2013. április 10. 12:28 - Hozzaszolasok

9.937.628 és csökken

Magyarország lakosainak száma a 2011-es népszámlálás időpontjában 9.937.628 fő. Ennyi volt két éve. Ma, 2013. áprilisában ez a szám már csak körülbelül 9.889.927, azaz 47.701 fővel kevesebb.

A 2011-es adatok alapján évente átlagosan 0,24%-al csökken az ország népessége (kb. 23.850 fő), ráadásul ez az ütem sajnos gyorsulóban van, aminek alapvető oka az egyre kevesebb gyerek és a fokozódó kivándorlás.

Sajnos manapság a családok (már aki egyáltalán eljut addig, hogy családot alapítson) már nem igazán vállalnak gyerekeket, aminek persze több oka is van:

- válság, ami bizonytalansággal és munkanélküliséggel jár. Nagyon sokan nem vállalnak gyereket, amíg nem tudják megteremteni a minimálisan elvárt körülményeket. Sokan inkább kivándorolnak, hogy egy stabilabb országban alapítsanak családot.

- egy gyerek felnevelése az egyetem elvégzéséig 20-30 millió forintba kerül mindenestül. Ez anyagiasnak hangzik, de egyre többen inkább nagyobb kocsit, TV-t, mobiltelefont vesznek, vagy éppen utazgatnak.

Milyen problémákat fog ez okozni?

- egyre kevesebb fiatalnak, dolgozónak kell majd eltartania az aránylag jóval több nyugdíjast, ami kisebb nyugdíjakat vetít 15-20 év múlva.

- az elvándorlók közül sokan jól képzett munkaerők (orvosok, mérnökök, stb.), akiknek hiánya megérződik a mindennapokban és a gazdaságban is. Közülük is a jobb szakemberek mennek el, hiszen őket nyugaton többszörös fizetésért tárt karokkal várják, idehaza meg főképp a "maradék" marad.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hozzaszolasok.blog.hu/api/trackback/id/tr305194392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása