2013. március 15. 20:15 - Hozzaszolasok

Hogyan éljük túl, ha elakadunk a hóban?

Magyarországon nem jellemző a napokban kialakult katasztrófahelyzet és éppen ezért vagyunk veszélyben, hiszen se mi, se a hatóságok nincsenek erre felkészülve. De ha mégis bekövetkezik a legrosszabb mégis mit tehetünk, hogy kibírjunk hosszú órákat esetleg napokat az autóban? Íme néhány tanács:

1. Először is a legfontosabb dolog, hogy melegben legyünk, tehát működtetni kell a fűtést. Ehhez elengedhetetlen, hogy menjen a motor, tehát üzemanyagra van szükségünk. Ügyeljünk arra, hogy télen mindig legyen elég üzemanyag a tankban, mielőtt hosszabb útra megyünk töltsük tele a tankot és rendszeresen tankoljunk újra! Nagyon fontos, hogy a kipufogót ne tömje el a hó, illetve rendszeresen szellőztessük ki az autót, nehogy a kipufogógázok felgyűljenek az utastérben. Próbáljunk takarékoskodni az üzemanyaggal, óránként csak 10-15 percre kapcsoljuk be a fűtést.

2. Az autóban legyen több liter ásványvíz. Kevésbé köztudott, de hidegben is kiszáradhat az ember, ami azért veszélyes, mert nehezebben vesszük észre. Ha nincs víz, akkor legyen egy edény nálunk, amibe gyűjthetünk tiszta havat, így az utastérben felmelegítve vízhez juthatunk. Emellett legyen tartós élelem is az autóban szükség esetére (pl. keksz).

3. Öltözzünk melegen, legyen rajtunk több réteg ruha. Az autóban legyen pokróc, takaró.

4. Mielőtt elindulunk érdemes feltölteni a mobiltelefonunkat és GPS készülékünket, de legyen az autóban szivargyújtóról működtethető töltőnk is. Ha elakadunk, próbáljunk meg segítséget kérni mobiltelefonon (104, 105, 107, 112) és adjuk meg pontos helyzetünket a GPS segítségével.

5. Ne hagyjuk el az autót, amíg a segítség meg nem érkezik. Túlélési esélyeink sokkal jobbak egy fűtött autóban, mint kint a hidegben, hófúvásban. Kövessük a hatóságok utasításait!

6. Az autóban ülve maradjunk bekötve, nem tudhatjuk, hogy mikor ütközik nekünk egy másik jármű. Csak körültekintéssel szálljunk ki.

7. Legyen nálunk hólapát, próbáljuk az autót tisztán tartani a hótól (motor, kipufogó, ajtók, ablakok). Néhány ezresért lehet kapni vontatókötelet és indítókábelt - vegyünk mind a kettőből, szükségünk lehet rá!

8. Lehetőségeinkhez képest segítsünk másokon!

9. Minden nap nézzük meg az időjárás jelentést, ha rossz idő közeleg inkább ne induljunk el!

11 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hozzaszolasok.blog.hu/api/trackback/id/tr815136791

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Beintett a belügyminiszternek a Telenor 2013.03.15. 23:09:29

Pintér Sándor őrjöng. A Telenor nem továbbította a Belügyminisztérium tájékoztató SMS-ét az ügyfeleinek. Telenor ügyfél vagyok, és ezzel a cég szerzett nálam egy piros pontot. Arról van szó ugyanis - mármint az én értelmezésemben - hogy a Telenor nyil...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gatinho 2013.03.15. 22:41:51

Ez a blog túl normális és praktikus, valamint hasznos.Nincs benne politikai töltet, se Orbán,se Gyurcsány, se Bajnai nem hibás.Ezért nincsenek hozzászólások.

Hozzaszolasok 2013.03.15. 23:03:25

@Gatinho: a politikát utálom, de sajnos néha nem lehet megkerülni.

Nem baj, ha még nincsenek hozzászólások, már az is elismerés nekem, hogy 1 nap alatt két bejegyzésem is kint volt az Index címlapján :)

Nagyon_Komoly 2013.03.15. 23:11:29

Az 1. pont nem igazán szerencsés... a kipufogó gáz a semmitől nem gyűlik az utastérben, a CO2 annál inkább, különösen, ha tele az autó... akkor 5 percenként szellőztetni kell, mert elfogy a levegő. Óránként 10-15 perc fűtés nem sokat számít, inkább egy alapos szellőztetésnek tekinthető. Az autók nem hőszigeteltek, percek alatt hideg van az utastérben. Inkább amelyik autó tud a hűtőrendszerben utólagos keringtetést, a meleg motorral még hosszú ideig fűthető az autó. És fontos, hogy a szakaszos fűtésnél alulra menjen a meleg, ne a páramentesítésre! Járó motor mellett a villannyal működő fűtések is használhatók (ülésfűtés).

Éhgyomorra kekszet enni... elég sok embernek ég tőle a gyomra. Ami utána nagyon komoly problémát is okozhat.

A listáról lemaradt egy elég fontos tétel, a WCpapír, plusz papír törlő... és az ásványvíz lehetőleg ne a hideg csomagtartóban legyen...

DarthVader 2013.03.15. 23:34:14

Na még.

1, Ha ónos esőre vagy letaposott havas útra van kilátás, vigyünk magunkkal kisállat alomnak való forgácsot, jól csomagolva lehet kapni kisállatkereskedésben, de megteszi szemeteszsákban a faforgács is. Tükörjégen padkára, árokba csúszva, vagy lejtőn felfelé elakadva sokat segit a kerekek alá szórva, könnyű és nem környezetszennyező.

2, Ha egy dugóban több jármű van, üljük tele az autókat. Több autó utasai üljenek 1 autóba, több utas jobban bemelegiti, kevesebb fűtés kell. Bizonyos idő után - pl 1-másfél óra - üljenek át a másik, majd - ha esetleg 3 autónyi utas van együtt, akkor a 3.-ba. Igy autónként kevesebb benzin fogy, később fogy ki a tank. Na meg beszélgetve hamarabb megy az idő.

3, ha van a közelben melegedő, és többen elhagyják a helyszint, maradjon 2-3 ember - akár váltásban - a helyszinen, telefonnal-telefonszámmal oda-vissza, hogy tudják értesiteni az elmenteket, ha oldódik a helyzet.
Csak ehhez persze össze kell fogni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.16. 00:43:44

" Próbáljunk takarékoskodni az üzemanyaggal, óránként csak 10-15 percre kapcsoljuk be a fűtést."

- Én inkább ketyegtetem folyamatosan, mert addig sem rakódik le a hó a kocsin, mivel a fűtés a kasznit is melegen tartja. Azon túl 45 perc alatt nagyon lehül a kocsi és a motor is, így a következő 15 perces javasolt fűtési periódus már nem lesz annyira effektív.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.03.16. 00:50:52

1. Ne nézz híradót, ne hallgass rádiót, röhögd ki ismerőseid, helyette böngészd az akciós hétvégi ajánlatokat
2. Indulj el, mert március van
3. Lepődj meg, mert esik a hó
4. Menj gyorsabban, hátha lehagyod
5. Állj meg, mert a kamionos keresztbefordult
6. Szídd a kamionost
7. Szídd a belügyminisztériumot
8. Szídd a kormányt
9. Szídd a pártot
10. Szídd a miniszterelnököt
11. Szdd a rokonokat akik rá szavasztak
12. A dühöngés levezeti a stresszt, mindenki jól jár

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.03.16. 06:20:43

@Nagyon_Komoly: -15 fokos hidegben, 100 km/h szélben a fedetlen testrész 35 másodperc alatt fagy kővé....

A hűtőrendszert, ablakmosót illik feltölteni fagyállóval... -20 fokig bírnia kell!

Egy kocsi belterülete 3+ légköbméter.. nyugalmi helyzetben 4-5 órára elég... főleg mert nem légmentesen zárnak...

A kocsik hőszigeteltek, kivéve az ablak nem, nem a hideg levegő jelent elsősorban veszélyt, hanem a szél...

az viszont igaz, hogy nem keksz, hanem csoki ajánlott, mogyorós, diós, vagy más fehérje tartalmú! A csoki növény, tehát zöldség, a kakaóvaj zsír, nagy mennyiségű tejjel és cukorral készítik, valamint nem romlik meg, mert hamarabb elfogy... főleg ha egy Bea nevű kislány van a családban...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.16. 09:17:03

a 2,3,4es pontok minden napra vonatkoznak, nem csak hó vagy eső helyzetre...

recklamal 2013.03.16. 10:23:21

Elég jó a cikk, de az a kipufogós dolog hülyeség. Mi krumplit szoktunk kilőni kipufogóval, nem hogy eltömje a hó.
Azt hozzátenném hogy: imádkozás hogy a főnökök ne a f_a_s_z_ukat verjék 11 óráig, mire elrendelnek egy riadót.
süti beállítások módosítása