatt egyetlen konkrétumot nem sikerült Orbánék ellen felmutatni, viszont évekig hallgattuk a nagy arcú EP politikusok szájából a hazai balliberális vádakat, Orbán antidemokrata, Orbán náci és hasonlók.

Ugyanakkor az EU teljesen érzéketlen volt a szemkilövetés, magyarokat nemzetiségként sújtó Benes dekrétumok, székely autonómia és hasonlók iránt.

Teljesen érthető, ha egy magyar megérti azt, ha egy hollandnak rajong az EU-ért, de ő biztosan nem fog.

gigacherry 2013.09.01. 15:20:40

@Mikóka Kálmán: Az IQ-mat lemérték, nem 80 alatti volt, sőt... Most tulajdonképp az a bajod velem, hogy értelmiségiek gyereke vagyok és magam is értelmiségi, vagy épp az ellenkezője? Vagy csak mocskolódni akarsz? (Nem, nem belvárosiak a szüleim, pedagógusok voltak, nehezen éltünk meg, mégis tisztességesen felneveltek.) Az EU egyébként miért azoknak lenne jó, akik lopkodnak, lopkodni akarnak? Éppen hogy az a baja sokaknak, hogy szigorúan ellenőrzik a pénzek elosztását. Ha az értelmiségieknek jó a tagság, az azért van, mert a tudásával, a képzettségével könnyebben el tud helyezkedni az ember mind belföldön, mind külföldön, ha EU-tagország polgára. Sajnálom, ha neked nem jó (még mindig nem mondtad meg, miért nem).

Nem öklendeztem senkire. Nálam ritkaság, ha beszólok valakinek - mint ahogy veled tettem - nálad viszont úgy látom, általános dolog. Nem sok értelmét találom ennek az eszmecsernek a továbbiakban.

gigacherry 2013.09.01. 15:24:07

@kisQtya: Látom, te is a "polgári stílust" képviseled. Gratulálok.

Az EU még a kormányom túlkapásaitól is megvéd - igen, én ezt így látom - és ez akkor is így lesz , ha általam választott, de akkor is, ha általam nem választott kormány regnál éppen.

A becsmérlő megjegyzéseiddel nem nagyon tudok mit kezdeni. Ha úgy érzed magad jól, hogy ömlik belőled a mocsok mások felé, hát legyen. A stílusod téged minősít.

Tapogatott Kukorica 2013.09.01. 15:28:20

@$pi$: Sajnos te nem erted. Aztan meg csodalkozik a magyar, hogy ott verik at, ahol csak akarjak. Tenyleg iratkozz be valami tanfolyamra, ott megtudod ezeket. Nekem nincs energiam erre.

♔batyu♔ 2013.09.01. 15:34:13

@gigacherry: Ja, kurvára megvédett volna, ha 2006.okt.23-án te is Orbánék okt.23-i megemlékezésén lettél volna.

Tapogatott Kukorica 2013.09.01. 15:36:20

@szorokin: A "baj" az, hogy sosem tudhatjuk meg, milyen lett volna Magyarorszag EU nelkul az elmult evtized(ek)ben. Tenyleg lehet, hogy a sokkterapia segitene a legtobbet: kibszni Magyarorszagot a pecsaba, aztan meglatna mindenki, melyik a jobb megoldas.

Meg az is lehet, hogy a hirtelen elszegenyedes miatt (megszuno, korlatozodo piac miatt) palfordulasszeru politikai elitvaltas lenne es a szukseges reformok is megszulethetnenek. Igaz, beledoglene ugy 2-3 millio magyar, azt meg ugye senki nem vallalja be.

bgp 2013.09.01. 15:38:10

@Mikóka Kálmán: Hát hogy ki milyen cimszó alapján szedi meg magát, az kérdés.
Egy biztos, Magyarország haszonélvezője lehetne az EUs pénzeknek, mert több a lehívható pénz, mint amit befizetünk. Hogy ez Orbánnak miért nem éri meg, az nyilvánvaló: az EU számonkéri a pénz felhasználását. Így nem mehet minden a Közgépen keresztül a zsebébe.
Tehát, a cél az, hogy az adók emelése nélkül több közpénzt tudjanak lenyúlni. Ennek megoldása pedig az EU kiszedése az egyenletből.

Tapogatott Kukorica 2013.09.01. 15:39:46

@gigacherry: Ez igy van. Szerintem is sok embernek inkabb az bacca a csoret, hogy az EU penzek felett joval nagyobb a kontroll, mint mondjuk az onkormanyzatok eltunt milliardjai felett (lasd pl. Esztergom, Hodmezovasarhely es a tobbi sikeres telepules). A problema ott van, hogy az EU csak az orszag hataraig latja, hogy mi tortenik a penzzel, utana bottal utheti a nyomat. Felhuznak egy-ket latvanyelemet, hogy megmutassak a fricceknek, de a zsiros reszt elteszik zsebre a csokosok.

Picujka 2013.09.01. 15:41:19

Ezért a cikkért, vagy minek nevezzem, kár volt fecsérelni az idődet. :)

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.09.01. 15:41:32

@bgp: Nyilván Orbán vezeti pl Nagy-Britanniát is,ahol a lakosság 60%+ eu ellenes és népszavazás lesz hamarosan a kilépésről.Okos vagy.

valaki senki 2013.09.01. 15:47:06

@$pi$: Kedves Psis. Egyetértek, drasztikus mértékű volt a korrupció a privatizációs időszakban. Lényegében 3 kormány alatt le is ment a nagyja: MDF, MSZP, FIDESZ ( ebből kettő, magát jobbra sorolta anno) Véleményem szerint ugyanakkor, az országot nem csak a privatizáció, de most, az újbóli államosítás alatt is erősen lehúzzák, komoly veszteségeket okozva. Lsd a MOL-t, vagy most az EON - bevásárlást! A saját szakembereik szerint is erős dupla áron vettük meg, mint az üzleti értéke! ( Igaz, a szakember, már nincs is ott, mert nem volt elég politikus.) Ezek a bukók is 100 mrd- okba fájnak, miközben 5-10 Mrd- onként söprögetik össze a századik nem megszorító csomagokkal a büdzsét. Hogy is van ez? Nektek ez nem fáj? Szerintem, irreleváns, hogy melyik tetű lopja el a mi pénzünket, nekem bizony, nagyon fáj mindegyik lenyúlás! Igaz, én adót is fizetek..... Nektek, erről mi a véleményetek?

Tapogatott Kukorica 2013.09.01. 15:47:28

@Picujka: Neked is eppugy kar volt megnyilvanulnod.

gigacherry 2013.09.01. 15:51:45

@♔batyu♔: Ha ott lettem volna, lehet, hogy abban az adott helyzetben nem lett volna eszköze, vagy módja, hogy megvédjen.

high up! 2013.09.01. 15:53:08

A fidióta EU-s elmehasadás kórlapja:

1998-2002, amikor kormányzati pozícióból Orbanescu azt hitte, hogy majd beírja a nevét a történelembe azzal, hogy majd ő írja alá az EU csatlakozási szerződést:

ÉJJEN AZ EU, 2007-RE EURÓT AKARUNK!

2002-2010, amikor Orbanescu megbukott és így mégsem ő került be a történelembe, hogy ő írt volna alá:

NEM IS JÓ AZ EU, EMBEREK NE NÉPSZAVAZZATOK RÁ!

2011 első féléve, amikor Orbanescu volt a soros házigazda:

BÜSZKÉK VAGYUNK AZ EU TAGSÁGUNKRA, ÉJJEN AZ EU!

2010-2013, amikor az EU lemosta az Orbanescui költségvetési eladósodási kurzust és számonkérte mind az Alapszerződés, mind az EU jogszabályok betartását Fidiótaland-en:

ROHATT BRÜSSZEL-MOSZKVA EU! NEM LESZÜNK GYARMATOK! A NYUGAT HANYATLIK, AZ EU VALLÁS-, CSALÁD- ÉS EMBERELLNES - BEZZEG MI BAZMEG GYORSNASZÁD MEG MINTAORSZÁG MEG 20 ÉVVEL AZ EU ELÖTT JÁRUNK!
ÉS HA AZ EU TUDNÁ KEZELNI A VÁLSÁGOT, AKKOR MI IS TUDNÁNK 0,1% FELETT NÖVEKEDNI. ROHATT EU NEKIK NEM JÓ, ÉS NEKÜNK EZÉRT ROSSZ!

gigacherry 2013.09.01. 15:54:26

@Tapogatott Kukorica: Egyetértek. Úgy látom, az EU-pénzekkel való visszaélés nem a kis emberek, az állampolgárok szintjén történik (pl. belvárosi értelmiségiek :-)).

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.09.01. 15:56:24

@high up!: Itt van mégegy agyatlan mszmps vén szar.Vasárnap deélután akciós az internet?vagy honnan jön söpredék...

bgp 2013.09.01. 15:57:34

@Mikóka Kálmán: Ott se az értelmiségiek akarnak kilépni :D

csavari 2013.09.01. 15:58:05

Hozzaszolasok

A kurva anyád a hülye aki világra ellett téged minthogy megevett volna! Az eu csak kirabolt minket és gyarmati sorba vetett az ilyen csótányok segítségével mint te! Mielőtt bekényszerítették volna az országot az eu-ba már tönkre tették az ország gazdaságát mert ez volt a feltétele annak, hogy a bűnözőket befogadják köreikbe! Végre kezd kinyílni a szeme sok hülye megvezetett agy mosottnak és csak idő kérdése, hogy mikor fognak benneteket lámpavasra húzni!!

Démonmac1 2013.09.01. 16:00:12

Nekem anno sok sok évvel ezelőtt egy vérbeli fideszes részletesen ecsetelte/és tanította milyen jó az EU és igaza is lett.
Még így is(jóval)több az előny mint a hátrány.
Ott van alternatívának É-korea.

Lajos bacsi 2013.09.01. 16:00:23

@Mikóka Kálmán: Remélem, egyszer pofánver téged a való életbe valaki ezért a stílusért.

Démonmac1 2013.09.01. 16:01:40

@csavari:Szép kis kirablás, hogy irtózatos pénzekkel támogatják mutyiföldét.

csak egy néző 2013.09.01. 16:02:13

@Mikóka Kálmán:
Te fidióta, idióta, inkább menjél már kakálni, hihetetlenegy f..sz vagy, hogy mindig Angliához, Svájchoz, Norvégiához méred Magyarországot.

high up! 2013.09.01. 16:03:29

@cellular: "A Csepel bringák nem is olyan rosszak, a régiek sem."

Hát már hogy lenne szar? A franciák már az 1800-as években tekerték az ilyeneket. Akkor hogy a francba lenne az szar a 21. században, most is lehet tekerni, nem?

Dr. Átlaghülyemagyar Lajospista
nyugalmazott Turul-szobor avató
és aktív Trianon-traumás

öt görög 2013.09.01. 16:06:04

Kedves, iskolázott posztoló!
Mi történik a golyostollal Holdon, ha azt egy Önhöz hasonlóan iskolázott ember engedi el?
vimeo.com/11690875

Bretschneider detektív 2013.09.01. 16:06:28

@$pi$: Mondj akkor egy másik céget az EU-n kívül, maradva a példádnál.

JohnHenry 2013.09.01. 16:06:43

@Jaffar: +1 (bár ez az ország Mohácsból sem tanult)

JohnHenry 2013.09.01. 16:08:20

@Joszip Zsugás Vili: Mátyást sajnos a saját idejében ugyanúgy utálták, mint most az éppen aktuális kormányfőt. hogy mást ne mondjak, a Fekete Sereg nem a nemesek zsebéből volt fenntartva...

Behajtó70 2013.09.01. 16:11:53

Bizony-bizony! Az a sok bunkó svájci is, mi? Azok be sem léptek!

De nézzük egyenként:

"az EU-tól Magyarország több, mint 2000 milliárd forintot kapott az elmúlt 10 évben"
Konkrétan ki is kapta? Nem tudod? Az EU gazdag országainak idetelepült nagy cégei. Mert ugye ők építettek mindent. Cserébe mit is datunk? Minden piacunkat. Cserébe nincs magyar ipar. Ha tehát válság van, mi rokkanunk bele legelőször, mert nincs semmink.

Te nevezel bárkit hülyének? GigaLOL,

"megnyíltak a határok a magyar cégek és munkavállalók"

Annyira ostoba vagy, hogy e két dolgot pozitívnak gondolod! Eredmény: nincs már itthon magyar munkaerő. Kimehetnek a magyar cégek? És melyikek? Akik nincsenek is az első pont miatt?

OPNI-ban mikor voltál?

"multik jöttek ide több 10.000 embernek munkát adva"

Ez a legjobb! Tényleg vidámság! Amikor a jóságos, önzetlen multik idejönnek pusztán azért, hogy munkát adjanak... :):):)

A legtöbb magyarországi építkezés, felújítás, stb. mellett ott díszeleg a tábla, hogy ezt bizony javarészt az EU pénzelte.

Hát ez igaz! Pl az M6-ost, amin kb 3 autó megy csúcsforgalomban, de van rajta síkvidéki viadukt, meg 4 síkvidéki alagút....ja, meg a négyes metró, ami fölött pont ott megy a 47-es villamos, tehát nagyon sok értelme volt lassan 8 éve építeni....azt már nem is mondom, hogy francia metrókocsikat vesznek, és minden építkezés is külföldi cégek végeztek...tehát kaptuk a pénzt az EU-tól? Ugye milyen vicces?

De egyre mégis jó a blogod: láthatóvá teszed a buta ostobasábot, és felhivod a figyelemt a magadfajta tanulatlan fajankókra.

high up! 2013.09.01. 16:14:23

@csavari:

Mijjen igazad van Ural-aljai testvérem! Az a rohadék Eju csak kirabolta szent magyar fődre épült szent Mária országunkat. Ide hozott 50 milliárd ejró működő tőkét hogy tönkretegye a Szovjetunióban világhírű magyar iparunkat. Color Star meg Tisza cipő meg Trapper farmer helyett nézd meg azt a sok nyugati hulladék terméket amit most gyártunk: Mercedes, Audi, meg Ericsson meg ilyenek.

Hát nem ezért fojt a mi vérünk évszázadokig! Hogy magyar fődön kűfődi úrimurit termejjünk! Tejjes fizetésre bejelentett munkahelyen! Hát hova jutottunk táltos testvéreim?!
Takaroggyon innen a nyugat meg az EJU kifele!

Dr. Átlaghülyemagyar Lajospista
nyugalmazott Turul-szobor avató
és aktív Trianon-traumás

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.09.01. 16:14:58

@bgp: Jah,elfelejtettem,hogy a bal-lib=értelmiség.Mindenki más sötét bunkó.Kár,hogy a valóságban az orvosi,info karok vannak teli jobbikos/fideszes halgatókkal,a bölcsészkar meg a libsi söpredékkel. :D
Nyilván több ész kell a szuahéli-festészet szakon,mint egy szívsebésznek.
80 alatti IQ-val csodálom,hogy lélegezni nem felejtetek el.Liberális logika,igen,ezek ennyire hülyék. :D

@Lajos bacsi: Nyugi van fater,vérnyomásra figyeljen!

faszén 2013.09.01. 16:17:53

"A többség hülye"
Tippülésem szerint 80% a hülyék (tájékozatlanok)aránya.
Tárgyilagosan: jó a zunijó.
Néküle lemaradtunk volna, mint a borravaló.
Az igaz, hogy így is lassan már az utolsók leszünk a régióban. Büdös egy helyzet, hogy nemsokára a béka popóját már alulról fogjuk szagulni. Vagy már érződik is ez a jellemző szag? És ez az unortodoxia következménye lesz.

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.09.01. 16:18:00

@gigacherry: Ebben megint semmi konkrétum.Mond meg miért jó az EU!Győzz meg.Ha nem megy,akkor dobj össze egy szedvicset és kotrás.

alfacharlybravo 2013.09.01. 16:25:18

Já,já,já, a többség hülye és milyen szerencse, hogy van egy pár a szerzőhöz hasonló éceszgéber!!! Ezt a felsőbbrendűségi ószövetségi mítoszt? Kedveském jön még rátok holokauszt, de remélem hatékonyabb. Ha olyan okosak vagytok akkor egy alapvető apró igazságot sem tudtatok egész történelmetek alatt felismerni, nem többség bántott titeket hanem ha betelt a pohár hát odacsaptak. Most nem egy birodalom tönkretétele a tét hanem az az egész föld golyó és abból csak egy van, Bár már lassan 4 db lenne szükség az uzsora visszafizetésére, vagy odacsapunk ahol a tetű mozog.

JohnHenry 2013.09.01. 16:26:14

na akkor megismétlem magamat délelőttről:

vannak emberek, akik sosem fogják megérteni, hogy ebben az országban eu nélkül az elmúlt tíz évben gyakorlatilag semmi sem épült volna fel - ha a phare-programot is hozzáadjuk, akkor az elmúlt húsz évben.

azért nem az eu a felelős, ha a pályázati pénzt ellopják, csókosok kapják. tessék kimenni tüntetni, felkeresni a helyi képviselőt és szóvá tenni a dolgot, tessék élni a demokrácia adta jogokkal. lehet a kocsmában vagy a neten hőbörögni, de annak zéró súlya van.

$pi$ 2013.09.01. 16:30:58

@Tapogatott Kukorica: "Szerintem is sok embernek inkabb az bacca a csoret, hogy az EU penzek felett joval nagyobb a kontroll, mint mondjuk az onkormanyzatok eltunt milliardjai felett (lasd pl. Esztergom, Hodmezovasarhely es a tobbi sikeres telepules). A problema ott van, hogy az EU csak az orszag hataraig latja, hogy mi tortenik a penzzel, utana bottal utheti a nyomat."

Az ugye világos neked is, hogy az egyik mondatoddal ütöd a másikat?

@valaki senki: "A saját szakembereik szerint is erős dupla áron vettük meg, mint az üzleti értéke! "

Ez politika, itt mindig lehet találni "szakembert" aki akármilyen üzleti "szakvéleményt" lenyom. Én magam nem hinném, hogy el tudom dönteni, hogy mennyire volt jó döntés megvenni a MOL részvényeket. Azazhogy nem tudom, hogy "drága" vagy "olcsó" volt...

Azt azonban tudom, hogy (1) az MSzP ennél jóval olcsóbban adta el, amiért éppen annyira lehet őket gyalázni mint a fideszt a vásárlásért (2) stratégiai ágazatról van szó, nagyon örülök, hogy valami keveset sikerült megmenteni állami vagyonként. Azt is tudom, hogy (3) a MOL osztalékot fizet, nyereséget termel, fejleszt és sok embert alkalmaz. És végül fontosnak gondolom, hogy (4) az MSzP által felvett hitelből vették. Azt gondolom, hogy sokkal szerencsésebb volt megvenni a részvénycsomagot mint betenni a pénzt a valutatartalékba és nézegetni, hogy milyen jó helyen van.

Tudom, hogy sok magyarnak fáj, hogy a MOL részben magyar tulajdonban van, sokan örülnének, ha orosz vagy francia vagy német tulajdonba került volna. Nem tudom miért, de erősen gyanítom, hogy ezeknek az arcoknak mindegy, hogy kié a MOL, a lényeg, hogy a magyaroknak ne maradjon semmi.

Én nem szeretem a fideszt, nem bírom a stílusukat, rohadtul nem vagyok vallásos. Viszont képes vagyok olyan mértékben elszakadni a primitív pártpolitikától, hogy a tetteik alapján ítéljem meg a kormányokat és ne az alapján, hogy a lézer jani egy gusztustalan f*sz. Ha az MSzP vette volna vissza a MOLt, akkor nekik húzok be egy jó pontot.

Adott volt a lehetőség, megtehették volna, hogy olyan lépéseket tesznek, amit a választók szeretnének. Ők jobban tudták, hogy mit kell tenni, tessék, most marakodhatnak a maradék 5%-os támogatóikon.

Laci A Lakli 2013.09.01. 16:36:59

@JohnHenry:
Sokan itt nem a pénzügyi dolgokat vetik fel az EU-nak. Hanem azt, hogy a magyarok ellen folyamatos kettős mércét alkalmaznak...
A magyarokat számos EU-s országban "ütik" és az EU nem tesz semmit, pedig sok ilyen esetben ezek ellenkeznek a főbb EU-s alapelvekkel...

Tapogatott Kukorica 2013.09.01. 16:38:15

@$pi$: "Az ugye világos neked is, hogy az egyik mondatoddal ütöd a másikat?"

Alapveto hianyossagaid vannak a piacgazdasag ertelmezese teren, igy nem latom aggalyosnak, hogy nem erted, mi mihez kapcsolodik. :)

A Baratok koztrol meg beszelgethetunk.

$pi$ 2013.09.01. 16:42:39

@Tapogatott Kukorica: "hogy az EU penzek felett joval nagyobb a kontroll... ...az EU csak az orszag hataraig latja, hogy mi tortenik a penzzel, utana bottal utheti a nyomat."

Ha halgattál volna bölcs maradtál volna. :) Ekkora marhaságokat írkálsz, aztán amikor szólnak, akkor mindig a magas közgazdasági ismereteidre hivatkozol.

Aztán gondolom csodálkozol, hogy miért is olyan lenézett a közgázos diplomád, mi? :)

Talán egyszer majd ... 2013.09.01. 16:45:21

Nekem is elment az eszem , hogy rászánom magam erre a rövid írásra.Az EU (magyar )ellenzőinek csak annyit , hogy ha hallottak százalékszámításról :
MO lakossága kb. 2 %-a az EU egészének , a magyar GDP kb. 1% -a. Logikus a következtetés , hogy innen gazdagodtak meg , belőlünk élnek ... Hamarosan eltartjuk az USA, Kína , stb. lakosságot is , azért vagyunk , leszünk továbbra is szegények , de felsőbbrendűek...

rug82 2013.09.01. 16:46:25

"Az azért sokat elárul, hogy az iskolázottság szintjével szorosan összefügg az EU támogatottsága."

Így igaz! Sok bunkó, tahó ismerősöm (közgazdászok, bölcsészek, stb.) istenítik az eu-t, míg a tanult, szakmával rendelkező, értéket előállító emberek NEM-et mondanak erre a szarságra!!!

$pi$ 2013.09.01. 16:47:26

@Talán egyszer majd ...: A szovjetúnió is baromi nagy volt, akkor nyilván azokkal is csak jól járhattunk, ugye? :))

Neander 2013.09.01. 16:50:19

"Az emberek többsége hülye."
Ezek szerint a demokrácia intézménye hülyeség.

$pi$ 2013.09.01. 16:54:10

@Neander: Mondjuk szakkérdésekben nem is nagyon szoktak demokratikusan szavazni. Mondjuk nem hallottam még olyan kórházról, ahol a betegeket megszavaztatták volna arról, hogy milyen gyógyszert írjanak fel... vagy olyan repülőgépről, ahol az utasok szavaznának arról, hogy merre menjenek. :)

Talán egyszer majd ... 2013.09.01. 17:00:30

@$pi$: Jeleztem,hogy elment az eszem (ha egyáltalán valaha volt...)

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2013.09.01. 17:01:16

Az eu hívők se tűnnek értelmesebbnek a hozzászólások alapján az a helyzet gyerekek.Egyik fél sem tud higgadtan érvelni, kommunikálni meg pláne, de ugye az index.hu tól és blogketrecétől mit is várhatnánk?Tipikus trollposzt.

christophe 2013.09.01. 17:02:03

Nos,èn azt mondom,aki teheti,ès akarja minnèl hamarabb lèceljen le Magyarorszàgrol.Akinek nincs rà modja,de szeretnè azt oszintèn sajnàlom.A tobbiek pedig a leendo vasfuggony mogott nyaljàk viktàtor .....èt,hàtha kapnak 47ezer forintos kozmunkàt,merthogy pàpà Audi,Mercedes stb.. ha atyuska kivezet benneteket az EU-bol.
Bocsànat,van egy negyedik kategoria akik probàlnak vmit tenni a fidesz rt ellen,nos nem is tudom,egyet ne felejtsetek egy èletetek van.

Tyreo 2013.09.01. 17:02:41

@♔batyu♔: A székely autonómia iránt a Fidesz és az Mszp volt érzéketlen amikor nem vétózták meg a román csatlakozást. ehhez 2/3-ad kellett, tehát a Fidesz ugyan olyan szarházi mint az mszp. csak szólok.

Amúgy meg az Eunak egy nagy előnye elvitathatatlan. Mióta van a németek nem rohanták le a franciákat. Mintha még Nobelt is adtak volna érte. Már csak ezért is megéri.

gigacherry 2013.09.01. 17:08:46

@Mikóka Kálmán: Már elmondtam az előző hozzászólásomban, te ellenben nem válaszoltál a kérdésemre, neked miért rossz.
Te vagy itt a moderátor, vagy a blog gazdája, hogy megmondd, kinek mi keresnivalója van itt?

Patreides · patreides.blog.hu 2013.09.01. 17:09:12

@Sir Galahad: "Szerintem az értelmes ember most azért elégedetlen, mert az unió nem egyenrangú partnernek, hanem gyarmatnak tekinti Magyarországot."

Szerintem az értelmes ember most azért elégedetlen, mert Orbán könnyen manipulálható idiótának tekinti a népet, ennek megfelelően cselekszik, a dologban láthatóan igaza van, és nagyon hatékonyan csinálja.
Az ország meg ennek megfelelően, úgy egészében, szépen halad a Balkánon át Belső-Ázsia felé.

christophe 2013.09.01. 17:11:32

@Mojzes Pál: Okè,akarok leszek èn az EU hivo,fejlesztèsek 80a eu pènzbol tortènik,szàzezrèvel vannak magyarok akik EU-ban dolgoznak,tanulnak.Befektetok akik Magyarorszàgot vàlasztottàk azonnal leszerelik a gyàraikat,amint M.o EU-bol kilèp(vàmok,zàrt hatàrok,plusz adminisztràcio)Jelenleg az EU tagsàg fogja vissza viktorèk kezèt(minimàlisan)ha az se lesz,azt csinàlnak majd amit csak akarnak,bàrmit kinèzek beloluk.Nyilvàn lenne mèg sok minden,Nekem ezek jutottak eszembe.

christophe 2013.09.01. 17:17:34

@high up!: +1
èljen a KGST,èljen Orbàn elvtàrs!!!
Fel vorosok,proletàrok.....

Talán egyszer majd ... 2013.09.01. 17:18:40

@christophe: Sajnos a tények nem számítanak a hívőknek...

♔batyu♔ 2013.09.01. 17:24:30

Épp most nézek egy USA filmet 56-ról és a filmben elhangzik Kádár felhívásának első mondatai.

"Ellenforradalmi erők meg akarják dönteni demokratikus..."

Ezek a komcsik már akkor is nagyon demokratikusak voltak.

rug82 2013.09.01. 17:25:14

@Patreides: Orsós Viktor azért tekinti "könnyen manipulálható idiótának" a népet, mert a nép sajnos könnyen manipulálható idióta. A jövőben ez pedig még tovább fog romlani.

♔batyu♔ 2013.09.01. 17:26:34

@christophe: Na ja, EU nélkül kőbalta és náci haláltáborok lennének.

Nem is lenne baj, ha sokan elmenekülnének, akik tényleg komolyan elhinnék ezt.

rug82 2013.09.01. 17:27:40

@rug82: Az "átkosban" a "halottlátót" legalább pellengérre állították - manapság a TV csatornákon vajákolnak a tetves "médiumok" (gyurcsók féle szemetek)

♔batyu♔ 2013.09.01. 17:28:07

@rug82: Az ostoba népnek szerinted azokat kellett volna választani, akik úgy növelték 30%-al az államadósságot, hogy mellette megszorítottak.

Szerintem inkább te vagy idióta.

rug82 2013.09.01. 17:28:56

@♔batyu♔: A "haláltáborokban" és egyéb baromságban hívők nem fognak elmenekülni - ez az alja népség ebből a kamu sztorikból él! (És nem is rosszul!!!)

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2013.09.01. 17:29:13

@christophe: Érdekelne miként gondolod a kilépést, már csak azért is mert erre alapozod a mondandód nagy részét.Úgy komolyan, érdekelne a folyamat stb. .

rug82 2013.09.01. 17:30:02

@♔batyu♔: Bocs, de a szocikat ("akik úgy növelték 30%-al az államadósságot, hogy mellette megszorítottak.") ugyanúgy utálom, mint orsósékat - mindegyik tetves politikusnak a mángorlóban a helye!!!!

David Bowman 2013.09.01. 17:30:52

Kedves posztoló! Nem lehet az, hogy valaki minél lejjebb van, annál nagyobbat szív a globális világ miatt? He?
A mi gyerekeink mehetnek Milánóba, vagy Helszinkibe egyetemre, neki meg megszünt a trágyahordói állása a TSznél.
A Strabag meg egyedül több pénzt vitt ki innen, mint amit az EU behozott. Különben azt is mi fizettük be. Azt az állítólagos 2000 miliárdot meg szétcsapták Csányi meg Lázár között mezgaz támogatásra. Nekünk egy fitying se jutott belőle.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.01. 17:31:41

@pánpéter:

Tehát szerinted nemzetközi kötelezettségek, vállalások szarba vétele belpolitika.

.

Nézz utána, hol van több ex-MSZMP-s! Az MSZP-nél, vagy a jelenlegi kormánypártnál.

Tapogatott Kukorica 2013.09.01. 17:32:48

@$pi$: Na megegyszer. "Nagyobb a kontroll". "Teljes a kontroll". Izlelgessuk a szavak jelenteset.

Dzoltán55 2013.09.01. 17:37:02

@szinbád123: Ezt a baromságot valamelyik jobbik propagandában olvastad.legalább a számokat ismernéd.

Tapogatott Kukorica 2013.09.01. 17:39:20

@♔batyu♔: Nem kell vegletekben gondolkodni. Az EU-val sem lesz mindenkinek kacsalabon forgo Ferrarija, de az EU nelkul sem lesz mindenkibol foldonfuto. Az viszont szinte biztos, hogy ma Magyarorszagnak erdeke az unios tagsag. Talan maskepp volt 50 eve es mas lesz 50 ev mulva, de per pillanat jobban jar vele a nemzet.

Dzoltán55 2013.09.01. 17:40:25

A sok kilépést akaró okos meglepődne ha megtörténne,még a seggüket sem tudnák kitörölni,mert már wc papírt sem tudunk gyártani.)))

rug82 2013.09.01. 17:43:48

Amíg nem volt eu, volt magyar TERMELŐ ipar, volt magyar MEZŐGAZDASÁG!!! Ezek tények. A te seggedet pedig a zs. befektetők nyalják fényesre, ahhoz nem kell papír!

Wolfram 2013.09.01. 17:50:08

Azért azt még a szerző által lesajnált alacsony iskolai végzettségűek is levágják, hogy mennyire üres ez a liberális propaganda szöveg. Annak idején a KGST volt a megváltó, most az eu... :DDDD

panelburzsuj 2013.09.01. 17:51:15

@Tapogatott Kukorica:

"vegletekben gondolkodni"

Ez önellentmondás, fujjglobálul oxymoron.

Csak nézz végig a kommenteken! ... :)

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.09.01. 17:53:43

@rug82: Még egy ostoba zsidózó tahó, akinek olyan kevés esze van, hogy csodálkozom, hogy tud egyedül lélegezni, segítség nélkül.

Te figyi, azt az elmúlt 23 évben már bőségesen sokszor megbeszéltük, hogy a magyar termelő ipar és mezőgazdaság hitelből lett fenntartva, nem véletlen, hogy bebukott a nagy része 1990 után.

Tántorogj már ki a '80-as évekből, a kommunizmusnak vége, tedd túl magad rajta.

rug82 2013.09.01. 17:56:10

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben): A mottód magad vagy, "ráj testvír!" veled és pigmentált fajtársaiddal nem áll szándékomban eszmét cserélni, mert nincs miről... Bye, írnokod elbocsájthatod!

christophe 2013.09.01. 17:56:23

@♔batyu♔: Nem lenne kobalta,vizumkotelezetsèg,euro àrfolyama elszabadulna,ergo minden dràgulna.Kulfodi befektetok azonnal leszerelnèk a gyàraikat,szerencsèsnek marad a kozmunka,trafik,hàztàji,erkolcstanàr,tok jo lenne, mint 40ève ,csakhàt a volt baràtok sincsenek màr meg....

christophe 2013.09.01. 17:59:53

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben):
''Tántorogj már ki a '80-as évekből, a kommunizmusnak vége, tedd túl magad rajta.''
Most akarnak viktorèk vissza tàntorogni,istenem ha Kàdàr ezt megèrhette volna,milyen buszke lenne az O kis viktorkàjàra.

$pi$ 2013.09.01. 18:00:12

@Tapogatott Kukorica: "Na megegyszer. "Nagyobb a kontroll". "Teljes a kontroll". Izlelgessuk a szavak jelenteset. "

Már megint hazudsz. Azt mondtad, hogy "nagyobb kontroll" és "semmilyen kontrol nincs" (nem is látja, bottal ütheti a nyomát). A "semmilyen" nem lehet "nagyobb"...

Ízlelgesd a szavak jelentését. :)

valaki senki 2013.09.01. 18:04:58

@rug82: Kedves RUG! Koromnál fogva, én még emlékszem arra, amikor az MDF - és Kisgazda Torgyánék szisztematikusan és ki is mondva politikai célból verték szét itthon, a TÉSZ-eket. Olyan TÉSZ vezetőt is ismertem, akiknek a szüleit még bekényszerítették anno, és a széthullásakor az egész TÉSZ-nek mintegy a 60-a az Ő családjukat illette, mégis ellenezte, mert egy működő termelő vállalat volt, ami a falu lakosságának érdemben, még 93-94-ben is több mint a felének tudott melót adni. Azóta, a falú kihalt, aki tehette menekült ( ingatlanárak zéróra) és beköltöztek a nem annyira idei barnulásúak,...stb. Szóval nekünk, bőven az EU ELŐTT - melybe belépésünk dátuma 2004 ugyebár- sikerült szétverni már az iparunkat! A '90-es évek elején, évi 20-30%-ot zsugorodott a gazdaságunk, és milliók váltak munkanélkülivé! Ezek egy része valszeg tényleg töltelék ember volt, egy része meg nem tehetett arról, hogy a működő, ed senkinek nem kellő termékeket gyártó iparunk összeesett. A mg. kinyírás, meg mondom, két tényezős: egyrészt, a szervezett gazdálkodás szétverése (mennyiség, feldolgozó ipar) másrészt, ha ma körülénézek vidéken, nem igazán találom a háztáji nyomait! Mindenki füvet ültet, de nagyon kevesen zööldséget/gyümölcsöt. Csirke-és disznóólak alig. Ez Mo-n az átkosban nem így volt, mára leépült. Talán csak nem az EU miatt? Frászt! Büdös lett a munka!

balansz 2013.09.01. 18:07:28

@$pi$: Érdekeseket írsz.
"1) az MSzP ennél jóval olcsóbban adta el, amiért éppen annyira lehet őket gyalázni mint a fideszt a vásárlásért"
Ha ilyen biztosan tudod, akkor írj már valami összeget is, és persze forrást is.

"(2) stratégiai ágazatról van szó, nagyon örülök, hogy valami keveset sikerült megmenteni állami vagyonként."
Azért az államnak nem feltétlenül kell 500 m Ft-t kiadni, hogy egy stratégiai cég ügyeibe belelásson, és azt befolyásolni tudja. Szerintem ezt törvényalkotással is megteheti, főleg a 2/3-d.
"(3) a MOL osztalékot fizet, nyereséget termel, fejleszt és sok embert alkalmaz."
Ez igaz, csak csak ez akkor is igaz volt, amikor az állam még (már) alig volt benne tulajdonos.
Azt tudod, hogy mennyi volt az osztalék 2013-ban ?
segítek: 460 Ft részvényenként. Az állam 21 000 Ft körül vette a részvényeket, így 2,2 % hozamot ért el egy évben. Ez aztán igen !

"(4) az MSzP által felvett hitelből vették. Azt gondolom, hogy sokkal szerencsésebb volt megvenni a részvénycsomagot mint betenni a pénzt a valutatartalékba és nézegetni, hogy milyen jó helyen van. "
Lehet, hogy ezt gondolod, de én meg számolni szoktam, azután mondok véleményt. Volt az államnak 500 md Ft-ja, ebből vett részvényt, ami ma kb 385 md Ft-t ér. (A MOL tőzsdei záró árfolyama pénteken 16190 Ft volt, és az elmúlt időszakban általában a 16000-16500 Ft-s sávban mozgott). Kapott 2,2 % osztalékot, ami kb 11 md Ft, így kb 396 md Ft-nál tartunk. Ha tartalékban marad a pénz, akkor meglenne az 500 md Ft, és még valami kamat is jönne hozzá, sejtésem szerint az is lett volna legalább 2,2 %, így most 511 md Ft lenne. ja és nem mellékesen ezt az 500 md Ft-t vissza kellett fizetni az IMF-nk, amit új állampapír kibocsátásból kellett fedezni, legalább 4-5 5 kamattal, tehát amig a MOL nem fizet legalább ennyi osztalékot, és az árfolyam nem megy 21 000 Ft fölé, addig ez az üzlet csak veszteséget hoz. Ennyit a MOL vásárlásról. Bocs a sok számért,de talán így sikerült megérteni mindent.

rug82 2013.09.01. 18:11:17

@valaki senki: "Koromnál fogva" - sajnos!:-) - én még arra is emlékszem, hogy a hetvenes években volt magyar mezőgazdaság, nagyanyámék az Abaújszántói piacon annyi terméket adtak el, hogy abból egész évben meg tudtak élni, decemberbtől januárig házi készítésű hurkát, kolbászt ettünk, a magyar ipar pedig prosperált, mindent előállított, amire az embereknek szüksége volt ("Kedves" zs. beíróknak: Az akkori államadósság a mainak TÖREDÉKE, elenyésző százaléka volt!!!!)

Lajosforras 2013.09.01. 18:15:03

annak, akinek az eu csak munaknélküliséget és kihaló falut hozott, annak semmivel sem fogod tudni megmagyarázni, hogy az eu jó dolog. nagyjából piacot szerezni és konkurrenciát kiirtani/felvásárolni érkeztek,de nagyjaink keze bőven benne van a lecsúszásban az onnan érkező pénzek szisztematikus ellopásával. józsi bának meg mindegy, hogy ki a hibás,csak szar lett és kész. ebben '89 óta pátállástól függetlenül mindegyik tróger keze benne van,aki képes volt addig nyalni, míg bejutott a parlamentbe.

Kövér László akinek ömlik a fos a szájából. 2013.09.01. 18:18:54

@♔batyu♔: "Épp most nézek egy USA filmet 56-ról és a filmben elhangzik Kádár felhívásának első mondatai.

"Ellenforradalmi erők meg akarják dönteni demokratikus..."

Ezek a komcsik már akkor is nagyon demokratikusak voltak."

Olvass már pár viktor nyilatkozatot..." nem leszünk rabszolgák, az EU és az IMF le akarja igázni a nemzetet"
Mi a különbség szerinted?
Szerintem csak annyi, hogy a viktorkád beleszarik abba a tányérba, amiből eszik!

rug82 2013.09.01. 18:21:18

@Kövér László akinek ömlik a fos a szájából.: Valamint orsós viktor a teleszart tányért nem megeszi, hanem velünk eteti meg!!!

Kövér László akinek ömlik a fos a szájából. 2013.09.01. 18:29:46

@rug82: ez is igaz, de csak ameddig hagyjuk...
nincs valakinek egy távcsövese?

valaki senki 2013.09.01. 18:31:55

@Lajosforras: Épp ezt nem látják jól! NEM az EU hozta a kihaló falvakat és a munkanélküliséget. De az emlékek összemosódnak, és kész az "elit" akár ezz is az ő nyakába varrni! Az EU nem megváltó, bizonyára sok marha ül ott is- hiszen azok is politikusok- de összességében már nehézkes és lassú a döntési mechanizmusa, sok tisztességes és néhány nagyon szar döntés születik ott. Nyilván, a régi- és gazdagabb tagok, pláne a nettó befizetők, szeretnének jobban beleszólni a dolgokba- ha már fizetik a cehhet- és nyilván, közvetve a haszna nekik is megvan. De a szegényebb országoknak is, és nekünk is. Nyer-nyer játszma, ami jó. Ereje van. És tetszik -e vagy sem, ha az USA-EU összehozza a tervezett megállapodásait, akor újabb 100-150 évre bebetonozza a "nyugati hatalmak" benne Magyarország???? vezető pozícióját, mind politikai, mind gazdasági értelemben. Ebből kellene kimaradni? Miért? Meg tudnád indokolni?

czjanos 2013.09.01. 18:33:40

Az Orbán-rezsim EU-ellenes, hazug propagandája mételyként fertőzi a magyar társadalom jelentős részét. Most ugyan vissza fogta magát valamelyest ez a hazug propaganda, annak köszönhetően, hogy az EU befagyasztotta a Magyarországra irányuló kifizetések jelentős részét. Az az ötszáz milliárd körüli összeg súlyosan érintené a választási költekezésbe fordult magyar költségvetést.

$pi$ 2013.09.01. 18:33:48

@balansz: "Ha ilyen biztosan tudod, akkor írj már valami összeget is, és persze forrást is. "

Googli a te barátod. :)

"Azért az államnak nem feltétlenül kell 500 m Ft-t kiadni, hogy egy stratégiai cég ügyeibe belelásson, és azt befolyásolni tudja. Szerintem ezt törvényalkotással is megteheti, főleg a 2/3-d."

Csináltak is ilyet, lex-mol, volt is hörgés rendesen. Ment a hirig egy derabig, aztán bevárásoltak. Szerintem jól tették.

"Ez igaz, csak csak ez akkor is igaz volt, amikor az állam még (már) alig volt benne tulajdonos."

Jah, csak akkor még putyinnak ment az osztalék.

"Az állam 21 000 Ft körül vette a részvényeket, így 2,2 % hozamot ért el egy évben. Ez aztán igen !"

1) nem kellett volna eladni hatezerért
2) majd lesz még magasabb is ;)
3) mondom, stratégiai ágazat
4) adjuk oda az mszp-nek, gyurcsány majd eladja negyedáron, bajnai megmondja, hogy "nem értettünk hozzá", az oroszok majd megveszik mert nem éri meg, a kommereknek meg titokzatosan megnövekszik a vagyona... ugye mennyivel jobb lenne.. adjuk el, vegyünk fel kölcsönt.

"Volt az államnak 500 md Ft-ja, ebből vett részvényt, ami ma kb 385 md Ft-t ér."

Adjuk el féláron. Sőt adjuk el a cukorgyárakat is, meg vágassuk le a tehenek is, nem éri meg. Vegyünk fel kölcsönt, mert az megéri, aztán üldögéljünk rajta és csináljunk 100 napos programot meg 19. havi nyugdíjat.

Az államnak volt pénze, megvette a mol részvényeket és a mol-t nem vásárolta fel egyik konkurenciája sem. Mert akkor egyből kiderült volna, hogy hülyék vagyunk és veszteséges és be kell csukni, osztrák meg orosz benzinkutakra van szükségünk.

Sőt, tudod mit? Mértéktartó amerikai és nyugat európai üzleti elemzők el is mondták volna, hogy milyek cefetül helyesen döntöttünk és mennyire jó is nekünk most már, hogy nem kell egy veszteséges MOLt finanszírozni.

Az emberek meg kötik fel magukat.

mikka 2013.09.01. 18:34:58

drágám.. én tanult ember vagyok és szerintem semmi szükség uniós tagságra.. Egyesült Európai Államokra sincs...leszel szíves a kurva anyádat lehülyézni a továbbiakban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.09.01. 18:37:42

már megint szdsz-es címlap index címlapon?
nagyon fáj szegénykéknek a demokrácia, hogy állandóan ajvékolnak miatta...

hála istennek úgy néz ki, ti soha többé nem kerültök a hatalom közelébe

fidesz=mszp 2013.09.01. 18:37:55

Beszoptátok mi, hülye birkák? Utólag savanyú a szőlő. Pedig anno a gengszterváltás örömmámorában hogyan lelkesedtetek az üveggyöngyökért.

balansz 2013.09.01. 18:40:19

@$pi$: Megint odaveted, hogy hatezerért eladták. Biztos vagy benne ? Egyébként úgy látom flesleges veled vitatkozni, te eldöntötted, hogy ez egy jó üzlet, és ettől kezdve semmi nem tud megingatni. Azt hittem, hogy a tények legalább gondolkodásra kényszerítenek. Ha nem, hát nem.

Lajosforras 2013.09.01. 18:44:57

@valaki senki: józsi bácsinak azt ígérték, jön a felemelkedés. oké, lett a piac meg a bót helyett teszkó meg ósan. a téesz becsukott,más nem lett helyette. kmk helyett munkanélküliség, közmunka meg jogállam van (jó-jó, a rabszolga munkája szükségképpen hanyag-de ez érvényes a multiknál 4 műszakban dolgozó biorobotokra is). az árak európaiak, a bérek már nem annyira. neki jó az eu?

jog-ász 2013.09.01. 18:45:04

mér nem húz már a sok marha eu ellenes boszniába a hegyekbe kecskepásztornak, és miért akar mosogatni angliában inkább?menjenek azerbajdzsánba vagy ahova akarnak csessze meg.

tobias2 2013.09.01. 18:48:52

Miaz iQ ? csak mindigemlegetik mérnem mongyámeg ? Szóltam az eu-nak is de asse tudja ! Általános iscola 6 osztályal ne nézenek hüjének ! Én tudom ,mi az a szabacságharc! 56ban sajátkezüleg futotam az ÁVOsok elől én hátul. Az eu meg gyerekori barátom hüjék maguk ,hogy ócsárollják?

balansz 2013.09.01. 18:50:08

Úgy látom a hozzászólásokból , hogy minden bajunk forrása az EU.
- az EU nem pénzt hoz, hanem visz (nettó befizetők vagyunk)
- mindenbe beleszól, uralkodik felettünk
- az EU gyarmata vagyunk
- az EU-nak csak a piac kell.
stb, stb.
Lenne egy javaslatom: a 2/3 írjon ki egy új népszavazást, hogy maradjunk-e az EU-ban, vagy kilépjünk ? Lehetne még egy másik kérdés is: csatlakozzunk-e a Független Államok Közösségéhez ?
Aztán, ha a nép azt mondja, hogy lépjünk ki, akkor OV szabad kezet kap, és megmentheti a hazát.
Akik meg azt gondolják, hogy az EU minden hibájával együtt is jobb, azok a népszavazás után gyorsan csomagolnak, és itt hagyják ezt az aranybányát.

$pi$ 2013.09.01. 18:51:31

@balansz: Nem mondtam, hogy "jó üzlet" azt mondtam, hogy "helyes lépés" volt. Nem lehet kizárólag üzleti alapon tekinteni mindent, nem csak azt kell nézni, hogy "ennyit befektetek aztán ennyi jön vissza".

A cukorgyárak eladása is jó üzlet volt, meg a dunaferr eladása is jó üzlet volt, kaptunk pénzt, utána nem volt rá gondunk, aztán meg kiderült, hogy az egész úgysem ér semmit, nem? Aztán meg egész megyék zuhannak meg, mert nincs munka, nincs fejlesztés, nincs cukor, nincs tej.

Pécsett bezárták a két bányát, jó üzleti döntés volt. Aztán húsz éve szabályosan döglődik meg nyomorog az egész régió. Ez a része az üzletnek már nem jó, csakhogy ezt akkoriban senki nem vette tekintetbe.

lebegő levegő 2013.09.01. 18:59:20

A legtöbb ember nem hülye, persze vannak igazán hülyék - ezek alapból pl. a Jobbikra szavazó, meggyőződéses összeesküvés elmélet rajongók, velük nem érdemes foglalkozni, mert ők menthetetlenek, ugyanis hiper-okosnak hiszik magukat, miközben nézik a jútubos zsidó világösszeesküvéses baromságokat, de a többség nem ilyen, a többség csak NORMÁLIS, nem politika függő ember, a legtöbben szerintem egyszerűen az érzelmeikre ható Fideszes propaganda áldozatai, egyszerűen nem kapnak tájékoztatást, mert az állami média kézzel vezérelt és hazudik. Nem szabad lehülyézni az embereket, sem egy kalap alá venni! Mert ez butaság!

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.09.01. 18:59:37

Nekem az EU-val mint ideával nincs bajom, ez az EU viszont ami most van ez a full anyagias, liberáliskodó, buzulós, elzsidult, keresztényellenes szarrakás tényleg gáz.

LallR 2013.09.01. 19:00:05

Hogy lehet ilyen posztot írni, és megjeleníteni?! Mi az, hogy én hülye vagyok, mert mást gondolok az EU-ról? Legközelebb listázni fogják a "hülyéket" a liberálisok?

..és a többi Eu-s országban, ahol szintén már egyre jelentős többség unió ellenes?! Jah, ők is hülyék...Iskolázatlanok...

_most_ 2013.09.01. 19:00:46

jellemzően két embere EU ellenes, az ostoba fideszbirkák, akik benyelték a kormány propagandáját, meg az ostoba jobbikosok :D

$pi$ 2013.09.01. 19:11:40

@LallR: A liberálisoknál intoleránsabb állatfaj nincs, az egyszer biztos. Talán még a kommunista...

Paul Summers 2013.09.01. 19:11:41

Szerintem anyád a hülye, hogy kiszart.

Tapogatott Kukorica 2013.09.01. 19:12:15

@$pi$: Az egy dolog, hogy te banyaban es cukorban gondolkodsz (jo, a cukorert kapsz egy fel pontot, mert az nem volt koser), de a vilag boldogtalanabbik fele meg nanotechnologiaban, IT-ben, urkutatasban, modern gyogyaszatban. En jobban orulnek Pecsett egy technologiai kozpontnak, mint harom banyanak. Ugyanannyi munkahelyet teremtene, csak eppen sokszorosan tobb megterulest, innovaciot jelentene. Gondolom a kinaiak is csak viccbol urbanizaljak az orszagukat. Meg ok sem a banyat siratjak, pedig ott meg eppolyan szocializmus van, mint a fejedben.

Tapogatott Kukorica 2013.09.01. 19:14:17

@lebegő levegő: Haha, mekkora! Egyik ismerosom is allandoan azzal nyaggat, hogy nezzem mar azokat a youtubeos videokat, mert abban van az igazsag! Mondom neki, leszarom.

_most_ 2013.09.01. 19:19:59

@$pi$: várjunk, kik is akarták megsemmisíteni a másfajta embereket, talán a liberálisok, ja nem, a nácik, szóval szerintem ne reklámozd tovább az ostobaságod :D

$pi$ 2013.09.01. 19:21:14

@Tapogatott Kukorica: "En jobban orulnek Pecsett egy technologiai kozpontnak, mint harom banyanak."

Jah, csakhogy technológiai központ soha nem volt, bánya viszont volt. Vitték az oroszok az uránt, hogy-hogynem tönkrement a bánya... pedig az oroszoknak megérte. Vitték a szenet a dunaferrbe (akkoriban még dunai vasmű néven), a szénbánya veszteséges volt, a dunaferr nyereséges.

Most arról beszélnek, hogy újra kellene nyitni ezeket a bányákat, mert a modern technológiával a megemelkedett nyersanyagárak mellett most már megérné... de közben zárnák be a dunaferrt, merthogy nem éri meg most már azt sem.

A helyi szénerőművet átállították fára, merthogy azt támogatja az eu, igaz ugyan, hogy a környéken magánemberek nyögik a tüzifa árának növekedését meg az is, hogy az utolsó szénkitermelést is becsukták a fával való tüzelés miatt, dehát mindegy.

Nem volt jó üzlet, most meg az egész város, sőt az egész régió nem jó üzlet. Na sebaj, majd az űrkutatás! :)

Joszip Zsugás Vili (törölt) 2013.09.01. 19:21:36

@JohnHenry: Szerintem nem. Ugyan nagyon súlyos adókat vetett ki, amiket könyörtelenül be is hajtott, azonban stabilizálta az országot és nem kellett folyton a töröktől tartani éppen az ő apja nándorfehérvári győzelme és az általa összeverbuvált Fekete Sereg miatt.

$pi$ 2013.09.01. 19:23:21

@_most_: "várjunk, kik is akarták megsemmisíteni a másfajta embereket, talán a liberálisok, ja nem, a nácik"

Olvasgasd egy kicsit a liberók hozzászólásait ha igazi komoly toleranciát akarsz látni. Olyan acsarkodást ritkán lát az ember. :)

Joszip Zsugás Vili (törölt) 2013.09.01. 19:23:31

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

"TEhát itthon minden sarkon tudnak Audit gyártani...."

Látom sikerült félig megérteni, amit írtam. Olvasd el mégegyszer, akkor talán megérted. Nem, nem arra gondoltam, hogy a magyar autógyártás versenyezne az Audival.

snorbi 2013.09.01. 19:25:46

> az iskolázottság szintjével szorosan összefügg az EU támogatottsága

Nem kérdés, hogy miért építik le az oktatást...

_most_ 2013.09.01. 19:28:25

@$pi$: azért az acsarkodó kommentek és a népirtás között ügye érzed a különbséget, vagy elmagyarázzam? :D

Tapogatott Kukorica 2013.09.01. 19:30:12

@$pi$: A vilag nagyobbik resze nem ert veled egyet, de sebaj.

Paul Summers 2013.09.01. 19:31:39

@_most_: Szelektív az emlékezeted fasszopókám. Gondolom a gulágot a nemzeti szocialisták találták ki.

Csetepaté márki 2013.09.01. 19:31:40

A posztolót csak néhány kommentelő tudja alulmúlni. De vannak azért néhányan, úgyhogy nincs ok a kétségbeesésre!

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.09.01. 19:32:07

A posztoló meg egy fasz, mert lehülyéz más embereket a véleményük miatt.

$pi$ 2013.09.01. 19:33:49

@_most_: "azért az acsarkodó kommentek és a népirtás között ügye érzed a különbséget, vagy elmagyarázzam?"

Jah, persze mert egy *igazi* liberális nyilván tudja, hogy aki nem liberális, az népirtásra készül ugye? Hát erről beszélek. Aki nem kommunista meg liberális az nyilván náci, aki náci az meg népirtásra készül.

A tatárjárást nem akarod a nem-liberálisok nyakába varrni? :)

Csak jelzem, hogy ebbe bukott bele az SzDSz. Kevélységükben elkedtek mindenkit pocskondiázni meg gyalázni, aki nem közéjük tartozott. Aztán el lettek zavarva. :) Most is ez megy, most a Bajnai-Gyurcsány-Mesterházy nyomja, hogy be kell tiltani a Jobbikot, el kell zavarni a Fideszt bármi áron, mert csak a liberálbaloldal az egyedül járható út... aztán majd nekik is elmagyarázzák a választók még egyszer. :)

_most_ 2013.09.01. 19:37:45

@$pi$: az a baj túl ostoba vagy, ahhoz hogy értelmezd, amit írtam. Szóval azt állítottad, hogy a liberálisok a legintoleránsabbak, mire én azt reagáltam, hogy szerintem a nácik azért intoleránsabbak voltak. Szóval inkább ne gondolkodj, hanem takarodj dolgozni, hogy vissza tudd fizetni a devizahiteled :D

$pi$ 2013.09.01. 19:40:27

@Tapogatott Kukorica: "A vilag nagyobbik resze nem ert veled egyet, de sebaj."

A világ nagyobbik része mindenféle dolgokat hisz. Főképpen azt, amit a többi ember mond nekik és nem azt, amit lát.

$pi$ 2013.09.01. 19:43:22

@_most_: "az a baj túl ostoba vagy, ahhoz hogy értelmezd, amit írtam. Szóval azt állítottad, hogy a liberálisok a legintoleránsabbak, mire én azt reagáltam, hogy szerintem a nácik azért intoleránsabbak voltak."

Látod, te nagyon okos: én a jelenről beszéltem, amire te érvként régmúlt dolgokat hozol fel. És akkor miért vagyok ostoba?

"Szóval inkább ne gondolkodj, hanem takarodj dolgozni, hogy vissza tudd fizetni a devizahiteled :D"

Vasárnap este van.

inebhedj - szerintem 2013.09.01. 19:46:17

@Gillett3:

A teljesség igénye nélkül: Shrum. (De lehetne folytatni a sort. Az is igaz viszont, hogy a média hatás vizsgálatok tárgya kb. 100 évet ölel fel [a média megdöbbentő mozgósító hatása az I. vh. idején], így vannak viták mind a módszertan, mind az eredmények feldolgozása terén.)

Ugyanakkor tény, hogy a média jellemzően EU-párti és kormányellenes Magyarországon, éppen ebből fakad az ellenzéki rácsodálkozás pl. a blogszcénában arra, hogy noha "mindenki" utálja a kormányt, ennek ellenére a közvélemény-kutatási és időközi választási eredmények alapján továbbra is valószínűtlen kormányváltás. Ez pedig külön kútfők keresése nélkül is jól illusztrálja a megerősítő hatást (a megváltoztatóval szemben).

Magyarországon (bár ki tudja, mennyire jellemző ez bárhol máshol is), a valami ellen (és nem valamiért), mint motiváció egyébként is mély hagyományokkal bír (legalábbis a politikailag aktívabb [ha úgy tetszik: iskolázottabb] választók többségénél a szavazatot jellemzően ez határozza meg, hogy valamelyik induló ellen érjenek el eredményt, nem pedig az, hogy valamelyik induló érdekében, ebből fakadóan például teljesen közömbös a pártok programja, annak csak, mint egyfajta hagyományőrző, de tartalom nélküli külsőségnek van szerepe).

Egyébként a választók EU-val kapcsolatos álláspontja feltételezésem szerint markánsan nem változott az elmúlt 5-10 évben a politikai történések, vagy a média hatására. A gazdasági válság sokkal inkább befolyásolhatta a viszonyt. Ezzel kapcsolatban érthető is az emberek csalódottsága az EU-ban, hiszen a tagság melletti egyik érvnek épp az ilyen gazdasági összeomlások elkerülését hitték.

Laci A Lakli 2013.09.01. 19:47:01

@lebegő levegő:
Nem egy Jobbikost láttam aki nem akar kilépni az EU-ból!
Egyedül csak rendet akarnak már végre itthon -a legtöbbjük.

$pi$ 2013.09.01. 19:49:46

@Laci A Lakli: Így van. Mint ahogy a legtöbbjüknek úgy hiányzik a túlbuzgó keresztény hozáállás mint üveges tótnak a hanyattesés.

Mókus ős 2013.09.01. 19:50:36

@Wolfram:
Ja. Azt meg a mindenki altal lesajnalt nyuggerel is tudjak - ok aztan vegkepp, mivel a sajat szemukkel lattak - hogy tolod ugyan a partbrosura szoveget, de minek. Kar, h a kgst nem tolt ide penzt, csak leosztotta, h mi gyarthattunk buszt, osztjonapot. A tobbi stimmel. Na szevasz.

tobias2 2013.09.01. 20:02:01

@inebhedj - szerintem: "A teljesség igénye nélkül: Shrum." De lehet, hogy bikki, vagy miuru.

valaki senki 2013.09.01. 20:05:32

@Lajosforras: Mi a másik lehetőség? Az elefáncsonttoronyban való kecskeb@szás? CCa ezek a realitások! Hol az évi M sertés termelése? Tán, a fele ha megvan! Miért? Megtiltották? FRászt! Erős a verseny, ez igaz. A Mg támogatása sokkal kisebb itthon, mint pl a Franciáknál, és velük ( is) kell versenyezni. Ez is igaz. De pl a lengelyek, szlovákok támogatása már nem magasabb, azt mégi selő bírnak állítani ehető sajtot, mi meg nem igazán! Aztán meg, bár kisebb a támogatásunk, de VAN, ellentétben azzal, ha nem lennénk tagok. ÉS az áru, akkor is bejönne! Hová tűnt a minőség? Ha meg már itt tartunk, a válság és az új adózás hatására menniyt csökkent a reálbér, azt tudod? Két évig, még a reálbért sem közölte a KSH, anniyra szar volt! MOst, hogy végre lett egy ici-oici növekedés, na, most újból adat lett! Holott, még ennek is lesz böjtje, csak a választásokig, még nem fog látszani! Szóval, az EU nem karitatív szervezet, de ha értenék a kialakulásának okait, ( a sok háború) és a folyamatokat, akkor ha nem is fanok, de elkötelezett EU drukkerek lennétek! Még akkor is, ha néha tombol a hülyeség, a túlszabályozás...stb.

Mr. Rustical 2013.09.01. 20:10:31

A poszt ékes példája annak, hogy a szükségesnél, sőt a lehetségesnél mérhetetlenül sokkal több embert engedtek be a felsőoktatásba az elmúlt években. Évtizedekben.
Biztosan nagy ász lehettél (vagy lehetsz?)az évfolyam-társaid között, mivel ismered az alanyt, az állítmányt, és hellyel-közzel központozni is tudsz.
Lehetséges, hogy azt is tudod, Kecskemét - és Kolozsvár- nem a Dunantúlon van, ahogy azt számos végzős turisztika szakos hallgató vallja a nyíregyházi főiskolán. (vagy esetleg őket is félrevezette valami gonosz háttérhatalom?)

Szóval, sirály.

A számolás még nem annyira megy, mert az EU pénzek összegzése körül van egy kis zavar, de spongya rá.
Az viszont elég gáz, hogy nem sikerült fényt deríteni az EU csatlakozás egyébként közismert negatív hatásaira, úgymint a magyar cégek piacvesztése, az újonnan csatlakozó országokat kifejezetten hátrányosan megkülönböztető elő-csatlakozási szerződések, az agrár-támogatások területén, és sok más helyen alkalmazott negatív diszkrimináció, az előnytelen kvótarendszerek, közbeszerzési szabályok, stb.

Elkerülte továbbá a figyelmedet az EU általános válsága, amit a túlszabályozás és a kaotikus döntéshozatali mechanizmusokkal kombinált túlzott központosítás okoz. Nemcsak Magyarországon, más tagállamokban is magas az EU-szkeptikusok aránya.
Vagy netán Franciaországban, Írországban és Hollandiában azárt nem sikerült népszavazásokon átvinni az EU "alkozmányát", mert gonoszorbán lecsökkentette a felvételi keretszámokat ott is?

Annyira ostoba az érvelésed, hogy az már fáj.
Egy EUs propaganda-plakát okosabb, mint te.

Ami meg a képzettség és az EU-szkepticizmus összefüggéseit illeti, a képzetlenebbek közül sokan éppen azért szkeptikusak, mert - veled ellentétben, aki néhány plakátot láttál és olvastál valamit a neten az EU-ról- saját, személyes tpasztalatuk van a működésével kapcsolatosan. Például mert kivágatták velük a szőlőjüket támogatásért cserébe. Vagy ilyesmi, sok a példa.

Az EU sajnos nem az, aminek hirdeti magát, hanem egy túlszabályozott, működésképtelen, hatékonytalan és gazdaságilag kifejezetten kártékony dinoszaurusz. Érthető, hogy miért ilyen, de attól még ilyen.

Hallottál már a Lisszaboni Stratégiáról? Egy célt mondjál, ami abból teljesült. Na. Ennyire komoly az EU. Saját maga állította ki magáról a szegénységi bizonyítványt.De ha nem tette volna, elég megnézni a számokat: a világ nagy gazdasági térségei közül a legkevésbé versenyképes, legproblémásabb, 20 esztendeje folyamatosan legrosszabbul teljesítő.
Pedig még védelmi kiadásokra se kell költenie, mert az amerikaiak megvédenek (egyelőre).

Szóval oka van annak, ha a emberek Londontól Budapestig egyre szkeptikusabbak, és egyre kevésbé hiszik, hogy ezt a monstrumot jó irányba lehet fordítani.

Mr. Rustical 2013.09.01. 20:20:07

@balansz: Na, ez jól hangzik. Főleg a vége.
Sajnos titeket nem olyan fából faragtak, hogy bármilyen körülmények között csomagolnátok.
Amikor a németek voltak itt, testvéreknek álltatok, pár hónap múlva ávósnak, 85ben még ott vonyítottátok az internacionálét a kgst kórusban, de 90re már ti lettetek a legnagyobb piacpártiak. Jól megy nektek a váltás. Vissza keletre, mit se tesz. Piece of cake.

hackbard.celine 2013.09.01. 20:24:44

@$pi$: valahol kimaradt a MOL sztoriból két szereplő: a vastagon veszteséget felhalmozó ÖMV a lex-MOL miatt, valamint a Szurgut, akik azóta is Fellegin és Orbánon röhögnek.
De vegyünk egy egyszerű matekpéldát:
22400 Ft-ért vettél részvényt. Jelenleg 16100 Ft.
Mennyi a könyv szerinti vagyonveszteséged? 28%.
Ez csak a nominális részvény árfolyamveszteség.
A valós veszteséget növeli, hogy devizahitelből lett kifizetve, tehát a devizahitel forrásköltsége (az árfolyamváltozás és a kamat) beárazódik ebbe. Ez további -20%.
A Forint és deviza infláció különbségét figyelembe véve további 12%-al csökken a MOL pakett JELENértéke. Ha érted, ez mit jelent.
Kb. 32500 Ft-os MOL árfolyamon lenne nullszaldós az ügylet, erre esély nincs, mert a Brent és az Ural olaj közötti marzs harmadára olvadt, a MOL nem tud sem az upstream, sem a downstream vonalon növekedési potenciált felmutatni.
100% árfolyamváltozás kellene a NULLA könyv szerinti eredményhez.
Jelenleg annyi történik, hogy (ez mekkora stratégia), a korábbi években betárazott hazai stratégiai gáztartalékokat a kormány elkezdte eladni az ukránoknak bagóért. Árversenyben a szlovák kétszeres szállítási kapacitással és a lengyelekkel.
Inkább írd azt, hogy fogalmad nincs a témáról, olvass utána.
A szocik egyetlen törvényváltoztatással meg tudták akadályozni az "ellenséges" felvásárlást, pedig nem volt 2/3-uk.

Napkutya 2013.09.01. 20:25:10

OK! Lépjünk ki az EU-ból!

Némi Ormánypropaganda, és népszavazással is menne.
(Persze, ezt a FIDESZ sem szeretné, -ha másért nem, hát akkor azért, mert a parkolópályára tett cimborák éhen döglenének az EU parlament nélkül.)

MI a keserves, repedt herét gondolnak a Fidesz-eszetlen kommentelők?

Mennyi lenne a benzin?
A gázolaj?
A nyersanyag, az ipari üzemekhez?

Basszus, EGY év múlva nem lenne hazai gyártás, a Mercedesnél, az Audinál.

SEHOL, ha BEFELÉ vámolni kellene a nyersanyagot, KIFELÉ pedig a készterméket.

HAJRÁ fülkeforradalom!!!!
Csak az eszetekért szeret titeket mindenki!

Laci A Lakli 2013.09.01. 20:30:32

@hackbard.celine:
Szép számítás csak ott hibádzik, hogy tudtommal a lenyúlt magánnyugdíj pénztári kasszából lett megvéve! Szóval a devizahiteles számítás nem kéne itt erőltetni...

hackbard.celine 2013.09.01. 20:33:52

@$pi$: Emlékeztetőül itt egy cikk, hogy tulajdonszerzés nélkül mennyire egyszerű volt fellépni az ellenséges felvásárlás ellen ebben a "stratégiai" cégben (azért emlékezzünk már meg arról is, hogy egy Nyrt-ről van szó). :
www.origo.hu/archivum/20071204-az-omv-szerint-a-mol-alapszabalya-ellentetes-a-magyar-joggal.html
Az ÖMV vesztett rajta.

hackbard.celine 2013.09.01. 20:36:29

@Laci A Lakli: tudtoddal?
www.vg.hu/penzugy/tozsde/fellegi-imf-hitelbol-vettuk-meg-a-mol-reszt-349559
"Orbán Viktor kedden bejelentette, hogy "visszaszereztük" a Mol részvényeinek 21,2 százalékos részét"
továbbá:
"Fellegi Tamás bejelentette, hogy a Mol-pakettet 1,88 milliárd euróért vásárolták meg, részvényenként 22 400 forintért. A megállapodás szerint az előző három kereskedési hónap átlagárából adódott az összeg. A Nemzetközi Valutaalap hitelcsomagjának keretéből biztosították a részvények megvásárlását."
Ennyire nem lehetsz aranyhal. Még két kör az akváriumban?

Laci A Lakli 2013.09.01. 20:44:27

@hackbard.celine:
Mindenféleképp köszi a linket elolvastam :D.
Ez új volt nekem. Viszont a termeléssel kapcsolatos előrejelzéseid szerintem tévesek. A MOL Kurdisztáni projektje elég biztatónak tűnik. Fog az az árfolyam feljebb menni. :)

hackbard.celine 2013.09.01. 20:48:11

@Laci A Lakli:
www.napi.hu/tozsdek-piacok/elarasztja_az_olcso_orosz_uzemanyag_a_magyar_piacot.562711.html
"Hosszabb távon is fel kell készülnie a Molnak arra, hogy az Ural/Brent árrés nagyon alacsony lesz. Emellett ráadásul pár éven belül jó minőségű orosz dízel is elöntheti a magyar piacot."

Laci A Lakli 2013.09.01. 20:54:50

@hackbard.celine:
Gondoltam, hogy ezt fogod belinkelni. :).
Azonban ne legyél pesszimista. Vannak okos emberek a MOLban is :)

Balt 2013.09.01. 20:55:50

"Az emberek többsége hülye."

Bizomyáea így van. Csak te vagy helikopter. Szerencsére.

"A több éve tartó EU
ellenes propaganda eredményeképpen"

Mi a fészkes fenét akar tőlünk az Unió?

"Brüsszel felelős a magyar gazdasági
gondokért, a munkanélküliségért, a
devizahitelekért, a kormány rendszeres
ballépéseiért, a rossz időjárásért, a
mutyizásokért, meg még ki tudja miért."

Példákat, különös tekintettel az 1-6. tételekre!

"Valahogy elfelejtődik, hogy az EU-tól
Magyarország több, mint 2000 milliárd forintot
kapott az elmúlt 10 évben, hogy megnyíltak a
határok a magyar cégek és munkavállalók előtt,"

Írd és mondd, a kulcsországok a magyar munkavállalók előtt 2010 óta nyitottak, bár nyilvánvaló, ebből hosszú tácon ők profitálnak nagyobbrészt.

"hogy multik jöttek ide több 10.000 embernek
munkát adva."

Akik (+ 1 nagyságrend) korábban évtizedekig dolgoztak, uram bocsá' ugyanannál a (köz)szolgáltatónál. De ne legyünk farieusok: nyilván egy nyugati (állsmi) cég megengedheti magának, hog e messzi, távoli vidéken az igazi őskapitalista mentalitást hozza.

"Az azért sokat elárul, hogy az iskolázottság
szintjével szorosan összefügg az EU
támogatottsága."

m.hvg.hu/vilag/20130426_EU_bizalom

"Nem véletlen, hogy egyre
kevesebb fiatalt akarnak beengedni a
felsőoktatásba"

Ehhez képest idén felvették, aki csak ráutaló magatartást tanusított.

"Nyilván vannak hibái az EU-nak (nem is
kevés!), de ez egy fiatal szervezet, ami a mai
napig "készül".

Ja?! Akkor esetleg hangot lehet (sőt érdemes) adni annak az észrevételnek, hogy szarból nem lehet várat építeni? (Mi már csak tudjuk, hisz rég aszalódó darabként részesei vagyunk.) Mázli, hogy a világ többi része a diarízis és s székrekedés válrotatos tüneteit produkálja többnyire.

Egy "köztes" kategóriás poztivista EU-kritikus: "is-is"

Mr. Waszabi 2013.09.01. 21:05:31

Ez az EU-ellenesség olyan komcsi duma, mint a "rothadó kapitalizmus" annak idején Kádár szájából.
Az embernek vagy a büszkesége dominál, vagy az érdekei, de az nem néz ki jól, ha elveszi a juttatást a kenyéradó kezéből, de közben abba beleharap. Mert imigyen legfeljebb idióta majom benyomását keltheti csak.

mokkaczuka 2013.09.01. 21:16:34

A többség már több alkalommal bebizonyította magáról, hogy hülye. Például a legutóbbi választáson is, amikor 52 % a fideSSre szavazott.

kvadrillio 2013.09.01. 21:25:32

@Neander: aki lenézi az embereket, az magát nézi le ! ( hacsak nem állatű...ugye...:))))

Mr. Waszabi 2013.09.01. 21:30:43

Ennek a népnek joga van eldönteni, hogy mit akar. Csak éppen azt is tudomásul kell vennie, hogy ha nem akar EU-tag lenni, akkor le kell mondania az azzal járó előnyökről is. Mármint a vámunióról és támogatásokról is. Különben csak prosztó hazugság marad az önállósodási pofázása.
Tehát, vissza lehet térni a Kádári kommunizmus elszigeteltségébe és annak életszínvonalához - mert ez a törekvés ezt is jelenti egyben -, csak éppen ezt is el kell mondani mellé, amikor erről beszélünk. Különben nettó átbaszás szaga van az ilyen dumáknak.
Gazdasági teljesítményben már nem vagyunk messze ettől, ezen nem kell sokat izzadni. A kérdés csak az, hogy innen lefelé megyünk-e tovább, vagy felfelé. Az EU nélkül csak visszafelé van út, a kádári rendszer életszínvonalára - legfeljebb.

Lajosforras 2013.09.01. 21:32:29

@valaki senki: szlovák, lengyel sajt... nah, azért jó lenne tudni, hogy a lengyel meg a szlovák sajtgyár sara lee vagy unilever-tulajdonban van-e..:)

a reálbér csökkenésének mértékét nem tudom,mert az elvileg ksh-adat, azok meg mindenféle kormány alatt hazudnak,mint a gázóra.

szóval: ugyanúgy dolgozna,mint eddig. nem kell jobban, többet, nem lett más ember. hol az eu-csatlakozással várt jólét?

vajdasagi 2013.09.01. 21:40:40

@Mr. Waszabi: És az EU-ellenesség arra is jó, hogy a kormány a saját kudarcait valaki másnak a nyakába tudja varrni.

Etéren nekem az volt a kedvencem, amikor egy gazdasági "szakemberünk" azt nyilatkozta, hogy azért állt le nálunk a gazdasági növekedés, mert a Németeknél is lelassult a növekedés +1%-ra. Értitek? A gazfickó németek kifejezetten a mi bosszantásunkra csupán +1%-ot növekedtek! Nem is tudom hogy képzelik? És akkor még csoda, hogy mi meg nem is növekedtünk egyáltalán? Hát hiszen rohad az EU?

Minden sikertelen és egyben gazfickó országos politikus a saját hibáit megpróbálja rákenni az EU-ra. Persze hogy a tudatlanok szerint rohad az EU!

Amúgy szerintem az EU egészen jól halad előre. Csak hát az ilyesmi kb. száz év alatt áll össze. Mi ennek még a közepénél vagyunk csak.

Mr. Waszabi 2013.09.01. 21:41:31

@Balt: az EU nem akar tőlük semmit. Letőséget adtak arra, hogy kinőjünk az elszigeteltségünkből és esetleg felhúzódzkodjunk a nyugat-európai életszínvonalra. Már, ha akarunk. Lényegében pénzt pumpálnak M.o-ba 2004 óta, meg vámmentességet adnak. Gyengébb elméjűek figyelmébe ajánlanám, gondolkodjanak el azon, mennyivel is esne vissza a jelenleg is gyenge exportunk, ha vámot kéne fizetni a lajtán túl a magyar termékek után, illetve mennyire lenne vonzó egyetlen európai uniós befektetőnek itt termelnie ez esetben. Az eredmény nm nehéz: 1980-as Románia, kb. Főleg, hogy egyetlen kelet-európai ország sem gondolkodik ilyesmiben, tehát, totálisan kibasznánk magunkkal. A szocreálban legalább a környező országok hasonló cipőben jártak, de jelenleg nem tartanának velünk. Azaz, még kgst se lenne. Ezeken az apróságokon érdemes elgondolkodni.

hegyaljai 2013.09.01. 21:45:55

Hülye kérdésre hülye válasz! Ha azt kérdezték volna csak meg, hogy "Jó e Önnek, hogy határ- és vámellenőrzés nélkül átléphet Szlovákiába, Ausztriába, stb? akkor mindjárt más lett volna a váalszok aránya. :)

vajdasagi 2013.09.01. 21:46:05

@Lajosforras: Ne a csatlakozással várt jólétet firtasd, hanem gondolj bele, hogy Észak Korea vagy Kelet-Kína szintjére süllyednénk vissza pár évtized alatt, ha nem lenne EU.

Még a Kádár-kor életszinvonala sem lenne megtartható a globalizáció miatt. Nem tudjuk függetlenníteni magunkat ettől. A svédek életszinvonala nagyon sokat zuhan majd, a miénk meg csak egy kicsit talán, és ez lesz. Ne ábrándozz Kánaánról (de viszont keményen dolgozz, sokat tanulj, és élj szerényen - hitelek nélkül).

Mr. Waszabi 2013.09.01. 21:47:17

@vajdasagi: ippon.
Orbán megmondta 2 éve, hogy ejrópa kínájává akarja tenni M.o.-t. Csak úgy látszik, a többség nem figyelt, legalábbis nem gondolta végig, hogy ez mit jelent. Pedig a miniszterelnök ezt is megmondta: olyan olcsóvá akarja tenni a munkaerőt itt, hogy olcsóbb legyen, mint Kínában dolgoztatni, s majd így lesz vonzó M.o. Csak azt nem részletezte, hogy ez a kínainál alacsonyabb életszínvonalat jelent az olcsó munkaerőnek - vagy 30 évig. Azaz a magyar lakosságnak. Azt se részletezte, hogy ezért kell rezsicsökkentés, meg 16%os szja. Gondolom, azért nem, mert valszeg a többség ezt nem szeretné, még a fideszes választók se.

mokkaczuka 2013.09.01. 21:48:27

@inebhedj - szerintem: Az, hogy a patkány tolvaj budapesti kormányok azzal nem tudnának manipulálni. Semmi más.Koszovóban be tudták vezetni és műxik.

Lajosforras 2013.09.01. 21:57:00

@vajdasagi: hadd firtassam, annak az ígéretnek dőltek be sokan.
nem nagyon hiszek benne, hogy a globalizáció olyan rettenetesen megállíthatatlan folyamat lenne. ez ugyanolyan akarat kérdése,mint az, hogy teret engednek a működésének.
észak-korea vagy kelet-kína nem azért elmaradott, mert nincs lehetősége kitörni, hanem mert hiányzik a politikai akarat.
mire a svédek életszínvonala sokat zuhanna,addigra a franciák,spanyolok, olaszok, görögök rég rágyújtották a politikusaikra a parlamenteket és akkor azért lesz vége az eu-nak. keményen dolgozom, tanulok is,de nem azért, hogy szerényen kelljen élnem. éljen szerényen az, akit eltartatnak velem belőle.

Mr. Waszabi 2013.09.01. 22:03:31

@Mikóka Kálmán: a cukor egy dolog, a nemzetgazdság egy nagyon kis szelete. De a bányák?
Milyen bányákat zártak be? Aranybányákat? Nem. Szénbányákat, amelyek valóban veszteségesek voltak. Nem kéne összekeverni a szocreál erőforrás ínségét - azaz, hogy olaj hiányában nem volt más választás, mint ráfizetésesen szenet bányászni - a gazdaságossággal. Meg kell érteni, hogy ha nem parírozunk a világ országainak többségével, akkor Kuba vagy Észak-Korea sorsa vár ránk. Nem nehéz belátni. A "miről álmodunk"-at nem szabad összekeverni a "mire vagyunk képesek"-kel. Mert kurva nagy pofára esés lehet a vége, s esetleg nem nekünk, hanem a gyerekeinknek. Nem fogják megköszönni.

vajdasagi 2013.09.01. 22:30:05

@LajosforrasMárpedig szerények kell élni, nincs mese. A svédek erre képesek lesznek, legyünk képesek mi is.

Én azt tudom, hogy a globalizáció olyan rettenetesen megállíthatatlan folyamat. És talán többen nyernek, mint veszítenek rajta, de nemcsak nyertesei vannak/lesznek. Mindenesetre a globailáció része a Toyota és BMW autó, a Samsung és Sony TV, az Acer laptop, az internet, a mobiltelefonod, az olcsó lengyel tej, stb. stb.
Ha mindezeket egy ország mellőzni akarja, akkor azt megteheti, de éhinség a vége, mint Észak Koreában. Illetve még rosszabb: ott is eljön a golbalizáció, csak egy éhinséggel tarkított mellékvágányt is végigjárnak előtte szegények.

Összefoglalom:
1. Talán több jó, mit rossz származik a globalizációból, de van rossz része is kétségtelenül.

2. azt hiszem, nem kerülhető el

3. alkalmazkodjunk hozzá, mert akkor több hasznunk lesz belőle, és kevesebb kárunk lesz belőle

vajdasagi 2013.09.01. 22:33:53

@vajdasagi: Meg a globalizáció része a vedőoltás, a kisebb gyermekhalandóság, a sokkal kisebb méretű éhinség mint bármely régi korban. És sorolhatnám még pl. a Bajnokok Ligája szinvonalas focimeccseit, a US Open tenisztornát, stb. stb.

Globetrotter2014 2013.09.01. 23:03:54

Erre a hírre meglepően kevés reakciót olvastam. Pedig a kommentek száma alapján lenne érdeklődés. Mind a 400 kommentet nem ovlastam át ezért lehet hogy már leírták.

Bő 15 éve élünk szoros szimbiózisban az EU-val illetve lassan 10 éve annak tagjaként.

Eközben számtalan jó dolgot kaptunk amit természetesnek veszünk, pedig ez egyáltalán nem lenne most adott ha nem lennénk tagok.

A jelenlegi magyar ipar jelentős része azért létezik mert az EU tagjai vagyunk (illetve tagjelöltjei voltunk).

Olyan mennyiségű működőtőke áramlott be hozzánk amihez képest az EU pénzek csak zsebpénzek.

Érdemes megnézni hogy miként állnak olyan büszke én önálló országok mint Szerbia. Írhatnám É-Koreát vagy Kubát is. De aligha hiszem hogy Belarusz jobban járt a keleti orientációjával.

ÉS még az ottani vodkafüggő népek is néha ki lehetnek akadva hogy mekkora szívásban van részük...

Malthus 2013.09.01. 23:59:07

Súlyos ferdítések vannak itt egymásra hányva, egy nyúlfarknyi kidolgozatlan kis írásban.

Megnyíltak a határok? A magyar cégeknek? ugyan hova, kérem a jó példákat sorolni! A magyar munkavállalóknak? Az lehet, állami finanszírozásban sok pénzért kiképzett orvosaink nyugati országokban dolgoznak, miközben mi a romló egészségügyi ellátás miatt már kb. 15 évvel élünk rövidebb ideig mint a régi tagországok lakói. Tömegesen veszíti el ez az ország a fiatalokat és a diplomásokat, a nyugdíjrendszer a népességfogyás miatt amúgy is összeomlott volna 20 éven belül, így viszont akár 1-2 választási cikluson is ez fog bekövetkezni. Magyarország humán erőforrásait jelenleg módszeresen termelik ki, ez láthatóan nem érdekel nyugat-európában senkit, mi több röhögnek a markukba, ott még a most megszülető generációnak is lesz nyugdíja, miközben én lehet hogy 80 évesen a kukákban fogok kotorászni.

Az unió 2004 óta egy kétpólusú intézmény, van a "mag" ill. az újonnan beszerzett függelékek, ha úgy teszik gyarmatok. Az unió az új tagországokat gazdasági nyárikonyhájaként kezeli, ide lehet kihelyezni minden olyan iparágat ami otthon túl koszos, vagy már nem lenne fenntartható az ottani bérezés miatt, ugyanakkor ázsiába valamiért mégsem akarják vinni. Mindehhez még cserébe elvárják hogy a helyi vezetők menjenek le kutyába, ingyen telek az ipari parkban, iparűzési adót 20 évre elengedni munkahelytermetési EU-támogatások etc. (hogy az a kevés ideadott pénz is visszakerüljön hozzájuk).

Ennek a politikának persze csúfos vége lesz, legfőképpen azért mivel a súlyponti országok (Németország, Franciaország, UK)vezető rétege még mindig úgy gondolja, hogy ők önállóan is tényezők a világ politikai és gazdasági színterén. szükséges másokra költeniük, nem kell kihúzni a görögöket,spanyolokat, olaszokat a szarból, a hülye kelet-európaiak meg kit érdekelnek.

Az unió legnagyobb hibája az, hogy nem sikerült megbontania (ill. soha nem is próbálkozott) a "nemzetállam" nevű mindössze 200 éves elmeháborodást, az európai átlagember fejében nulla közösségérzés van továbbra is, lehet hogy a határok megnyíltak, de a fejekben erősebbek mint valaha.

christophe 2013.09.02. 00:25:40

@Malthus: eskuszom ezt a hozzàszolàst bàrmely ''nagykoponya'' Kàdàr,Brezsnyev,Honecker megirigyelnè,gratulàlok.Tudod mit lèpjen is ki M.o az Eu-bol egy euro centet is sajnàlok ami az adombol odamegy...Termèszetesen azt a nem tudom èn mennyi mèg objektiven, reàlisan gondolkodo magyar àllampolgàrt megkovetem ràjuk nem vonatkozik,sajnàlom Oket.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.02. 01:22:44

Szerintem ezen emberek jórésze, aki eu-ellenes, sírna a legjobban, ha:
-elkérnék a határon a személyit
-ha eu-ban venne valamit, vámot kéne rá fizetni
-ha nem épülne semmi, mert nem jönne az eu-tól pénz.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.02. 01:23:18

@tildy:): ja és persze ha nem mehetne szabadon külföldr emunkát vállalni.

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2013.09.02. 02:50:24

@ZF2: hagyjad, valamelyik posztban megkaptam múltkor mikor Albániával jöttem mint hasonló analógia (leválthatatlan jobbos kormány, és nem EU tag), valami tökkelütött képes volt azt mondani, hogy ott több a sportkocsi és az okostelefon mint nálunk.
Innentől kezdve tök felesleges lesüllyedni erre a szintre... majd ha lesz népszavazás elmegyünk, aztán meglátjuk.

Cavalcanti 2013.09.02. 03:15:04

És ugyan mitől lennének az emberek uniópártiak? Attól hogy bivalybasznádon márványból van a szökőkút? Attól hogy az uniós pénzek zöme lenyúlásra kerül (állítólag ezt az EU ellenőrzi..holott a lófaszt)? Attól hogy a lusta és here görögök zsebébe dől a mentőpénz? Miközben ellenünk folyik kötelességszegési eljárás? Mennyi a spanyol hiány, és hány év újabb haladékot kaptak? Az emberek nem Orbán-pártiságból hangolódnak az unió ellen, hanem azért, mert az unió minden eszménnyel szembe megy, ha az erősebb, vagy az érdekeltségeik által jobban érintett országaik érdekéről van szó. Arról nem beszélve, hogy Magyarország feltartott kézzel, ellenállás nélkül, önként és dalolva adta át a piacait az európai uniónak. Nyilván egy átjátszott tízmilliós piac, és az, hogy bérrabszolgák vagyunk a saját hazánkban, egy olyan kérdés, amihez az uniónak soha sem volt köze,és befolyással sem bír ezekre az "áldásos" folyamatokra. Érthető ha a magyarok be vannak egy picit pöccenve. Nincs még egy olyan nyomorult ország, ahol a firkászok előbb hülyézik le a saját népüket, mintsem hogy kutakodnának a megdöbbentően elkeserítő vélekedés futótűz szerű terjedésének okán.

2013.09.02. 06:37:06

Kedves Posztíró!

Egyetértünk abban, hogy ezt az országot javarészt hülyék lakják, akik képtelenek tanulni a hibákból, de történetesen az EU-ból való kiszállás a legokosabb amit lehet most csinálni. Efelé sem azért megyünk, mert túlteng a szürkeállomány, és hirtelen megvilágosodtunk, hanem 10 év szomorú tapasztalatból, egyre többen tudják levonni a helyes konzekvenciát. Eleve csatlakozni sem kellett volna, akkor most lényegesen jobban állnánk. Az EU nem volt más, mint egy remek kis mézesmadzag a jóvilágra kiéhezett társadalomnak, semmi több. Persze, most lehet itt dobálózni a számokkal, mire mikor mennyi támogatást kaptunk, (és annak hányszorosát fizettük vissza, mindamellett hogy bedugtuk a fejünket a hurokba, és EU függővé váltunk) csak az a baj, ahány forrás annyi variáció, az igazságot pedig egyes egyedül azon tudod lemérni, amit a saját szemeddel látsz. És mit látsz? Magyarország lepattantabb mint valaha. Még akkor is, ha vannak szép plázáink, és az idióta honpolgár wellnesszel, mikor kajára sincs pénz... látszat világ, tele mocsokkal. Erkölcsi fertő, morális romhalmaz, kilátások nélküli túlélőverseny, szép cukormázban, semmi egyéb. Lehet itt még kardoskodni az EU mellett, meg írni a baromságokat, hogy mindenről egyes egyedül csak a korrupt politikusaink tehetnek, de nem kell hozzá észkombájnnak lenni, hogy lássuk: az EU toronymagasról szarik ránk, a nyomorunkra, a problémáinkra, már 10 éve, és ez vitathatatlan felelősség. Nem tudom neked mit adott az EU, de a többség kurvára nem érzi azt a radikális javulást, amit vizionáltak a csatlakozás előtt...

2013.09.02. 06:44:02

"Aki tanulatlan azzal bármit el lehet hitetni."

Ez így van. Ezért van az, hogy én nem hiszek semmilyen felmérésnek, többekközött azt sem hiszem el, hogy a tanultabbak az EU pártiak. Pont fordítva látom, széles ismerősi körömben középfokú végzettségtől a többdiplomásig mindenki masszív unió ellenes, és kilépés párti, ponthogy a pénzéhes tanulatlan proliknak lehet még újra és újra eladni a rózsaszín mesét az unióról, meg arról, micsoda katasztrófa lesz, ha kilépünk.

2013.09.02. 07:18:18

@Mr. Waszabi: "Az EU nélkül csak visszafelé van út, a kádári rendszer életszínvonalára - legfeljebb."

Én ugyan nem szoktam dícsérni a kádári magyarország vívmányait, (nincs rajta mit) de a rendszerváltás előtti időszakot mindenféleképpen magasabbra pozícionálnám, a mostani identitászavaros trágyához képest. Ha szerinted egyes egyedül attól szép, és jó a világ, hogy minden családban van 3 laptop, 4 okostelefon, 150 műholdas csatorna, és hitelből vásárolt jólét -lelked rajta- de hidd el vannak sokan (és egyre többen), akik szívesebben lemondanának a 21. század fogyasztói társadalmáról, és a trendi, haszontalan, sok pénzbe kerülő kütyüket, felcserélnék egy biztonságosabb emberközpontúbb világra. Az un. békebeli évek, amikor mondhatni optimálissá vált a társadalom működése, nem volt pénzhalmozás és élvhajhászás, de megvolt minden feltétel a normális szimpla élethez, morális, és anyagi értelemben is (csak persze mégtöbb kellett) ez a világ szinte elérhetetlen messzeségben van... nem gondoltam volna soha, hogy pl; a sokat szídott 80-as évekre én is úgy fogok egyszer gondolni, mint elérhetetlen álom. De egy ilyen trágyadombról nézve paradicsomnak tűnik. És ezt úgy mondom, hogy abszolute nincs anyagi problémám (egyelőre).

Prosztó 2013.09.02. 07:29:56

En nem vagyok EU ellenes hulye, de itt azert mindket oldalrol boduletes hulyesegeket lehet olvasni.

Egyreszt az EU josaga-nem josaga nem a pillanatnyi GDP-GNI aranyon, vagy a kulker merleg egyenlegen lemerheto, hanem azzal a szcenarioval lehetne osszehasonlitani, hogy mi let volna, ha Magyarorszag EU-n kivuli protekcionista gazdasagpolitikat folytatott volna, a hazai kis- es kozepvallaltok fenntartasaval, konszolidaciojaval, hazai nagyvallalatok kiepitesevel, reszben hazai bankrendszerrel.

Namost, valoszinuleg, ket dolog tortent volna. Nem ment volna tonkre annyi ertekes hazai ceg (konnyuipar, elelmiszeripar), amelyek egyebkent a belso kereslet ellatasara fokuszalhattak volna (valaki irta, hogy olcsobban kell jobbat termelni, a valasz erre, hogy olcsobban nem lehet jobbat termelni, de hasonlo aron lehet jo magyar termeket termelni), valamint, NEM lett volna azonnali eletszinvonal emelkedes, ez az ut sokkal lassubb, fajdalmasabb, a hazai tokehiany miatt.

Valoszinuleg nem lett volna rapid eladosodas sem.

Azonban, nem elhet tudni, hosszabb tavon mi a jobb. Namsot, ha azt nezzuk, hogy most hol vagyunk... ez sem less tiz even belul sokkal jobb. Es hany ev is telt mar el a tagsagunk ota?

Valoszinuleg, mint mindenben, az arany kozeput a jobb. Lojalisnak lenni az EU-hoz, de nem lenullazani a hazai toket, mint ahogy nalunk tortent es gyakorlatilag, az innovacio, a tudas, a fejlodes helyett kulfoldi aruk piacava es olcso munkaero-forrasa degradalni az orszagot.

Tehat az osszehasonlitasi alap a "mi lenne ha", ami innentol kezdve hitvita.

Udv

Prosztó 2013.09.02. 07:30:51

Elnezest az elgepelesekert es az ekezetek hianyakert. En sem a magyar GDP-t novelem.

L. N. Peters 2013.09.02. 07:31:55

A többség hülye. Csak a kisebbség hülyébb nála.

panelburzsuj 2013.09.02. 07:51:15

@Jankove:

"un. békebeli évek,
amikor mondhatni optimálissá vált a társadalom működése"

A többségében hülye - (kiki válogassa össze ízlése szerint :) - hozzászólások közt szlalomozva érdemes volt kivárni a tiédet.

Tökéletesen összefoglalja, hogy miért művi konstrukció Magyarországon a bal-jobb-felosztás, miben egységes a "társadalmi közép" (tud. nevén: Homo kadaricus):

Legyen:

- egyenlősdi

- középszerűség

- változatlanság

Ne legyen:

- verseny

- kiemelkedés

- teljesítményelv

„A föld ne mozogjon, hanem álljon. S ha az egész föld előre megy is, ez a darab föld, ami a miénk, ne menjen vele!”

Alig kétszáz év alatt sikerült elérni a kőszívű arisztokratától a maradi kádárvakarékig húzódó széles nemzeti egységfrontot.

"Hol kriptáink csinosodnak..."

christophe 2013.09.02. 07:52:51

@Jankove: ''Erkölcsi fertő, morális romhalmaz,''Ez miben fugg ossze az EU intèzmènyèvel?Vagy a szocialista kozerkolcs jobb volt,èn màst nem ismertem.

christophe 2013.09.02. 07:58:49

@Jankove: ''micsoda katasztrófa lesz'' O nem lesz katasztrofa,a forint szàrnyalni fog,annyi beruhàzàs lesz,hogy majd kapkodod a fejed,egèszsègugybe,oktatàsba majd csak ugy omlenek a milliàrdok,minden joval olcsobb lesz,Magyarorszàg mintaorszàg lesz ,hipp-hipp hurrà.

felcsutisuttyo 2013.09.02. 08:09:10

MÁR SOK A BUTA ÉS HÜLYE MAGYAR...a Fidesz ezt akarja, és ezt érte el ami van. ...
Még senki nem vette észre, hogy az egész iskolamutyi mire ment ki???? A TANÁROKAT félelemben kell tartani, Fideszes alattvalókká kell tenni...és a Fideszes alattvaló tanároknak (csak azok maradhatnak pedagógusok...ezért a 3 ÉVENKÉNTI VIZSGÁZTATÁS ÉS ELTANÁCSOLÁS LEHETŐSÉGE(kirugás), aki maradhatnak de csak akkor ha a gyerekeket NAPI 8 ÓRÁBAN FIDESZ BANDITÁK ALATTVALÓJÁNAK KÉPZIK KI.

kifordított nagyanyó 2013.09.02. 08:32:55

Maradjunk annyiban,hogy mindennek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

vajdasagi 2013.09.02. 08:34:22

@panelburzsuj: Nagyon tetszett a Kőszívű ember - hasonlatod. Sajnos azok, akiknek a mondanivalód hasznos lenne, azok nem is tudják, miből idézel. Azok értékelhetik hát, akik amúgy is a Te véleményeden vannak. De azért köszönet érte :-)

Két dolgot adnék még hozzá, nem elsősorban a Te hozzászólásodhoz, hanem a teljes vitához:

1. Az eredeti cikk, amire ezzel a bejegyzéssel reagált a szerző nem ugyanazt tartalmazza, mint ami a címe volt. A cím valóban az volt, hogy a többség úgy gondolja, hogy az EU-tagság rossz, de maga a szöveg olyan számokat mutatott, amelyek ezzel ellentétesek. Mondjuk az igaz, hogy egyre többen gondolják úgy, hogy az EU-tagság rossz, meg az is igaz, hogy aggasztóan sokan gondolják úgy, de az pont egy hazug állítás, hogy a "többség úgy gondolja". Sok baj van manapság, de ezek egyike, hogy a hatásvadász, bombasztikus címek néha nincsenek összhangban a cikk tartalmával. Itt is ez történt, és szégyellheti magát az, aki írta. A mi nézőpontunkból meg: nem olyan súlyos a helyzet, mint ahogy Ti gondolnátok. De azért súlyos :-(

2. A késői Kádár-korszak is külföldi hitelekre épült. Tehát egy bezárkózott országban az az életszinvonal sem lett volna elérhető. Ma meg még inkább így lenne ez: egy bezárkózó ország ma lényegében éhinség-közeli állapotra lenne ítélve. És a késői Kádár-korszakot amúgy is megszépíti az, hogy aki visszagondol rá, az akkor fiatal volt, és esetleg szerelmes, és kurvára nem objektívak az emlékei.

Az EU ellenesség arra jó, hogy másokra lehessen kenni a kudarcainkat. Ehelyett inkább dolgozni/tanulni kéne. Én megyek is dolgozni ezennel.

Melee 2013.09.02. 08:36:10

Az a rohadt kapitalista nyugat (EU) a hibás, az. Nekünk azért rossz, mert mindaz a rossz ami ott keletkezik begyűrűzik ide. Csak egyszer azt magyarázná el valaki, hogy amikor azoknak a rohadt kapitalistáknak jó, az miért nem gyűrűzik ide be?
(Hofinak se magyarázták el Kádár alatt, nekem se fogják Orbán alatt).

Mr. Waszabi 2013.09.02. 08:44:30

@Jankove: félreértettél. Én is abban nőttem fel, s nem maradtak bennem tüskék, élhető volt. Soha enm is szidtam, sőt azon akadtam ki inkább, hogy olyanok szidják, akik a jót elvették abban a rendszerben, csak erre nem akarnak ma emlékezni. Viszont gazdaságilag csődbe ment, azért, mert az a bizonyos biztonság csak illúzió volt. Lehetett ezt tudni már 68 után, amikor a gazdasági modell versenyalapúvá tételét az oroszok megakadályozták.
Én ugyan nem vagyok fogyasztás orientált, habár szeretek választani. Egyértelműen érzékelem a kínálat szűkülését, és a drágulást, ami viszont nem szolgálja sem a gazdaságunk fejlődését, sem pedig az életünket.
A szocialista államgazdálkodás egyik problémája, hogy ha nincs technológiai verseny, akkor lemarad a gazdaság a piacon és a tőke is elfogy. Amint ezt a Kádár-rendszerben meg lehetett tapasztalni 1980-tól.
Az érem másik oldala, hogy az emberek többségének egyértelműen elég jó abban a rendszerben, ezért kellett a rendszerváltás.
Nem azzal volt a gond, hogy akkor mi volt a jó, hanem hogy annak mi volt az ára. Az IMF hitelek felvétele és felélése az általad említett biztonság fenntartására, nos, az nem volt kimondottan jó ötlet, anélkül meg csak a román színvonalat hozhattuk volna a 80-as évek második felében. Ezt szerettem volna megvilágítani.

Az EU-ból való kiugrásunk esélye, illetve az életben maradásunké egy ilyen döntés után, nagyjából a zéróval egyenlő. Azért, mert gazdaságilag olyan elszigeteltségbe kerülnénk, mint Kuba vagy É-Korea. Ha meggondolod, a környező volt szocialista országok nem fognak kilépni és ez azt jelenti, hogy a velük való kereskedést is vám terhelné. 1-2 év alatt tönkremenne az ország, simán. A nyugati nagyvállalatok, akik a GDP jelentős részét ma biztosítják itt, azonnal elköltöznének innen, mivel a vámterhek miatt versenyképességüket elveszítenék az unión belül.

Lajosforras 2013.09.02. 08:47:04

@vajdasagi: nem tudom,megvagyok olcsó lengyel tej nélkül, a piacon van magyar 170-ért.
a globalizáció nem arról szól, hogy van toyota meg bmw, hanem arról, hogy csak az van. ha ez a globalizációs rizsa igaz lenne ebben a formában, nem lenne vám pl. az amerikai cuccokra-miért lenne? hadd vegye a pógár az esetleg jobbat olcsóbban.
elkerülhető lenne,de fent nem ez a szándék. nem tudom, miért gondolja bárki, hogy az eu-n kívül nincs élet,akkor automatikusan jön észak-korea.

01234567 2013.09.02. 08:50:28

A magyarok, meglepő módon annak ellenére, hogy alapból, mondhatnám genetikailag(?) sokkal intelligensebb, logikusabb, önállóbb, ötletesebb, kreatívabb népcsoport mint a környező szláv és germán népek, a politikusainak és a gazdasági elitjének köszönhetően totál degenerált hülye a bel és a nemzetközi politikához egyaránt, annál csak a napi gazdasági és világgazdasági történésekhez hülyébb. Megdöbbentő módon nálunk 23 év után sincs fogalma az embereknek a kapitalizmus mikéntjéről, elhiszik az ez ami itt van, és most a demokráciát hagyjuk is. Egy önző, harácsoló élősködő magyar elit érdeke ez, nagyon is.
Szorosan a témához: és ezek az emberek ezért el sem tudják képzelni mi lenne ezzel az országnak nevezett szarkupaccal amit a díszes magyar elit itt teremtett, az EU nélkül. Nyomor a köbön, és még menni sem lehetne sehová.

vajdasagi 2013.09.02. 08:58:44

@01234567: A hozzászólásod lényegi részével teljesen egyetértek. Az eleje zavar: ez a "genetikailag sokkal intelligensebbek, logikusabbak". Ez egy olyan rizsa, amelyet minden nép elmond önmagáról, és sajnos el is hiszi. Pedig ha mindenki az általgánál intelligensebb, akkor ott valami nincs rendben :-)

Van közöttünk sok okos, és sok buta. És ez igaz a többi európai népre is. Talán látok lényeeges különbségeket a németek meg mondjuk az albánok között, de közép-kele európa népei között én nem érzékelek ilyen mérhető "genetikai" különdbségeket.
És ha itt a Nobel-díjasainkkal jössz most, akkor nem méltatlak szóra többé :-) Pedig amúgy milyen okosakat írtál :-)

vajdasagi 2013.09.02. 09:07:00

@Lajosforras: Kiragadtál egy példát a sok közül: a tejet. Mi a véleményed a szjnes-tévéről meg a mobil-telefonról? És az UEFA-focimeccsek nem hiányoznak majd?

Itt nyomor jönne a köbön az EU nélkül, hogy idézzek egy másik hozzászólást. Megint senki nem mehetne a tengerre nyaralni, hanem a Balaton lenne álmai maximuma.

És igenis tudok mondani magyar céget, amelyik exportálni tud az EU-ba: az én cégem. És ha kilépnénk az EU-ból, akkor nem tudna. Elbocsátanék legalább 20 embert, és ebből minimum 10 család fenntartója nem is találna másik állást és kivándorolnának az EU-ba, mert ott meg kapnának munkát. (A másik tíz azért találna itthon is munkát, és talán maradna is Magyarországon.) Szóval sokan itt NEM TUDJÁK , MIRŐL BESZÉLNEK.
Ezért mindenki, aki tudja, hallassa is a hangját, mert ha megengedjük, hogy az inkompetensek vigyék a szót, akkor még rosszabb lesz nekünk, mint most.

Globetrotter2014 2013.09.02. 09:08:13

@Jankove: szerintem te sosem éltél a Kádár rendszerben.

Egy marhaxar posvány volt. Sose térjen vissza.

Az EU nak nem az a dolga hogy helyettünk kormányozzon, csak megfelelő kereteket ad. A lehetőségekkel viszont nekünk kell(ene) élni.

@Prosztó: amit írsz azt az EU-n belül ugyanúgy el lehetett volna érni. Semmi köze ennek az EU-hoz, egyszerű prioritás kérdés.

Nyilván a fenti dinoszauruszok túléléséhez kellene egy erős modernizáció is, de másoknak is sikerült.

Viszont az egy sokkal érdekesebb kérdés hogy ezek a vállalatok mennyit hozhattak volna GDP vagy foglalkoztatás terén. Meglepődnék ha az egész ágazat nagybb lenne mint egy egy nagyobb nálunk gyártó multi (pl audi) a teljes kapcsolódó vállalkozásaival /beszállítórendszerével.

Globetrotter2014 2013.09.02. 09:13:01

@Malthus: bakker, ha az EU hozzányúlt volna a nemzetállamokhoz akkor lenne most csak jajveszékelés. Egyszerűen nem érted meg miről szól a dolog. Pont attól működik ennyi évtizede, hogy nem próbál meg gyarmatosítani, egy kölcsönösen előnyös keretrendszert kínál, demokratikus alapon.

A világ egyik legnehezebb közösségét hozta össze, évszázados és egyre eszkalálódó háborúk után.

Nézd meg pl Kína Japán viszont 60 év után...

panelburzsuj 2013.09.02. 09:13:24

@Lajosforras:

"automatikusan jön észak-korea"

Dehogy az jön.

Belarusz jön.

Csak traktor meg kálisó nélkül, csupasz seggel.

Lajosforras 2013.09.02. 09:26:46

@vajdasagi: én meg importáltam az eu-ból 2001-ben,mikor nem voltunk tagok, sőt más, eu-n kívüli országok is kiválóan megélnek úgy, hogy exportálnak az eu-ba. horvátország, szerbia sem egy kifejezett nyomortanya. mégis megélnek az eu nélkül is. jé...

vajdasagi 2013.09.02. 09:44:17

@Lajosforras: Szerbia igenis egy nyomortanya. Ezt Tőled jobban tudom, elhiheted nekem. És nem az a fő gond, hogy most egy nyomortanya, hanem az, hogy teljes a kilátástalanság: egyre csak rosszabb lesz ott a helyzet. Igazán nyomortanyává majd csak 10-20 év múlva válik. Nem véletlen, hogy mindenáron be akarnak lépni az EU-ba. Még azon az áron is, hogy végleg le kell mondaniuk Koszovóról, ami nekik olyan, mint nekünk volt Erdély (sőt még talán több is). Engem nagyon letör, hogy nálunk mennyire rosszul mennek a dolgok, de aztán egy-egy szerbiai út mindig megmutatja, hogy van ennél lejjebb is.

Horvátországgal más a helyzet: ők beléptek az EU-ba. Igaz: ők még EU nélkül is talán megmaradhattak volna, mert annyira jók a turisztikai adottságaik (talán a világ egyik legszebb tengerpartja az övék).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.02. 09:46:42

@Jankove: ez valtozo, az en barati koromben is felulprezentaltaka min. erettsegivel rendelkezok, ellenben alulprezentaltak az unio-ellenesek. Akkor mos tkinek van igaza?:D

Lajosforras 2013.09.02. 10:05:22

@vajdasagi: nem attól következik be lényeges változás, hogy eu-tagok lesznek-e vagy sem. horvátország nem csak tengerpartból áll, mégsem nyomortanya. vagy ha az, nem gettób,mint békés vagy szabolcs falvai.
egyébként még el is hinném, hogy olyan nagyon jó az eu,ha nem panaszkodna sok osztrák ,német stb. ugyanúgy, akiknek elvileg nem kellene,hiszen olyan klassz 10 euro órabért fizetni a magyar melósnak a német 20 eurója helyett. ezzel szemben ott is növekszik az elégedetlenek tábora.

vajdasagi 2013.09.02. 10:34:20

@Lajosforras: Ott azért növekszik az elégedetlenkedők tábora, mert sokallják azt a pénzt, amit nekünk adnak. Tehát az nekünk nem érv, hogy "ők is belátják, hogy ez nem jó". Ők minket tartanak el, és ezt helytelenítik.

De ott is csak a szűklátókörűek panaszkodnak. Akik nem tudnak világszinten versenyképes melót elvégezni, hanem abbak bíznak, hogy majd mindig 20 Euró lesz az órabérük. Pedig ezt nemcsak a magyar kétkezi munkás akadályozza meg, hanem a globalizáció révén Kína, meg Vietnám, meg Bangadezs fogja megszüntetni. Utána meg a gépesítés és automatika meg informatika forradalma fogja a kétkezi munkásokat veszélyeztetni, és nem az Európai Únió.

Az EU nem csupán pénzkérdés: azóta nincs itt háború, azóta a nagyobb közösségnek nagyobb a világon a befolyása, azóta kibulizza nekünk az EU az amerikai meg kanadai vízummentességet, azóta akadályozzák meg hogy helyi kiskirályok autokratikus rendszereket építsenek 1-1 tagországban, azóta van egyre inkább jogrend, azóta jobban odafigyelünk a csökkent munkaképességűekre (ami az én cégemnek plussz költség, de helyeslem), és még folytathatnám nagyon-nagyon sokáig.

Lajosforras 2013.09.02. 10:44:25

@vajdasagi: meg azok,akinek a tökük tele a bevándorló munkanélküliekkel, a szociális hálón élősködőkel, akiktől németország nem az,aminek ők szeretnék látni,ami az ő németországuk. ami mellesleg működött a kelet-európai államok nélkül is. vagy az unió tiszta emberbaráti szeretetből hagyta csatlakozni a cseheket,lengyeleket,szlovákokat,minket, stb...? nyilván annyira kellettünk az eu túléléséhez, hogy nem volt más megoldás. az esetleges életképtelenségünk csak és kizárólag annak köszönhető, hogy időtlen idők óta idióták és bürökraták irányítják az országot, akik hajlandóak bármilyen segget kinyalni és gondolkodás nélkül megtenni bármit,ami a saját anyagi érdekeiket és hatalmi törekvéseiket segíti.

panelburzsuj 2013.09.02. 11:01:29

@Lajosforras:

Tudod, roppant kínos ugyanazokat a lógós-lompos-hőbörgős világmagyarázatokat hallgatni Orbán király alattvalóitól, mint amit Angyalföld egyik patinás gyárában - suttyó falusi rakodóként - a helyben termett "bölcs" proletároktól hallgathattam.

Ja: úgy 35 éve.

vajdasagi 2013.09.02. 11:05:40

@Lajosforras: Azt, hogy minket jobbára idióták és elvtelen/tolvaj emberek irányítanak, az szerintem is igaz.

Másrészt Németország a mi beengedésünk előtt is el volt árasztva vendégmunkásokkal: törökök és szerbek/bosnyákok/albánok tették nagyjából ugyanazt, amit most a lengyelek/románok/magyarok. Csak most EU-tagok teszik ezt velük, és ezeket nehezebb kiebrudalni Németországból, tehát ezért is berzenkednek,

Amikor az EU befogadott minket, akkor az valóban az EU-nak is kellett, nemcsak nekünk, de azért ne gongold, hogy az EU rövid távon nem élte volna túl nélkülünk. Majd 30-50 év múlva lesz az fontos, hogy az EU piaca nagyobb még az USA piacánál is: no akkor válik nyugat-európa a nagy bővítés nyertesévé. Attól tartok, hogy most még több a káruk belőlünk, mint a hasznuk. Itt elsősorban a Görögök-okozta kárra gondolok. Mi azonban azonnali nettó haszonélvezőkké váltunk, csak épp a saját korrupciónk miatt nem tudtuk még nagyobbá duzzasztani ezt a hasznot.

Azt, hogy egy ilyen hasznos, vagy káros leginkább csak évszazadok múltán lehet megitélni. Most még túl korai. De mindenesetre az USA profitált abból, hogy egyesült valamikor régen, meg Kína is a saját egyesítésével. És nem ismerem ugyan India történelmét, de azt hiszen, nekik is hasznos a nagy méret és befolyás. Legyünk mi is bölcsek, és profitáljunk mi is. Attól tartok, hogy egyenként csak kicsiny porszemek lennénk a történelem és gazdaság viharában (talán az egy-szem Németország prosperálhatna önmaga is, meg persze a gondos házigazda Svájc és az olajban gazdag és egyben puritán Norvégia). A többiek mind megszívnák a globalizációt - de nagyon. Nagyon-nagyon.

panelburzsuj 2013.09.02. 11:08:34

@panelburzsuj:

(Persze értem én azokat, akiknek ott a földi mennyország, ahol a gyár nagyhírű művelődési házában nem pohár, hanem tálcaszámra fussa a kisfröccsre a nyócóra munkából - de hát ruszki tankok oltalma nélkül az a mennyország eléggé sérülékennyé válik...)

panelburzsuj 2013.09.02. 11:16:06

@vajdasagi:

A "balkániak" előtt meg spanyol, portugál, de főként olasz vendégmunkásoktól hemzsegtek a német gyárak - és akkor is ugyanez nóta járta: elveszik a helyünket!...

panelburzsuj 2013.09.02. 11:20:39

@vajdasagi:

Pontos: a "nagyhatalamak" pont nagyhatalmi megfontolásból nem állítottak valós akadályokat India hindu és iszlám részekre "széttörése" elé.

vajdasagi 2013.09.02. 11:24:54

@panelburzsuj: Én nagyon kedvelem a hozzászólásaidat :-)

Tudod: nincs új a nap alatt. A történelem ismétli önmagát, és a kifogások is ugyanazok.

Számomra ennél is megdöbbentőbb volt viszont, hogy Jugoszlávia majd Szerbia vezetői mennyire ugyanazok a jelszavak mellett, ugyanazokkal a módszerekkel operáltak, és tették tönkre a saját országukat, mint amiket én most itt látok.
(A szerb tévé híradója minden áldott este ugyanazokkal a mantra-szerűen elmormogott mondatokkal kezdődött éveken át: "Az igazság lassan de megállíthatatlanul utat tör a világba. A semmivel ki nem érdemelt szankciókat egyre többen ellenzik a nyugati világban. Mindenki ellenünk van, de majd mi felnyitjuk a szemüket. És a nyugat amúgy is hanyatlik" Hát nem ismerős? Még birkamenet is volt - nagyobb létszámú is mint itt!!! Államilag buszoztatták rá a "dolgozó népet". Ott is jól beszart a nyugat, amikor ezt meglátta :-)
Ott is mindenki ellenünk volt, de majd a VEZÉR jól megvéd minket, csak gyűljünk köré. Ott is volt külső és belső ellenség. (Persze a belső volt a veszélyesebb)

Ott is már éles szemmel látták, hogy az EU szétesőben van. Az USA meg egyenesen hanyatlik.

Egy különbség: ott nem keveredett a
nyugatellenességbe látens zsidó-bankározás. Viszont a szomszéd nemzetet fegyverrel is lőtték, nemcsak szavakkal. De higyjétek el, nem a fegyver volt a lényeg, tehát az, hogy nálunk ez kimarad nagyon gyenge vigasz.

Ja és: a nyugat végül persze legyőzte őket, és igen alaposan elbánt velük. Gyakran már az igazságtalanság határain túl is büntették őket. No: ettől félek én most minálunk.

01234567 2013.09.02. 11:31:17

@vajdasagi: Akkor legyen gondolkodási mechanizmus. És ez személyes tapasztalat. Egy német osztrák vonalas merev olyan nonkretív figurák. Az északi szlávok, meg a keletiek meg olyan darabos gépek. Egy románt, vagy lengyelt beállítasz rakodni ásni tökéletes, csak ne szakadjon meg valami miatt a folyamat. A szerbek tökfejűek, egoista vakok a munkában is. Érdekes, de nekem a szlávok közül a szlovákok tűntek a legkreatívabbanak, ezt pontosan a magyar "behatásnak" tudtam be. Én erre gondoltam, és nem valami übermensch féle neonáci baromságra.

panelburzsuj 2013.09.02. 11:34:04

@vajdasagi:

Nagyon bután hangzik, hogy nem örülök felhőtlenül a "sikeremnek"? ...

Én ugyanis nem szeretek "költeni" se, "koppintani" se - azt mondom, amit magam látok és gondolok - és legfeljebb tévedek, ha nem eléggé alaposan nézek körül.

Viszont ha ezek a "tapasztalati valóságból fölvett" szilánkok vagy forgácsok tényleg "ülnek" - akkor elég nagy kakiban vagyunk... :(

Prosztó 2013.09.02. 12:03:48

@ZF2:

Mivel adott keresletet adott meretu iparag (adott toke vagy eszkoz ertek) tud kielegiteni, nem hinnem, hogy az egesz szektor kisebb let volna, mint egy multi.

Ugyanugy fel lehet fejleszteni magyar befektetokkel egy iparagat, senki es semmi nem tiltja, az egesz toke-kerdes. Ezert mondtam, hogy lassabban ment volna es az eletszinvonal-emelkedes elmaradt volna, sot.

De tavlatokban gondolkozva, biztosan kifizetodobb, mint az olcso munkaerore epiteni. En el sem hiszem, hogy Magyarorszagnak meg mindig ez a strategiaja. Ez a Kozep-Kelet strategiaja, meg Kinae. Csak mer ok is (India v. Kina) kezdenek tuljutni rajta, mert az eros hazai innovacio (legyen bar az a technologiak lenyulasa) es toke szuksegszeruen eletszinvonal-emelkedest jelent egy ido utan (fizetokepes fogyasztokat - annyit, amennyit elbir a gazdasag).

Csak itt egyszerubb volt mindent eladni, a "kulfoldi toke hatekonyabb" alapon. Na meg, ellopni, na meg, sajat kezre privatizalni, majd elkotyavetyelni.

Egesz egyszeruen roved tavu erdekek (ha nem rablogazdalkodas) ervenyuseltek egy vizio, egy koncepico helyett. Amibol most sincs.

Mi Magyarorszag gazdasagpolitikaja, az egyre kevesebb fejheto adozo pumpolasan kivul? Mi a kiut a jelenlegi helyzetbol?

Balt 2013.09.02. 12:06:22

@tildy:): Ne rinyálj, mindjárt népszavazhatsz az EU kilépésről. (Feltéve, hogy brit áp vagy, de ahogy számolom, az nemigen jöhetett össze még.) :))

vajdasagi 2013.09.02. 12:10:37

@01234567: Nézd, az tagadhatatlan, hogy sok magyar találmány született az elmúlt néhány évszázad során. De ez betudható a nagy országnak is, meg a korához képest aránylag fejlett gazdaságnak is, meg a termékeny közegnek is. Meg én ugyan utálok zsidózni, de betudható ez a közöttünk akkoriban élő sok "idegenszívűnek" is: zsidók, németek, stb.

Mostanában és nem gondolnám, hogy itt okosabb emberek élnek, mint a környezetünkben. És a trend sem felfelé irányul, hanem inkább lefelé.

És a többi környező ország népe is azt hiszi, hogy ők átlagban véve tehetségesebbek a szomszédaiknál - ami nyilván csak egyikük esetében lehet igaz.
De nincs is ennek jelentősége: erről nem beszélünk, mert haszna nem lehet, mindenféle kár meg származhat belőle: mások megsértése, magunk túlértékelése, ellustulás, stb. stb.

Javaslom: ejtsük ezt a témát, és én meg elmegyek megtanulni valami újat, amit a munkámban majd esetleg pénzzé felhasználhatok, értéket és pénzt teremtve ezzel.

Balt 2013.09.02. 12:15:03

@Jankove: Egyetértek. Nem voltam nagy ellenálló (mint aki a nádasban szökött a stencilgéppel, hogy pár évre rá az utódpárt föpolgi-jelöltje legyen, lol), de eleget láttam a nyugatból ahhoz, hogy a híve se legyek, tudjam: egy velejéig hazug, bukásra ítélt rendszerben élünk. (Persze akkor még örökkévalónak tűnt.) De ma bizony én is néha nosztalgiával emlékszem akár csak még az "antivilág" dekadens '80-as éveire is, mert tény: az azóta eltelt években a lét-, köz- és egzisztenciális biztonság országosan sokat romlott (EU ide vagy oda).

Globetrotter2014 2013.09.02. 12:20:41

@Prosztó: nem érted a lényeget. Az igazi "multik", nem egyszerűen azért jöttek ide hogy felvásárolják a keresletet, hanem hogy a mi versneyelőnyünket kihasználva (olcsó és/vagy jó minőségű munkaerő, kedvező adófelételek) hozzánk vigyék a teljes gyártásukat.

Nem azért gyártat a Mercedes vagy a VW csoport nálunk mert annyira jelentős a prémiumautó-kersletünk.

Mégis az Audi hozzájárulása (főleg ha a teljes folyamatot nézzük, megvásárolt ingatlan, kapcsolódó beszállítók, de nyugodtan vehetjük az általuk mozgósított dolgokat, fejlődő győri műszaki képzés, beinduló önkormányzati projektek),
ezek sokkal többet hoznak mint egy egy döglődő élelmiszer-ipari feldolgozó.

Ezeket pedig annak köszönhetjük, hogy az EU kezdetben egyoldalú engedményelet tett felénk a csatlakozást előkészítendő.

Alig emlékezünk rá a sok elkúrás után, de volt egy rendes magyar fellendülés úgy 2000-2006 között, és ezt az EU csatakozás és annak perspektívája tette lehetővé...

vajdasagi 2013.09.02. 12:25:10

@Prosztó: A ma és a holnap gazdasága "tudásalapú" és nem "tőkealapú". Az Audi helyett magyar hasonló gyárat nem azért nem építettünk fel, mert nem volt pénzünk, hanem azért, mert nem volt tudásunk.

Gondolok itt mérnökök, marketingesek, kereskedők, üzletemberek együttes tudására. És azért sem, mert kicsiny az országunk és kevés a kapcsolati tőkénk. Ehhez egy EU-méretű piac is kell ám. Szóval ábránd azt gondolni, hogy jól boldogultunk volna magunk is.
Kell néha a működőtőke is (nekem pl. pont most jól jött volna a Matolcsy-féle olcsó beruházási hitel, de minő meglepetés: azt a cimborák szerezték meg - nekem nem jutott). De elsősorban a képzett munkaerő (a tudás) hiányzik ám, és nem a tőke.

A cukorgyárak szerencsétlen esete szerintem nem általánosítható: az kilóg a sorból. Az általános a Suzuki, az Audi, a Mercedes. A MOL a sikeres magyar cég példája, meg az OTP - de ezeket privatizáltuk. Ami állami vagy lényegét tekintve állami maradt (lásd Malév), az itt mindig tönkrement sajnos. Mert tolvaj és kontraszelektált a vezetésünk. És mert senki sem ellenkezett hangosan amikor a Torgyán a saját képzetlen pereputtyát tette meg Malév-vezetőknek.

Prosztó 2013.09.02. 12:28:13

@ZF2:

Lehet, hogy nem ertem a lenyeget :) (Miert nem hulyezel le mindjart?), de nem is arrol a szegmensrol beszelunk, amit ESELYE sem volt atvenni a magyar vallakozoknak (lasd bankok, autoipar, biztositoi szektor, magas K+F igenyu iparagak), hanem arrol a szegmensrol, amit mogyoroert eladtunk, vagy bezartunk. Na, az tiszta veszteseg volt egy elet- es fejlodokepes magyar tulajdonu gazdasag kialakitasa szempontjabol.

Sosem mondtam, hogy mindezt az EU-n kivul kellett volna veghezvinni, en EU parti vagyok. De az EU-n belul sem kell feladni az onervenyestito kepessegunket.

panelburzsuj 2013.09.02. 12:28:59

@Balt:

Mivel már sokadszor írod le, hogy neked az egyik pelenka boldogságától a másik hugyos öntudtalanságig tartó szakasz csak keserves átmenet, amit valahogy ki kell bekelni, elhiszem, hogy őszintén így érzel.

De miért vagy erre büszke?!

vajdasagi 2013.09.02. 12:36:06

@vajdasagi: És még csak egy dolog, és utána elmegyek melózni/tanulni: a GE is jó példa: amennyire én tudom, bagóért privatizáltak, de most nálunk gyártják a turbináikat a fél világ számára. Virágzik a gyár, a jól járnak a budapesti elit éttermek is, ahol vacsorázatják azokat a külföldieket, akik turbináékat vásárolnak tőlük: mi meg legyártjuk és exportáljuk ezeket. Ehhez esélyt kaptunk, és most sok lelkes mérnök/munkás/titkárnő dolgozik abban a gyárban világszinvonalon. Magyar beszállítók százai is dolgoznak nekik. Felbecsülhetetlen az a haszon, amivel hozzájárulnak hazánk boldogulásához.

Kellenek ugyan a csirkefarmok, de azokból nem tud megélni egy ország. General Electric-ekből tud megélni. És az meg azért nem áll odébb, mert képzett és lelkes a munkaerő. meg precíz és megbízható a beszállító is. (És igen, aránylag olcsó is.)

panelburzsuj 2013.09.02. 12:39:00

@vajdasagi:

Közelről nézem egy "táskás fővállalkozásból" exportpiacra kinőtt középméretű cég agóniáját: a főnök/tulaj addig-addig szorongatta a melósai/beszállítói tökeit, amíg a legjobb hegesztők/lakatosok stb. sorba neki nem keseredtek egész Németországig - és maradtak a veledmégismitkezdjek-munkavállalók.

A döntő lökést persze a "nagypolitika" adta meg - de aligha harapózott volna el ennyire a "mehetnék", ha a "jobb időkben" nem egy botosispán lelkületével "menedzselte" volna a cégét a jóember...

Szóval ahogy mondják - sok út vezet a nirvánába.

panelburzsuj 2013.09.02. 12:43:49

@vajdasagi:

Hát ja: valahogy a szovjet exportra összegányolt gigantikus paradicsomfacsarók gyártása múlott ki - és a turbina maradt...

Globetrotter2014 2013.09.02. 12:47:46

@Prosztó: az a gond az átkosból örökölt gyárakkal hogy már eleve hűátránnyal indultak,

Utólag biztos megy a nosztalgia, de ezek a válalaltok jelentős részben alkalmatlanok voltak, egy olyan rendszerben szocializálódtak ami nem volt életképes.

sajnos részben azért mentek el bagóért mert annyit értek és a privatiáció csak egy kihelyezett feszámolás volt.

Ebben az időszakban ésszerűbb volt odaadni egy nyugati befeketőnek mert idehaza se pénzünk se tudásunk nem volt a gazdaságos üzemeltetésre.

Aki élt benne még emlékszik mennyire xar volt Matáv vagy a helyi közértek szolgátatása. És mennyivel más volt elmenni egy maszek zöldségeshez...

Globetrotter2014 2013.09.02. 12:50:56

@Prosztó: egyébbként az utolsó mondatoddal nagyon egyet értek. Az EU a belső versneyrl szól, feladfni sosem lehet.

De az átksoból örökölt cégekkel ez aligha ment volna.

És azért a verseny nem lebecsülendő, komoly múltú modern cégek dőlnek be, Siemens vagy az Ericcson mobilgyártó részlege, Rover, ezek nemrég még versneyképes cégek voltak.

vajdasagi 2013.09.02. 12:51:31

@Prosztó: Biztosan sokat hibáztak a privatizáció során. És biztosan sok dolog volt tudatos elárulása a nemzeti érdekeknek egy kis kenőpénzért - ezt nem vitatom. Talán csak annyit, hogy ezt mintha pártfüggetlenül mindenki csiálta volna, aki közel került a tűzhöz. Én homályosan az M5-os autópályára és az MDF-re emlékszem...

De nagyon nehéz ám meglátni, hogy melyik volt a jó, és melyik a hibás privatizáció. Lásd: a szlovénok, akik szinte semmit sem privatizáltak, azok pont most kerülnek majd bajba, és pontosan emiatt. Igaz: olyan magas az életszinvonaluk, hogy ha abból csak 20-30%-ot kell leadniuk és nem többet, akkor még mindig jobb ott, mint Magyarországon. De mi lesz, ha nem 30% lesz a visszaesés, hanem még több?

Ekkora lépésekhez, mint a privatizáció nem értek, de a kérdés nem válaszolható meg egyszerűen, és pláne nem általánosságban. Pl. a GE tudomásom szerint bagóért vásrolt mindent Magyarországon, de a következő 20 évben bebizonyította, hogy méltó volt a bizalmunkra. Meg az Audi is. Mások nem voltak méltóak. Szerintem az én ismereteimmel és tudásommal ennyi mondható el erről.

Viszont magyar világcég vagy legalább nemzetközileg sikeres magyar cég az csak úgy fejlődhetett ki, hogy itt voltak mellettünk a GE és hasonló nagy multik: volt kitől tanulnunk. Ebben elég biztos vagyok, mert én is így tanultam - akkor még egy másik multiban. Igaz, a mostani sajét cégem még nem nagycég, de már nemzetközi és egyelőre nem maradunk alul a nemzetközi megmérettetésben. Persze az oktatási rendszer mostani megregulázása a cégemnek 5-10 év múlva versenyhátrányt jelent majd: ez most jól látszik. Nem véletlen, hogy nem mérnöki hanem talán egyházi iskolában volt az ünnepélyes tanévkezdése a Hoffmann Rózsának. Reméljük, hogy majd sok papi tudást exportálunk a jövőben.

panelburzsuj 2013.09.02. 12:56:49

@vajdasagi:

"papi tudást exportálunk"

Bonhoeffer, Küng, Douglass

(A gugli a barátod... :)

És ilyen "felhozatal" mellett is konganak a templomaik.

De majd a Balog tiszteletes növendékei... :)

vajdasagi 2013.09.02. 13:05:12

@panelburzsuj: Reméljük, hogy én nem egy táskás fővállakozó voltam, de azért köszönöm a kommentet, és jót mosolyogtam rajta, mert megértem az élethelyzetet. Láttam én is ilyen "szomszédos cégeket".

A "nagypolitika" persze az én cégemnek is majdnem "betett" egyszer, de hát a kapitalizmus már csak ilyen :-) Mellesleg megjegyzem: a kapitalista lét legszörnyűbb élethelyzete, amikor leépítésre/elbocsátásra kényszerülsz, és tudod, hogy akit elbocsátanál, az a) mindent jól csinált és vétel a kialakult helyzetben és b) komoly egzisztenciálsi gondjai lesznek az elbocsátás miatt. Nos ez egy nagyon szar dolog - nem kivánom senkinek.

Talán hegesztőkkel nehezebb is boldogulni manapság, mint az én szakterületemen. És persze a vezetők/tulajdonosok közül is "mindenki másként csinálja". Kívánom a legjobbakat azoknak, akik abban az agóniában részt vesznek.

panelburzsuj 2013.09.02. 13:19:35

@vajdasagi:

Az eddigi szöveged nem nagyon hasonlít a táskásomtól megszokottra - úgyhogy nem célzás volt... :)

Prosztó 2013.09.02. 13:20:52

@ZF2:

"Ebben az időszakban ésszerűbb volt odaadni egy nyugati befeketőnek mert idehaza se pénzünk se tudásunk nem volt a gazdaságos üzemeltetésre.
"

Lehet, hogy ha ezt a paradigmat akkor atgondoltak volna, vagy nem alkalmaztak volna minden esetben, ott tartanak most, mint a szlovenek.

Azt, hogy tudasunk nem volt, tagadnam. A Kadar-rendszer szakkepzese jobb volt, mint a mostani, es szerintem a szakember-gardaja is jobb lehetett.

A tokehiany teny, de mar haromszor leirtam, hogy csak az azonnali eletszinvonal-novekedes feladasa mellett lehetett volna megvalositani egy reszben hazai tokere alapozo gazdasagpolitkat.

Egyebkent, mi van most? A hitelbol mestersegesen fenntartott eletszinvonalat, ami igy is lemarad a Nyugat-europai atlagtol, most adjuk fel. Drasztikusan.

Ugyanolyan szar less igy is. Akkor lesz nagyon szar, amikor jon az egeszsegugy es az oktatas teljes privatizacioja. Amely most mar kenyszerkent fog jonni...

Mert nincs mese, feleltuk a jelenunket es a jovonket az EU elvtelen kiszolgalasaval, az elhibazott gazdasagpolitikak es a korrupt, elodazo, atpolitizalt gazdasagi dontesek reven.

vajdasagi 2013.09.02. 13:46:35

@Prosztó: Nem az EU kiszolgálásával éltük fel a jelenünket és jövőnket. Ezt számító ravaszsággal azok hitetik el Veled, akik ebből meggazdagodtak.

A tudás terén meg tévedésben élsz. Volt ugyan nagy tudású gépészmérnökünk, de attól még nem áll össze egy Audi méretű gyár, hogy van néhány gépészmérnök. A beszállítók mind silány minőségű alkatrészeket szállítottak annakidején. Nem volt dizájner, meg marketignes. Meg kereskedő. Magam is mérnök vagyok, tehát látszólag magam ellen beszélek, de mi nem tudtunk volna egy ilyen kolloszuszt összehozni. A gépészmérnökök krémje most sem Győrben dolgozik, hanem németben. Pl. kevés volt az olyan gzadasági szakemberünk, aki értette volna a kapitalizmus működését (ne vedd sértésnek, de Te ezt most sem érted).

NEM VOLTUNK KÉPESEK ilyesmire. Ja és: lehet, hogy a Csányiék ilyen-vagy-olyan emberek, meg a MOL-os Hernádiék, de le a kalappal előttük: ők az egyetlenek akik azokból az akkori cégekből versenyképes kapitalista nagyvállallatokat tudtak kalapálni. Tudom, nem egy ember műve lehetett, és most igazságtalan vagyok a siker többi kovácsával szemben, de mégicsak: ezeknek sikerült. És persze volt kb. 10 magyar kiscég, amely nemzetközileg felfutott, de 10 ilyen fecske nem csinál nyarat: többezer kellene.

Vagy vedd a Nestlét meg a szerencsi csokoládégyárat. Komolyan gondolod, hogy mi tudnánk egy olyan gigászt összehozni, mint a Nestlé? Mert akkor álomvilágban élsz.

Nálunk Matáv volt a maga szönyűségeivel. És akkor jött a Westel, és lett egy világszinvonalú cégünk. És még sorolhatnám. Szinte olyan ez mint a "mit adtak nekünk a rómaiak" a Brian életéből. Ha nem nézted, akkor mindenképpen ajánlom: jót szórakozol majd, de tanulsz is sokat.

Lajosforras 2013.09.02. 14:11:56

@panelburzsuj: értem én, hogy nagyobb flash ceo-ként céges luxuskocsival járni, kokaint szívni pálinkaivás helyett, marlborot dollárbolt helyett trafikban vásárolni, és a gundel helyett valami luxuskupiba cipelni a protokollárisan kielégítendő külföldi vendégeket,de az orosz tankok helyett ennek védelmére ott a nato egy ideje.

vajdasagi 2013.09.02. 14:23:38

@Lajosforras: Én elég sok "külföldi vendéget" látok. Egyeseket én fogadok, a nagy többségüket mások, de én is összefutok velük: hidd el, marhára nem úgy történik, ahogyan te elképzeled.

Az egyik ilyen ügyfelemmel a tipikus az, hogy

a) reggel leszáll Ferihegyen
b) én kocsival megvárom a reptéren, ha tudom.
Befelé jövet fél óra gyümölcsöző üzleti
megbeszélés a kocsiban
c) bemegy a saját itteni idodájába és egész
nem tárgyal - sokszor ebéd kihagyásával, mert
nincs rá ideje
d) este hullafáradtan becsekkel egy szállodába
e) reggel a saját irodája és egész nap meló
f) nap végén hazarepül

A kapitalizmus a CEO-kat is igencsak kizsigereli
manapság - csak Te ezt nem látod közelről.
Meg azért ő ezt nagy pénzekért csinálja - de
kíméletlenül gürcöl.

panelburzsuj 2013.09.02. 14:23:51

@Lajosforras:

Hogy melyik a nagyobb fless, azt közvetlen tapasztalat híján nem tudom megítélni. És mivel az utolsó "hivatalos" munkahelyem két és fél havi közmunka volt - (méghozzá a prémium hatvanezres, csak hogy még jobban sárgulj az irigységtől... ) - egy darabig még várnod kell az élménybeszámolómra.

A tankdumád fasság - de hát épp azért írtad.

csak egy néző 2013.09.02. 14:51:40

A többség mégsem olyan hülye.
"Korrigálta a Tárki az Európai Unió megítéléséről szóló kutatásának eredményével kapcsolatos pénteki sajtóközleményét. Alapvető adatok cserélődtek ugyanis fel benne: az EU-s tagságot rossz dolognak tartók aránya valójában 22%, nem pedig 39% (ahogyan azt a múlt heti tájékoztatás jelezte). Ez a szám ugyanis azokra vonatkozik, akiknek nincs határozott véleményük az ország uniós tagságáról."

panelburzsuj 2013.09.02. 14:59:27

@csak egy néző:

Idézek - három nappal ezelőttről:

nyünyüge 2013.08.30. 16:13:52

@panelburzsuj:

És nagy taps pártunknak és kormányunknak is, amelyiknek sikerült fordítani egy évtizedes trenden.

Nem kérdés, Magyarország jobban teljesít.

A NÉPET sikerült meggyőzni, hogy az EU tagságnak több a hátránya, mint az előnye.

Gratula.

http://www.tarki.hu/hu/news/2013/kitekint/20130829_eutagsag.html

panelburzsuj 2013.08.30. 16:25:35

@nyünyüge:

(egyébként meg a grafikán otrombán összekeveredtek a jelzések, úgyhogy a TÁRKI megítélése meg az én közvéleményemben zöttyent egy derakast... :)

Balt 2013.09.02. 15:05:43

Lol, jól kib.szott veletek a Tárki, csak hogy a saját fajtátokra gyűlölködni lehessen:

index.hu/gazdasag/2013/09/02/korrigalt_a_tarki_megsem_utaljuk_annyira_az_eu-t

Egyébként meg vigasztaljon, máshol se jobb ejrópéernek lenni, miheztartás végett: :)))

inforadio.hu/hir/kulfold/hir-559037

vajdasagi 2013.09.02. 15:07:27

Szarakodik a blog.hu szoftvere, bocs, ha többször küldöm el.

Én már a kommentjeim során tegnap este is írtam, hogy a számok mást mutatnak, mint a bombasztikus cím: én is el olvastam a cikket.

Most a Tárki is észbe kapott:
index.hu/gazdasag/2013/09/02/korrigalt_a_tarki_megsem_utaljuk_annyira_az_eu-t/

Mindenesetre ettől még jogos megkongatni a vészharangot. De olvasni és az elolvasottakat értelmezni sem árt.

panelburzsuj 2013.09.02. 15:11:51

@vajdasagi:

(Nagy emberek ha találkoznak! ... :))

vajdasagi 2013.09.02. 15:27:05

@panelburzsuj: Figyelj csak, viccen kívül: ha tényleg munkanélküli vagy, nem akarsz ezen változtatni? Budapest mint munkahely szóba jöhet?

Ne fogd fel egyelőre bombabiztos ajánlatnak, de egy kósza ötlet erejéig egészen komolyan kérdezem: Budapest mint munkahely szóba jöhet? Én egy panel-kapitalista vagyok, ámde nem burzsuj. Asszem megértenénk egymást - vagy ki tudja...
Persze ha a fenti érdekel, akkor jön a kérdés: hogy lehet úgy privátba váltani, hogy közben mindenkinek megmarad az "álruhája"?

így legalább lenne valami haszna is ennek a többszáz hozzászólásnak, amely mind egy téves Tárki-cikk apropóján született, és amelyben én elcsesztem összesen több mint egy órát.

panelburzsuj 2013.09.02. 15:41:05

@vajdasagi:

Mért hantáznék?

Egy kisvárosi tanári fizetéssel kell konkurálnod - most azon osztozunk a "másik felemmel" ... :)

"Azonnalira" nyilván nem megy a dolog - ízlelgessük a gondolatot.

Prosztó 2013.09.02. 15:42:37

@vajdasagi:

"Nem az EU kiszolgálásával éltük fel a jelenünket és jövőnket."Ezt számító ravaszsággal azok hitetik el Veled, akik ebből meggazdagodtak."

Koszonom a minositeseket, de el sem tudod kepzelni, hogy mennyi szamito ravaszsag kozepette dolgozom. Ezen most jol szorakoztam :) De, egyebkent ennek koszonhetoen is, ezt fenntartom, mint EU parti ember.

"A gépészmérnökök krémje most sem Győrben dolgozik, hanem németben. Pl. kevés volt az olyan gzadasági szakemberünk, aki értette volna a kapitalizmus működését (ne vedd sértésnek, de Te ezt most sem érted).
"

Hat, penzugyi igazgatokent es mindemellett gepeszmernokkent, aki szamos oreg, nemzetkozi hiru gepeszmernok kozott tanult az Egyetemen, ez eddig a legszigorubb kritika, amit megfogalmaztak velem szemben :) Ezt ne vedd szemellyel, vagy pozicioval valo ervelesnek, csak jelzem, hogy lehetne szerenyebben is. En sem minositgetek.

Majd egyszer irok Neked olyan gazdasagokrol, ahol mindez sikerult, rosszabb alapokrol, de mara elment a kedvem Toled.

vajdasagi 2013.09.02. 16:01:43

@Prosztó: OK, megkövetlek. De attól még fenntartom, hogy nem tudtunk volna egy Audi-félét öszehozni. A gyárakon belüli munkanélküliséggel, a vészesen gyakori alkoholizmussal együtt. A legtöbb, amire tellett az egy Rába volt, és közben mi lett az Ikarusszal meg a többivel. Magyarország nem volt képes erre - ezt fenntartom. Mert a rendszerváltás előtti évtizedekben úgy lemaradt technológialiag is, meg a munkamorálban is, meg a kapitalizmus megértésében is, hogy azt nem lehetett behozni.

A rosszabb gazdaságok, ahol ez sikerült nagyon is érdekelnek.

wirth6 2013.09.02. 22:35:17

@Kék az ég: Hát igen. Biztos vagyok benne, hogy az itteni Spar pénztáros annyival rosszabb munkaerő, mint amennyivel kevesebbet keres, és az után a pénz után sem fizet adót. Nyilván.

csak egy néző 2013.09.02. 22:36:09

@panelburzsuj:
Erre vajon mit lép a nyünyüge? Vagy mégsem teljesít olyan jól e nagyszerű banda?

panelburzsuj 2013.09.02. 22:54:59

@csak egy néző:

A bandák mind szarul teljesítenek.

"A nyünyüge" meg velem beszélgetett.

2013.09.02. 23:21:12

@panelburzsuj: "Ne legyen: verseny, kiemelkedés, teljesítményelv"

Szerinted van ilyen manapság? Szerintem rohadtul nincs. Senki sem indul nulláról, van aki a béka segge alól, eleve esélytelenül, meg vannak a szerencsések akik nyeregbe születnek, és csak arra kell vigyázni hogy ott maradjanak. Milyen verseny ez? Önmagát közpénzen újratermelő felső tízezer, meg a panelprolik, akik naponta ölre mennek a teszkóban valami akciós szaron. Mer' sikk a "középszerűség": ha nem "szerzed meg" a legújabb ájfónt, meg a sok haszontalan trendi szart, csíra maradsz. Lehet hogy te a fogyasztói társadalmat, és ezt a materiálisan elállatiasodott 7 milliárd véglényt fejlődő világnak éled meg, de van aki szerint a saját pusztulásába rohan a világ. A bolygót kiaknázzuk, hogy az egyre éhesebb fogyasztókat kiszolgáljuk, csupa olyan termékkel, ami lényegében semmit nem szolgál, leginkább csak a saját létjogosultságát. Ahhoz hogy ezt lásd, egy kicsit ki kell szakadni, és meg kell próbálni kintről szemlélni a dolgokat. A 80-as évek-féle hasonlat magas labda, de egy olyan hajmeresztő világban élünk, ahonnan még ez a letűnt, sokat kritizált korszak is normálisnak tűnik. Azért szeretném érteni, vajon a hozzád hasonló emberkéknek, mi tetszik a 21. században?

panelburzsuj 2013.09.02. 23:40:47

@Jankove:

Te milyen mércéken versenyeznél?

Csak azokat ismered, amiket felsoroltál?

(Mindkét huszonéves gyerekem legátfogóbban "környezettudatos"-nak nevezhető projektekben éli ki a közélhetnémjét. Szerveznek, oktatnak, két kezükkel dolgoznak - és rengeteg kisebbet vontak már be a bulijaikba. Hogy "menő" legyen nem herdálni és fölélni. Te hogy állsz ezzel? Beszállsz a versenybe - (anyagi támogatással, személyesen; vagy legalább a fotelből kommentelve, lájkolva...) - vagy inkább továbbra is savanyúan óbégatsz?... )

2013.09.02. 23:44:59

@Mr. Waszabi: Te is félreértettél, én sem mondtam, hogy kádár korszak utolsó évei az etalon számomra. Csupán annyit hogy életem röpke 36 évének legnormálisabbnak tűnő évei voltak, -méghacsak gyerekfejjel is éltem meg- és azt hiszem ezzel egyre többen értenek egyet. Egyébként az EU-ból való kiugrást mindenki valami félelmetes túlvilági apokaliptikus katasztrófának éli meg. Az tény hogy komoly pofon lenne, de az a helyzet, hogy gyanútlanul belegyalogoltunk a rókacsapdába, amin változtatni már nem lehet. Mostmár csak arról dönthetünk, hogy megdöglünk, vagy lerágjuk a lábunkat. Egyesek szerint továbbra is jobb ázni a langyos pisiben még pár évet, évtizedet (megy ameddig megy ez a szar), közben szépen lassan elvesznek tőlünk mindent, aminek értéke és értelme van…. én úgy gondolom, hogy az EU-val kötött házasság, minden egyes napja csak tovább ront a helyzeten. Egyébként ne legyenek illúzióid, az EU előtt is volt élet, meg utána is lesz, a kényszer (meg az életösztön) nagy úr, csak jó lenne nem az ösközösségtől újrakezdeni a történelmet.

2013.09.02. 23:58:25

@panelburzsuj: Miért van az, hogy mindig azok neveznek impotens fotelforradalmárnak, akinek az adatlapjáról, és hozzászólásaik számáról, rögtön süt, hogy klozetra is magukkal viszik a gépet...

A gyerekeid elmondásod alapján szimpatikusak. Én magam konzervatív figura vagyok, nem hiszem, hogy egyszemélyben meg tudom váltani ezt a romlott világot, sőt mégcsak azt sem hiszem, hogy birtokában vagyok az igazságnak, de megteszek minden tőlem telhetőt. A kérdésemre viszont nem válaszoltál...

panelburzsuj 2013.09.03. 00:12:54

@Jankove:

(Süsd meg: az egyik kölök 200, a másik 1200 kilométerre van. Már amikor otthon vannak, és nem úton, még párszáz/párezer kilométerrel odébb... Jobb lenne, ha papíron leveleznék meg úton benzineznék email meg Skype helyett?)

Hogy mi tetszik a 21.században? Pl. hogy nem kell sok kiló vegyszerrel disznólkodnom, ha fotózok. Mert amikor elkezdtem, akkkor bizony még elég nagy pacsálással járt...

Folytassam? Vagy megvan a fonál?

panelburzsuj 2013.09.03. 00:32:53

@Jankove:

És annyival hadd toldjam meg: én azt a magatartást, ami pixelek és byte-ok helyett inkább tonnákban és köbméterekben szeretné erőltetni a "magyar kilábalást" ("termelő munka"), azt nem konzervatívnak, hanem életveszélyesen maradinak, bizalmasabban csökött húgyagyúnak nevezném.

Gondolom, ezen már te is gondolkodtál - és okosan döntöttél.

aaaaa1111 2013.09.03. 00:43:18

Az orbáni agyhalálbrigádok immár 15 éve megkezdték a módszeres és buzgó agymosást, elhülyítést, zombi-képzést.. az áldásos munka gyümölcse beérett, a társadalom többsége agyhalott zombi-bika lett.. a többiek tömött sorokban menekülnek el... hajrá Orbánfasisztán hajrá Abszurdisztán

Mr. Waszabi 2013.09.03. 18:55:03

@Jankove: önállóság, sokat hallani e szót. De illúzió kergetés csupán. Önálló az a nemzet, ország tud lenni és csak annyira, amennyire a lakói önállóak.Nos, ez itt nyomokban sem lelhető fel. Ezt egy korábbi kommentelő említette már.
Minden lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme, egy fikarcnyival sem erősebb. A társadalomra vetítve ez úgy fogalmazható meg, hogy amíg a többség nem önálló, nem arra törekszik, addig csak destruktivizmus van, az érvényesül.
Magyarra fordítva, az ambíció, a vágy, hogy mik, milyenek szeretnénk lenni, nos, az nem azonos azzal, hogy mire vagyunk képesek.
A magyar pedig nem akar, nem tesz ambíciói beteljesüléséért, csupán óvodás módjára tiltakozik az egójának nem tetsző, mások ambícióiból fakadó cselekedetek ellen. Ez egy eleve vesztes pozíció, ezért az örökös szopás itten. Értendő ezalatt, hogy ha az életben farkas törvények uralkodnak, akkor tudni kell kiállni valós érdekeink mellett, ott és akkor, amikor azt kell, amikor arra lehetőség van. Ezzel szemben a magyar minidig lekési az ilyen lehetőségeket, aztán évszázadokon át sérelmezi mások cselekményeit, vagy hogy mások mit nem tettek. A lényeg, az eszencia, hogy ő, aki reklamál épp, nos, ő sosem felelős semmiért. Az ilyet viszont az élet kiveti a szájából, félig megrágott, ám rossz ízű falatként. Látni kell, hogy ha arra a dicsőségre vágyunk, amire az angolszászok, franciák, németek vagy oroszok vitték a történelem során, akkor nekünk kell tennünk magunkért, nem másokra várni és hárítani a felelősséget bármiért, ami velünk történt.
Megvertek itt vagy ott? Gyengék voltunk. A válasz erre? Meg kell erősödnünk. Azaz, változni kell, változtatni kell a kényelmesen mások változásától váró állásponton. Egy nyüves galacsinhajtó bogár is többet tesz magáért, mint a magyar. Ez ezer év óta így megy itt.
Én a magam részéről leszarom a magukat évszázados hagyományok mentén kényelmesen sajnáló magyarokat. Mert megérdemlik a szopást, amit elszenvednek. Ugyanis semmit nem tettek magukért, a nemzetért. Széthúzó nemzet, amely mindenkor a saját kis érdekeit nézte, azért vált és maradt széthúzónak. Becstelen nemzet, emiatt.
Mondom ezt úgy, hogy csak dolgoztam érte, megtettem mindent, amit egy becsületes magyar megtehet. Még csak el se mentem, pedig lehetett volna. Itt dolgoztam, ide fizettem az adót - miközben a többség csak a vasárnapi misén volt magyar.
De a jutalom is mindenkinek aszerint méretik, amiképpen éli életét - nettó szopás a juss? Azt érdemli teljesítménye alapján. Ugyan lehet zsinóros mentét ölteni, akár anélkül is, hogy valaki dolgozott vagy szolgált volna ebben az országban - de hazug magyar lesz csak a neve. Mert a teljesítménye alapján ítéltetik meg bárki a történelemben. Hazudhatja bárki magáról életében azt, amit akar, de az utókor fogja őt valójában megítélni.
Nos, én ezt gondolom erről az érzelmi alapú, EU-ellenes magyarkodásról. Aki Á-t mond, mondjon B-t is. Nem elég óvodás módjára tiktakoznia változások ellen, az nem teljesítmény - meg kell tudni mutatni az irányt is, az alternatívát, hogy merre menjünk, mi a helyes út. Jelenleg és az elmúlt száz évben erre a magyar jobb oldal nem képes. Pusztán érzelmi manipulációra tellett, ez látszik a magyar történelem elmúlt száz évén.
Nem dicsőséges, ellenben szégyellni való egy magyarnak.

2013.09.04. 06:36:23

@Mr. Waszabi: Hát nagyon keserű amit írtál, és hidd el valahol átérzem. Én, bár radikális szélsőjobbot favorizálom, (bár sokak szerint ez ma szitokszó, sokan teletöltik negatív tartalommal, mégis a szó pozitív értelmében kell venni) sokszor érzem ugyanazt amit te, hogy egyszerűen ez a nemzet nem érdemli meg hogy létezzen, és legszívesebben a kisujjamat se mozdítanám érte. Azért, mert mindig hagyta magát, azért mert mindig tele volt önző, énközpontú, opportunista, kétkulacsos szar alakokkal, azért mert mindig gombokért, és hitvány materiális javakért játszottunk idegen kézre történelmi javakat, és örökségeket, és azért, mert az előrelépésünk kerékkötői mindig saját magunk voltunk, és vagyunk. És most is ugyanazt látom, amikor már tényleg azt hinné az ember, nincs lejjebb, mindig kiderül, hogy de van. Aztán megszólal a „jobbik” énem: Mi Magyarok lassan többet hibáztatjuk magunkat, mint másokat, állandóan magunkat szapuljuk ott ahol lehet, pedig olyan időket élünk, ahol már csak a nagyon-nagyon hülyék nem látják kirajzolódni az ellenséget a ködben, és azt, hogy egy kibaszott pókhálóba csaltak, elaltattak, és a ragadozó féreg folyamatosan szívja a vérünket, történelmen átívelően. Ébresztő Neo! Megosztottak, megosztanak, összeugrasztottak mindenkit mindenkivel, hazudnak reggel délben este, mindenkiről, és mindenről. Vírussal fertőződött a szervezet, ami csak azt tudja detektálni, hogy valami kibaszott nagy baj van, minden rohad, elhal, tönkremegy, de nem tudja mi az oka, és mi az orvosság rá. Zűrzavaros világban élünk, ahol nehéz megítélni ki a barát, és ki van ellenünk, végül kiderül, a barát is ellenünk van, ezért válnak sokan nemtörődömmé, önzővé, vagy szimplán magányos farkassá, mint például Budaházy György, akiről minden létező rosszat hallhattunk már, de szerintem az egyetlen tiszta igazodási pont, ebben a tetves országban, aki tényleg szó szerint mindent feladott, ezért az érdemtelen kárpát medencei csürhéért. Ő az én szememben az ember, a minta, a követendő példa, még akkor is, ha a média lehúzta a keresztvizet is róla. Én azt látom, hogy mi Magyarok, a szimpla kábítószerfüggő tüneteit produkáljuk, akik hagyták magukat rászoktatni a globális kokóra, és most nehéz beismerni, pláne leszokni róla. Adott egy viszonylag kényelmes helyzet, egy langyos pisi, amiben evickélünk. Az intenzív osztályon várjuk a következő adagot. Cserébe mindennap a fejünkre szarnak, látjuk hogy időről időre elsüllyednek a trutymóban a társak, és javaink, valahol tudjuk, hogy ez velünk is megtörténhet, de nem mozdulunk. Jó ez így…. Beteg országban élünk, és mi egyelőre pusztítjuk magunkat, nem gyógyítjuk. Szerintem erre a problémára a Jobbik lehet egy lehetséges orvosság, mert ennek a helyzetnek a kezelését nem elsősorban közgazdászok, matematikusok, természettudomány fogja megoldani… itt fejeket kell javítani. Sok évszázados lemaradást behozni, hogy ráébredjen az idiótája, ebben a tetves világban nem az számít hány okostelefonod, és milyen kocsid van. Itt csak azok maradnak életben akik egységesek, tisztelik egymást, büszkék a történelmükre, hagyományokra és művelik az évszázados kultúrát. Akiknek előbbre való a család, az emberközpontúság, mint hitvány anyagi javak. Amíg ez nincs meg, jöhet ide bármilyen gazdasági zseni, baszhatja.

2013.09.04. 06:48:35

@panelburzsuj: "Gondolom, ezen már te is gondolkodtál - és okosan döntöttél"

El kell keserítselek. Én bár IT-val foglalkozom, és szépen megfizetnek érte, mégis egy haszontalan aktakukacnak érzem magam, aki semmilyen maradandót nem tesz le az asztalra. Amikor elkezdtem a szakmát, még viszonylag kevesen értettek hozzá, izgalmas új dolognak találtam, ami mozgatja az agyat, és a jövő ígérete volt benne. Mára ez radikálisan átfordult bennem, őszintén irigylem azokat, akik pl; kombájnon dolgoznak, gazdaságot művelnek, valami olyat tesznek aminek van értelme, és valódi értéket teremt. Ennyi. Az ország gazdasága lényegében azért olyan amilyen, mert itt csak virtuális dolgok vannak, semmi eredeti, valódi. Valaki véletlenül egy percre lekapcsolja az áramot, és mindent kezdhetünk előröl. Szar hogy ezt ennyire nem látod.

panelburzsuj 2013.09.04. 09:40:22

@Jankove:

Böcsülöm az egyenességedet - cserébe viseld el az enyémet! ... :)

"csak virtuális dolgok vannak, semmi eredeti, valódi"

Azt gondolom, hogy annyival "szerencsésebb" helyzetben vagyok nálad, amennyivel korábban kezdhettem a tigriskedést - (tudod: "a tigrisek nem szeretik a mézet"... ) - és volt időm eljutni odáig, amit egy bölcs barátom szavával így adhatnék vissza:

"Áhh, ezt is unja valaki..."

(A váratlanul elénk kerülő, de elérhetetlennek tűnő bombanőkre legyintett ekkorákat - persze kigúvadt szemmel ... :)

Szóval rá kell kérdeznem: miben "eredeti, valódi" egy szakajtó kukorica - amelyet a földgolyóbis felén bármely nép bármely analfabéta fialánya meg tud termelni - vagy a fél földgolyóbison bárhol legyártható ugyanazzal a gép-vegyszer-vetőmag "gépsorral"?

Kérdezem ezt úgy, hogy egy 1983-ban eská becsempészett C-64 masinával kezdtem a - privát - "számítógépesedést" - és közben kertészeti termesztést, később meg élelmiszer-marketinget tanultam...

De hogy ne csak nyekeregjek: én elég sok (természeti) erőforrás /fenntarthatóság témakörbe elég alaposan belemásztam, és az általad fölvetett kockázatra - (mi van, ha leoltják a villanyt?) - már elég rég ugyanazt mondom: pont azért ajánlatos a "mindennapi üzletmenetet" anyagtalanítani, hogy a pótolhatatlan "természeti tőkéket" ne kelljen felélni.

Mondok példát: a Dél-Dunántúl "szelíd lankái" között rengeteg 10-15-(20) méter mély, olykor akár 1-2 kilométer hosszú "szurdik" lapul. Ezek nem "évezredes" képződmények: ha a keletkezésükideje homályba is vész, a NÖVEKEDÉSÜK 200-250 éve lódult meg, amikor a domboldalakon is végleg leváltották az erdőket és gyepeket (legeltetés) a szántók, megjelent a tömeges szemestakarmány-temelés, és megjelentek a kapásnövények, döntően a kukorica.

Ecseteljem, hogy milyen förtelmes "jövőzabálást" művelünk például olyan okokból, hogy a terepadottságokat leszaró telekkialakítás miatt az egyemberes-nagypapis (de traktoros...) "családi gazdaságtól" kezdve a százhektáros táblákig ma sem épp ritkaság a hegy-völgy irányú vetés - például napraforgóval is...

Vagy rákérdezzek, hogy a fél-egyhektáros üvegházakban, kőzetgyapoton csapvízből és vegyszerekből paradicsomot gyártó "családi gazda" milyen "maradandót tesz le az asztalra"?

panelburzsuj 2013.09.04. 09:54:43

@panelburzsuj:

Szóval ki lehetne osztani a tízmillió országlakosnak a majd pont ugyanenyi hektárt - de csak azzal a feltétellel, hogy akkor éld is le az életedet azon az egy hektáron, egy félig földbevájt putriban - és a gyerekeidet (ha megérik gyógyszer, orvos, közlekedés, könyv, fegyver híján..) is szorítsd keményen ugyanerre.

Tényleg erre lenne a kiút?

2013.09.05. 09:09:11

@panelburzsuj: Kedves barátom, én ugyan nem értek a gazdálkodáshoz, se a növénytermesztéshez, (de családban van aki felsőfokon műveli, és nem csak elméletben) de azt tudom hogy természet anyánkat nem olyan könnyű leigázni, mint ahogy azt te írod. És ahhoz sem kell sok ész hogy lásd: azok az országok boldogulnak jobban, ahol van igazi ipar, mezőgazdaság, önellátás, és történik valami. Ahol csak aktát tologatnak, gyárak helyett irodaházak állnak, és lényegében minden gazdasági tevékenység csak papíron zajlik, -jelesül nálunk- ott kiszolgáltatottság van: Agyontanult, nyelveket beszélő, képzett emberek ölik egymást a legmenőbb gyorséttermi állásokért. 30 évvel ezelőtt, mikor az iskolapadot kezdtem koptatni, és csesztem tanulni állandóan azzal riogattak, hogy utcaseprő leszek. Nos protekció nélkül, mamár kukásnak is nehéz állni. A legszerencsésebbek aktát tologathatnak valamelyik ismert multi íróasztalának bal oldaláról a jobb oldalára, vagy valami menő munkakörben oszthatják az észt baromságokról két mérnöki diplomával, anélkül, hogy értéket állítanának elő. És még Te érezd megtisztelve magad, hogy ez is van. Közben telik múlik az idő, halad a technológia, jönnek mennek az új okostelefonok, a plazmatévék, fel-, és alászállnak az indexek a tőzsdén, konszernek szűnnek meg, és keletkeznek újak, lefolyik a dunán ezercsilliárd köbméter víz, de az általad lenézett szakajtónyi kukorica mindig pont ugyanannyit fog érni, mert valódi, és igazi értéket képvisel. És ha egyszer valamelyik befolyásos nemzet nagy embere úgy gondolja, hogy megnyomja a nagy piros reset gombot, lehet még annál is többet. De nem akarok ennyire fennkölt lenni, szálljunk vissza a talajra. Nem vagyok benne biztos, hogy Te, vagy én, vagy bármelyik elkényelmesedett városi suttyó, ad-hoc módon lazán neki tudna állni kukoricát termeszteni, vagyha igen, sikerrel tenné azt. De ne ragadjunk le a kukorica kérdéskörnél, maradjunk csak simán a produktív termelésnél. Volt már olyan a történelemben, hogy a virtuális javak, a pénz, egyik napról másikra semmit sem ért, leginkább ilyenkor érződik, hogy az anyagtalanított üzletmenetednek mennyi értelme van. Ma erre azt mondják: kipukkan a lufi.

„azzal a feltétellel, hogy akkor éld is le az életedet azon az egy hektáron, egy félig földbevájt putriban”

Mi ezzel a gond? Nekem van egy kis családi menedékem, -nem földbe vájt putri, csak egy nagyszülőktől örökölt klasszikus parasztház- Magyarország egyik legfestőibb, legeldugottabb zugában, azon kevés területek egyikén, ahol se internet, se térerő, se 21. századi technika, se rongyrázás, de valahogy mégis van élet. Csak valami egészen másfajta, kényelemben és fogyasztásban eltompult civilizált européer számára feloldhatatlan. Nekem szimpatikus. És amikor lemegyek oda, valahogy én is más leszek. Pedig az ottani emberek, az általad vázolt 1 hektáros figurák, és bármilyen fura, több őszinte mosolyt láthatsz arrafelé, mint gondterhelt materialista értelmiségi arcokon, pedig igazán nagy csóróság van arrafelé. Tudod miért nem tudsz már elvonatkoztatni a jelenlegi életviteledtől? Mert ez a világ unos-untalan arra sarkall, hogy fogyassz, herdálj, sose elégedj meg azzal ami van, üzemanyagként pedig mindig gondoskodnak a látványról is: ott a másik vagyona, életstílusa, folyton látod, irigykedsz, sóvárogsz rá, hisz ha neki van, neked is jár. Elég bekapcsolni a tévét, és máris ömlik rád a sok inger. Vegyél valami szart. Akár hitelre is. És ez már társadalmi elvárássá nőtte ki magát. Ezért van az, hogy a kínkeservesen megkeresett fizetések java részét, lényegében haszontalan ámde trendi kütyükre, meg rongyrázásra költjük, nemcsak itt a kárpát medencében, hanem az egész világ erről szól. Fogyasztói társadalom, ami megrekedt olyan termékek előállításánál, ami lényegében semmit nem szolgál, csak a kényelmet, (ne mozditsd meg egy ujjadat se, legyél ráutalva egyre több automata gépre, amit időről időre meg kell vásárolni) ezzel önmaga fenntartását. Ha erre rájössz, máris más színben látsz mindent. A földbevájt putriban nincs tévé, a szomszédnak nincs 20 millás terepjárója, máris elviselhetőbb az élet. És találhatsz magadnak kreatív elfoglaltságot, ami valódi értéket teremt.

panelburzsuj 2013.09.05. 10:24:11

@Jankove:

Mindent érteni vélek - kivéve azt, hogy mindezt miért nekem címezted?

Nem nyújtottam át neked ugyan részletes önéletrajzot, de valahogy azt gondoltam: olvasás közben azért nem csak az jár fejedben, hogy melyik szavaim azok, amelyeket kicsipkedhetsz a szövegemből azért, hogy azokra kötve pont ott, pont ugyanúgy folytathasd a bús monológodat, ahol válaszom előtt abbahagytad. Komoly odafigyelés, feldolgozás, megértés látható szándéka nélkül, konokul leszegett fejjel.

Tehát: a kölcsönös megértés érdekében tégy mégy próbát, és azt az embert kíséreld meg megszólítani, akit kétévesen feltettek az ekéző ló nyakára - (ahonnan aztán rögtön legalább olyan határozottan lekívánkozott a földre, mint előtte fölfelé ... :) - és jó ötven évvel később úgy ül az elátkozott billentyűk előtt, hogy "arcról" megismer mondjuk tízezer növényfajt és fajtát, és ezekből mondjuk kettőezer a keze között is megfordult. Ki egy példányban, ki több százban - de együtt mindenképpen annyian, hogy alaposan meg kell fontolnia, merre csavarodva áll föl a - vélelmezetten: zsíros - seggéről, ha a derekába bökő figyelmezetésre nem akar rögtön visszahuppanni a - vélelmezetten: kurvadrága-nagyontrendi - hokedlijára.

Menni fog a hangnemváltás - vagy így már egye meg a fene, nincs is benne semmi olyan érdekes, amit tovább lehetne szapulni? ...

panelburzsuj 2013.09.05. 10:26:41

@panelburzsuj:

tégy mégy próbát = tégy még egy próbát

figyelmezetésre = figyelmeztetésre

2013.09.06. 11:21:46

@panelburzsuj: Hidd el, nem szoktam értelmezés nélkül válaszolni senkinek, azon kivételek közé tartozom, akik véges számú szabadidejükben nemcsak időt tölteni, és nyelvtannáciskodni járnak ide. Node a kedvedért mégegyszer nekiveselkedtem, eredménytelenül. Így két eset lehetséges: 'A' - Értelmi szintem nem haladja meg a kívánt szintet, nem sikerült megfognom a mondandód lényegét. 'B' - az Ön készülékében van a baj.

___________________________ (törölt) 2013.11.18. 10:59:06

@Jankove:

1. Az IT célja a repetitív szellemi munka automatizálása lenne, mert az ember jobb dolgokat is csinálhat annál, mint hogy kézzel a könyvelésből statisztikákat készít, pl. Ez hasznos dolog, mert olyasmit automatizál, amit rohadt unalmas dolog csinálni. Mert minden repetitív dolog unalmas.

2. Hosszú távon minden szakmában, a világon minden, közszférában vagy privátszférában, rájön az ember, hogy főleg arról van szó, hogy valakinek a profitérdekét, vagy hatalmi ambícióit, vagy ideológiai ambícióit kihasználni. Még azok is, akik NGO-knál tolják és etetik a csóri kisgyerekeket Afganisztánban, szóval kb. a világ legidealistább munkakörei, 10-20 év múlva cinikussá válnak, mert rájönnek, hogy nem az számít, hogy eszik-e a kisgyerek, hanem hogy valami nagykutya villoghat-e vele és ezáltal a karrierjét tovább építheti-e.

Erre az adekvát reakció az, hogy az ember kb. önzővé válik, pláne, ha már családja van. Ha minden valamiféle zsákmányszerzésről vagy hatalmi ambícióról szól, akkor bazmeg adjatok belőle, ennyi.

Bár több idealizmusra lenne szüksége az országnak és a világnak is, ennek a lényege nem változtatható meg. Mert 500 meg ezer éve is, aki elég közel dolgozott a királyhoz, pápához, érezte, hogy jórészt hatalmi ambíciókat szolgál ki, hát akkor oké, de ide egy grófságot, főnök.

3. Ettől függetlenül én is már-már vallásos áhitattal figyelem az erkélyen növő salátát és roppant büszke vagyok rá, hogy meg tudtam csavarozni a szétesőfélben levő IKEA asztalt... jó érzés, ha valami valódi.

___________________________ (törölt) 2013.11.18. 11:13:29

@Jankove: "Mert ez a világ unos-untalan arra sarkall, hogy fogyassz, herdálj,"

Nem értem én ezt a dolgot. Ezt az érvet hallottam én már a Tomcattől kedzve a VHK-s Grandpierre-ig mindenkitől, akkor sem értettem. Mert nem nyilvánvaló, hogy a reklám, a pláza a stb. nem nekünk szól, hanem nekik? Én mindig is úgy engedtem a fülem mellett, hogy észre sem vettem. (Paradox módon amikor voltak kissé materialistább korszakaim, akkor azok is pont azok voltak, amiket abszolút nem reklámoztak: a Replay-pólós menőzés 1995 körül. Ezt pl. az akkori diszkós réteg teljesen maga találta ki magának, egy centi marketing nélkül.) Én soha egy percig sem gondoltam, hogy a marketing nekünk szól, nem nekik.

Úgy értem, nekem mindig is evidens volt, hogy van valahol két kaszt, mi, akik ezt ilyen témáról egyáltalán el tudunk beszélgetni, mi valamilyen formában arisztokraták vagyunk akkor is, ha éppen egy vasunk sincs és esetleg már a szüleinknek sem volt, és van az ők, a prolik, akiknek ez az egész szól. És mint ahogy egymáshoz ennek a két kasztnak sok köze nincs, így nyilván nem is vesszük magunkra a nekik szóló üzeneteket.

Hogy egy példát mondjak, szinte soha nem jutott eszembe bekapcsolni a rádiót a kocsiban, mert úgy voltam vele, hogy az nekik szól, a proliknak, nem nekünk.

Ez a megkülönböztetés annyira adott nekem... hiszen már a középiskolában, 15 évesen, azok a fiúk, akik sportoltak, tetszettek a csajoknak, társasági életet éltek stb. szóval normálisak voltak, elég hamar közölték a magunkfajta sokat olvasó, testileg gyáva, verset író, AD&D-ző fiókértelmiségiekkelvel, az osztályból úgy öttel, hogy ti kurvára nem tartoztok közénk.

Hát megtanultam, hogy nem. És azóta se figyeltem egy percre se rá, hogy őket, nem minket, milyenféle fogyasztásra manipulálnak.
süti beállítások módosítása