2013. március 25. 14:33 - Hozzaszolasok

A ciprusi mentőcsomag veszélyei

Megállapodtak a ciprusi mentőcsomagról a felek és bár a kisemberek pénze megmaradt mégsem örülhetünk, hiszen a nagyobb pénzek elvételével az EU precedenst teremtett, ami veszélyeket hordoz a jövőre nézve.

ciprus.jpg

A ciprusi mentőcsomagról sikeresen megállapodtak a felek a tegnapi hosszú tárgyalmás során, mely alapján a betétesek pénze 100.000 euró (mai áron kb. 30 millió forint) alatt megmarad, viszont a 100.000 euró feletti összeget zárolják és ezekből a pénzekből egyenlíti ki Ciprus az adósságai egy részét. Ezáltal a 100.000 euró feletti összeg akár 30-40%-át is elveszíthetik a betétesek.

A kisbetéteseknek elsőre öröm, de az országnak nagy árat kell ezért fizetnie. A megszorítások a gazdaság lassulását és recessziót fognak okozni, nőni fog a munkanélküliség, mint az már megtörtént több más "megmentett" országban is (Görögország, Spanyolország, Portugália).

A helyzetet súlyosbítja, hogy Ciprus elveszíti egyik legnagyobb bevételi forrását az off-shore pénzeket, hiszen egyrészt adókat kell kivetnie, hogy a megszorítások teljesüljenek, másrészt a befektetők nem fognak egy olyan országba pénzt vinni, ahol fennáll a lehetősége annak, hogy azt a kormány/EU elveszi.

Miért különösen rossz ez nekünk magyaroknak?

Unortodox lépéseket kedvelő kormányunk ezután bármikor befagyaszthatja vagy elveheti a betétesek pénzét és nyugodtan mondhatja, hogy az Európai Unió is ezt teszi...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hozzaszolasok.blog.hu/api/trackback/id/tr275170660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása