2014. március 01. 20:33 - Hozzaszolasok

Harc Ukrajnáért 3

Veszélyes játékot játszik a Nyugat. Igen, a Nyugat. Az EU, az USA és a NATO. Az elmúlt napokban az ukrán helyzet egyre jobban eszkalálódik, talán csak idő kérdése a háború kitörése, de a nyugati vezetőktől csak néhány ejnye-bejnye beszólásra futotta, ami gyakorlatilag egy belenyugvással egyenértékű.

putinShip.jpg

2008-ban a grúz-orosz háború során a nyugati hatalmak tétlenül nézték végig, amint Oroszország benyomul Grúziába és elfoglalja annak két szakadár köztársaságát. Félreértés ne essék, nyilván nem fog a nyugat háborút kirobbantani se Grúzia, se Ukrajna, se más állam megmentéséért. De az, hogy az oroszok bármiféle retorzió nélkül megússzák különböző szuverén államok megtámadását és megszállását egyértelmű jel Putyinnak, hogy gyakorlatilag bármit megtehet.

crimeaRussia.jpg

Putyin hatalomra kerülése óta azon van, hogy újjáépítse a volt Szovjet érdekszférát és e téren elég jól halad. A közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságok (ma diktatúrák) többé-kevésbé Moszkva szövetségesei, Örményország és Azerbajdzsán Moszkva kegyeit keresi egymás ellenében, Fehéroroszország pedig gyakorlatilag egy orosz leányvállalat szintén diktátorral az élén. Amelyik országokat nem tudja magához kötni, azoknak bárminemű nyugati integrációját ellehetetleníti azzal, hogy megszállja valamely területüket (Moldova - Transznistria, Grúzia - Abházia és Dél-Oszétia, Ukrajna - Krím?). Persze nem egy új Szovjetunió létrehozása a célja, hanem a hatalma kiterjesztése és megerősítése.

russianOccupation.jpg

Ezt megteheti, hiszen semmiféle ellenállásba nem ütközik. Valószínűleg ezután is folytatja majd terveinek megvalósítását egészen addig, amíg a nyugati világ nem áll a sarkára és nem fog megálljt parancsolni. Ezt nem könnyű megtenni, de kivitelezhető békés megoldásokkal - például kemény gazdasági szankciókkal. Itt lenne az ideje, hogy komolyan megfenyegessék ilyen ellenlépésekkel a putyini Oroszországot, hogy jobb belátásra bírják. Ellenkező esetben azt kockáztatják, hogy Putyin nem éri be a Krímmel és akár egész Ukrajnát elfoglalja. Ez egyrészt olyan menekülthullámot indíthatna meg nyugati irányba, amit többek között Magyarország is megérezne. Másrészt közvetlen szomszédaivá válnánk a növekvő orosz érdekszférának. Tényleg ezt akarjuk?

2 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hozzaszolasok.blog.hu/api/trackback/id/tr235838665

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.03.02. 10:00:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mystes 2014.03.02. 18:15:03

A mai Ukrajna egy -összetákolt- műállam. Csak idő kérdése, hogy szétessen. Felesleges ebben a folyamatban bűnbakot (oroszok vagy a nyugat) keresni.

Gyingizik 2014.03.03. 08:11:47

Reméljük, h. az oláhoknak is odaver Putyin pajtás.
süti beállítások módosítása