2013. április 12. 11:40 - Hozzaszolasok

Lesz-e nyugdíjam 2050-ben?

A napokban az egyéni nyugdíjszámlák körüli híreken gondolkodva felvetődött bennem, hogy fogok-e kapni az államtól nyugdíjat 2050 táján, amikor én majd nyugdíjba megyek. A válasz: Nem.

Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, akkor az állam 2050-re már biztos nem fog tudni senkinek sem nyugdíjat fizetni, legfeljebb csak valami jelképes összeget, ami talán az éhenhalásra lesz elég. De szerintem már jóval hamarabb bedől az egész nyugdíjrendszer...

De mi is a baj a rendszerrel?

1. Először is a nyugdíjat, amit az állam kifizet valamiből elő kell teremteni

Ezt lehet úgy, hogy az dolgozók fizetéséből levonjuk, de ez csak akkor jó, ha van elég dolgozó. 2013. januárjában a KSH adatai alapján 3,9 millió foglalkoztatott van. Ezzel kettő probléma van:

Egyrészt ahhoz, hogy a rendszer hosszú távon működjön kb. 5 millió aktív dolgozó kellene, azaz egy aktív (saját magán kívül) eltart még egyet. Az 5 milliótól sajnos fényévekre vagyunk és valószínűleg soha sem fog összejönni.

Másrészt a 3,9 millió egy "kozmetikázott" statisztikai szám. Miért? Mert benne vannak az út szélén kaszáló közmunkások, akik csak viszik a pénzt, nem termelik. Mert az is foglalkoztatottnak számít, aki egy hét alatt egyetlen egy (!) órát is dolgozott pénzért. Ezek az emberek nem termelnek pénzt, amiből nyugdíjat lehetne adni. Aki minimálbéren dolgozik, azután levonnak 10% nyugdíjjárulékot (9.300.-), amiből valljuk be őszintén nem sok nyugdíjat tudnak kifizetni.

A másik mód, hogy az állam lehetővé teszi, hogy különböző módokon az emberek öngondoskodás révén maguknak termeljék meg a nyugdíjuk kisebb/nagyobb részét. De mivel a magán nyugdíjpénztári pénzek államosítva lettek, így az öngondoskodástól elrettentették az embereket. Azt persze senki sem meri megmondani nekik, hogy az elvett pénzeket soha senki nem lesz képes megadni nekik.

2. Korábban írtam arról, hogy egyre kevesebb a házasság és egyre kevesebb a gyerek. 20-30 év múlva ez azt fogja okozni, hogy nem lesz elég dolgozó ember, akiknek a járulékaikból az állam megfizesse az emberek nyugdíját, hiszen az egyre kevesebb fiatal felnőtt egyre több idős nyugdíjast kell hogy eltartson. Ha csak nem fognak mai értéken számolva mind milliókat keresni, akkor lehetetlen.

3. A harmadik probléma a döntést meghozó politikusok (pártállástól függetlenül az összes).

Először is ma Magyarországon nincsen olyan politikus vagy párt, amely felvállalná a nyugdíjrendszer teljes átalakítását. Legfeljebb beszélnek róla, hogy majd egyszer... Azért teszik ezt, mert egy komolyabb beavatkozás olyan népszerűségvesztéssel járna, amivel biztosan buknák a következő választást. Így inkább csak toldozgatják a rendszert, hogy az bírja ki a legközelebbi választásokig.

Másrészről a politikusokat nem érdekli, hogy mi lesz 30-50 év múlva - többségüket még az sem érdekli, hogy mi lesz 5 év múlva. Őket úgyse fogja érinteni, hogy kapnak-e nyugdíjat vagy sem.

4. Nem maradhat ki a probléma okából az átlagember sem.

Valljuk be őszintén az átlagember egyáltalán nem szeret adót (nyugdíjjárulékot) fizetni. Ki kapott már számlát fodrásztól? Ha a szervizben azt mondják, hogy feleannyiba kerül valami számla nélkül ki kéri mégis számlával? Ha van egy kis extra jövedelem, akkor az APEH-ba mész bejelenteni, vagy inkább beteszed a párna alá? Ha a munkahelyen 100-at legálisan, 100-at meg zsebbe fizetnek szólsz érte? Nem. Az emberek többsége jól elvan ezzel, inkább nem foglalkoznak a jövővel. Persze amikor emberünk nyugdíjba megy, akkor még neki áll feljebb, hogy miért nem kap tisztes nyugdíjat.

Annak érdekében, hogy a fent vázoltakat elkerüljük az elkövetkező 10-15 évben az alábbi változásokat kellene véghezvinni:

1. A nyugdíjkorhatárt fel kell vinni fokozatosan 70 évre. Minimum, kivétel nélkül mindenkinek.

2. A minimum munkaidőt fel kell vinni fokozatosan 40-ről legalább 45 évre.

3. Meg kell szüntetni az összes kiskaput (pl. előrehozott nyugdíj, nők 40 évvel).

4. Kisebb nyugdíjakat kell adni. Tarthatatlan, hogy a havi átlagkereset 70-80%-át adják oda úgy, hogy közben nem dolgoznak semmit. Engedni kell a nyugdíj melletti munkavégzést és ösztönözni kell az öngondoskodást.

5. A nyugdíj mellé járó egyéb kedvezményeket meg kell szüntetni (pl. ingyenes utazás).

6. Keményen büntetni kell az adóelkerülést (ne érje meg), egyúttal csökkenteni kell az adókat, hogy ne vigye el a sokféle adó a fizetés nagy részét.

6. Ösztönözni kell a gyerekvállalást, meg kell teremteni a feltételeket, hogy a családok legalább 3 gyermeket fel tudjanak nevelni.


Nem hiszem, hogy most vagy a jövőben változni fog a helyzet és olyan politikusaink lesznek, akik gondolnak a jövőnkre. Nekünk kell a saját jövőnkre gondolnunk és még ma el kell kezdenünk félretenni nyugdíjas éveinkre.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hozzaszolasok.blog.hu/api/trackback/id/tr895187776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása